Test opšteg obrazovanja

1. Аустралија. Арапи имају бољу заштиту.

2. Tačno GM, Australija i Novi Zeland. Mada i samo navođenje Australije je sasvim dovoljno.

Razlog: Nalaze se u tropskom pojasu, pritom većinom su bijelci, bez prirodne zaštite, a tamo je popularno sunčanje zbog mode, ovoga-onoga i eto ti.

U Africi su crnci, kod njih je rak kože prava rijetkost, Arapi su takođe obdareni prirodnim pigmentom, U Južnoj Americi i Meksiku, kao i na jugu SAD-a, ima takođe dosta ljudi tamnije puti. Na Sredozemlju takođe. U ostatku Evrope i Sjeverne Amerike nije toliko jako sunce. A Aziji isto tako, nit je sunčanje toliko popularno, a i ljudi imaju tamniju put što se više ide na jug.

Jedino u Australiji ima toliko ljudi svjetle puti, koji zbog visokog standarda imaju običaj da se sunčaju, a pritom se nalaze u tropskom i suptropskom pojasu.

3. И имају озонску рупу, наводно.

*
    Лоше су ти формулисана питања.

6. Znate li na nebu da skontate šta je, na primer Venera i šta je Jupiter - na osnovu položaja na nebu, izgleda, i vremena kad se javljaju?

Шта ако знаш да нађеш само једно ота два?

4. Da i to, od Antartika se širi malo i na njih.

5. Па кад лепо размислиш, јесте. Гледам сад статистику, Северна Европа одмах после Аустралије и Северне Америке.

6. Venera se na prolece i leti javlja i najsvetlija je tacka na nebu uvece.

7. U sjevernoj Evropi isto može jer su bogati, idu na ljetovanja u toplije krajeve i sunčaju se, a svi su bijeli ko sir, a i na Arktiku ima ozonska rupa, doduše ne tolika kao na Antarktiku.

8. ja znam sta je pirate bay al ga ne koristim, kolko mu dodje to pojena? a i za neke stvari ne znam dal sam znao tacno, a mrzi me da guglujem, recimo da imam oko cetres pojena, ja sam znaci sta? retard, ljubi me majka!

9. Па не бих рекао да је неко интелектуално незаинтересован ако рецимо баш не познаје материју из астрономије. По тој логици можемо онда рећи и за неког ко се не интересује за књижевност или физику да је интелектуално незаинтересован, флору и фауну, климу (оне нас исто окружују), хемију (иста ствар као и астрономија, неки нама непознат(мало познат) свет само што се ради о минијатурним величинама). Очигледно је да си ти више заинтересован за ту област па отуд толико питања. Јер у било каквим тестовима овог типа не може да буде 20% питања из једне области.

10. Мартингејл и Парето ти и нису баш "опште образовање". Мало су стручније ствари.
    Добро, мартингејл може да прође у зависности од контекста.

11. pa pirate bay ako tačno znaš i ako znaš kako se koristi, i ako si bar jednom izašao na taj sajt i nešto čačko po njemu, 4 boda, a ako samo znaš šta je, a nisi nikad tamo ni ušao, onda dva boda.

Što se Venere tiče, ona jeste najsjajnije nebesko tijelo poslije Sunca i Mjeseca, ali javlja se u sva godišnja doba, a ne samo na proljeće i ljeto, i bitno je da se uvijek javlja oko zore i oko sumraka, zato se još zove zvijezda danica, zornjača i večernjača. Što se izgleda tiče, kao i sve planete ima postojanu, a ne treperavu svjetlost, za razliku od zvijezda koje trepere. A Jupiter se isto može vrlo lako prepoznati, jer je sjajniji od svih zvijezda, (jedino je Venera sjajnija od njega, al je ona planeta), a kao i sve planete ni on ne treperi, i obično se nalazi visoko na nebu u toku noći.

12. 78. Ал реално, пирате беј или рапидшер например. Уметност не спада под образовање? Имаш прилично пропуста. Није лоша замисао, али се потруди више.

13. Ako neko ne zna odgovore na ta osnovna pitanja iz astronomije znači da je prilično intelektualno neradoznao, znači nije skoro ništa o tome čitao, nije ga interesovalo gdje smo mi to u svemiru, koje još galaksije postoje, koja je nama najbliža, oko čega se zvijezde u galaksiji okreću i sl.

Evo, ja bih za sebe rekao da imam solidno znanje iz astronomije, ali ne znam tačno rastojanje Zemlje od Sunca (iako znam da je ta brojka, ma koliko iznosila, uzeta za astronomsku jedinicu). Sad sam se tek setio da sam to mogao da izračunam na osnovu vremena potrebnog svetlosti da stigne do Zemlje, ali to ne znači da sam neobrazovan, nego samo glup. :) Isto tako, za ovaj princip klađenja sam čuo milion puta, ali mu nisam znao ime. Znam da nađem samo Veneru. Znam ko je bio Pareto ali za princip nisam čuo. I tako dalje.

U testu koji bi trebao da meri opšte obrazovanje imaš pitanja koja previše zalaze u detalje, ili sa druge strane nisu zgodna za precizno formulisanje odgovora. Iz astronomije imaš šurnaest pitanja, dok iz istorije, matematike, fizike, hemije, sporta i ko zna čega još nemaš ni jedno.

Da sam imao bolji rezultat ne bih se bunio ovoliko. :)

14. astronomija je keva za sve druge oblasti

15. i nije crven, za razliku od Marsa, po tome ga možeš razlikovat od Marsa.

16. За Парета сам питао Цокулића, није ми одговорио.
    А ово питање око шефа државе Аустралије, шта је одговор? Ја знам да су они оданији краљици од Британаца.

17. 83 boda
    26. pitanje

18. iako znam da je ta brojka, ma koliko iznosila, uzeta za astronomsku jedinicu

pa nije ni bitno tačna cifra - traži se zaokruženo, a to je 150 miliona kilometara

19. rastojanje zemlje i meseca je 1,5 svetlosnih sekundi
    rastojanje zemlje i sunca je 8 svetlosnih minuta
    rastojanje zemlje i proxime centauri,najblize zvezde je 4 svetlosne godinee
    rastojanje zemlje i andromede,najblize galaksije je 2,5 miliona svetlosnih godina

Rekli o sajtu

Da. Definitivno ima dobrih fora, svaka čast onima koji ih smisliše. Respect Vukajlija.

MyCity Forum · 4. Februar 2009.