Pitajte granjku

1. Ako isprebijas nekog drzavljanina Srbije (i ti si isto drzavljanin Srbije), na teritoriji neke druge drzave, kome on onda moze da te tuzi? Koji sud je nadlezan?

2. Часније је не узети новац за посао који се коси са моралним начелима и професионалном етиком. Паре ћеш зарадити са неким другим послодавцем, али углед када једном изгубиш - којим парама ћеш га откупити од срамоте?

Подсети аутора да нема горе ствари него када утроши сате, дане и месеце свог живота у писање књиге, а онда не уложити додатни труд и новац да отклони неисправност и недоследност говора ликова (врло битна ствар у карактерологији књижевних ликова, ако не и пресудна). Он ће бити на губитку, а не ти. Мени би било жао толиког труда да пропадне.

Поступи као Конфучије - формално обавести надређеног о штетности онога што је наумио да уради, јер ти је то дужност. На њему су све даље одлуке, а не на теби. Покажи му то на неком примеру где ће јасно видети неопходност исправног говора ликова. Oдличан пример je стрип Алан Форд. Ако је старији лик, могло би да упали. Нико неће да купи српско издање, јер је важно да буде на хрватском. Социолект је врло важна културна одредница и део је људског идентитета. Не може sir Oliver да прича екавицу нити да користи социолект Јеремије или Боба Рока, као што ни Број 1. не може користити речник Алана Форда. Други пример би могао бити Зона Замфирова. Или Горски Вијенац. Не мере то другачије осим онако како јесте.

Можеш да посегнеш и за соломонским решењем и да пристанеш на све услове послодавца, али под једним твојим условом - да за лектора наведе неког другог уместо тебе. Ти узми паре, а ``славу`` лектора препусти неком Николи Николићу.

ПС. Не надај се да ти ове савете дајем пријатељски, већ само на нивоу стручне колегијалности.

3. torazulu
    Ako isprebijas nekog drzavljanina Srbije (i ti si isto drzavljanin Srbije), na teritoriji neke druge drzave, kome on onda moze da te tuzi? Koji sud je nadlezan?

Питај Авокада. Нисам упознат.

4. Valdemar Него, питање за тебе као издавача - колико бре зарађују пара ови наши мрсимуди списатељи/списатељице типа Марко Сисојковић, Мирјана Сморић-Мојсиловић, Дејан Стојиљковић и слични? Капирам да жицкају око 50 динара по књизи.

5. CapooN
    Kako si?

Ужасно. Ово време ме баца и дубоки психички шок. Осећам се као да сам се пробудио из коме, преспававши целу зиму. Грозно.

6. Potpuno te razumem. Meni bude lakše kada se nađe neka budala i kaže glupost pa ga ja onako maksimalno izvređam.
    Ako zasluži izvinem se posle, ali mi bude lakše nekako. lolo

7. колико бре зарађују пара ови наши мрсимуди списатељи/списатељице типа Марко Сисојковић, Мирјана Сморић-Мојсиловић, Дејан Стојиљковић и слични? Капирам да жицкају око 50 динара по књизи.

Nemam pojma, ja se bavim digitalnim izdavaštvom, specijalizovan za rečnike i rečničke baze podataka, koje i sam pravim, i softver za obradu teksta, nisam izdavač u tom smislu, nemam veze sa papirnim izdanjima i ne dolazim na tom nivou često u kontakt sa izdavačkim kućama i piscima, osim kad radim lekturu za nekoga drugoga. Kad naletim na nekog pisca koga znam, pitaću. Mislim da zaista moraš da budeš ime u tom svetu da bi uzeo kakvu-takvu crkavicu. Mada za ove mislim da uzimaju više od 50.

8. softver za obradu teksta

Шта имаш од овога на продају? Нескромно могу да кажем да сам био пионир у општини у дигиталном описмењавању старијег, а и млађег кадра. Када су видели Микрософтов пакет за проверу правописа за ћириличне текстове и алатку за пресловљавање као да их је сунце огрејало. Неки људи још имају мишОве са три дугмета.
    http://fl1.shopmania.org/files/p/rs/t/599/digitus-mis-sa-tri-dugmeta-serijski~3621599.jpg

9. kizo Босанчино букварска (од букве, па букварска), не једемо сви дршке од мотика уместо крува. Чибе! Куш!

10. Шта имаш од овога на продају? Нескромно могу да кажем да сам био пионир у општини у дигиталном описмењавању старијег, а и млађег кадра. Када су видели Микрософтов пакет за проверу правописа за ћириличне текстове и алатку за пресловљавање као да их је сунце огрејало. Неки људи још имају мишОве са три дугмета.

Kao prvo, isto paket za proveru pravopisa, samo što ima bazu za red veličina veći od Mikrosoftovog. Preslovljivač, koji ima mogućnost selektivnog menjanja delova teksta prema zadatim kriterijumima, program za automatsko sređivanje interpunkcije, program za prebacivanje ekavice u ijekavicu i obratno. Hifenator, koji lomi tekst na kraju reda po srpskim pravilima, ubacuje iza svakog sloga skriven hifen (to za pripremu stranice za štampu). Pravopisni rečnik, kritičko izdanje, urađeno na osnovu sva tri dosadašnja pravopisa, sa komentarima na rešenja koja se razlikuju od jednog do drugog pravopisa. Digitalizovan rečnik SANU i Matice, i još neke sitnije rečnike (zaboravio sam Geografsku enciklopediju naselja Srbije), a planiram još da ih postavim do kraja proleća. Uostalom idi na sajt pa pogledaj, većina je besplatno u nekom obimu dostupna onlajn na mom sajtu, ali mora da se bude registrovan da bi ga koristio, i da se čitaju uputstva :). Uglavnom, pogledaj na www.srpskijezik.com, meni Proizvodi.

11. sto ne trazis i ti valdemare jednu ovakvu temu?kapiram,redovan si na ovoj,pa ono...da ne bude da si konkurencija.

12. Ja ovde bockam Granjku. A lično nisam u mnogo stvari siguran, pa šta da savetujem drugima...

13. koga smatras obrazovanijim, sebe ili valdemara? bez uvijanja odgovori

14. Petar Pan Pezo$ На то не могу да ти одговорим. Могу само да кажем да сам ја више самоуверен у своје знање од Лименог. Не због сујете, већ због мог великог учитеља и колеге из државне управе Конфучија. ``Знати оно што знаш и знати оно што не знаш је особина онога који зна``.

15. Kao prvo, isto paket za proveru pravopisa, samo što ima bazu za red veličina veći od Mikrosoftovog. Preslovljivač, koji ima mogućnost selektivnog menjanja delova teksta prema zadatim kriterijumima, program za automatsko sređivanje interpunkcije, program za prebacivanje ekavice u ijekavicu i obratno. Hifenator, koji lomi tekst na kraju reda po srpskim pravilima, ubacuje iza svakog sloga skriven hifen (to za pripremu stranice za štampu). Pravopisni rečnik, kritičko izdanje, urađeno na osnovu sva tri dosadašnja pravopisa, sa komentarima na rešenja koja se razlikuju od jednog do drugog pravopisa. Digitalizovan rečnik SANU i Matice, i još neke sitnije rečnike (zaboravio sam Geografsku enciklopediju naselja Srbije), a planiram još da ih postavim do kraja proleća. Uostalom idi na sajt pa pogledaj, većina je besplatno u nekom obimu dostupna onlajn na mom sajtu, ali mora da se bude registrovan da bi ga koristio, i da se čitaju uputstva :). Uglavnom, pogledaj na www.srpskijezik.com, meni Proizvodi.

A jel imas program za mene kapitalnu lencugu lecenog disleksicara koji bi od osisane latinice pravio tekst sa svim slovima pravilnim, bez da mi triperise, oznacava, podvlaci, zapitkuje da mi bude na kraju lakse da pisem pravilno nego da se zajebavam sa njim? Inace, svaka ti cast na tome sto radis.

EDIT: Znaci da radi u realnom vremenu, instaliram ga dole na language bar i kad to stisnem ja mogu da pisem kako ocu i brljavim po tastaturi, a sve to pretvara u ispravljen tekst sa nasim znakovima, i kad pisem u wordu, i mail, i po forumima i tako to.
    Znaci automatika tipa, stisnes dugme-izadje pecenje. Stisnes drugo -koka kola. A ja nosim kozne pantalone i uzivam.

16. granjka,pomagaj.zasto ljudi u imaginarnom zivotu traze supstitu za realni i zasto svi misle da su prepametni?i zasto to ako su vec prepametni ne iskoriste u realnom zivotu?

17. EDIT: Znaci da radi u realnom vremenu, instaliram ga dole na language bar i kad to stisnem ja mogu da pisem kako ocu i brljavim po tastaturi, a sve to pretvara u ispravljen tekst sa nasim znakovima, i kad pisem u wordu, i mail, i po forumima i tako to.

Na sajtu radi po principu: aplouduješ dokument, a on ti vrati natrag isti sa hajlajtovanim mestima gde si pogrešio. Na računaru, instaliraš ga, on se integriše u Vord, ali ne može baš automatski da ispravlja, jer neka pogrešna reč može da liči na više ispravnih, nego samo podvuče grešku crvenom linijom, a ti desnim klikom na reč dobijaš sugestiju šta sve može da bude (naravno, ako reč nije člfjkaljčfksjdflakjd). Što se tiče ošišane latinice, ukoliko naiđe na reci tipa "covek" umesto "čovek", ponudiće ti da je ispraviš u "čovek", ali ako su reči tipa "koza" umesto "koža", onda neće ništa dirati, jer na primer u rečenici "Moja koza je bela" ništa nije neispravno, a još nije stiglo do čitanja misli pri pisanju :)

18. Što se tiče ošišane latinice, ukoliko naiđe na reci tipa "covek" umesto "čovek", ponudiće ti da je ispraviš u "čovek", ali ako su reči tipa "koza" umesto "koža", onda neće ništa dirati, jer na primer u rečenici "Moja koza je bela" ništa nije neispravno, a još nije stiglo do čitanja misli pri pisanju :)

Nemoj sad da ste lenji, ja sam taj koji je lenj, jebiga. ;) Imate i recnike na raspolaganju elektronske i sve, znaci u navedenom primeru sa kozom, ako sam u deset recenica pre i deset posle imao reci kao, livada, pastir, mleko (bez dodatog "za telo" IF za telo GOTO varijanta 2), jarac, satana, paninaro, sir, bradica-onda je koza , kao zivotinja.
    Ako sam imao reci krema, mleko za telo, dzindzerka, sunce, ten, podrum, mladez, bikini, goticar/goticarka, Emo, vampir-onda je koza kao kao deo tela.
    I tako za svaku rec koja je dvosmislena napravite bazu podataka, samo mnogo bolju i obimniju i program ispravlja po kontekstu.
    Ajde kad vas molim, ili to il da cita misli sa ugradjenim filterom za Turetov sindrom.:)

Rekli o sajtu

Vukajlija, lijek koji je potisnuo iz upotrebe Edronax, Zoloft, Prozac, Aktivin H i ostale antidepresive. Nuspojave su: grčevi u trbušnim mišićima, suzenje očiju, ludački osmjeh i lako se navući na njega.

Psiholog · 20. Februar 2011.