![](/assets/vukajlija-8a1b5c1cfaa37915a8b4d51bf02b92cb0e9e1dd235e6e15aa94e201901a8c758.png)
Štek je dobro sakriveno mesto. Varijacija ima bezbroj: recimo štek-ocene su „isključivo dobre ocene koje se čuvaju za ‘ne daj Bože' situacije, odnosno period kada pljušte kečevi“, piše jedna vukajlijašica. Tako će iskusni školarac prećutati roditeljima da je dobio peticu, a to će im saopštiti tek kada dobije i nekog keca – da bi ublažio negativni efekat.
Deutsche Welle · 29. April 2011.
Jeste, ozbiljno. Igralo mi desno oko danima, i ceo jedan dan sam odmarala i prestalo. A još sam na netu (gde bih drugo) čitala da je to kao zbog stresa, te magnezijum fali, a barabe ne kažu da treba da prestanem da čitam i pomerim se od kompa! :)
РОДОЉУБЉЕ...
„Ми смо мали, али знамо да је волимо и не дамо је ником никада...“ Стихови су једне наочиглед лијепе пјесме, често приказиване на програму наше државне телевизије. Ако уопште имамо државу. Пјесма је лијепа зато што је пјевају најљепша бића на планети, дјеца. И лијепа је зато што је поткријепљена дивним бојама природе која нас окружује... Онда се поставља питање, зашто „наочиглед“... Зато што је у њој управо сва ова љепота употријебљена у друге сврхе. У сврхе манипулације и лагања. Пјесма има за циљ да замаже очи уморној јавности пред проблемима у које та иста јавност и ти исти људи западају из дана у дан.
Па, можда то и није бјежање од проблема, него суочавање са проблемима... Укинуће нам нашу државу, па шта ћемо онда??? Дај да се хватамо у коштац са тим душманима. А врло вјешта пропаганда ће нам бити главно оружје. ТО ЈЕ РЈЕШЕЊЕ??? Мислим да је јасно о чему се овдје ради. Врло вјешто су постављени ови паравани лажи и обмане народа који помало подсјећа на овце које иду за својим чобанима. А ипак су чобани мало мудрији од оваца, мора се признати...
Е, иза тих великх паравана нико из пасивне публике не слути шта се дешава... Уствари, неки слуте, а неки чак и не виде да су то паравани, они мисле да је то платно на којем се приказује филм који треба да гледају до краја... Али, реално, и једни и други су једнаки, ако се мало боље размисли. Ни једни ни други немају утицаја ни на „филм“, ни на представу која се одвија иза паравана.
Миљковићeви стихови: „Овдје коме не порасту зуби, еј кукала му мати. Овдје никад неће чопор наћи ко не научи урлати“ нуде рјешење, јер очигледно, послови који се обављају иза претходно поменутих паравана не нуде. Једноставно нам требају порасти зуби очњаци којима ћемо кидати све своје проблеме. То и јесте живот. Али, овдје ти зуби требају бити много већи. Међутим, (наравно, без икакве увреде на рачун вукова и осталих животиња који живе у чопорима), немају сви предиспозиције за такве зубе. То су обични људи који желе да живе од оног што је човјека некад давно издвојило као врсту од осталог дијела природе. Од сопственог и поштеног рада.
Уколико вам не могу порасти такви зуби, не брините, постоји и за вас рјешење. Додуше, није баш најбоље, али боље ишта него ништа. То рјешење се састоји у приклањању уз ове којима су очњаци порасли, па вас можда нешто западне од њиховог плијена. Ако се смилују. И ако сте на високој степеници хијерархије која и тамо постоји, наравно. А све већи број приклоњених њима даје већу моћ. Тако да се остаје на њиховој милости... У овом случају поштен рад, а поготово принципи и лична убјеђења су имагинарни појмови.
Овакво једно приклањање доведе једну учитељицу, која је недавно завршила студије, у школу, у сљедећу ситуацију. Учитељици прилази уплакана дјевојчица са ријечима: „Учитељице, Мишо ми је рекао да сам крезава“. А учитељица одговара: „Реци и ти њему да је клемпав“. Додуше, од овог дјевојчици можда порасту потребни чврсти зуби умјесто оних који су се спремали да дођу на мјесто поиспадалих млијечних зуба. Или ће се дјевојчица и њен друг на крају потући. Како год буде, порука је јасна.
Једна моја другарица, знам да се неће наљутити што ово причам, годину дана након завршетка економског факултета, без имало разочарења ми каже да не зна шта ће, без посла је и да ће пробати потражити посао у бутику. Помало смијешно... Или жалосно? Ипак је нашла посао у банци, без зуба очњака и без поменутог приклањања. Срећа, али једна је од сто, реално...
Сасвим је нормално да дипломирани економисти, правници, инжињери, архитекте, географи и сви остали иду од врата до врата да моле за нешто што им припада од постанка. Да раде. Није то никоме од њих тешко пало, шта је ту је. Само што то куцање на многа врата може потрајати по годину, годину и по. Или постоји варијанта да се убаце у најновији тренд који је сасвим нормалан, волонтирање... И онда, на крају, спаси их или ванземаљска срећа или не знају више ни сами шта је то. Мада, и то спасење ријетко у потпуности носи у себи све оно што ова ријеч значи.
При попуњавању једног формулара у општини, чије су ставке одштампане ћирилицом, једна млада правница је почела да пише латиницом. Кад је странка то примијетила и напоменула је, ова је од пола формулара само наставила ћирилицом. А дошла је са неког тамо „Прометеја“, да спаси народ, доносећи нову, модерну ватру, нема шта. Откуд у општини? Не знамо. А знамо...
А онда се на датум обилљежавања 20 година постојања наше државе приказује једна пројекција која осликава нашу привреду у 2032. години. Симболика „за 20 година“ врло неспретно и несвјесно открива двије истине. Прва је да ћемо тек за 20 година можда, понављам можда, доћи на ниво на којем су неке земље већ одавно. А друга је да се они праве да нису свјесни ситуације у којој се налазимо. Али, морају да наставе са својим представама.
Добро, свако има своје проблеме. Али, у томе управо и јесте ствар. Много је оних који би могли написати сличне ствари из своје перспективе и складу са својим невољама. Кренувши од младих са завршеном средњом школом, до радника код приватника, пољопривредника, социјално угрожених, пензионера, бораца, инвалида и тако даље... А да не причам о покојној индустрији, фирмама и фабрикама, кад би некако могле да оживе и да кажу своју ријеч... Жеље би биле отприлике исте...
До кад ће се наставити ово раслојавање између богатих и сиромашних, лукавих и поштених, улизица и вриједних људи? Ко то зна? Колико је дубок овај амбис у који из дана у дан пропадамо? О искривљеним вриједностима да не причамо. Пустите тамо неку Анђу која је дошла преко баре и мисли да за мјесец дана може да сконта историју Балкана. Нека она говори и приказује шта хоће. То је само одвлачење пажње. Постоје неке битније ствари.
Помислиће неко да нисам родољубив...
moro sam podijeliti ovaj odličan tekst sa vama... jest da je o RS, al' nema veze
A ovo nisi ti napisao?
nisam, jaran mi... na fejsu... a onda ga iznapadali što pljuje i ništa ne čini... i tako...
Ne znam što su ga napadali... Ima istine u ovome...
Pročitala. Ovde je isto. Lepo je rekao, istinu. A ček, više ga napadaju nego što odobravaju? Au.
ma jok... naišla neka riba sa političkih nauka, član stranke... i onda mu rekla ''dabogda nikad ne našao posao'' i još neke gluposti, kako se on u domu samo zabije sa gitarom i pivom i kako domci ne dolaze u grad, jer je to za domce viša civilizacija... i tako, a čoek završio elektro i bio jedan od najboljih đaka u istoriji mrkonjičke gimnazije...
odo spavati, razdrijem'o sam... aj laku noć cure...
FMN ZA ŠAMPIONA!!!
marcipan, pridruži se i odaberi pobjedničku koaliciju...
Neka ne obraća pažnju na takve komentare... Ajde, laku noć, lepo spavaj :)
Ej, mladosti, ima li neke generacije da joj nije izjedena, i korak po korak, ideali odoše...
Očnjaci, zubi, ipak je to tema svake koalicije.
Laku noć, Buri...
Ima da me optuže da sam prevrtačica. FMN!!! :)))
Mar, i ti si uz mene? :)) Jao, hvala vam, uz vašu podršku možda i pobedim :))
Da, što znači da ako ti pobediš to je kao da sam ja, i obrnuto. :)) Do pobede FMN! :)))
Tako je, Mar! :))
Ccccccc...Koji ste vi nemači pojma!
♥ САКСО ЗА ЕУРОБЛОК ! ♥ Коалиција која нам је свима у срцу!
♥ ŠALABAJZER ZA POBJEDU ! ♥ Samostalni kandidat koji vam je svima u srcu!
Kakav crni samostalni kandidat? Ko još podržava takve? :)
NIKO, ZATO I NEMA ŠANSE...
JA I ŽENE POBJEĐUJEMO... FMN ZA POBJEDNIKA!!!!!!!!
Tako je, pobeđujemooo!
Ja ću biti samostalan.
Kakve su ovo novajlije?!
Ja svratila, vas nema, ja pobedila... !!!
Не заваравајте се САМО ЈЕ ЈЕДНА :
♥ САКСО ЗА ЕУРОБЛОК ! ♥ Коалиција која нам је свима у срцу!