Pitajte granjku

1. Хвала Чак, претпостављала сам да тако размишљају, али опет нисам веровала. Мислила сам да ћу нешто оригиналније чути, атеисти увек врте исту причу.
    И још једно питање: који је најобразованији атеиста, по вашем мишљењу, значи, човек за кога проверено знате да је атеиста, и сматрате га умним, генијем, царем? Јер бих хтела да чујем/прочитам његово објашњење.

2. Кад год почне нека добра расправа на форуму, дође луди чак и почне причу о религији. Лаку ноћ

3. Шта да ти кажем Лепри, џинџери немају душу.

4. Србијанка, глупо је питање. Шта значи који је најобразованији? Ко је завршио највише факултета? Ко је највише допринео науци? Ко има најсвеобухватније знање?

Питање си поставила тако да могу да ти одговорим са "Зека Милионер" и да будем у праву.

5. атеист не верује у бога.

Па у шта верују? Ако верују у мању ствар од бога, шта им фали да верују и у већу од те мање ствари, и све тако до бога? Такође, постоје религије које у први план износе то да је човек бог, и већина религија се и заснива на томе да пружи упутство како да човек постане бог, како да га пронађе у себи. Ако атеиста нпр верује у своје способности, зар то није на корак да верује и у себе, себе као бога. Онда може да буде религиозан у том смислу.

6. Odlicna tema, pocinjem da shvatam da Granjka nije tamo neki levi trol nego da je svo vreme iskreno odgovarao. Ili to ili je uber-trol.
    Moje pitanje je zasto se kod Srba sve cesce spominje to da smo mi u stvari pagani a ne hriscani i zasto se takva prica ne javlja kod drugih naroda, npr. Francuza?

7. Ја верујем да ће да поскупи млеко.

8. Чуј атеисти увек исту причу... а верници врте исту већ пар миленијума. Хммм, Ричард Фајнмен, Нил деГрас Тајсон, Стивен Фрај, Ајнштајн, Сартр, Шопенхауер, Бертранд Расел, Мишел Фуко, Фојербах, Џон Стјуарт Мил, Бентам, Стивен Хокинг, Карл Саган, Сигмунд Фројд, Лаплас, Стивен Вајнберг, Лоенард Саскинд, Лоренс Краус итд.

9. Србијанка, глупо је питање. Шта значи који је најобразованији? Ко је завршио највише факултета? Ко је највише допринео науци? Ко има најсвеобухватније знање?

Прва асоцијација. Мени када су религиозни пада у секунди бар петорицу да набројим, који су задужили човечанство, од Ајнштајна, Тесле, Достојевског, Леонарда Да Винчија, до Салвадора Далија.
    Али, по одговорима бих рекла да ти је сада касно да размишљаш на ову тему. У смислу ноћи, не иначе, таман посла. :)

10. Кад би на пар минута о религији попричала са тим људима, видела би да нису религиозни. У најгору руку деистички агностици. Све у свему, нису религиозни онако како би људи који их представљају религиозним хтели да буду. И не знам за остале, али Ајнштајн је порекао да је верник и рекао да се онај његов цитат погрешно користи и да је ван контекста.

11. Стварно се надам да ћу наћи размишљања на нету о њиховом атеизму, а видим да нисмо подударни по питању Ајнштајна. Хокинг атеиста? За ове који су Јевреји тек се не може рећи, заправо, тешко.

12. >90% ateista su zapravo adeisti i stoga je smiješno raspravljati bilo što sa njima.
    Nije mi jasno šta imaju da formiraju svoje NVO i te munje kad već nemaju nikakve rituale i vjerovanja koja ih povezuju.
    Sve mi je to samo neka gej forma bunta. Baklju i fantomku uzmi pa revolucionariši a nemoj tu da mi prosipaš po netu priče kako možeš dokazati da neko više biće ne postoji jer je neki lik sa 50 titula gratis uz ime iznio neku teoriju koju ni ne razumiješ.
    I još kad krenu o teoriji evolucije (za koju ne kažem da je u potpunosti netačna ali tvrdim da ima gomilu rupa) a nemaju blage veze sa genetikom. Smiješno.

13. Бор, Нобел, Крамер, Шредингер, Вотсон и Крик, Пол Дирак, Лобачевски поред ових што их је Луди Чак навео. А сви су ти до јаја битни у својим областима.

14. Смешно је што људи причају глупости о темама о којима немају појма. Информишите се мало више, а не да лупате глупости попут "еволуција је само теорија" или "ови са списка који су јевреји нису баш атеисти". Не знам ни што причам са троловима. Ако нисте тролови онда само нисте информисани.

15. А што се тиче Исуса и Буде, Исус највероватније није постојао, или има јако мало штурих доказа који нису баш јасни да је то баш он. За Буду нисам сигуран, али колико се сећам, ваљда је постојао неки такав лик. Њихова дела, типа ходање по води, су фејк. Осим ако није користио неки трик, Исус није ходао по води. Тако је са свим осталим чудима. Или су мађионочарски трикови или нису могућа док неко не докаже да су тачна.

докази, докази, отисци, фотографије, форензика, крв, сперма, мртво тело, наука, бигбенг, нешко кејџ, ђоша, вау

братее ово је такво генеричко атеистичко (квази-само квази- научно) резоновање да се прото запитам како вам не досади да га понавате до бесвести

едит: уопште не говорим ово са религијске стране, само примећујем увек исте приче, и верници и атеисти, држе се неких површних ставова ко пијани плота

16. Пазлфоксе, да, ако богом сматраш прапочетак, онда можеш да ме зовеш како хоћеш. Можеш то исто срање да зовеш велики прасак, природа, пичка материна. Настанак материје и слично. Нисам сигуран да сам се игде декларисао као атеиста, више сам негде између атеисте и деисте. Ако вером у бога сматраш било коју религиозну представу бога, не, не верујем. Рај и Пакао? Глупост.
    Ја све време овде браним тезу да наука има много рупа, и да се и наука бави сличним начином размишљања као и религија. Не знамо тачно, смислићемо замену за то и правити се да је тачна.

Дакле, ако хоћеш да кажеш да је настанак космоса бог, и да је бог у тренутку стварања јебеног космоса дигао руке, ноге или пипке од истог, можемо да причамо о томе као теорији. Али то исто можеш да зовеш на хиљаду других начина. Можеш да кажеш да су природни закони заправо бог. Да је природа бог. Оно што ја сматрам богом, и оно што ти сматраш богом, очигледно није исто.

17. Čak, teorija evolucije je čisto proseravanje i nagađanje koje se kasnije dopunilo i predstavilo kao tačno.
    Darvin je tripovao da je čo'ek sišao sa drveta, razvio palac jer je kao majmun držao neku štapinu i onda se pridigao na dvije noge i poslije toga mu kao više kiseonika dopiralo do mozga.
    Jeste, modifikacije, mutacije, prirodna selekcija i sl. svakako postoje i jesu mehanizmi evolucije ali pričati o tome da se stečene osobine prenose na potomstvo nije ništa realnije od bezgrešnog začeća.
    Ima tih rupa kol'ko oćeš brate. Mislim imam položenu genetiku na medicinskom fakultetu, kapiram da znam više od 99% sajta na ovu temu nego ajde.

EDIT: Reme, ono rekoh čaku jer cijenim da agresivnim stavom želi prikriti rupe u znanju i da je čist primjer adeiste.

18. Кад би на пар минута о религији попричала са тим људима, видела би да нису религиозни. У најгору руку деистички агностици.

хахаха теби као да је најгоре нешто бити верник! То као они који кажу само да им није син педер! :) Као секта! Потврђујеш предрасуде о атеистима. Нису сви верници будале, нити атеисти, али то изађе у први план у дискусијама на ту тему. Вера је доста широк појам.

А сви су ти до јаја битни у својим областима.

Па лепо је што су битни, али јесу ли у први план истицали да су атеисти, и јесу ли говорили да су верници глупаци. Могуће да су ваше претпоставке да су атеисти, и то само зато јер су се бавили науком, желите тако да их доживите.

уопште не говорим ово са религијске стране, само примећујем увек исте приче, и верници и атеисти, држе се неких површних ставова ко пијани плота

+++

19. Грањка, вреди ли уопште расправљати се на тему религије са собама које имају супротна уверења од наших ?
    Ја често осећам потребу за таквом врстом олакшизације (што би реко драмаџони), али фајде никакве. Икс пута сам упадао у расправе и икс пута је свака страна остала при почетним ставовима.
    Ја мислим да ЈОК, не вреди. Али занима ме твоје мишљење.
    Хвала.

Rekli o sajtu

Slavna Vukajlija. Ima glupih stvari, ima bezveznih, ali ima i jako puno brilijantnih. Neću previše dužiti, samo odite tam pa vidite sami. Samo jedno upozorenje - ima ponešto napisano i na ćirilici (iako smatram da svako, ko kolko-tolko drži do opće kulture zna ćirilicu).

Skodin blog · 04. Septembar 2010.