Osim velikih istorijskih i nacionalnih zabluda, podložni smo i onim „sitnijim”, ali koje nam određuju svakodnevicu. „Ne valja da se sedi na kućnom pragu, posebno kad grmi”, „Hleb od 500 grama je opšteprihvaćen pod nazivom kilo hleba”, „Ne valja da se zviždi u kući, to privlači miševe”, „Ne valja da se otvara kišobran u kući”, „Žvakanje žvaka može da deformiše vilicu”, „Ma koliko vruće i zagušljivo bilo, ne otvarati prozor, ubiće promaja”, navode na popularnom internet portalu „Vukajlija” niz sujeverja i zabluda našeg naroda.
Politika · 31. Januar 2011.
Joj bre ala si ti čovek bandoglav. Aj' ispočetka. Zdravstvo MORA da se plaća. MORA da se plaća. MORA. E ako mora onda moraju i oni tebi da obezbede potrebnu negu. Ne daju ti da plaćaš samo privatno provereno strano osiguranje koje može da ti obezbedi sto puta bolju negu i redovne sistematske preglede, što ti garantuje rano hvatanje bolesti i verovatno izbegavanje toliko komplikovane i skupe operacije. I sad ti plaćaš i plaćaš, odnosno ja plaća, i razbolim se, ostanem jebeno nepokretna i znaš šta mi moje zdravstvo za koje sam dala na hiljade evra kad se sve sabere kaže. Možete u inostranstvu da probate, mi nemamo pare za taj lek. Imali smo prošle godine ali sad nemamo. I neko preživi a neko ne. A isto plaćaš. To je bezakonje mali, kapiraš. E jebem vam ja malo mater. Ja mogu nepokretna, nije problem. Ali decu da puštaju da umiru, a mogu izbori da se raspišu, fasade na bolnicama da se sređuju, vozi se samo skupo i brzo... I pošto nisi dovoljno informisan,lekari mogu nekoga da upute na lečenje u inostranstvo samo ako žele, napravi se komisija koja kaže "ne može" zato što se tako štede pare. Ko veli, dete će verovatno umreti i ovako... E za te mora da postoji spec krug pakla!
Моја сестра је добила стипендију од Француске, и тамо је остала, ради.
Одлив мозгова док се излива на мозак. хе хе
:(
Једите сирову храну, немојте да пушите, а медитирајте сваки дан.
Čekaj ckavu, je l' ti kapiraš da je na zapadu zdravstveni sektor privatizovan praktično?!
Šta ima država tvoja da ti plaća liječenje u nekoj klinici u Americi? Plaća li ti ođe kod privatnika?
Nemam ja ništa protiv tog vašeg utopističkog pogleda kako bi društvo trebalo izgledati ali to su samo nedostižne iluzije koje će zauvijek to i ostati.
Šta, ti da si u vladi svoje države bi otvorila pitanje da se plaća svima odreda liječenje u SAD. Daj, daleko je preče da se standard popravi, da se školuju ljudi, da se otvore nova radna mjesta. Surovo ali tako je.
Moja logika je da ne vrijedi 50 života koliko jedna podignuta bolnica koja će spasiti 50 puta toliko za relativno kratko vrijeme. Štaviše, to je u skladu sa onim da svi životi vrijede jedanko jer je tako razmjena više nego poštena (2500>50)
Clannad, ako ikad bude to žrtvovanje života, ti ćeš otići među prvima.
Није човек слика па да вреди. Глупо речено ал' убада моју поенту. Појмови "корист" и "вредност" не значе исто. Човекова дела могу да вреде, али то не чини његов живот вреднијим у односу на животе других. Човекова дела исто тако могу и да буду корисна, што може да га учини корисним за друштво (краткорочно, разуме се), кориснијим од другог човека, али то што је корисно не мора да буде и вредно. И немачки SS је својевремено био користан за неке послове, док је вредност њиховог делања дискутабилна.
a onako
I sad reci da misliš da svi životi vrijede jednako.
Mene iskreno nije strah umiranja, pomalo sam i mazohista, ne bi mi smetalo da umrem za nekoga do koga mi je stalo ili za nekoga ko objektivno vrijedi društvo više od mene.
I inače ne znam zašto me napadaš već dva puta kad sam se u suštini složio sa svim što si napisala.
Norveška ima besplatno školstvo, zdravstvo i visoke penzije u poređenju sa prosečnom platom. Norveška to može, Srbija ne.
Norveška ima i besplatne knjige za đecu u školama i još sto nekih čuda ali Norveška ima i porez koji ljudi na Balkanu neće da plaćaju jer im je milije da imaju više para na jednom mjestu.
Upravo, Pazle. Ovde svi pljuju državu koja im treba platiti lečenje, a porez ne bi platili da ih biješ usranom motkom. Neko je na forumu davno pisao da u Nemačkoj čovek oseća potrebu da plati državi porez, dok je hobi prosečnog Srbina da sjebe sistem, ali mu nije teško da tu istu državu moli čim dođe u neki životni ćorsokak. Ovde svako postavlja pitanje uzimanja pre nego što išta pruži.
Доста је примитивно размишљање о очекивању хуманости од лекара, баш мораш да будеш ударен да би тако идеалистички размишљао.
Зашто би иначе толико коштале те интервенције, 700000 долара, па 150000 евра, милион, све неке ненормалне цифре су у питању. Донор обично буде онај ко је завештао органе, на шта су онда толики трошкови? Или зашто је толико скупо реконструисати неки орган. То је чист бизнис, и непрестано одржавају потражњу на разне начине.
На којем западу, којим државама конкретно? Много се разликује од државе до државе.
У свим државама западне Европе имаш и државне и приватне болнице и ординације.
У Британији нпр. здравство је потпуно бесплатно тј. финансира се из буџета комплетно, не постоји засебан државни здравствени фонд. Имаш и мноштво приватних клиника гдје се лијечење наравно плаћа или иде преко посебног (приватног) осигурања.
Држава је дужна да ти плати лијечење у БИЛО КОЈОЈ клиници на свијету уколико они не могу да обезбједе лијечење (из неког разлога) а покривено је здравственим осигурањем. Србија је послала преко 800 пацијената у Турску, махом на операцију срца, о трошку фонда наравно. Мислиш да им је битно да ли шаљу пацијенте у приватну или државну болницу? Свеједно је потпуно, у сваком случају ће морати да плате.
Taj rad. U mom kvartu ljudi imaju i po 10 hiljada eura duga za struju, digli kuće ilegalno a vodu plaćaju samo ako je flaširana.
Poslije kad neko iz vlade krade, on je stoka i zbog njega se država raspade a ti što si pokrao državu za više desetina hiljada eura tako što nijesi platio ništa od režija, dozvolu za gradnju i na kvarno digao socijalnu pomoć i još ko zna koliko takvih kao ti ste sveci.
Nenormalno su licemjerni ljudi. Sve im nešto ne valja u državi a sami su glavni krivci.
Ok, ovo što ću sada reći je po meni razumno ali potpuno uzaludno.
Kao prvo, ovakve teme su go kurac, jer je ovo tamo neki retardirani sajt čija je primarna funkcija ta sa njega neki klinci gledaju erekcije itd. Tako da najobičnijom logikom možemo da zaključimo da se ovde ništa ozbiljno ne može uraditi, kao što je npr. određivanje da li je ljudski isto vredan. Međutim, kada bih napisao da je ovo samo glup sajt na kojem dve tri vrste bagre tupe kurac, niko se nebi složio samnom, jer jedino ljudi koje bih ja nazvao bagrom bi ustvari pročitali to, a ljudi ne vole kada ih zoveš bagrom. Međutim, ja to neću reći, već ja ustvari želim da pohvalim ovakvu vrste uzaludnih rasprava na internetu, jer čovek treba malo da razmisli o nekim stvarima, da se zapita o sebi i svojoj sredini, pa makar jedini rezultat takvog razmišljanja bio proseravanje na tamo nekom sajtu za gubljenje vremena.
Mislim, jedini razlog zašto ja pišem ovo je zato što čekam da mi se završi bitka u world of tanks.
Ovo gore što sam gore stavio je jebeni transfer blama, jebote samo pogledaj
Strašno...
Elem, jedino što mogu da kažem da je svet okrutan, ljudi umiru svaki dan i niko neće da na primer pomogne nekom strancu, a to ne pomaganje ladno može da rezultuje smrću.
Tako da ispadne, da je davanje po milion evra da bi jedna osoba preživela najveći mogući gest koji iko ikome čini u ovoj nemilosrdnoj državi. I loša stvar koga nekoga može da zadesi nije samo smrt od bolesti. Jebote koliko ljudi ima kojima je život upropašćen zato što je Dinkić kraduckao.
Osim toga, neko bi rekao: "em ,da milion evra možda deluje mnogo, ali toliko košta jedan t-72 tenk a rusija ima dvaes iljada tih tenkića a da neračunamo druge tenkove .."
Da ali tako je bilo oduvek, jebote samo što je tako bilo oduvek samo što pre tri hiljada to nije bio tenk nego štit.
I nemojte da serete da neki život manje vredi od drugog. Ako ima neko čiji život vredi pet para (što se automatski zaokružuje na nula dinara, to jest ništa) onda je to bagra koja gubi vreme na Internetu.
ŽNAČI DOMINIRAM, KOBJAŠNJAVAM
Clannad, ne znaš šta je sarkazam, a sve što si ti rekao nema veze s mojim mišljenjem, smatram tvoje ideje i viđenja vrlo ograničenim i neinteligentnim. To što si se, kao složio sa mnom govori o tome da nisi pročitao ništa od onoga što sam napisala (možda i jesi ali ti je previše).
Jebeni naprednjaci na sajt dođoše!
Pa u Americi možeš dići kredit od par stotina hiljada eura i vraćati ga.
Ima ljudi i ođe koji dođu kod nekih "humanih" ljekara pa dignu kredit da im isplate "ruke".
A skupo je zato što je zanimanje ljekara u SAD jako cijenjeno i ljekari zarađuju ogromne pare (što je po meni, bez lažnog moralisanja, prilično pravedno) a to se mora nekako da se isplati.
У свим државама западне Европе имаш и државне и приватне болнице и ординације.
У Британији нпр. здравство је потпуно бесплатно тј. финансира се из буџета комплетно, не постоји засебан државни здравствени фонд. Имаш и мноштво приватних клиника гдје се лијечење наравно плаћа или иде преко посебног (приватног) осигурања.
Smorilo me jednom po jednom da pišem SAD, pa rekoh da napišem zapad, nijesam očekvao da mi se poznavalac zdravstvenog uređenja zapadnoevropskih država nakači kekeke.
Elem, stoji to što kažeš ali trebao bi valjda znati da se opet dosta intervencija više obavlja u privatnim klikama jer su tamo i veće plate u odnosu na državne a ni privatnik bilo đe na zapadu neće da uzme rođaka Miška iz Popovih Drača ako nema pojma da radi, nego traži onog najboljeg.
Presmoren sam više da vam pišem odgovore lol. Konstrukcija rečenice mi je sad na nivou vas običnog bezvrijednog plebsa...
Pazl tema nije o stanju u državi. A i kad bi svi plaćali porez opet bi ljekovi bili skupi jer se ispalti trgovat ljudskom nesrećom. Ti si mlad, pretpostavljam i zdrav a i brzopletog, buntovničkog razmišljanja. Opušti se, popij neki alkohol, upoznaj se samnom. :)
Norveška ima i besplatne knjige za đecu u školama i još sto nekih čuda ali Norveška ima i porez koji ljudi na Balkanu neće da plaćaju jer im je milije da imaju više para na jednom mjestu
Кад имаш уређену државу и законе, не питаш се ти да ли ћеш плаћати порез или не, једноставно не можеш да заобиђеш плаћање пореза. Уосталом, да ли си чуо за појам индиректног опорезивања, ПДВ и те муње?