Postoji li savršenstvo?

  1. По наслову знао сам да је јова.
    Не.

  2. Šta je Jovičiću, ponestalo ideja za teme, pa kopiramo Valsinarba?

    http://vukajlija.com/forum/teme/21808-agonija-idealnog

    Nisam ni vidio tu temu, a i sad kad je vidim, vidim da nije ista kao ova, ima totalno drugaòiju tematiku.

  3. I ako konvergira, nikada nece dostici asimptotsku vrednost. Dakle, nista od toga.

    Moguće je, brajko, kako nije. Recimo imaš prase koje obrćeš na ražnju, ako ga obrćeš previše brzo sporo će se ispeći, ako ga okrećeš previše sporo, zagoreće. Međutim, eksperimentalno, okrećući hiljade i hiljade prasića moguće je doći do tačke na kojoj se te dve krive seku, i to je onda "savršena brzina za okretanje praseta određene težine na određenoj temperaturi a da se ispeče maksimalnom brzinom a ne bude zagorelo po ukusu osobe koja treba da ga pojede".

    To je naravno relativno savršenstvo, apsolutno je mnogo teže postići. Dobro, kad malo bolje pogledaš jako je malo pravih apsolutnih stvari pa je malo blesavo da se nadaš da će među njima i neko savršenstvo da bude, u najvećem broju slučajeva za relativne stvari uzimamo da su apsolutne.

  4. Po toj logici je savršeno samo ono što je večno. Da li trenutno možeš da pojmiš da pomenuto može biti savršenije iz perspektive jednog ljudskog života?

    Ne mozes da pricas o tome da je nesto savrsenije od druge. Stvari mogu biti savrsene ili ne. Ne kazem da savrsenstvo mora da bude stalno i nepromenjljivo, ali sve te medjufaze takodje moraju biti savrsene. Zemljiino kruzenje oko Sunca ima svoj kraj. Koji nece biti nimalo savrsen. Jbg, gledano iz perspektive coveka, Zemlja je naborana ravna ploca. Ne mora da znaci da je nesto onakvo kakvim se cini iz neke perspektive. Ako je nessto savrseno, onda je samoodrzivo i njegovo postojanje nije upitno. Tako ja to bar shvatam.

  5. "savršena brzina za okretanje praseta određene težine na određenoj temperaturi a da se ispeče maksimalnom brzinom a ne bude zagorelo po ukusu osobe koja treba da ga pojede".

    Jel da. I ti mi garantujes da ako promenim ukupno vreme obrtanja za unapred odredjeno prase +-20sec necu dobiti bolje ispeceno prase. Znaci, kako go da pecem prase, nakon toga ga necu ispeci bolje? Tesko, brajko. Ako je tako, cemu ovaj zivot i rasprava, ako sam vec pojo najbolje prase.

    okrećući hiljade i hiljade prasića moguće je doći do tačke na kojoj se te dve krive seku

    Netacno. Dolazis u okolinu te tacke, odredjenog radijusa, samu tacku nes pogodit sa par hiljada obrtanja.

  6. Ako je nessto savrseno, onda je samoodrzivo i njegovo postojanje nije upitno.

    To je opet pitanje, savršensto mnogih stvari je baš u prolaznosti. Čovek recimo nije naštelovan da živi večno, onda mu svakodnevni događaji ne bi značili ništa, jedino ako bi imao pamćenje kao zlatna ribica što opet nije savršeno.

  7. Sve u svemu, većinom smo se složili da postoji matematičko savršenstvo - tj. određena brojna vrijednost koja je za nešto idealna, tipa - savršena temperatura piva, savršena brzina okretanja praseta, i tome slično.

    Za dizajn takođe, može se reći da savršenstvo postoji - jedan određeni dizajn je savršen ako bi svaka promjena na njemu sjebala stvar i ako postoji savršen sklad svih njegovih elemenata - međutim postoji više savršenih "dizajnova" (ili beše "dizaaajna", ili "dizajana") koji se međusobno razlikuju.

    Isto važi i za ukuse, mirise i sl. (Vrhunska vina, parfemi, plazma keks :D )

    U nauci takođe postoji savršenstvo, to je svaka teorija koja u potpunosti i na najjednostavniji mogući način objašnjava određeni fenomen.

    Jedino se čini da u tehnici savršenstvo ne postoji, jer tu, čini se, uvijek je moguć daljnji napredak. Ali opet ne u svim oblastima...

  8. Čovek recimo nije naštelovan da živi večno, onda mu svakodnevni događaji ne bi značili ništa, jedino ako bi imao pamćenje kao zlatna ribica što opet nije savršeno.

    Covek nije savrsen. Ovo sto sam naveo su dve osnovne osobine koje uvek nedostaju da bi nesto bilo savrseno. Posmatraj stvari malo uze. Recimo covek riknjava, uvek mu fali jos malo da uradi nesto sto nije i zadovolji svoje zelje.

  9. Jel da. I ti mi garantujes da ako promenim ukupno vreme obrtanja za unapred odredjeno prase +-20sec necu dobiti bolje ispeceno prase.

    Jok ba. Ja tebi garantujem da je to savršena brzina na koju možeš da našteluješ ražanjskog psa i očekuješ optimalne rezultate.

  10. Žene ponekad nađu savršenu dužinu, debljinu, i ugao. Tada odlijepe!

  11. 1.618 je savrsenstvo matematike.

  12. - Šta mislite da li je u svakoj oblasti moguće postići neko savršenstvo nakon kog je daljnji napredak nemoguć?
    - Šta mislite hoće li doći dan kada će svi proizvodi postići svoju finalnu, savršenu formu, a da će nakon toga promjene nailaziti samo da bi se ponekad razbila monotonija?

    ne i ne.

    savrsenstvo u 3D svetu
    http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/7/7e/Sphere_wireframe_10deg_6r.svg/220px-Sphere_wireframe_10deg_6r.svg.png

    sistem sa najmanje energije :)

Rekli o sajtu

Slavna Vukajlija. Ima glupih stvari, ima bezveznih, ali ima i jako puno brilijantnih. Neću previše dužiti, samo odite tam pa vidite sami. Samo jedno upozorenje - ima ponešto napisano i na ćirilici (iako smatram da svako, ko kolko-tolko drži do opće kulture zna ćirilicu).

Skodin blog · 04. Septembar 2010.