Definiše se sve i svašta. Tako se mogu pročitati definicije baksuza, alapače, čitulje, smrti, rezervoara za smeh, kolateralne štete, Živojinović Velimira, zvanog Bate, dnevne svetlosti, gospođe džem!, Brus Lija… „Je l’ ti puši ćale?”, „Je l’ mogu u WC?”, „Chuck Norrisisati” i još mnogo toga može se naći na ovoj internet stranici. Zato ne iznenađuje što se mnogi kad jednom dođu, ponovo vraćaju na nju. Neki čak postaju i zavisnici, pa traže od moderatora da ih banuju, poput jednog studenta koji je zahtevao da mu zabrane pristup na nedelju, dve dana da bi mogao da uči.
Status Magazin · April 2009.
Poenta je to da niko ne zna koji su ti "društveni parametri". Prekinite da se frljate sa tim. PIŠETE GLUPOSTI.
Nismo svi isti, ali smo svi jednaki. Barem bi trebalo da budemo.
Uz dužno poštovanje prema tvojoj inteligenciji moram ti skrenuti pažnju na nešto.
Stavljati znak jednakosti između jednakosti i ravnopravnosti (no pun intended) je totalno pogrešno obzirom da su to dva poprilično različita termina.
Ravnopravnost se odnosi na isti tretman (isključujući pozitivnu diskriminaciju) od strane državnih institucija, dok se Jednakost odnosi na to da svi imamo potpuno iste mogućnosti kroz život, što je nešto čemu se ni ne treba težiti obzirom da je to po meni i van domena naučne fantastike a ne realnosti.
Npr. mušakrci i žene trebaju biti i u najvećoj mjeri i jesu ravnopravni ali govoriti o jednakosti polova je smiješno.
Isto tako i osobe sa invaliditetom mogu biti jednake pred državnim institucijama kao one koje nijesu hendikepirane na neki način, tj. biti ravnopravne, ali su opet zbog svojih nedostataka ograničene u određenim situacijama, poslovima i sl. tako da nikako ne možem govoriti o jednakosti.
dođavola, mrzim kada mi post ode na drugu stranu.
kako "niko ne zna koji su društveni parametri"? pa svako društveno nametnuto pravilo, od bontona do poimanja čovekove vrednosti u odnosu na društvo koje ga okružuje. pobogu.
A što se tiče toga za roditeljstvo, ne znam jesi li polagao vozački ali sigurno znaš ljude koji imaju parče kartona koje nazivaju "dozvolom" a prolaze kroz crveno, piče spoljnom trakom kad oće da nastave pravo, nemaju pojma da se snađu na kružnom i sl.
Nije to za naše podneblje još uvijek. Neđe u naprednijem svijetu svakako se može probati ali na Balkanu je o tome smiješno govoriti.
Uostalom, šta onda ako neka žena ostane trudna a nema "dozvolu" da to i bude? Da li da abortira ili da preda dijete u sirotište kad se isto rodi?
Da može da ga uzme nazad ako položi ispit?
u arapskim zemljama, žena ako ostane trudna, a nije u braku, ide u zatvor. abortusi su ilegalni. a ako je strankinja u pitanju, prvo zatvor, onda deportacija i doživotna zabrana ulaska.
Koliko malo humanizma na ovoj temi, pa to je strašno. Svi bi pravili neku selekciju, a kriterijum za pravljenje te selekcije uspostavio bi neko "ko zna šta su prave vrednosti". A ko bi menjao društvo ako bi svi bili odgajani i oblikovani tako da odgovaraju idealnim merama tog društva? To bi bio ćorsokak, kraj.
Clannad, ti si jednakost izjednačio sa mojim terminom istost, a ja sam mislio na jednakost pred zakonom. :) No, dobro, označitelj ≠ označeno. Sve je kul.
Lemaja, upravo tako. Društveno nametnuto pravilo. Ne postoje objektivni, empirijski, itd. kriterijumi čovekove vrednosti kao što bi eugeničari to hteli.
jel bi mogao da vas zamolim
DA NE LUPATE JEBENE GLUPOSTI
пиииии у пичку материну, шта се оптерећујете који курац ко да је ово стварно, неће сад концлогор и еугеника да настане зато што је неко говно и не боји се да то призна на неком форуму
шта сад, боље идите да јебете, све је то од пустог нејебања, и хитлер није јебо па му избило на агресију
Ne postoji neinteligentnija rečenica u poznatom Univerzumu. Ako si ti jednodimenzionalno biće bez ikakvih interesovanja ili strasti osim seksualne, iznenadićeš se da postoje ljudi koji to nisu.
Pa Hitler je za vas Kosovka devojka otac vas jebo.
Serem ti se na ovakvu temu.
previse varijabli da bi se svelo na jednu promenljivu-osu koja se zove "vrednost ljudskog zivota" na kojoj bi smo mogli vrednost dva zivota uporediti
previse subjektivnih uglova iz kojih se posmatra problem, govori se o nekoj inteligenciji a svakome je njegova pamet i muka najveca
eve ako mene pitate ovako bi ja to izmerio:
"koliki je covek pomak naspram svojih pocetnih uslova napravio?"
npr.nije isto napravio neko ko nije imao kesa da se skoluje fakultetski al je radeci to svojoj deci omogucio, i to dete koje ga je zavrsilo, ima vecu platu od svog roditelja, al se zajebava i ne radi nista da svojoj deci obezbedi jos jedan level vise;
takodje smatram da je vise uradio neko sa iq100 ko ima prosek 7 na faksu nego neko sa iq120 a ima prosek 8 na faksu...lupio sam sad brojeve, al nadam se da razumete ideju, sa tako dobrim alatom je trebao mnogo vise da uradi...ko sto su stari grci uradili 80% matematickih otkrica, a mi posle njih tek 20%...ti danas moyes zavrsiti neki matematicki fakultet i imati vece znanje iz matematike od tog nekog starog grka koji je provalio par formula, i poznavati mnoge oblasi matematike o kojima taj grk nije ni mastao, ali to je jer imas mnogo bolje pocetne uslove, ne samo alate poput digitrona nego i knijge iz kojih mozes da ucis
naravno, da se izmeri na ovaj nacin treba da prodje zivotni vek, ili bar neki deo pa da se moze sabrati i oduzeti, pa se ovaj metod me moze koristiti kada racunas dal nekom detetu da das pare za lecenje
---------------------------------------------------
gledah neku emisiju neki dan, misao je bila "zaustavili smo evoluciju tehnologijom, ranije je svako 3-4to dete prezivelo detinstvo, a danas imamo medicinu da i ona najbolesljivija prezive", nije to jedini bitan faktor za evoluciju, bitno je i koga odaberes za partnera, nego, sad cu zvucat ko hitler, nije toliko strasno sto poneko dete umre sa aspekta celog covecanstva
не, не, ја сам у праву, све је то од нејебања пустог
http://d24w6bsrhbeh9d.cloudfront.net/photo/aozL47e_700b.jpg
Pa Hitler je za vas Kosovka devojka otac vas jebo.
Vratimo se temi.
Država propisuje o čijem će zdravlju posebno da brine. Ima budžet sa kojim će da plati preventivu (i time prišredi jer sprečava obolevanje, dijagnostiku, lečenje i rehabilitaciju, da ne spomenem naknade za bolovanja, invalide i ostalo) i lečenje onih koji su bolesni.
Nema para za sve koji su bolesni(i nije tema gde su pare). Ima para za sve koji su zdravi i žele na preventivni pregled.
Nema poštene odluke kada je u pitanju izbor prioriteta (da li dati za citostatike, za transplantacije, za retke bolesti) kad je skupo lečenje u pitanju jer je svakome njegov život najvažniji.
Kad je zdravlje u pitanju, ljudi se uvek isto ponašaju. Dok su zdravi, ne misle o tome. Kad se razbole, ukoliko je bolest teža-svi rade isto: daju sve što imaju da se izleče. I očekuju da država plati lečenje. Nema para za sve (ili za svakog), ali zato se i donose pravilnici koji to regulišu (nije tema da li su pravedni i koliko se poštuju). Znači, sistem teži ka tome da se uredi.
U uređenijim sistemima se, ukoliko se desi da pušač dobije neku od bolesti za koje je pušenje riziko faktor, država to ne plaća jer smatra da je osoba sama izabrala put kojim će se najverovatnije ugrozizi zdravlje.
Čak šta više, ako neko dobije oboljenje za koje je neophodno skupo lečenje, a uvidom u obavljene preventivne preglede se utvrdi da ta osoba nije blagovremeno (čitaj : u starosnoj dobi kad je propisano) bila na preventivnom pregledu-lečenje se obavlja o sopstvenom trošku. Oni koji su bili na preventivnim pregledima imaju šanse da, zahvaljujući postavljanju dijagnoze u ranoj fazi bolesti, se leče o trošku države.
Dobit je individualna (svako brine o svom zdravlju ali je na vreme obavešten kako i gde) i opšta (država je uštedela jer leči manji broj ljudi u odmaklo-čitaj prwkupom, stadijumu bolesti).
Prosto.
Tako bi trebalo da bude. Da svi budemo isti, ali da se delimo na grupe :
1.brinem o svom zdravlju (redovne kontrole u skladu sa propisima) i nemam riziko faktore vezane za ponašanje i životne navike
2.brinem o svom zdravlju (idem na kontrole ali se tovim, duvanim, ubijam od alkohola)
3 brinem o svom zdravlju tek kad me nešto zaboli.
U uređenim državama je uređen i način zdravstvenog prosvećivanja . Prilagođen je populacionim grupama, navikama, ekonomskom statusu i sl.i Zna se za način obaveštavanja o tome kad se i šta radi za "dž" od preventivnih pregleda. Ukoliko žena ne obavi mamografski pregled, ne mož da dobije vozačku dozvolu (radi se administrativnom uslovljavanju za one koji su to zaboravili da urade) i sl.
Svakoj grupi od države prema zasluzi. Ovaj sitem je kod nas u "z" od začetka.
Zar nam se svima od plate ne odbija za zdravstveno osiguranje?
pičke seratorske