Definiše se sve i svašta. Tako se mogu pročitati definicije baksuza, alapače, čitulje, smrti, rezervoara za smeh, kolateralne štete, Živojinović Velimira, zvanog Bate, dnevne svetlosti, gospođe džem!, Brus Lija… „Je l’ ti puši ćale?”, „Je l’ mogu u WC?”, „Chuck Norrisisati” i još mnogo toga može se naći na ovoj internet stranici. Zato ne iznenađuje što se mnogi kad jednom dođu, ponovo vraćaju na nju. Neki čak postaju i zavisnici, pa traže od moderatora da ih banuju, poput jednog studenta koji je zahtevao da mu zabrane pristup na nedelju, dve dana da bi mogao da uči.
Status Magazin · April 2009.
evo na primer LIKOVNO!
u osnovnoj školi mi je od 5. do 7. predavala prvo neka vesna svoboda koja je kao neka vajarka, imala izložbe, a žena je idiot. mojoj drugarici rekla da batali ideju da upiše srednju dizajnersku jer nema nimalo talenta, ali ova ladno upisala (bez veze) i posle upisala primenjene (opet bez veze), i završila sa nekim dojajnim prosekom.
meni je to likovno bilo mučenje. ja sam volela da crtam i slikam, ali sam uvek vukla "poklonjenu" 4. jer nisam umela i nisam volela da crtam jebene kućice u cveću i mrtve jebene prirode i ljudske figure. a neka seljanka koja je crtala neke jebene barbike i jednoroge ladno je imala peticu. ja sam htela da crtam neke apstrakcije, a ne jebene male ponije. ali to ne može, nije po programu!!!!
i tu dolazimo do najvećeg paradoksa od svih - ti na likovnom, dakle čas gde se baviš umetnošću, čiji je osnovni cilj KREATIVNOST, inspiracija i pomeranje granica, ti NE SMEŠ da izađeš iz JEBENOG KALUPA! škk?!
sigurna sam da je takva situacija sa svim predmetima...
eto, to je problem sa školstvom.
@Torazulu
ok, moram priznati da sam gledao prvenstveno moj faks gde su asistenti generalno jako dobri, znaju znanje i cesto svesno ztvuju deo predavanja i neke manje bitne delove plana i programa da bi nas upoznali s realnim problemima s kojima se mozemo susresti u praksi. Ne znam kakvo je stanje na ostalim fakultetima, ali misljenja sam da ako je nekome s visokim prosekom cilj da ostane na faksu da radi za realno malu platu bez neke preterane zelje za usavrsavanjem, onda s njim nesto nije u redu.
Lemajo, da bi se došlo do apstrakcije mora se savladati osnovno, a to je zanat, vještina crtanja. Ja sam takođe duduk za crtanje, nikad nisam bio talentovan, ali ako izbacimo iz programa crtanje pejzaža, mrtvih priroda i portreta, nećemo djecu naučita da crtaju skoro ništa. Npr. ti da bi znala nacrtati nešto nadrealističko, moraš znati nacrtati realističan crtež. Jedino za čistu apstrakciju nije potrebna tehnička vještina, već samo dobre ideje (ali i to je diskutabilno), a rijetko ko će postati apstraktni slikar.
jovo, ne pričam ja o učenju tehnike. pričam o nečemu sasvim drugom, ali izgleda nisi razumeo. mrzi me da se ponavljam...
изучавање шешељевих суђења на правним факултетима. е то је права образовна мера побољшања наставе. наравно озбиљан сам.
Lemaja je fino rekla da joj se gadi 'ukalupljivanje' i turanje onih oglava na glave ko konjima i da samo gledamo ispred i tamo gdje oni žele.
Pisao sam ja neđe na forumu kako je meni profesorka srpskog dala dvicu iz 'Starac ga more' jer sam ušao u sukob sa njenim viđenjem (čitaj-ono što je napisano u interpretacijama nekim) suštine.
Ja sam tvrdio da je starac pobijedio i da je ukupni pobjednik a ona je tvrdila da je starac oličenje gubitnika.
Ja sam tvrdio da je samim preživljavanjem svih tih govana u koja je upadao daleko veći pobjednik nego gubitnik a ona je zapela da je on gubitnik jer je izgubio ribu. Ama jebala te riba, mogle su ga ajkule pojesti. Ali ne. Eto meni dvica jer sam bar pročitao. Ništa ja tu nisam razumio.
I naravno, kasnije su svi koji su odgovarali tvrdili da je on gubitnik.
I ko je sad tu lud? Pitaš me da iznesem svoje viđenje djela i onda mi namećeš svoja shvatanja?
Imam druga koji je bio u odjeljenju kojem predaje druga profanka, digla ga lektiru, meščini 'Madam Bovari', i pitala ga za mišljenje o djelu a on fino reče: "Ovo djelo je neviđeno govno, toliko je smorno da sam ga jedva pročitao. Pročitao ga jesam ali bih ga spalio. Jeste malo fašistički ali moram."
Onda mu ona reče: "Obrazloži te tvoje tvrdnje."
I on krenuo od Kulina bana i stvarno sve iznese, ova mu dade odličan i to je to.
Pustite ljude da razmišljaju svojim mozgom, aman profesori!
taj rad skočko. ja sam imala gotivne srpkinje i u osnovnoj i srednjoj, i baš su bile ko ta od tvog druga. a ta tvoja je moronka, i ja bi da se osnuje neka inspekcija, da đaci mogu da prijave takve idiote, brate na koju foru je ona završila faks kad misli da je starkelja luzer...
Retke su prilike kada se apsolutno slažem sa Skočimišem.
Moja profanka srpskog u prvom srednje (autor tadašnje čitanke) je dosta ličila na ovu drugu profesorku (pozitivku), jer je puštala na primer da ljudi iskažu svoj stil na pismenom. Nije insistirala kao većina profesora srpskog, da se piše onako kako ona voli da je napisano, da ne kažem, ono što bi volela da pročita.
Uvek sam mrzeo i kada u analizi pesme očekuju da prepričam nečije tuđe viđenje onoga "što je pesnik želeo da kaže".
sad se setih stripa calvin i hobbes. najgenijalniji strip ikada. o klincu koji je sve samo ne ukalupljen, koji ima razvijenu maštu i šmekerski fura svoj fazon. apsolutno idealan primerak čovekove borbe protiv sistema.
https://fbcdn-sphotos-a-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash4/390179_10151213605237483_1176028136_n.png
https://fbcdn-sphotos-e-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash4/485053_10151213605132483_1767748612_n.png
https://fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.net/hphotos-ak-snc7/303868_10151138734862483_1891450021_n.jpg
МУЗИЧКО И ЛИКОВНО У СРЕДЊОЈ ШКОЛИ:
Ево на пример, скоро смо из музичког учили ренесансу и морали смо да знамо све тадашње облике музицирања. глас овакав, двоглас, троглас, овакав ритам, онакво оно, овакав прелаз из овог у оно... фора је у томе што једно 90% посто ученика из мог одељења (и ја) не знају шта је то, ни како да објасне неки појам чије име су морали напамет да науче.
Исто је и са ликовном назови културом. онај уџбеник је написан као да су ауторке у то време биле мало надуване. све набацано, описивање неких дела а нигде слике да ми видимо о чему се ту ради.. никог то не занима... нас неколико што волимо да цртамо немамо никакву вајду од тога... битно је само да се набуба.
Brate ko još uči muzičko i likovno? Ma to bre samo nešto crtkaš i pevaš, baš kad mora nešto malo da se nabuba i ćao.
E blago vama ako najvece probleme skolstva vidite u muzickom i likovnom.
Vidiš, DBSK, mi kod nas u školi nemamo knjigu iz likovnog jer je takav profesor koji te tera da radiš pejzaže, panorame i to što je meni sasvim kul. Sve je to do profesora.
Ja bi' svim profesorima, matorim a i mladjim, dao neku vrstu testa kao provera znanja jer dosta ovih starijih profesora je počela da zaboravlja osnovne stvari. Npr. kod mene profesorka iz latinskog kad predaje sve čita iz knjige i neke osnovne reči ne zna da prevede kad radimo neke analize. Te koji ne bi prošli taj test bih poslao na neke ispiti, tako da ih nazovem preko leta i ako ne prodju te ispiti dobijaju otkaz i na njihovo mesto nek dodju mladji ljudi koji hoće da rade.
Prvo,da se ukinu skoro sva prava učenicima.Znači,ima izbacivanje sa časa,3 izbacivanja-ukor, ako se nakupi 5-letenje iz škole.Sa neopravdanima isto,7-ukor,10-letenje iz škole.Ako nećeš da učiš,mrš na gradilište.Da se ubaci više lektira u osnovnoj,malo da se smanji gramatika jer smatram da su deca i dalje nedovoljno načitana u osnovnoj kad na tome treba najviše da se insistira,niko neće u 16,17 godina da krene odjednom da čita ko lud,kao što se radi u srednjim školama.Baš u njima treba da se radi gramatika više,u svim gimnazijiskim smerovima.Za strane jezike bih uveo mnogo više govornih vežbi jer znam mnogo ljudi koji kidaju sa gramatikom engleskog na primer,a ne mogu 3 rečenice da povežu kako treba.Inspekcija školi svake godine.Što se tiče muzičkog i likovnog,više bih tražio istoriju tih predmeta nego samo pevanje i crtanje jer to predstavlja opštu kulturu koja nama očajnički treba.U srednjim školama bih zbacio gomilu predmeta smerova koji su potrebni uglavnom gimnazijalcima,kao što na priemr saobraćajni smer ima sociologiju,filozofiju i slično.Zadržao bih samo da svaki smer ima jedan strani jezik i to engleski jer se najviše koristi u svetu.I stavio bih fiksne kvote za upis u smerove,a ne da neko ko ima 60 poena i ko ima 90 da upišu isti smer,naravno da će ovaj sa manje bodova da usporava rad ovog boljeg.
I da odeljenje ima maksimum 15-20 djaka.Tu može fina brzina predavanja da se razvije,te bi se i više gradiva prelazilo za isto vreme. I neko je napisao da boljim djacima treba da idu bolji,a lošijim đacima gori profesori.Kako bi se profesori ocenjivali?Sigurno da to ne bi mogli đaci da rade,jer profesor koji traži od svojih đaka mnogo bi u najvećem broju slučajeva dobio loše ocene iako bi objektivno mogao da radi svoj posao kvalitetno.Ako se setim još nečeg,dopisaću.
Ukinuti ocjenjivanje i amin.
pa niko ne trazi pevanje i crtanje, barem ne u gimnaziji
nema se para, cesto i uslova (broj ucionica) za odeljenja od petnaestak djaka
skoro smo anonimno ocenjivali profesore u jednoj anketi i opsti utisak je bio da smo bolje ocene dali mnogim profesorima koji su strozi i zahtevniji i koje manje gotivimo
ne bi bas oni dobili lose ocene
kod mene u gimnaziji bilo nas 48 u odeljenju. neki sedeli i po troje u klupi.
Лемајо, колко сам испратио, ти причаш кинески.
Ова ставка ме је дефинитивно убедила да си се у Србију довезла у бурету са далеког истока заједно са још девет чланова уже породице.
hahahahha ma jok bre, išla sam u gimnaziju sveti sava, a kineski studirala.