Zašto ima manje džamija od manastira i crkvi na Kosovu?
  • Скелетор

Eo npr u Prizrenu, izvor sa vikipedije:

Цркве и манастири

Поглед на Саборну цркву с Каљаје, после реновирања, 2009.
    Богородица Љевишка – црква подигнута за време краља Милутина на остацима цркве из XII века. За време турске владавине била је претворена је у џамију, али после повратка Призрена под српску власт црква је рестаурисана.
    Манастирски комплекс Свети Архангели – налази се 3 km од Призрена и задужбина је цара Душана. Црква у комплексу је посвећена Светим Архангелима Михаилу и Гаврилу. Манастир је за време турака уништен и остатаци су били кориштени за изградњу Синан – пашине џамије.
    Црква светог Спаса – налази се на брду изнад Призрена и посвећена је Вазнесењу Христовом.
    Црква светог Николе – налази се у самом центру Призрена и подигнута је 1331. године.
    Црква свете Недеље – налази се у подграђу тврђаве Каљаја и задужбина је Марка Мрњавчевића из 1371. године.
    Црква свете Богородице – је католичка црква саграђена је на месту цркве Светог Димитрија.
    Саборна Црква светог Ђорђа – налази се у самом центру Призрена и саграђена је 1887.
    Црква Светих Врача и Светог Томе су цркве саграђене у XIX веку у насељаву Поткаљаја.

Џамије
    Призрен је за време петовековне владавине био важно исламско седиште и у њему су подигнуте бројне џамије, текије, турбета и медресе. У Призрену је било развијено преписивање арапских, персијских и турских дела са књижевним и научним садржајем. У једном периоду у Призрену је било преко 23 џамија, 15 турбета, 21 школа, 4 медресе и два месеџида. Најзначајније џамије су:
    Бајракли (Мехмед-пашина) џамија – саграђена је 1549. године. Подигао ју је Гази Мехмед Паша.
    Синан пашина џамија – саграђена 1615. године, а за њену градњу коришћен је материјал са порушеног манастира Св. Арханђела. Карактерише је висок и витак минарет. Налази се у самом центру Призрена.

O čemu se tu radi kad se zna da skiptarija šije powerslavlje tamo?
    EDIT Kao odgovor na jovičićevu da li je trol tema: NE, nije trol, već me zanima stvarno.

• Јова

Tema mi djeluje trolerska, jer je odgovor svima jasan. Otkad su Albanci tamo, a otkad Srbi i uopšte Hrišćani? Kad se islam uopšte pojavio na ovim prostorima?

• Скелетор

logično je valjda jebemudete da ima više džamija od pravoslavnih objekata, al po ovome gore skroz zbunjujuće.

• Moćni Ming

Pitanje je da li se te crkve sada nalaze tamo...

• Billy Sharp

Od kada su ti podaci sa wikipedie? Što kaže Ming, ko zna kakvo je stanje sada...

• Facafacaa

То је зато што су цркве кул, а џамије су бљак.

• riffraff

Зар зако један поп да проповиједа ?! елем, фацо измислио сам псовку па кад будеш на чету а ја будем јави се :Д

• sunshine

Zato što su pravljene od jačeg materijala. Kamen, armatura i tonbe. A džamije se nekad prave i od drveta, pa još kad ga prelakiraš to gori ko Jovanka Orleanka.
    Dok u Bosni sad počeli da prave ove ojačane, treba ti tona dinamita da je srušiš.

• Facafacaa

Zato što su pravljene od jačeg materijala. Kamen, armatura i tonbe. A džamije se nekad prave i od drveta, pa još kad ga prelakiraš to gori ko Jovanka Orleanka.
    Dok u Bosni sad počeli da prave ove ojačane, treba ti tona dinamita da je srušiš.

То сам и ја хтио да кажем, ал' ми било мрско куцкати па сам бацио краћу верзију.

• Billy Sharp

Otkud armature u crkvama iz 14.-15. veka?

• sunshine

Pa jesmo nebeski narod ili nismo ?

• Električar 

Šiptari se još nisu organizovali, inače izgoreće to preko noći samo kad im padne mrak na oči.

• Микри™

Pa jesmo nebeski narod ili nismo ?

+1

• Cimetarević
    banovan

Уосталом, зар да у Божјој кући смрде ноге? Нису ми јасни...

• Pepe González

Dajte, ljudi, mante ovoga:

Pa jesmo nebeski narod ili nismo
    *
    *

Na ovom sajtu ima i ljudi muslimanske veroispovesti, nije ovo za šalu. Ko je vernik, jedan je bog. Ko nije vernik, boli ga kurac podjednako i za crkvu i džamiju. A za druge probleme: ili poseta psihijatriji, reinstaliranje kućnog vaspitanja ili staviti prst na čelo i zapitati se o kvalitetu sopstvenog humora.

• Cimetarević
    banovan

Треба одмерити колико толеранције треба имати, у супротном траже права Власи, Мађари, Русини, Шиптари, Бошњаци, итд. И тако оде земља.

• Pepe González

2 x 454 grama po zidanom minaretu bez armature. Provereno.

I onda se pitate zašto opada poseta sajtu... Ako ovim tokom nastavite da vodite sajt - privući ćete "probran materijal" u vidu nabeđene klinčadije, a oterati iole normalan svet. Pričate o povećanju kvaliteta i sajta: banujete ljude kad pišu velikim slovima na četu, a pišete o rušenju džamija. Toliko je jadno ovo što pišete o rušenju verskih objekata, da ne može biti smatrano trolom. Zar su se Srbi pretvorili u to da prozivaju i pljuju druge narode i religije? Zar na tome da se humor bazira? Dajte, ljudi, može i bolje i duhovitije od ovoga. Iako će dosta vas da kaže "divi, matori, al' je Luks paljevina" - realno, boli me kurac. Neke stvari su uvredljive i nisu za zajebanciju ni u kakvom kontekstu, i amin. A sad što neko i pored 3-4 decenije u dupetu ne može to da razluči i ponaša se k'o ludo i nevaspitano derle, zbog nedostatka empatije, osirovosti ili nekog levog razloga...

• Patrik Star

Ваљда зато што је Косово до пре неколико година било српско?

• Шерлок

Tema mi djeluje trolerska, jer je odgovor svima jasan. Otkad su Albanci tamo, a otkad Srbi i uopšte Hrišćani? Kad se islam uopšte pojavio na ovim prostorima?