Prijava

Dajte vaše predloge za reformu školstva.
Šta bi ste vi popravili? Koju lektiru uvrstili? Uvodili uniforme itd.

Predlozi se mogu konstruktivno komentarisati

Neki dan sam rargovarao sa jednim likom opsednutim japanom.
E, ono što je opdelio sa mnom o toj kulturi je školstvo.
Prijemni kontrolni za prvi razred. Najbolji učenici (oni koji su najbolje uradili) idu u 1-1 odeljenje, malo lošiji u 1-2 ...itd. Odeljenje 1-1 dobija najbolje profesore, 1-2 malo lošije, 1-3 još lošije (manje dobre)...itd.
Završi se prvi razred i radi prijemni za drugi. Opet učenici sa najboljim ocenama idu u (ovog puta drugi razred) 2-1, lošiji u 2-2, itd. I tako do recimo 8-mog. (posle i na studijama)
Dakle, najtalentovanijima, vrednim i upornima, davati najviše znanja. Takodje se pruža jednaka šansa svima da sami sebi izbore najbolje profesore i osobe koje ce im preneti znanje.
recimo zamislimo jednog štrebera u našim školama. Onaj što se uvek javlja i što razbija recimo matematiku. Njemu bi i profan preneo više znanja i davao mu teže zadatke i više mu "nabildovao" znanje ali ne sme jer bi ukopao 80% razreda sa tim. U tom momentu je profesor morao da izbalansira izmedju štrebera i ostatka razreda. U tom momentu nismo dobili maksimum ni od profesora ni od štrebera.
Mislim da ovaj japanski sistem sasvim dobro to eliminiše!

Kod nas mislim da bi moglo da zaživi ali u tom momentu ne bi smelo da postoji ni gram korupcije, da debele guzonje ne bi mogle kešom da obezbedjuje svom sinu debilu najbolje znanje. Nego zaslugama.

recimo zamislimo jednog štrebera u našim školama. Onaj što se uvek javlja i što razbija recimo matematiku. Njemu bi i profan preneo više znanja i davao mu teže zadatke i više mu "nabildovao" znanje ali ne sme jer bi ukopao 80% razreda sa tim.

Nije da ne sme, nego ne zna. Problem po skolama je los kadar, licno sam bio svedok da deca znaju bolje od profesora, narocito matematiku.

Sto se predloga tice, ja bih uveo kuvanje u skole. Tj, ono domacinstvo sto je pridje bilo. Za uniforme mi nemamo kinte. Bilo bi ok, ali bi to trebalo da se dodeli jednoj firmi i da zbog masovne narudzbine cena bude mizerna.
Lektiru ne dirati.

Смањио бих дечија права, то је прво. Повећао права наставницима, и то много. Избацио бих либералне глупости попут инклузивне наставе и невладиних организација које трују децу из школа, појачао критеријуме, и урадио нешто ван школе, а то је да родитељ плаћа казну за све што његово дете направи, било да вређа или бије неког, или сломи прозор, и то да му казна стиже на адресу.

То је оно најнужније што се тиче основне школе.

Usmeravanje od početka, dakle da se obrati pažnja šta kom detetu dobro ide, to da se forsira, ovde mislim i na fizičko vaspitanje. Učitelji i nastavnici u saradnji sa roditeljima i željama deteta. Tako ćemo imati jednog dana najbolje stručnjake i istovremeno zadovoljne i ispunjene ljude.

Занимљиво, али не знам шта буде са оним најгорим ђацима са најгорим професорима. Добар професор би код неких лошијих ђака можда успео да направи напредак, а овако...

Елем, скоро су избацили ову песму из програма за средњу (допуна: за основну, не за средњу) школу:

МОЈ ОТАЦ ТРАМВАЈ ВОЗИ

Мој отац, кад трамвај вози,
стоји на десној нози,
а другом ногом звони
да се са клизаве шине
несташно дете скине;
он грчи ногу и звони
да псето не погине;
он звони, звони и звони
да се са дуге пруге
уморни радник склони.

Ујутру, кад пођем у школу,
ја први угледам тролу,
ја први угледам где стење
трамвај који се пење;
и кликнем: „Ено га, иде!”
Да другови моји виде
за бремзом, у пуном сјају,
мог оца на трамвају.

Али кад стигну смене
и отац кући крене,
ја знам да га боле вене
на тромој, окорелој нози
на којој трамвај вози.
Ноћу, кад трамваји замру
и помру суморне мисли,
не спава отекла нога
коју су болови стисли.

Мој отац кад трамвај вози,
на болесној стоји нози,
па ипак он вози и вози…
Стотине људи дневно
путује и ноге одмара,
стотине људи дневно
на ручак стигне брже,
стотине људи дневно
новине мирно отвара,
прстом на прозору шара,
смеје се и разговара…

Мој отац вози и вози,
стотине људи дневно
он вози, вози и вози
на својој болесној нози.

Некоме је пало на памет да је превише потресна за децу. Дебилно.

Pa daa!
To stvara zdrav takmičarski duh i stvara svest da ne možeš ništa postići bez truda.
To je lep primer kako treba decu podsticati da se trude i da izvlače maksimum iz sebe.
Uniforme isto tako nisu loša ideja ali da ih određuju ovlašćena lica.
Lepo bi naučili šta znači ravnopravnost i uštedeli troškove roditelja što se tiče odeće.
Najrigiroznije kontrolisati i po istom principu sa odabirom dece treba pristupiti obrazovanju budućih prosvetara.

Nije da ne sme, nego ne zna. Problem po skolama je los kadar, licno sam bio svedok da deca znaju bolje od profesora, narocito matematiku.

Škola je postala utočište nesposobnih ljudi sa dobrim vezama. Pola (a možda i više) nastavnika i učitelja nema blage veze sa onim što predaje, a vrlo često nestručno drže nastavu (učiteljice predaju strane jezike). Sve to je posledica nesređene sistematizacije i neuređene politike visokog obrazovanja u državi. Od glave se čisti riba, dakle reforma počinje od Megatrona i njegovih savetnika, a ne od dece.

Znam za ovo, i meni se ovakav sistem generalno svidja, iako bih bio neka mrtva linija presjeka svega ovoga. :) Takodje bih volio da nosim one uniforme u školu, sa sve kvaraticom, haha. Ono što našim profesorima nedostaje jeste vatrenost i želja...zaista je tako. Prenošenje znanja koje obuhvata toliko ponavljanja nije nimalo lak posao. Ja sam imao toliko profesora koji nisu bili kvalifikovani da budu profesori. Ne mislim znanjem, nego njihova izlaganja su bila ofrlje i samo što nisu pričali o tome kako im je mal fond časova, mogli bi još neke da ubace.
S druge strane, malo je i čudan ovaj sistem, kao siromašni ostaju siromašni, bogati se samo bogate.

Usmeravanje od početka, dakle da se obrati pažnja šta kom detetu dobro ide, to da se forsira, ovde mislim i na fizičko vaspitanje. Učitelji i nastavnici u saradnji sa roditeljima i željama deteta. Tako ćemo imati jednog dana najbolje stručnjake i istovremeno zadovoljne i ispunjene ljude.

Ne, tako ces imati usko obrazovane konje u amovima, koji vide u samo jednom smeru i debele ili pederkaste naucnike koji nece da se kote zbog fizicke inferiornosti i polako ce da isceznu. U roku od 150 godina sve ce da propadne.

Čekaj, a šta se dešava sa lošim đacima? Meni izgleda kao da su odbačeni, poslednja rupa na svirali. Ne shvatam zašto oni ne zaslužuju isto obrazovanje kao i ostali.

Kod ovog japanskog sistema mi se ne svidja to sto odmah nabiju pritisak, takmicenje medju ucenicima, podjele na bolje i slabije ucenike. Jos su to djeca, ne treba ih ubijati u pojam sa tim.

Uniforme isto tako nisu loša ideja ali da ih određuju ovlašćena lica

Za skolsku 2022/3
Nova kolekcija Vesne Jugovic Da Vinca
http://www.e-novine.com/files.php?file=photo/srbija/licnosti/vesna_jugovic/A_de_vinca_02_t_227746466.jpg

Pa da! Imamo profesore koji bi se pre sprdali nego trudili da nauče nešto decu.
Šta mislite kako sam ja završio školu?
Nikada ništa nisam učio ali su me zato profesori gotivili jer sam se sprdao drugarski sa njima. Malo oni mene spuste pa ja njih. Zavole te ljudi. Neobjektivnost izrađa ovakve skotove kao što sam ja.
I nikada nisam zaglavio popravni.

Dukka

Čekaj, a šta se dešava sa lošim đacima? Meni izgleda kao da su odbačeni, poslednja rupa na svirali. Ne shvatam zašto oni ne zaslužuju isto obrazovanje kao i ostali.

Pa svake godine imaju sansu da obezbede sebi najbolje znanje. Sto talenat nema TRUD NADOKNADJUJE!

haha, a sada se sjetih, rekao ja profesoru logike da je isus rodjen -33 godine i kada je umro počela nulta godina pa na ovamo. Lik mi dao dvojku, haha

nemojte se sjekirati, prirodna selekcija i međ' školstvom će za koju godinu (ili deceniju) odraditi svoje. ostaće državne škole koje će biti srednjeg kvaliteta a pojaviće se i privatne kvalitetne ali i one manje kvalitetne. vrijeme će učiniti svoje.

Имамо доста лоших наставника, који се уопште не труде. То би се много променило кад би они могли заправо да попију отказ због тога. Ја никад нисам чуо да је неки наставник негде код нас добио отказ зато што није радио довољно добро, већ само кад направе неко срање.

Ne bi to zaživjelo kod nas jer je korupcije i previše.

Već ukinuti ocjenjivanje.
I šopaj buraz, ti njemu ispredaji i bog te veselio. Nema ni testova. Koj će nam kurac.
Od malena ih razvrstavati po afinitetima. One koje vole matematiku držati skupa, one istoričare skupa, ma sve ih razvrstavati.
Srednja škola da se radi sa obaveznom praksom 3 radna dana u sedmici.

E, kad dođe vrijeme fakulteta - nema na prosjek već bratac svi na testove i uradi. I nema budžet. Koji kurčev budžet? SVI DA DAJU ZA ŠKOLOVANJE! A što daju za školovanje uložiti u proširivanje smještaja i tako te kurce.

Ko je htio da uči - učio je i učiće, ko nije - nije niti će.