Prijava

Postoji mnogo verzija legende o "izmišljenom" kralju Arturu. Kažem izmišljenom pod navodnicima jer je vrlo moguće da je postojao , legenda na nečemu mora biti zasnovana a postoje i različiti istorijski spisi koji diktiraju čitavu njegovu biografiju , Legenda o njemu je toliko jaka da je 1113 godine izazvala ogromne nerede u Bodminu , tačnije u Kornovalu , jer su francuske sluge odbile da povjeruju da je Artur besmrtan.
Bio je sin kralja Utera Pendragona i kraljice Igraine , Igraina je bila supruga kornovolskog vojvode Gorla.Rođen je kao vanbračno dijete pa ga je čuvao Merlin.Jedan od najpoznatijih ikada pominjanih čarobnjaka , kralj književne fantastike , o njemu postoje biografske spise ali je vrlo malo vjerovatno da je postojao (svi znamo zbog čega).Bio je mudar čovjek i čarobnjak.Inače , Merlin je taj koji je sagradio Kamelot (Arturov zamak) i čuveni okrugli sto za kojim je moglo da sjedi 150 vitezova.Sto je namjerno sagrađen okrugao jer je po Merlinu za tim stolom svaki čovjek bio isti , po njemu se Artur za tim stolom nije razlikovao od ostalih vitezova.Lanselot je bio njegov najbolji i najpouzdaniji vitez , drug takođe, ali mu je pojebao ženu Genovevu.Ta jebačina je značila početak Arturovog pada.O ljubavnoj vezi Arturu je pričala njegova sestra , Morgana.Od nje je i saznao , a ona se sada u nekim narodima poštuje kao Boginja sreće , u nekim kao vila... Pominjala se i kao negativan lik koji želi da vlada umjesto Artura i da mu preuzme prijestol.
Vrlo je čuvena legenda i u maču zvanom "Ekskalibur" , naime , ko ga izvuče smatraće se zagonitim sinom Utera Pendragona , Artur ga je izvukao i postao kralj.
Šta vi mislite o vitezovima okruglog stola ?
O Arturu ?
O najpoznatijem svetskom čarobnjaku ?
Kakve ste verzije vi čuli ?
Šta još znate u Arturu i Svetom gralu ?
Mislim da je vrlo zanimljiva i diskutabilna tema za one koji se razumiju u istoriju i legende srednjovjekovne kulture.

O najpoznatijem svetskom čarobnjaku ?

kao čarobnjaka jedino priznajem Big Lala

Постоји много верзија те легенде, али ме мрзи да сад копам по нету, поставићу после.

kao čarobnjaka jedino priznajem Big Lala

Doduše vrlo je mala ali je ipak postojana razlika između čarobnjaka i mađioničara , Torima.

Šta vi mislite o vitezovima okruglog stola ?

Uloga Okruglog stola je da koordinira rad mreže elitističkih organizacija. Mrežu sačinjavaju: Bilderberg Grupa, Trilateralna Komisija, Savet za međunarodne odnose, Kraljevski institut za međunarodne odnose, Skull & Bones Society...

.Inače , Merlin je taj koji je sagradio Kamelot (Arturov zamak) i čuveni okrugli sto za kojim je moglo da sjedi 150 vitezova.

Ovo iz filma? Po legendi mora da bude samo 12.

Dobar je Artur, ali očigledno je imo mali kurac. Žena mu je kurva inače, ako niste znali. Jebala se sa nekim Lanselotom. Možda ju je čak i analiziro.

ima jedan roman, kada se neki čova prebaci u vreme kralja Artura, on tu Merlina predstavlja kao spletkaroša...

Merlin je mason, očigledno.

Артур је бастардизицирано велшко-корнволско име које води порекло од славјано српског (односно сарматског) Арташир. Први "витезови" округлог стола су заправо били припадници сарматске ауксилије, а Сармати су, зна се, заправо били Срби. Међутим, тај славни део још славније историје нашег народа се изгубио под утицајем Филипа Другог Француског који је својим трубадурима у опсежној маркентишкој кампањи наложио да францизирају цео еп. А Мерлин је био неки леви влашки шибицар, пореклом из горње Мезије, мада је можда био и Трачанин.

Лоло, Јован Вита Деретић :)

kako je Artur Ekskalibura u stvari izvukao iz nakovanja , postoji i legenda da mu ga je poklonila vila vode dok je čamcem plovio po jezeru.

Ja sam cuo da je vila iz vode dala Merlinu i rekla mu da stavi mac u kamen,pa ko ga izvuce,taj je kralj Engleske.
Inace,kao prica,kida,i dan danas volim da gleam filmove na tu temu.

Арташир :)
Зашто не дискутујете о Реду Змаја или о Реду светог Ђорђа за промену?

Оно, није океј, ти су постојали.
Него, неко је споменуо на форуму пре неког времена, да је Дерета заправо најбољи трол у Србији, и почињем да верујем у то, она срања су надреална, бокте јебо.

Ja sam čuo da su Ekskalibur i mal u kamenu dvije različite stvari.

Čuo sam da je Titina tetka, kad je bio ranjen, rekla : "Ovo nije moj Joža."

Merlin je mason, očigledno.

Zar Merlin nije Menson?

U nekim srednjevekovnim dokumentima iz Albanije i Zete pominje se par likova sa imenom Merlin. Po jednoj teoriji, ime Merlin je u to doba bilo isto što i danas imena Jamezdin, Tarzan ili Kasandra, popularan bio ep jebiga.

Naravno, ako je originalni Merlin Srbin, to bi pružilo jedno smislenije i nadasve zadovoljavajuće objašnjenje.

Zar Merlin nije Menson?

Pa da, zar to nije očigledno?

Ja sam čuo da je Artur Hrvat, što me i ne čudi, jer imo je mali kurac.

Дино Хаџихафизкурацпалацић је директи потомак Мерлина. Његови прапрадјед је био дјед у предкулинском периоду старе Босне.
Његова песма Проклетог ме бог створио то недвосмислено доказује.
Зато су његове песме чаробне <3

Moguće. Možda je ovaj Merlin (Dino) potomak tog Merlina, a mrzi nas Srbe jer nismo sprečili Filipa II da falsifikuje legendu.