Prijava

Filantropofob, sad sam uzmogao da prečitam ovo tvoje tumačenje, iz konteksta isčupanih, citata. Ako pročitaš celu knjigu, videćeš da ovo nisu pravdanja veličanja našeg, Srpskog naroda, čak naprotiv. Smatram da je Dobricina ideja bila da nas, koji čitamo knjige, ne većinu radnika i seljaka, malo spusti na zemlju i da nam da do znanja da nismo NEBESKI NAROD! Ali da takođe, nismo ni najgori. Da smo negde oko proseka, još jedan mali narod u Evropi, i ništa manje ili više od toga!

Sve je stvar nacina citanja i licnog dozivljaja. Tebi se svidelo "Vreme smrti" i zbog toga si nastavio da ga citas dalje, dok je kod mene izazvalo kontra efekat. Tako da i ovo sto kazes da mislis da je on zapravo pokusao je stvar tvog vidjenja njegovih dela, sto je istovremeno i u sprezi sa tvojim stavovima o temi nebeskog naroda.
Cosic je bio potencijal za pisca, a politika mu nije trebala u zivotu kako bi se ostvario na tom polju. Medjutim, cim je odabrao da se bavi paralelno i politikom sva njegova dela automatski imaju duplo znacenje i tesko je razdvojiti te dve njegove uloge u drustvu.

Ne znam tačno kada se bacio u politiku, ali mi se čini da su njegova dela od pre 1990 bila manje politički zadojena, mada su bila politički inspirisana! Što se tiče ovoga što si ti rekao, Кукурек, apsolutno se slažem.

Od 1939. je u komunistickoj partiji, a od 1944. je aktivan veoma ;) Tako da su sva njegova dela iz faze politike. Moze se jedino raspravljati o stilu pisanja, ali objektivno ga sagledati samo kao pisca ili samo kao politicara mislim da nema sanse.

CITAT oh, nažalost, da. to je taj fašizam koji se sakriva i od tebe samog, u samoj srži tvojega bića. slično se sličnom raduje tatic

Momčino malo si se zaneo nazivajući me fašistom isključivo zbog toga što su mi se dopale knjige Ćosića koje sam imao prilike da pročitam. Ne znam da li si čuo, ali postoje različiti ukusi. A tvoja mogućnost da nekoga etiketiraš samo na osnovu toga, više govori o tebi.

Ali zar tvrditi da neko dobro/loše piše iako nisi čitao ništa njegovo i guglati citate i na osnovu njih vaditi zaključke nije malo glupo?

Ne mislim da je glupo. Citati su reprezentativni za tu knjigu, verujem i za delo. Po citatima se valjda i bira literatura koja se čita. Često ljudi štampaju na poleđini knjige citate pa onda ti vidiš da l te zagolica il ne. Ja sam izdvojio jednu malu gomilu citata iz kojih je sasvim očit kvalitet pisca. Kod soloidnog pisca ne bi mogle da se pojave rečenice tipa (pa makar ih govorio i zadrigli seljak - po Ćosićevom mišljenju idealan vojnik) ove:

Vidiš li, narode, što je general, a isti mi. Živojin Misic, a liči na sve srpske vojnike! Ako mu skineš sinjel i šapku, videćeš ga za plugom i sa motikom. Čovek, isti kao mi. (Tola)

Kakva glupost, gde je u ovoj rečenici literarni kvalitet, ovo ko da govori moj izlapeli deda. Sve koje sam naveo su takve, besmislene, nestilizovane, neliterarne, glupave... Ne bi tu pomoglo ništa ni da pročitam ceo opus (kakvo bi to samo bilo trošenje vremena...) On je verovatno imao za cilj da stvara seljačku književnost, po uzoru na svoju seljačku vojsku.

Elem, voleo bih da čujem Valdemarovo mišljenje na ovu temu. Valdemare javi se leba ti, ti si nepristrasan i načitan čovek, kaži koju o Dobriši ...

Momčino malo si se zaneo nazivajući me fašistom isključivo zbog toga što su mi se dopale knjige Ćosića koje sam imao prilike da pročitam.

ma ne sekiraj se, vidiš da se ja olako hvatam za taj pojam, to ti je kod mene gotovo iz milošte. I da, nisi ti fašista, ti si kripto-fašista čim ti se sviđaju Dobrišine knjižurine

Најбољи је наш живи писац, а дела су му и по квалитету и донекле и по стилу у рангу са Андрићем, Мешом и Црњанским.... Само би га комплетан дудук могао оспоравати као књижевника.... Уосталом, критичари и људи којима је књижевност посао су рекли своје....
Као политичар ми је жао што га народ, највише код нас у Крајини није слушао (прецизније - Јована Рашковића), зато смо и прошли тако како смо прошли.
Приче о фашизму и слично (да ли појединци тролују или не, не знам нит ме брига) нека појединци причају другој страни, ми смо највише најебали и у том рату 90их.
А Добрица испада фашиста јер је тај народ хтео да спаси? Па добро, кул, свако има своје мерило вредности.... Једино ми је жалосно што се етикете толико лепе данас без икакве одговорности....

Filantropofob
ma ne sekiraj se, vidiš da se ja olako hvatam za taj pojam, to ti je kod mene gotovo iz milošte. I da, nisi ti fašista, ti si kripto-fašista čim ti se sviđaju Dobrišine knjižurine

JEBACEMO TAJČI JEBAĆEMO TAJČI

Vidiš li, narode, što je general, a isti mi. Živojin Misic, a liči na sve srpske vojnike! Ako mu skineš sinjel i šapku, videćeš ga za plugom i sa motikom. Čovek, isti kao mi. (Tola)

Šta je ovdje književno loše? Po meni vrlo lijep i stilizovan opis generala. General je najviši čin u vojsci. Nije lako dogurati do generala. Poenta je u tome da je on uprkos tome, običan čovjek, kao i svi ostali. Poredi se sa seljakom. Šta je tu loše? Srbija je i danas seljačka država, a kamoli za vrijeme Prvog svjetskog rata. Negirati seljački element u Srbiji za vrijeme Prvog svjetskog rata jednako je negiranju 90% populacije. I tebi su babe i đedovi seljaci, ako ne babe i đedovi, onda sigurno prababe i prađedovi. Jel se ti njih odričeš zato što su seljaci? Možda tu svu seljačku žgadiju treba pobiti. Da nije TO možda fašizam?!

Evo kog Dobriša ima za uzora.

Polozaj srpskog naroda danas, ima dosta slicnosti sa polozajem nemackog naroda neposredno posle Drugog svetskog rata. Bez obzira sto su Nemci vise bili krivi pred drugima, a mi vise pred sobom, i mi smo kao i oni osudjeni za kolektivnu krivicu i kaznjeni zbog vladajuceg rezima i njegove politike. Medju nama danas, kao i medju Nemcima posle 1945, postoje velike razlike u shvatanjima i sudu o vremenu i dogadjajima koje smo preziveli u ovom veku. Slozni smo samo da smo neslozni. A delatna, smislena sloga moze da nastane ne na istom misljenju, nego na uvazavanju razlika u misljenju, ali motivisanom opstim, nacionalnim interesom. Ovako zamuceni, politicki pometeni, ogorceni, nesavesni, samozivi, ovako sukobljeni medju sobom i sa sobom, ne mozemo kao nacija i drustvo da se racionalno usaglasavamo sa svetom. Mi u Evropu ne mozemo da stupimo podeljeni po optuzbama koje jedni drugima izgovaramo u politickim kavgama. Kako se danas u Srbiji moze biti demokrata, a ne biti spreman da se cuje i uvazi neistomisljenik? Kakve su to demokratske stranke, sve su se proglasile demokratskim, a nisu spremne na dijalog i sporazum? Srbija jos uvek nema istinski demokratsku stranku. Sve su nase stranke zasnovane na retardiranim idelogijama. Srpska demokratija danas je pravo na optuzbe i presude drugima i pravo na neodgovornost za svoje zablude, greske i krivice. Sve dotle dok se srpske demokrate ponasaju kao bojovnici koji su uvek u pravu, u Srbiji nece biti demokratije, a ni umne snage i morala za preispitivanje i utvrdjivanje nacionalnih zabluda, gresaka i krivica koje su srpski narod dovele do samog ruba istorijskog ponora.

Razmisljajuci o nemackim zabludama i krivicama 1946. godine, Karl Jaspers kaze o sebi: "Iako sam se od pocetka rukovodio svescu o casti i najboljim namerama, moje razocaranje i samorazaranje moraju biti utoliko veci. Ovo vodi preispitivanju i najdubljih uverenja, jer se namece pitanje moje odgovornosti za zabludu - svaku zabludu kojoj podlegnem."

Razmisljajuci o svojim i srpskim zabludama, greskama i krivicama, ja jos nisam dosegao do istina koje me cine spokojnim. Ali sam uveren da Srbi na kraju 20. veka treba u Nemcima da vide primer kako se u miru dobija izgubljen rat. A Srbi nisu samo gubitnici. Neki nacionalni porazi u ovom veku, dijalektikom istorije pretvorice se u iducem veku u srpske pobede i preimucstva nad sadasnjim pobednicima. Nijedna pobeda i nijedan poraz nisu konacni u istorijskom bivstvovanju naroda. (Nedeljni Telegraf 29.12.1999.)

EDIT

a zatim ovako zamišlja Jaspersovsku samorazarajuću samokritiku, ni jednog trena ne kritikujući sebe, već sve nešto kolektivistički, kako dolikuje kripto-fašisti

Srpska nacija je na kraju veka u iskusenju i izazovu samorasvetljavanja i preispitivanja sebe. Ne da se dokazuje ko je od nas savremenika bio u pravu, vec da se shvati sta smo kao narodna vecina i celina pogresili u ovom veku. Ako je moralna odgovornost samo subjektivna, politicka odgovornost jeste kolektivna. Srpski nacionalni poraz je pre svega politicki poraz, koji je uslovio druge neuspehe. Razumno je da vreme jednostranih ideoloskih optuzbi okoncamo i smenimo vremenom razmisljanja, tolerantnih dijaloga, slusanja drugih, uvazavanja neistomisljenika. Vreme gneva i vike treba da smenimo samokritickim razmisljanjem i tihim govorom, bar mi koji se ne borimo za vlast i kapital. Koreni nesrece koje su nas snasle, sezu u sam pocetak veka i dublje. Virus tragizma je u srpskom bicu; u geopolitickom polozaju srpskog naroda. Pred istorijskim sudom, nema politicki nevinih Srba medju onima koji su projektovali Jugoslaviju, ratovali za tu drzavu i branili je po svaku cenu; nema politicki nevinih Srba koji su ucestvovali u komunistickom i cetnickom pokretu i vodili gradjanski rat; nema politicki nevinih Srba koji su bili vernici i korisnici titoizma; nema politicki nevinih Srba koji su sledbenici, korisnici, glasaci sadasnjeg rezima. Za sadasnje srpsko stradanje, odgovorni su i protagonisti i sledbenici i antititoisticke i danasnje opozicije, iako su im, razume se, odgovornosti razlicite. Bilo bi to politicko slepilo i nova kobna zabluda ako bismo poverovali da se egzistencijalna kriza srpskog naroda sadrzi samo u vladajucem rezimu i njegovom celniku. Nije mi poznat nijedan znacajniji politicki pokret, stranka, nacionalni i socijalni ideolog i politicki mislilac u srpskom 20. veku, koji nije zastupao neku od onih velikih ideja i zabluda koje su uslovile sadasnju tragediju srpskog naroda. Istorijski procesi i svetski tokovi u ovom stolecu, a iznad svih neoimperijalisticka i hegemonisticka strategija i politika Sjedinjenih Americkih Drzava i njihovih evropskih satelita, nisu naklonjene srpskom narodu, pa je surovo kaznjavan za sve zablude, greske i krivice. Istovremeno je lisavan i prava koja su priznavana svima sem srpskom narodu; i oni najpravedniji i demokratski srpski nacionalni interesi nisu uvazavani i ne uvazavaju se. Cak su i tudji zlocini podmetani Srbima da bi gospodar sveta imao "pravedan" izgovor, za kaznu i odmazdu, za obespravljenje i ubijanje. Ima i neceg jovovskog u srpskoj sudbini u ovom veku.

i da, ove dve rečenice, vrlo samosvesto i samokritički u istoj izjavi

Virus tragizma je u srpskom bicu

Ima i neceg jovovskog u srpskoj sudbini u ovom veku.

Evo kog Dobriša ima za uzora.

Тотални криптофашизам. Чак бих рекао криптоклерофашизам. Ако овај текст Србима не отвори очи, ниједан неће.

Imaš grešku u zaključivanju. To što on poredi Srbe sa Njemcima poslije Drugog svjetskog rata ne znači da on podržava naciste, već samo pravi paralelu, jer su i Srbi proglašeni za glavne negativce. Njemu nisu uzor nacisti, već Nijemci koji su se nakon Drugog svjetskog rata vrlo brzo oporavili i stekli ponovo ugled i priznanje u svijetu. I stvorili jaku i stabilnu državu. I ja im se na tome divim, a ne osjećam se fašistom, niti podržavam naciste.

Imaš grešku u zaključivanju. To što on poredi Srbe sa Njemcima poslije Drugog svjetskog rata ne znači da on podržava naciste, već samo pravi paralelu, jer su i Srbi proglašeni za glavne negativce.

ma da, mi i nemci smo samo proglašeni za negativce jer istoriju piušu pobednici bla bla bla... taman posla da smo negativci zaista i bili i da treba da svoju krivicu i odgovornost priznamo i preispitamo, pa jošte Jaspersovski samorazarajuće...

ne znam zašto se zamlaćujete s tim idiotom. ne mogu i neću da uvažavam literarne i ideološke pobačaje 'akademika' koji nije ni srednju školu završio. zar imate tako nisko mišljenje o sebi, ćosićoljubci?

http://youtu.be/b4VEY-zi_bs

Ево један добар документарац. Ко није читао како зло је Добрица, може да види каког зла је угаони камен он бијо.

Један опомињући цитат дотичног клерикалца:

Mi Srbi lažemo da bi smo obmanuli sebe, da utešimo drugog; lažemo iz samilosti, da nas nije strah, da ohrabrimo, da sakrijemo svoju i tudju bedu, lažemo zbog poštenja. Lažemo zbog slobode. Laž je vid našeg patriotizma i potvrda naše urodjene inteligencije. Lažemo stvaralacki, maštovito, inventivno.

Ћосићољупци какве доказе још оћете?

Nisam ja nikakav Ćosićoljubac, samo branim ga, kao što bi branio bilo koga ko je izložen neosnovanim napadima. A nije sve ni u formalnom obrazovanju.

A ako ćemo već o Nijemcima oni su itekako priznali svoju krivicu i krenuli napred.

:D

potvrda naše urodjene inteligencije

urodjene

stavi nas čovek u taksonomske kategorije - species homo sapiens, sub species homo serbicus

Cim ga branis, onda nisi svestan uticaja i posledica njegove propagande-bilo politicke, bilo kroz knjizevnost.

A ako ćemo već o Nijemcima oni su itekako priznali svoju krivicu i krenuli napred.

PA DAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA JEBOTEEEEEEEEEEEEE, ali mi nismo