Jevreji. Zašto ih mrze svi oni koji imaju kontakt sa njima? (Nije fašistička rasprava)

1. verovanje u drekavce ne može da iskoreni

Ne, nego cu da verujem u Ktulua... Kad se dobro napijes i krenes kuci, obavezno te zajasi drekavac i jasi te celu noc dok te ne ostavi negde u kanalu.

2. to možda u trivijalnim stvarima, slavama i sujeverjima. itekako se mi vodimo hrišćanskim načinom mišljenja koje je duboko ukorenjeno i koje paljenje badnjaka i verovanje u drekavce ne može da iskoreni

Sve i da se slažem ,to ne dugujemo jevrejima već ranim hrišćanima. Jevrejin koji je primio hrišćanstvo više nije jevrejin.

3. Srbi su takav narod da ni pagansko ni hrišćansko nije primio niti shvatio, već samo gleda na neki način ispuni šuplju formu obreda, nemajući blagog pojma čemu sve to (uz objašnjenje: valja se). Ko me ubedi u suprotno, neka mi pljune u oči.

4. Srbi su takav narod da ni pagansko ni hrišćansko nije primio niti shvatio, već samo gleda na neki način ispuni šuplju formu obreda, nemajući blagog pojma čemu sve to (uz objašnjenje: valja se). Ko me ubedi u suprotno, neka mi pljune u oči.

Sa ovim ne mogu da se složim, čak bih mogao da tvoj post pripišem predrasudama. Slažem se da mnogo ljudi (Srbi konkretno) određene stvari radi zato što je čula da tako treba, ali ja to ne bih vezivao za čitav narod u svakom slučaju. Poznajem nekoliko ljudi koji zaista ne rade ništa u smislu hrišćanstva samo radi ispunjavanja šuplje forme.

5. Nije Hitler mrzeo Jevreje samo zato sto nije primljen na Akademiju zbog njih. Jevreja je bilo mnogo u tadasnjoj Nemackoj, u pitanju su bile stare trgovacke porodice koje su posedovale veliko bogatstvo, dobar deo radnji je bio njihov itd. Nemci su izasli porazeni iz Prvog svetskog rata, morali su da plate odstetu, rat je ekonomski razorio Nemacku, ukratko Nemci su imali i boljih dana.
    Elem, istoriju na stranu, cinjenica je da ima dosta svetskih mocnika sa jevrejskim poreklom, da su veoma tvrdi po pitanju Palestine gde, ruku na srce, i nisu u pravu. Medjutim, pogresno je samo na osnovu subjektivnog misljenja o nekom Jevrejinu koga smo sreli zakljucivati o citavom narodu. Imate Jevreje koji su manje skrti i manje okrutni nego neki Srbi, i naravno obrnuto.

6. Poznajem nekoliko ljudi koji zaista ne rade ništa u smislu hrišćanstva samo radi ispunjavanja šuplje forme.

Poznajem NEKOLIKO ljudi koji zaista ne rade ništa u smislu hrišćanstva samo radi ispunjavanja šuplje forme.

7. Poznajem NEKOLIKO ljudi koji zaista ne rade ništa u smislu hrišćanstva samo radi ispunjavanja šuplje forme.

Jebi ga sad se hvataš za sitna creva, nisam ja ni tvrdio da zbog tih nekoliko ljudi svi ostali sve rade sa nekim smislom, ali ja pričam ljudima koje poznajem. Ne mogu to da pričam za one o čijim religijskim uverenjima nemam blagog pojma.

8. Srbi su takav narod da ni pagansko ni hrišćansko nije primio niti shvatio, već samo gleda na neki način ispuni šuplju formu obreda, nemajući blagog pojma čemu sve to (uz objašnjenje: valja se). Ko me ubedi u suprotno, neka mi pljune u oči.

U velikoj meri se slazem. Nisam neki vernik, pravoslavac sam vise zbog tradicije i istorije, ali kad se prekrstim znam zasto sam se prekrstio. I imam neko obrazovanje kada je u pitanju pravoslavlje i hriscanstvo uopste, ako to nesto znaci. Desavalo se da vidim dosta starije ljude koji bi, po nekoj logici, morali biti iskusniji po tom pitanju, da ne znaju ni da se prekrste i da zapravo ne razumeju o cemu se radi na sluzbi. Kad ja krenem da se krstim svi oko mene se krste, niko nece da zapocne jer ne zna kada treba da se prekrsti (mada ni nema striktnih pravila koliko znam). Gorecu u paklu jer sam imao obicaj da iscimam ljude. Ja krenem da se prekrstim, pa spustim ruku (kao greska) i svi spuste. To me uzasno zivcira, ali moram priznati da su ti, po obicaju neobrazovani ljudi, cesto veci vernici od mene i vecine drugih.

9. Odomo u off. Jevreji su narod koji se najteže asimlira. Srbin kad ode u USA, Kanadu, Švajcarsku...njegovi unuci više nisu Srbi. Dok Jevreji ostaju Jevreji i posle 10 generacija mislim da to navlači dosta mržnje...

10. kako ne bi hrišćani dugovali jevrejima toliko? pa neke ključne ideje - jedan bog koji je ličnost, koji ima volju, koji sa čovekom održava ugovorno-zavetni odnos, kao znak da se dve volje, čovekova i božija, uzajamno priznaju i poštuju, pa onda i razumevanje vremena kao necikličnog, pa i hrišćanska etika dobrim delom potiče iz jevrejske. čak ni i ideja o spasenju nije hrišćanska, tako da duguju hrišćani mnogo toga mnogo kome.

11. Desavalo se da vidim dosta starije ljude koji bi, po nekoj logici, morali biti iskusniji po tom pitanju, da ne znaju ni da se prekrste i da zapravo ne razumeju o cemu se radi na sluzbi.

Ti stariji su uglavnom bili članovi KP, a onda rešili da okrenu ploču pre 20 godina, pa ti je onda jasno zašto im je bilo šta vezano za religiju potpuno nepoznato.

12. Gonzo, u pitanju su seljaci, to cesto vidjam u rodnom selu moga oca i dajem desnu ruku da niko od njih nije bio politicki aktivan, a mnogi su dobrotvorci crkve koja se jos sedamdesetih gradila.

13. Примећујете парадокс, Швабе себе сматрају за чисту расу, а мешали су се са сто кураца, док Јевреји избегавају да склапају бракове са другим народима. Испаде да су Швабе доста "прљавије" што се тиче генетике.

14. Jebaš misliš da bi Jevreji zapravo sebe trebalo da smatraju Arijevcima lololo

15. kako ne bi hrišćani dugovali jevrejima toliko? pa neke ključne ideje - jedan bog koji je ličnost, koji ima volju, koji sa čovekom održava ugovorno-zavetni odnos, kao znak da se dve volje, čovekova i božija, uzajamno priznaju i poštuju, pa onda i razumevanje vremena kao necikličnog, pa i hrišćanska etika dobrim delom potiče iz jevrejske. čak ni i ideja o spasenju nije hrišćanska, tako da duguju hrišćani mnogo toga mnogo kome.

Da, duguju Bogu.

16. Не Аријевцима, можда да смисле неки нови назив. :)

17. zato sto je Lea Kis njihova.

18. zato sto je Lea Kis njihova.

Otac objasnio.

Rekli o sajtu

U nedostatku mesta u Vujaklijinom ili kojem drugom rečniku na internetu postoji mnoštvo sajtova, među njima Vukajlija, gde možete da vidite na kakav sve način ljudi vole da razgovaraju na opšte zgražavanje lingvista. Tako da se tamo može videti da ljudi fejsbukuju, fejsbuče, da im je fejs ubagovao. Ili čak poređenje čuvenog prideva „kul”: kul, kulji, najkulji.

Emisija RTS-a "Oko Magazin · 24. Novembar 2009.