Prijava

Ako nije čega je dio? Kao alternativa ostaje pravoslavna civilizacija u koju bi spadale Grčka, Rusija, Bugarska itd. ali je to vrlo problematično svrstavanje.
Grčka je u NATO-u, Evropskoj Uniji, praznike obilježava po gregorijanskom kalendaru i sl.
Rusija je bila komunistička preko 70 godina, a u tom periodu je pravoslavlje suzbijano.
Tako da, pitanje je da li pravoslavna civilizacija uopšte postoji.
Ipak, vizantijska filozofija i teologija su dosta drugačije od katoličkih i protestantskih, tako da je to možda istorijski zaista uslovilo kulturnu i civilizacijsku razliku između nas i Zapada, ali mislim da to danas nema toliki uticaj.
Osim toga, i mi i Grci i Rusi danas nastojimo "prihvatiti Evropske vrijednosti" (ili je to samo floskula), ali ipak težimo Zapadu.

Šta smo mi, da li smo mi samo najnerazvijeniji dio zapadne civilizacije, ili smo totalno van nje? Ako smo van nje, čemu pripadamo, ako je pravoslavna civilizacija praktično danas pojam bez nekog stvarnog značaja?
Sigurno nismo u bliskoistočnom, ili afričkom, ili dalekoistočnom kulturnom krugu. Ili možda jesmo u bliskoistočnom? Možda je Balkan najzapadniji dio bliskog istoka?

Srbija nije deo bilo kakve civilizacije.

I to što kažeš. Ako posmatraš vrijednosno, može se reći da nismo civilizovani i kulturni. Ali i nekultura je kultura. Moramo se negdje svrstati. Suviše smo mali da bismo rekli da smo jedinstveni, da smo van svih tokova. Bar ja tako mislim.

Mi smo najnapredniji deo civilizacije...ali africke, do evropske nikad vise necemo stici. Dobro, nikad je mozda pesimisticko vidjenje, ali sledecih 50 godina svakako necemo biti ni blizu.

Civilizacija ne postoji. To vam je izmišljen pojam k'o i pravo.

Da li je Srbija dio zapadne civilizacije?

civilizacije?

демантово си се

Па словенска, блискоисточна и средње-европска цивилизација смо.... Немамо баш неке велике везе са западом, осим делимично романизованог језика (зато наш језик звучи лепше од нпр. руског, мада у нашем језику има и доста средње-европских елемената тј. германизама).... А и нисмо могли бити јер смо или били своји или под Хабзбурзима или под Турцима или под утицајем Византије.... Никад западне цивилизације нису утицале на нас толико....

Ако ће ово да буде још једна тема која ће да се заврши са омаловажавањем "овог напаћеног народа" (лололо) и пражњењем садржаја дебелог црева по онако целокупном појму Србије, Срба и осталих сродних појмова, маните је молим вас.

У РЕДУ ЈЕ, НИСМО ШВЕЂАНИ, ГОВНА СМО, СХВАТИО САМ, НЕМОЈТЕ ВИШЕ ДА СМАААААРАТЕЕЕ.

Приметио сам да свака (добро, скоро свака) тема која се тиче Срба има 2 елемента:
1. Сврставање народа српског у неку целину.
2. Пљување по народу српском.
Сморили сте с тим више но ја с повјесничарењем.

Ja s ovom temom nisam imao namjeru da pljujem po nama.
Ja čak mislim da mi jesmo dio Zapada iako to negiramo i mi i Zapad.
Jer prosto nemamo čega drugog biti dio.
Hrišćani smo, odbacili smo Osmanlijsko naslijeđe, Vizantija više ne postoji, ipak smo mi imali Dositeja Obradovića, i mnoge druge prozapdane figure u mnogim periodima naše istorije. Ustvari od Zapada smo najdalji bili za vrijeme komunizma, ali i tada je Zapad imao mnogo više uticaja na nas nego na druge komunističke zemlje. Kako god okreneš, imamo više zajedničkog sa Zapadom, nego sa Azijom i Afrikom.

Zato nam i pada to teško jer smo u svojoj ligi na poslednjem mjestu. Za razliku od Turaka, koji su u svojoj ligi možda na prvom mjestu.

da rifrešujem malo temu, možda danas ima zainteresovanih

Ipak, vizantijska filozofija i teologija su dosta drugačije od katoličkih i protestantskih, tako da je to možda istorijski zaista uslovilo kulturnu i civilizacijsku razliku između nas i Zapada, ali mislim da to danas nema toliki uticaj.

U pravu si, na ovaj narod ni teologija ni filozofija nemaju nikakvog uticaja.

Zašto još uvek nisi na prelu? :)

Po kojim kriterijumima?
Moguce je da evropljani sebe karakterisu kao zapadnu civilizacija zato sto hoce da se separatise. Mozda mi i jesmo napredniji od ostatka balkana i jugoistocne evrope ali oni koji donose sud o tome to drugacije karakterisu.

Mislim da svaki balkanski narod može da pita to sebe, ali odgovor bi bio da, jer sve što imamo, pokupili smo sa zapada, osim malo mentaliteta i kuhinje sa istoka. Osim toga, šta je to zapadna civilizacija?

Zapadna civilizacija ti je u suštini isto što i evropska civilizacija - civilizacija zasnovana na judeo-hrišćanstvu, grčkoj filozofiji, rimskom pravu i kasnijim daljnim pravnim, političkim, književnim i filozofskim tradicijama koje su na tome zasnovane.
Mi jesmo dio toga, ali smo i mnogo šta propustili: dok su se u Evropi smjenjivali renesansa, barok, klasicizam i prosvetiteljstvo, mi smo još bili pod Turcima.
Tako da, mi smo tad zapravo bili bliski istok. U 19. vijeku se vraćamo u Zapadnu civilizaciju i do 2. sv. rata se poprilično uklapamo u to, koliko je to bilo moguće za nekih vijek ipo, ali onda opet bježimo od Zapada u komunizam.

Pravoslavni istok nije toliko različit od zapada. Npr. za vrijeme Despotovine, mi smo već uveliko počeli kupiti uticaje sa Zapada i da nisu došli Turci, vjerovatno bi i nas zahvatila renesansa (možda sa malim zakašnjenjem) .

Mi smo u nesrećnoj istorijskoj situaciji jer po prirodi težimo Zapadu i njegov smo dio, ali su nas istorijske okolnosti dosta od njega udaljile.

Zato smo poslednji u svojoj ligi, a jedan od mehanizama odbrane koji se javlja u tom stanju je iracionalno veličanje, ili pak, brutalno pljuvanje vlastitog naroda.

Zapadno i civilizacija su daleko jedno od drugog. Po mom mišljenju, civilizacija nije kad opičiš po nekome raketama ako taj neko ima naftu ili neće da te posluša.