Legenda o kralju Arturu i vitezovima okruglog stola
  • Шерлок

Postoji mnogo verzija legende o "izmišljenom" kralju Arturu. Kažem izmišljenom pod navodnicima jer je vrlo moguće da je postojao , legenda na nečemu mora biti zasnovana a postoje i različiti istorijski spisi koji diktiraju čitavu njegovu biografiju , Legenda o njemu je toliko jaka da je 1113 godine izazvala ogromne nerede u Bodminu , tačnije u Kornovalu , jer su francuske sluge odbile da povjeruju da je Artur besmrtan.
    Bio je sin kralja Utera Pendragona i kraljice Igraine , Igraina je bila supruga kornovolskog vojvode Gorla.Rođen je kao vanbračno dijete pa ga je čuvao Merlin.Jedan od najpoznatijih ikada pominjanih čarobnjaka , kralj književne fantastike , o njemu postoje biografske spise ali je vrlo malo vjerovatno da je postojao (svi znamo zbog čega).Bio je mudar čovjek i čarobnjak.Inače , Merlin je taj koji je sagradio Kamelot (Arturov zamak) i čuveni okrugli sto za kojim je moglo da sjedi 150 vitezova.Sto je namjerno sagrađen okrugao jer je po Merlinu za tim stolom svaki čovjek bio isti , po njemu se Artur za tim stolom nije razlikovao od ostalih vitezova.Lanselot je bio njegov najbolji i najpouzdaniji vitez , drug takođe, ali mu je pojebao ženu Genovevu.Ta jebačina je značila početak Arturovog pada.O ljubavnoj vezi Arturu je pričala njegova sestra , Morgana.Od nje je i saznao , a ona se sada u nekim narodima poštuje kao Boginja sreće , u nekim kao vila... Pominjala se i kao negativan lik koji želi da vlada umjesto Artura i da mu preuzme prijestol.
    Vrlo je čuvena legenda i u maču zvanom "Ekskalibur" , naime , ko ga izvuče smatraće se zagonitim sinom Utera Pendragona , Artur ga je izvukao i postao kralj.
    Šta vi mislite o vitezovima okruglog stola ?
    O Arturu ?
    O najpoznatijem svetskom čarobnjaku ?
    Kakve ste verzije vi čuli ?
    Šta još znate u Arturu i Svetom gralu ?
    Mislim da je vrlo zanimljiva i diskutabilna tema za one koji se razumiju u istoriju i legende srednjovjekovne kulture.

• oblakmatori

O najpoznatijem svetskom čarobnjaku ?

kao čarobnjaka jedino priznajem Big Lala

• mare maestro

Постоји много верзија те легенде, али ме мрзи да сад копам по нету, поставићу после.

• Шерлок

kao čarobnjaka jedino priznajem Big Lala

Doduše vrlo je mala ali je ipak postojana razlika između čarobnjaka i mađioničara , Torima.

• marcipan

Šta vi mislite o vitezovima okruglog stola ?

Uloga Okruglog stola je da koordinira rad mreže elitističkih organizacija. Mrežu sačinjavaju: Bilderberg Grupa, Trilateralna Komisija, Savet za međunarodne odnose, Kraljevski institut za međunarodne odnose, Skull & Bones Society...

.Inače , Merlin je taj koji je sagradio Kamelot (Arturov zamak) i čuveni okrugli sto za kojim je moglo da sjedi 150 vitezova.

Ovo iz filma? Po legendi mora da bude samo 12.

• kizo

Dobar je Artur, ali očigledno je imo mali kurac. Žena mu je kurva inače, ako niste znali. Jebala se sa nekim Lanselotom. Možda ju je čak i analiziro.

• oblakmatori

ima jedan roman, kada se neki čova prebaci u vreme kralja Artura, on tu Merlina predstavlja kao spletkaroša...

• kizo

Merlin je mason, očigledno.

• Vita

Артур је бастардизицирано велшко-корнволско име које води порекло од славјано српског (односно сарматског) Арташир. Први "витезови" округлог стола су заправо били припадници сарматске ауксилије, а Сармати су, зна се, заправо били Срби. Међутим, тај славни део још славније историје нашег народа се изгубио под утицајем Филипа Другог Француског који је својим трубадурима у опсежној маркентишкој кампањи наложио да францизирају цео еп. А Мерлин је био неки леви влашки шибицар, пореклом из горње Мезије, мада је можда био и Трачанин.

• Earthworm Jim

Лоло, Јован Вита Деретић :)

• Master of Sarma 2

kako je Artur Ekskalibura u stvari izvukao iz nakovanja , postoji i legenda da mu ga je poklonila vila vode dok je čamcem plovio po jezeru.

Ja sam cuo da je vila iz vode dala Merlinu i rekla mu da stavi mac u kamen,pa ko ga izvuce,taj je kralj Engleske.
    Inace,kao prica,kida,i dan danas volim da gleam filmove na tu temu.

• _
    banovan

Арташир :)
    Зашто не дискутујете о Реду Змаја или о Реду светог Ђорђа за промену?

• Vita

Оно, није океј, ти су постојали.
    Него, неко је споменуо на форуму пре неког времена, да је Дерета заправо најбољи трол у Србији, и почињем да верујем у то, она срања су надреална, бокте јебо.

• kizo

Ja sam čuo da su Ekskalibur i mal u kamenu dvije različite stvari.

Čuo sam da je Titina tetka, kad je bio ranjen, rekla : "Ovo nije moj Joža."

• Луди Чак

Merlin je mason, očigledno.

Zar Merlin nije Menson?

• Tetka Drol

U nekim srednjevekovnim dokumentima iz Albanije i Zete pominje se par likova sa imenom Merlin. Po jednoj teoriji, ime Merlin je u to doba bilo isto što i danas imena Jamezdin, Tarzan ili Kasandra, popularan bio ep jebiga.

Naravno, ako je originalni Merlin Srbin, to bi pružilo jedno smislenije i nadasve zadovoljavajuće objašnjenje.

• kizo

Zar Merlin nije Menson?

Pa da, zar to nije očigledno?

Ja sam čuo da je Artur Hrvat, što me i ne čudi, jer imo je mali kurac.

• _
    banovan

Дино Хаџихафизкурацпалацић је директи потомак Мерлина. Његови прапрадјед је био дјед у предкулинском периоду старе Босне.
    Његова песма Проклетог ме бог створио то недвосмислено доказује.
    Зато су његове песме чаробне <3

• Луди Чак

Moguće. Možda je ovaj Merlin (Dino) potomak tog Merlina, a mrzi nas Srbe jer nismo sprečili Filipa II da falsifikuje legendu.