Da li svaki ljudski život vredi podjednako?

1. Clannad, ne znaš šta je sarkazam, a sve što si ti rekao nema veze s mojim mišljenjem, smatram tvoje ideje i viđenja vrlo ograničenim i neinteligentnim. To što si se, kao složio sa mnom govori o tome da nisi pročitao ništa od onoga što sam napisala (možda i jesi ali ti je previše).

Kakva neosnovana arogancija.
    Iz tvojih postova se prostom dedukcijom dolazi do zaključka da ti sama i nijesi neki genijalac pa s obzirom na to nije na tebi da procijenjuješ ko je inteligentan a ko ne.
    Uostalom, nemam ja šta da se prepirem sa tobom ođe.
    Možeš da nastaviš da živiš u svojoj iluziji da smo svi mi iz zdravstvenog sektora govna i da treba da dajemo porez na operacije nepoznatih ljudi po bijelom svijetu umjesto na reforme koje nam na duge staze otvaraju mnoge mogućnosti.

2. upoznaj se samnom.

Kad naučiš kako se to pravilno piše. Rekoh ti već da ne pijem.

Кад имаш уређену државу и законе, не питаш се ти да ли ћеш плаћати порез или не, једноставно не можеш да заобиђеш плаћање пореза. Уосталом, да ли си чуо за појам индиректног опорезивања, ПДВ и те муње?

PDV od kol'ko? 17% bi je l'? A vala kupuju ljudi mnogo šta danas pa će se država obogatiti od toga.
    EDIT: A uostalom, takvo uređenje ne bi funkcionisalo ođe jer bi ljudima odjednom smetalo ne to što država do sad nije bila organizovana, nego što traži više para nego do sad.

3. Цланнад је сасвим у праву, ја бих пре рак било чега лечила хипнозом и наталном картом него што бих дозволила да ме неко из јавног здравственог сектора пипне. А да имам дете, наплаћала бих се казни и одлежала колико треба на робији него што бих дозволила да га вакцинишу. Скоро сам случајно ушла у Дом нездравља и одмах ми се завртело у глави, на неки начин ми и одржавају здравље јер од страха не желим да се разболим.

4. O ne, sad će da počnu da pričaju kako su vakcine otrov!
    Kad čujem ljude sa onim teorijama zavjere kako ne žele da vakcinišu djecu ovim novijim vakcinama dođe mi da ih bičujem bičem napravljenim od 40 povezanih znojavih crnačkih kuraca

5. Smorilo me jednom po jednom da pišem SAD, pa rekoh da napišem zapad, nijesam očekvao da mi se poznavalac zdravstvenog uređenja zapadnoevropskih država nakači kekeke.

Само сам алергичан кад неко тако лупи етикету запад а све државе на том западу се више разликују међусобно него Црна Гора и Србија кекекеке

И није тачно да се већи број интервенција обавља у приватним клиникама него у државним, државне установе су ипак главне и у већини, и маса народа се лијечи тамо.

А што се тиче ПДВ то сам навео као примјер плаћања пореза који не можеш заобићи.

6. Србијанка:
    И онда ти дијете умре од великог кашља или тако неке глупости од кога нико није умро двјесто година. Казне би ти у том случају биле најмања брига.

7. имам лоше искуство са приватном клиником. оперисао сам кук и рашила ми се рана. немојте да идете на приватне клинике, скупо. а не знају да те ушију

8. Ma kakvi, ove klinike privatne kod nas dobre su po pitanju dijagnostike ali hirurgije nikako. Većina nema uslove kakve pružaju bolnice i klinički centri.
    Jebi ga, ne mo'š ti u nekoj kući da otvoriš kliniku i da imaš salu kakvu ima neka državna bolnica, da ne pričam VMA i te munje.

9. Србијанка:
    И онда ти дијете умре од великог кашља или тако неке глупости од кога нико није умро двјесто година. Казне би ти у том случају биле најмања брига.

Лекари могу појединачно да одлучују о нечијем животу, онда када им се неко обрати, али не генерално.
    Ево ја могу да умрем, нисам вакцинисана. Јој, сада ћу о томе да мислим, како могу да умрем јер су неке чике у белом мантилу тако рекле.

10. Srbijanko, ako se razboliš od nekih bolesti protiv kojih nas vakcinišu možeš zaraziti ljude koji nijesu (ili bar još uvijek nijesu) vakcinisani protiv njih.
    Đast sejin.

11. menijesamodosadno
    Temu sam čitao dovde:

Ja najiskrenije mislim da svaki čovek vredi onoliko koliko podari društvu.

+1

dijelom jer je odvalio samar zelji da se nesto napise, a dijelom jer se ne moze od clannada disat.

12. Važi Kolfilde, ja sam tu samo da ukažem na realno stanje, ništa drugo.
    Nijesam lažni moralista, kažem ono što mislim a što čvrsto vjerujem da misle i drugi i to je to.

13. Mešanje istosti i jednakosti (ravnopravnosti).
    Nismo svi isti, ali smo svi jednaki. Barem bi trebalo da budemo.

Prvi post je pogrešan na mnogo nivoa, ne treba traćiti vreme, ali evo recimo jedno pitanje (hipotetičko): Ko bi odlučivao šta je korisno i naposletku ŠTA bi se smatralo korisnim? Nemoguće je objektivno odgovoriti na ovo. Takođe, praksa koja bi potekla iz odgovora na ova pitanja bi vrlo lako mogla da sklizne u diskriminaciju i fašizam. Zbog toga je humana eugenika kao pokret propala i danas ima negativnu konotaciju.

Uzgred, ja sam prvi koji se zalaže za planirano roditeljstvo. Sistem visokog obrazovanja kakav danas postoji je jedna vrsta latentnog socijalnog darvinizma. Kao što je pravo na obrazovanje osnovno ljudsko pravo u načelu, ali ne može svako da upiše fakultet kad mu se ćefne (već mora da ispuni određene uslove – završena osnovna, srednja, skupljen određen broj poena, položen prijemni ispit, plaćene raznorazne dažbine...), možda bi analogno sa time trebalo uvesti uslove koje potencijalni roditelji moraju da ispune da bi mogli legalno da začnu dete (npr. kurs roditeljstva, kurs dečije psihologije, postignut određeni socioekonomski status, procena motivacije...). Ovo je sada već domen naučne-fantastike, jer tako nešto nije moguće bez nekog masovnog agensa koji bi kontrolisao plodnost, i kao što rekoh ranije, mogu da uvidim nedostatke i neetičke strane ovakvog autoritarnog pristupa.

14. Ovo što kaže Valdemar90. Kad mogu da postoje ljekarski pregledi za polaganje vozačkog ispita, obavljanje reznih poslova, zašto ga ne bi radili budući roditelji? Nije ljudsko biće životinja pa da ga uspavaš ako ti se ne sviđa ili te nervira. Olako ljudi ulaze u brak i dobijaju đecu, bez ikakvog znanja o tome.

15. mrzi me da citam ovo valsino,al ovo sto mesja rekao je------------------------------------------------------------totalno smisla ima

16. Kao što je pravo na obrazovanje osnovno ljudsko pravo u načelu, ali ne može svako da upiše fakultet kad mu se ćefne (već mora da ispuni određene uslove – završena osnovna, srednja, skupljen određen broj poena, položen prijemni ispit, plaćene raznorazne dažbine...), možda bi analogno sa time trebalo uvesti uslove koje potencijalni roditelji moraju da ispune da bi mogli legalno da začnu dete (npr. kurs roditeljstva, kurs dečije psihologije, postignut određeni socioekonomski status, procena motivacije...). Ovo je sada već domen naučne-fantastike, jer tako nešto nije moguće bez nekog masovnog agensa koji bi kontrolisao plodnost, i kao što rekoh ranije, mogu da uvidim nedostatke i neetičke strane ovakvog autoritarnog pristupa.

Analogija iznesena od strane štovanog elokventnog kolege autora otvara ceo spektar spekulativnih scenarija.
    Pođimo tragom jednog od njih:
    Da li bi, po već determinisanoj analogiji pravo na visoko obrazovanje - pravo na rodteljstvo sa znatnim stepenom sigurnosti mogao da se očekuje povećan stepen verovatnoće za nicanje privatnih megatrend komisija za ispitivanje podobnosti za roditeljstvo koje bi, vođene bednom logikom merkantilizma i nekažnjenje rasprodajeopštih za lične ciljeva, bitno snizile inicijalne kriterijume?
    Eto, bojim se da bi i ovako plemenitu fašističku ideju bitno ograničio ćiftinski duh.

17. Objasni pogrešnost prvog posta, molim te, Branislave. Želeo bih to da pročitam.

18. ja više ne znam o čemu se radi na ovoj temi...

ali što se tiče pitanja iz naslova, moje lično mišljenje je da svaki život vredi podjednako ako se gleda van socioloških okvira. ali ako se meri društvenim parametrima, svakako da nije tako. i tom smilslu, ovo

Ja najiskrenije mislim da svaki čovek vredi onoliko koliko podari društvu.

je u načelu tačno, ali se postavlja pitanje: da li to znači da život deteta ne vredi jer još uvek nije funkcionalan član društva?

zato gledam život, ne samo ljudski, van društvenih okvira, kao nešto čudesno, čudo prirode koje, takvo, samo po sebi, ima nemerljivu vrednost...

19. Hajde, Valsi. Nisu mi se svideli postovi na temi, dodaj malo sebe u debatu.

Rekli o sajtu

Štek je dobro sakriveno mesto. Varijacija ima bezbroj: recimo štek-ocene su „isključivo dobre ocene koje se čuvaju za ‘ne daj Bože' situacije, odnosno period kada pljušte kečevi“, piše jedna vukajlijašica. Tako će iskusni školarac prećutati roditeljima da je dobio peticu, a to će im saopštiti tek kada dobije i nekog keca – da bi ublažio negativni efekat.

Deutsche Welle · 29. April 2011.