Štek je dobro sakriveno mesto. Varijacija ima bezbroj: recimo štek-ocene su „isključivo dobre ocene koje se čuvaju za ‘ne daj Bože' situacije, odnosno period kada pljušte kečevi“, piše jedna vukajlijašica. Tako će iskusni školarac prećutati roditeljima da je dobio peticu, a to će im saopštiti tek kada dobije i nekog keca – da bi ublažio negativni efekat.
Deutsche Welle · 29. April 2011.
Наводно личим на оног из Гранда Дарка Лазића па ме прцају.
Kornjača može da diše na prkno.
Isti si, sad sam tražio slike po temi, naravno u Zvezdinom duksu bačje... :)))
E moj bačje, za male pare si se prodoOOOoo Salu Popoviću!
Stani bre zar ti nisi Darko Lazić?
Дарко Лазић ти кева.
Hahaha, kako je popizdeo.
Паз'те сад ово.
-Лотика иако је описана у Ћуприји као прелијепа жена и жеља свих пичкопаћеника Вишеграда била је ружна и дебела.
-Никола Пецикоза што је прешао Ћуприју као пијан био је један од угледнијих Вишеграђана тог периода, Андрић га је убацио само да буде неко звучно презиме.
-Павле Ранковић се звао Павле Бранисављевић и био је најбогатији Србин у Вишеграду, пола града данашњег су били његови посједи.
-Поп Никола из романа је стварна личност, зове се Никола Стевановић и сахрањен је поред вишеградске цркве. Био је велики швалер па га је Лотика звала ПИП Никола.
-Прво издање На Дрини ћуприје звало се Вишеградска хроника, већ 2 издање носи овај назив.
-Лотика се звала Лоти а презивала Целермајер чини ми се.
-Од читаве њене породице преживјела је само Ирена из књиге. Ирена је иначе ћерка од Деборе њене сестре и у стварном животу звала се Хелена.
-Лотика је умрла у Сарајеву у болници од нервног слома.
-Бикавац (брдо у Вишеграду ђе су се населили аустроугари јер нису шћели да се мјешају за обичним народом) је имао болнице, ресторане и тениске терене. Једине у БиХ у том периоду.
-Тома Гаус, онај што се расправља на ћуприји са Гласинчанином и компанијом је у ствари аутобиографски лик Иве Андрића. Сам се Иво убацио у дјело.
-Једино што је остало од турског периода у Вишеграду су стари мост и стара бања.
-У горњој махали имало је преко 30 кафана које су биле пуне у сваком периоду.
-У центру града било је 10 хотела све један поред другог. Почињали су са лотикиним хотелом.
-Лотикин хотел је данас велики маркет.
-Ћоркан је стваран лик, умро је од грознице 4 дан након болести и склонио се од свијета и умро на кули Марка.
-Пруга кад је грађена, ископани километар је плаћан грамом злата.
-Моја професорица зна роман напамет.
Ето ко буде радио роман да се курчи мало :)
Шта је сад мишеви ? ЋУТИМО А? А? А?
Aj, ba, vukovac, idi čitaj lektiru da ne bi sad odma' popas'o šljagu isto krava djetelinu.
Jel tebi dobro?! :)
Zna moj tuki! Može da zna citate određene, sad bih joj ja rekao nešto ako tvrdi zna ceo roman napamet!
Sad si našao da pišeš gde si bio prošle godine?!
Ali dobar post, mada golem mnogo...od svega možda sam znao dve tri stvari...
P.S. Ne daj se Bačje!
Гарантујем ти да зна цијели роман напамет :)
И позвана сад у Јапан да држи говор о ћуприји :)
Теби је само криво што немаш ћуприју, уопаааааааааааааааа.
Могу ја још 3000 чињеница написати, ал ми је мрско :)
Može biti korisno nekome ko sad radi ćupriju :D
NEMAMO ĆUPRIJU AL ZATO IMAMO SVE OSTALO OPAAAAAAAAAAA
!
Sve što vi imate ima i moje selo. ĐE JE ĆUPRIJA, ĐE JE ANDRIĆ GRAD, ĐE JE VARDA, ĐE JE DRINA A ? A ?
Ako ona zna napamet NDĆ, ja pojedem prase od 70 kila za dan! Garantujem! Nemojte da se zajebavamo, jes ti kad puco iz pištolja...ovaj vid'o knjigu NDĆ?! Ivo Andrić nije znao, a kamoli ona... To ko jedna moja sugrađanka što je za vreme bombardovanja tvrdila da je brža od rakete, bila u njivi, i vidi raketu da ide ka njoj, i uspe da joj pobegne. Jest, aj juče!
Dionisio, ona živi od toga i vjeruj mi da zna. Ali zna 1000% :D
I ova živi od nacionalne penzije, gelera i urbane legende...eno je baškari se na Divčibarama, dok nas pošten narod OBMANJUJU!!!
Da ne bude spem, da kažem nešto pametnije:
Platon poznati filozof, dobio je takvo ime jer je bio ogroman, Plećat=Platon.
Inače evo moj doprinos pravljenju perpetum mobilea, sprave koja bi donosila energiju bez ikakvog utroška, dobijanje energije ni iz čega. (sliku nisam ja pravio)
http://www.dodaj.rs/f/1p/zs/2ynJoNZi/.png
A znate svi za Marfijeve zakone, između ostalog, kriška sa džemom padne uvek na namazanu stranu, a pošto se mačka uvek dočeka na noge, stavimo krišku mački na leđa, i dobijemo propeler koji bi se vrteo do beskonačnosti! Pravio sam i poster, "čudo", ali sam ga obrisao zbog dobrog skora...
Pazi stvarno! :D
Znate li da kada naučite ceo roman na pamet postoji verovatnoća od 100% da ćete do penzije završiti u duševnoj bolnici?
У то не бих да улазим ал' климнућу главном само на ово лололо :)