Prijava

Кад би се потукли ђаво и Бог ко би побиједио ?

Znam, to je iz one basne. Lisica?

Ja mislim da đavo ne postoji. Mislim da postoji raj, a pakao je tu odmah pored raja i grešnici vječno pokušavaju da uđu u raj, al' kurčina.

Само по Божијем допуштењу ђаво може да те искушава, а Бог то ради да би те учврстио у вјери. Навећа искушења увијек су имали највећи праведници.
Немеш гузичарит и зајебавати се по по читав дан, и тако у рај :)

Znači da đavo i bog sarađuju? Jebote, gori su od građevinske mafije aukurac.

za raj ti treba kvalitetan život i neka konkretnost od zaostavštine da bi te medatori pustili unutra

Nesto se pitam vec duze vreme pa bih voleo da mi odgovori neki teolog ako ga ima na sajtu (moz i facafaca).

Zasto u hriscanstvu djavo i bog nisu jednaki? U svim starim religijama su oni jednaki bogovi, dok je u hriscanstvu djavo ocrnjen gore neg navijaci na b92.
On nista lose ne radi, sedi dole u paklu, kaznjava zle ljude i ne pusta ih dizadju. A opet je los.

http://www.youtube.com/watch?v=GsxL-nvjYSA

Što je govorila moja baba, a bi pametna žena:

"Idi, dijete, prekrsti se, ne sluti zla jeb'li te repetnjaci"

repetnjak - đavo (etimologija valjda od repa, nije baba znala objasniti)

Mislim, moj onaj video gore nema veze sa vezom...i zato je sasvim u duhu ove teme.
To sam hteo da kažem. :-)

Znaci, po vama, djavo je ustvari personifikacija one tvoje zivotinjske naravi, onih najnizih pobuda, dok moral, bog, govori duradis onako kako drustveni moral nalaze. Moz i tako, valjda...

Baj d vej, drugarica psiholog rekla da sam teski nihilista, al dobro,...

Jel' ti dobra ta drugarica il' je grob ko i sve psihogloginje?

Pitam ovo ne zbog sebe, nego zbog mlađih članova Vukajlije koji bi rado pohađali neku večernju teološku školu kod nje!

Lepo neko rece, zavrsice se sa JA JEBEM xD

Па сад, зависи од тога колико је добра. (:

Znaci ja

Lepo neko rece, zavrsice se sa JA JEBEM xD

Ama jok, tako, sa jebanjem(al' u mozak) je samo napriliku počela ova....67433648321323931 tema na forumu Vukajlije na uvek popularnu i nepresušnu temu "Bog dal' ga ima, il ga nema i kako ga ima kad ga niko vido nije" i "Što je đavo pička a Bog kul?" i sl...

*repetnjak - đavo (etimologija valjda od repa, nije baba znala objasniti)

Можда је мислила на пиштољ. Знаш оно, репетирање, хе хе.

Šavo je i u samom hrišćanstvu (ogradiću se - kako ga ja razumem) ipak metafora za zlo i mislim da ozbiljan teolog ne veruje da je đavo neki zasebni entitet (nadam se), kao što ni samo zlo nije entitet, već lišenost. nisu jednaki, reče već valdemar jer je bog svemogući i sveobuhvatni apsolut. imalo je hrišćanstvo problema s tim u svom utemeljenju u periodu patristike, gde su manihejstvo i uopšte istočnjački kultovi počeli da se šire međ rajom, a oni su često načelno bili dualistički orijentisani, da je materija, koja je zlo, ako oćete, đavo, zaseban i podjednako postojeći entitet kao duh, bog, intelegibilno, štaveć. s tim se borio avgustin (ako te baš zanima, možeš njega čitati, u spisu 'o slobodi volje' se baš o tome govori), jer ako su bog i đavo jednaki, pada celo hrišćanstvo, jer što se ne bi pridružio đavolu kad su već isti? a i ontološke prirode je samo pitanje, ako je sve stvoreno od boga nužno dobro, kako može materija biti 'zlo' ako je i nju bog stvorio (mislim da manihejci razumeju materiju kao od đavla stvorenu, a ne od boga). onda je tu i pitanje o slobodi, ako je čovek ipak materijalno biće, kolko se on može pitati o zlu koje počini ako ga je 'đavo naterao', gde taj isti avgustin kaže da je zlo u zaokretu volje od božje istine (tu se uklapa i priča o đavlu koji je pali anđeo koji se 'zaokrenuo'), al tu se javlja još gorih problema, da ne tupim.

EDIT: i uopšte, pitanje zapravo i o poreklu zla, što je velik problem oko kojeg teolozi lupaju glave, uglavnom se radi o praznim naklapanjima, mada su neka često i zanimljiva, mogu preporučiti literature

Eto, konacno ozbiljan odgovor. :)

ja jebem

(lažem, ne jebem, ali neko mora završiti ovu temu)

моја баба видела ђавола кад била млада

Personifikacija zla? Onda je bog puka personifikacija dobrog i kao takav se svodi na nepostojeći entitet? A nešto dobro biti ne može ako nekog kažnjava. Kažnjavanje tipa VJEČNE MUKE I GORIŠ U DŽEHENEMU nije dobro jer ne služi nikome. Kad bi rekao - e, super, ubio si čovjeka - 50 godina da stojiš na ringli pa ako se ne pokaješ još 50 dok ne raskrstiš sam sa sobom, ipak ti nisi toliko loš al moraš istrpiti svoje, jebiga - imaš neki plemeniti cilj u kažnjavanju: da žrtva kazne uvidi svoje greške i postupke. A ovako si obični manijakalni sadista i pri tome glumataš neko sveapsolutno dobro.

Objasnite mi, nisam učen, nisam čito knjige popovske, čisto me interesuje, izvedite grešnu ovcu na pravi put!

To je tasmanijska žaba.