DNK, teorija evolucije po Darlingu i inače, mutacije i tako to

  1. Крпо, да, то би било тако да је реч о утакмици и нечему што је проверљиво као 2 гола за ЦЗ и 3 гола за Партизан. Међутим, овде је реч о дебати око теорије еволуције, тачније око тога зашто долази до еволуције. Лепо си издриблао лопту попут Гебелса, па је испало да су саговорници преко пута тебе дебили, али ово треба и даље да остане дебата на нивоу.

    Ако ћемо у твом духу приче, онда би ово било као када бих ја бануо на било коју утакмицу и питао зашто судија допушта да се лажирају фаули, зашто прима мито да једна страна победи, а друга изгуби и чему смисао утакмице и целог тог спорта када се људи убијају због исте. Иначе, овде је приметно да они који трипују да знају теорију еволуције као да је то извесно као фудбалска утакмица - Црвена Звезда против Доње Сабанте и просто себе стављају у позицију радикалних религиозних проповедника - или је како они кажу или смрт.

  2. Међутим, овде је реч о дебати око теорије еволуције, тачније око тога зашто долази до еволуције

    koliko ja primećujem debate ne bi bi bilo na 50 stranica da je to slučaj. Kako dolazi do evolucije tj. koji su evolutivni mehanizmi objašnjeno je na prvoj i drugoj stranici teme.
    Ovde se rasplamsala debata oko toga Da li je uopšte bilo evolucije i ko je pokrenuo. Na drugi deo problematike ja nisam davao nikakav komentar svako ima pravo da veruje u svog boga/silu/energiju/nešto/ne znam ali nešto postoji/biće/jednoroga... i ja to nikome nisam omalovažio ili osporio. Eto neka bude i da je ono u šta verujete pokrenulo evoluciju.
    Mene pogađa debata oko neprihvatanje same evolucije. Nešto slično kao kad bismo debatovali da li je zemlja loptasta ili je ploča.

  3. https://www.youtube.com/watch?v=edwYMA5Yrsg
    Nije slučajnost što je Darvinova potopljena!

  4. TAKO JE BOGO! JEBI SPOMEN DEMONSKOG INCESTOIDNOG MAJMUNOJEPCA! I PEDERA! U GUZICU JE ON PEDER BIO!

  5. Meni najviše smeta isto to, ne prihvatanje evolucije kao mehanizma, koga boli kurac kako je krenulo. Drugo što mi smeta je što niko od vas nije pogledao nijedan klip i ništa od linkova što smo postavili, nego samo preletite preko tih postova u kojima doktori nauka objašnjavaju svoju struku. Ali ne, onda biste možda osetili trunku sumnje, a to nikako. Pa nismo se ni Krpa ni ja rodili ubeđeni u sve što pišemo, nego smo čitali i gledali, za razliku od vas. Treće, ako sa jedne strane postoji tone dokaza, naučnih radova i hiljade naučnika iz raznih oblasti, godine i godine naučnih istraživanja, potvrda nekoliko religijskih zajednica koje su ranije bile protiv evolucije, i sve ostalo, ne možeš to da oboriš sa "nije mi jasno" ili "nešto tu nije tako" ili "ja mislim da je to sranje".

  6. Mene pogađa debata oko neprihvatanje same evolucije. Nešto slično kao kad bismo debatovali da li je zemlja loptasta ili je ploča.

    Колико сам приметио по дебати, сви се слажу да је еволуције било и да још увек траје. Ипак, неко се не слаже да су понуђени ваљани (и довољни) докази да је еволуција објаснила настанак живота на Земљи, његов развој од амебе до слона (ето да кажемо да човек није важан). Ја лично налазим смехотресним такве тврдње, јер је јасно да озбиљан начуник ништа не тврди децидно, просто знајући да већ сутра може да се покаже да није био у праву.

    А ако те погађа нечије неприхватање саме еволуције, ево, ја ти се извињавам и надам се да ти осећања нису много погођена.
    Ако отвориш дебату о томе да ли је Земља лоптаста или плочаста, сигурно ћеш наћи присталице и једне и друге теорије.

  7. Garantujem cak da nisi procitao bibliju.

  8. Колико сам приметио по дебати, сви се слажу да је еволуције било и да још увек траје. Ипак, неко се не слаже да су понуђени ваљани (и довољни) докази да је еволуција објаснила настанак живота на Земљи, његов развој од амебе до слона (ето да кажемо да човек није важан). Ја лично налазим смехотресним такве тврдње, јер је јасно да озбиљан начуник ништа не тврди децидно, просто знајући да већ сутра може да се покаже да није био у праву.

    Pa ponudite bolje dokaze, ili ako ne vi lično, neko ko zastupa vašu stranu, ali takvih nema, osim par Deretića i sličnih. Nikad nije nađen fosil koje ne odgovara evoluciji, koji se ne uklapa u razvoj ili koji je van geološkog perioda u kojem evolucija predviđa da se nalazi. Kad nađete jednu životinju ili biljku koje se ne uklapa u priču, znači potpuno odstupa, a ne samo da nema 100% dokaza da jeste, onda ćemo pričati, do tad, evolucija stoji kao neoborena teorija svih ovih godina. Niko nije rekao da je evolucija dogma i da sadašnje stanje teorije ne može biti bolje i ne sme da se menja, ali priča o inteligentnom dizajnu je samo na nivou zanimljive priče uz pivo jer ne postoji koherentna i logički konzistentna teorija kojom bi se dokazalo da je bog ili neka sila vodio evoluciju. Na to ukazuju sve mane i gluposti koje se nalaze u prirodi, i odsustvo bilo kakvih empirijskih dokaza da je u evoluciju upetljan neki svesni agent ili natprirodna sila.

  9. Ако отвориш дебату о томе да ли је Земља лоптаста или плочаста, сигурно ћеш наћи присталице и једне и друге теорије.

    Što ne znači da je svaka strana podjednako u pravu. Svako ima pravo na mišljenje i iskazivanje tog mišljenja, ali nema pravo da ga ostali ne potuku u debati i da mu kažu da je retard ako posle dokaza ne prihvata i dalje.

    EDIT: Pročitao sam Bibliju, klasična priča semitskog plemena koje se bori sa ostacima paganske religije u okruženju u kom se nalaze ostala neprijateljska plemena gvozdenog doba.

  10. Чаче, вама генерално очигледно смета што ми тражимо баш оне доказе које наука нема. У реду је када објашњаваш да је магарац настао укрштањем коња, зебре, можда и камиле и њиховом еволуцијом. Ту има свих сличности, али када видиш неке животињске и биљне врсте, оне просто одскачу од тог шаблона, па се запиташ - јел могуће? Причати да је лептир развио шаре на крилима у облику очију да би се бранио је потпуно апсурд и спада у чисту фантазију.
    Естетска страна апсолутне већине биљног и животињског света је запањујућа и већина мислилаца, филозофа, теолога и уметника је управо у томе видела прст Творца.

    Niko nije rekao da je evolucija dogma i da sadašnje stanje teorije ne može biti bolje i ne sme da se menja, ali priča o inteligentnom dizajnu je samo na nivou zanimljive priče uz pivo jer ne postoji koherentna i logički konzistentna teorija kojom bi se dokazalo da je bog ili neka sila vodio evoluciju. Na to ukazuju sve mane i gluposti koje se nalaze u prirodi, i odsustvo bilo kakvih empirijskih dokaza da je u evoluciju upetljan neki svesni agent ili natprirodna sila.

    Да, потпуно је тачно да таква теорија данас не постоји. Креационисти су почели са неким радовима, има ту многих мајмунарија као са почецима Дарвина и компаније Бритиш тобако, а видећемо где ће стићи за 200 година колико је требало дарвинистима да дођу до озбиљније приче. Дајте људима времена. Што се тиче твог става о мањкавости физичког света данашњице јасно је да ниси схватио свет пре пада/греха и онај свет после њега. Али, то је за тебе већ религија и филозофија, тако да нећемо о томе.

    ПС. Неки зли и приземни научници су Теслу звали ретардом, тако да сачувај оштре речи за стадион, овде им није место.

  11. Ako a priori uzmeš da postoji to što misliš i da je bilo pada/greha, naravno da se sve uklapa, ali pošto nemaš ništa da potvrdiš to, ostaje na lepoj zamisli u tvojoj glavi.
    Evo pogledaj ovo
    https://www.youtube.com/playlist?list=PL3IOkNR8_9gpQa5teO1xQANB-3MiY17uk
    i ovo https://www.youtube.com/playlist?list=PL9D9336926EF60BB0

  12. Priličan problem kod kreacionista je što iznose zanimljive prigovore protiv teorije evolucije, ali kad dođe do toga da nekim naučnim dokazima, dobijenim naučnom metodom potkrepe svoju okvirnu tvrdnju, tu malo ukake. Nemaju. Bar ja ne znam. Da su ljudi koji imaju unapred oformljeno mišljenje kako je Bog stvorio život hteli da zaogrnu to u naučno objašnjenje, to su mogli da učine bar pre oko hiljadu godina. Istina je da je kreacionizam kao "naučna disciplina" nastao kao reakcija na teoriju evolucije, njena negacija, i sa naučnog stanovišta zato ima negacioni karakter. Kao recimo antifašista koji sebe deklariše isključivo kao antifašistu. Njega je fašizam zalepio, zarobio, njegova ideologija je fiksirana za fašizam.

  13. Чаче, ја немам доказа ни да ти постојиш, а камо ли нешто пре тебе и мене. Овде нисмо водили дебату о постојању Бога, али ти опет на ту тему. Бацио сам око на видео клипове које си послао и могу да кажем да се таквим врстама будалаштина не бавим. Одакле ми толико слободног времена да се бавим туђим ставом око нечега што је моје лично, као што су религија, филозофија, естетика и уметност? Када бих то радио, био бих једнако глуп и беживотан као и људи који су своје време, новац и живот посветили прављењу нечега што је за њих безвредно са тачке практичног и лично вредног (није лична вредност оно у шта не верујеш, што не следиш и што не подржаваш, већ оно сасвим супротно).
    Колико има видео клипова против религије, далеко више их има за. То није никакав аргумент, као што није ни аргумент гледаност неког клипа или његов репрезент (др, мр, сци - и Менгеле је имао титулу доктора).

    Зашто су то глупости? Па, глупост је када се човек бави нечим што га не занима. Да ли ти, овде пристуни Луди Чаче, гледаш клипове о настанку Земље по теорији Маја и Инка? И да ли гледаш ``How its made`` сваки пут када желиш да купиш неки производ? Не, јер би то било глупо. А зашто, када би ти то дало неке нове доказе и нове увиде у оно што користиш свакодневно?
    Да ли ти сваки дан возиш ауто на технички преглед да би имао доказе да ваља или просто седнеш у кола и возиш их?
    Емпиријско доказивање Бога је апсурд, а још већи апсурд је посветити живот доказивању непостојању Бога и неисправности људског мишљења и веровања у Бога/богове. Вера као људска слобода мишљења, делања, осећања и уметности је нешто што јалови атеисти никада неће моћи да осете, јер просто немају живота, маште, душе, укуса, осећаја за веру. Као глуви или слепи људи. Залуд прича.

    Историја света културе, уметности и филозофије је преко 90% производ различитих религија и веровања. Обриши то и ето ти свет атеиста. Замисли свет без грчке митологије, Микеланђела, Леонарда, Буде, Христа, Конфучија, египатских фараона... Нема пирамида, нема Рима, нема Константинопоља, Таџмахала, Ангкор Вата, Равене, Ермитажа... Не би имао 80% књижевности, музике, а у новије време ни филма... нема НИШТА од уметности и лепоте. По мени су лепота, склад и хармонија најјачи доказ Творца који је прави уметник. А то није само мој лични став, већ и став хиљаде уметника са свих страна света.

    ПС. Уколико ти падне лудачка идеја на памет да кажеш да не би било ни рата ни инквизиције, сети се да је убиство у свим позитивистичким религијама забрањено и да се ратови воде због ресурса у апсолутној већини случајева, насправ религиозних разлога. Остим тога, Албанија је уставом била дефинисана као атеистичка земља, па погледај како су живели, а нешто блажи атеистички модел су пратиле Кина и СССР.

  14. Валде, креационисти су опет отишли у другу крајност, под бр 1 не знам на основу чега су закључили да је Бог створио свет за дословних 6 дана ал ајд. Што се тиче научних доказа, не знам на какве мислиш тачно али не треба ми већи доказ да нисам настао од некакве аминокиселине када видим колико је мозак компликован и недокучив орган. Од зилион примера довољно ми је само то.

    Ево, како бесконачним бројем насумичних мутација од некакве првобитне аминокиселине доћи до једног тако чудесног органа и рађања мисли у њему? Како је настала мисао? Kако то да одмах по рођењу неке извесне мисли импулс (или га назовите како оћете) готово сасвим несвесно некако долази до мојих лепих дугих прстију преносећи им потребне инструкције и информације те они као по команди, да чак не морам ни да гледам, ударају о тастатуру илити типковницу те исписују ова слова. Ало бре, знате ли какве се хемијске и ко зна какве још реакције ту одвијају? ЗНАТЕ ЛИ КОЛИКО ЈЕ ТО СЛОЖЕН ПРОЦЕС? Ако ми неко каже да је то обичан истинкт настао игром случајности који смо наследили од некаквог пра јазавца наћи ћу га преко ИП адресе и оштро ћу протествовати криглом у главу.

  15. Чаче, ја немам доказа ни да ти постојиш, а камо ли нешто пре тебе и мене. Овде нисмо водили дебату о постојању Бога, али ти опет на ту тему. Бацио сам око на видео клипове које си послао и могу да кажем да се таквим врстама будалаштина не бавим. Одакле ми толико слободног времена да се бавим туђим ставом око нечега што је моје лично, као што су религија, филозофија, естетика и уметност? Када бих то радио, био бих једнако глуп и беживотан као и људи који су своје време, новац и живот посветили прављењу нечега што је за њих безвредно са тачке практичног и лично вредног (није лична вредност оно у шта не верујеш, што не следиш и што не подржаваш, већ оно сасвим супротно).
    Колико има видео клипова против религије, далеко више их има за. То није никакав аргумент, као што није ни аргумент гледаност неког клипа или његов репрезент (др, мр, сци - и Менгеле је имао титулу доктора).

    Pa eto, tvoj osnovni problem, odbacuješ i pomisao da pogledaš, i to pravdaš, "ima i drugih klipova". Pa važna je sadržina, valjda imaš dovoljno znanja i pameti da skapiraš to, ne traje dugo, barem onaj prvi, sve ukupno sat vremena možda.

    Зашто су то глупости? Па, глупост је када се човек бави нечим што га не занима. Да ли ти, овде пристуни Луди Чаче, гледаш клипове о настанку Земље по теорији Маја и Инка? И да ли гледаш ``How its made`` сваки пут када желиш да купиш неки производ? Не, јер би то било глупо. А зашто, када би ти то дало неке нове доказе и нове увиде у оно што користиш свакодневно?

    Gledam klipove i o kreacionizmu, i to ne negativne, nego originalne, gledam i o Majama, Inkama, plemenima, zabludama raznim, o svačemu. Šta god naiđem gledam skoro, o politici u SAD-u, Evropi, o ekonomiji, istoriji, fizici, hemiji, o kurcima i palcima.

    Емпиријско доказивање Бога је апсурд, а још већи апсурд је посветити живот доказивању непостојању Бога и неисправности људског мишљења и веровања у Бога/богове. Вера као људска слобода мишљења, делања, осећања и уметности је нешто што јалови атеисти никада неће моћи да осете, јер просто немају живота, маште, душе, укуса, осећаја за веру. Као глуви или слепи људи. Залуд прича.

    Ne apsurd je bežati od mogućnosti razmišljanja o tom bogu o kom stalno tupiš, apsurd je biti toliko ubeđen da druga strana nema duše. Ti si sad fašista, kad ogromnu populaciju ljudi u istoriji i danas odbacuješ samo jer ne veruju u nešto što je nepotrebno njihovim životima i imaju isto strasti, ukusa i mašte i života kao i ti.

    Историја света културе, уметности и филозофије је преко 90% производ различитих религија и веровања. Обриши то и ето ти свет атеиста. Замисли свет без грчке митологије, Микеланђела, Леонарда, Буде, Христа, Конфучија, египатских фараона... Нема пирамида, нема Рима, нема Константинопоља, Таџмахала, Ангкор Вата, Равене, Ермитажа... Не би имао 80% књижевности, музике, а у новије време ни филма... нема НИШТА од уметности и лепоте. По мени су лепота, склад и хармонија најјачи доказ Творца који је прави уметник. А то није само мој лични став, већ и став хиљаде уметника са свих страна света.

    Ne, nego je proizvod ljudskog uma, za koji nema dokaza ni naznaka da je ikako božansko dela, nego nesavršen organ, proizvod evolucije i društvenih normi i jezika. Svega bi bilo. A lični stavovi umetnika koji veruju će logično imati "confirmation bias" prema božanskom, isto kao što neko ko je Srbin više voli Srbiju od recimo Kine.

    ПС. Уколико ти падне лудачка идеја на памет да кажеш да не би било ни рата ни инквизиције, сети се да је убиство у свим позитивистичким религијама забрањено и да се ратови воде због ресурса у апсолутној већини случајева, насправ религиозних разлога. Остим тога, Албанија је уставом била дефинисана као атеистичка земља, па погледај како су живели, а нешто блажи атеистички модел су пратиле Кина и СССР.

    Sve što ljudi rade je ljudski, nema tu ni religije, ni ateizma, nego samo ljudskih produkata i društvenih konstrukata. Ljudi žive generalno racionalno u svetu u kojem im je jedino dostupno ono opipljivo i neke apstraktne ideje koje imaju kakvo-takvo utemeljenje u realnosti, kao što su ljubav, brojevi ili moral. Primeri su ti loši, te zemlje nisu bile sranje jer su ateističke, niti je taj ateizam zapravo ateizam, nego dogmatizovana politička i ekonomska ideologija koja je postala kao religija, što je i dovelo do problema.

  16. ЗНАТЕ ЛИ КОЛИКО ЈЕ ТО СЛОЖЕН ПРОЦЕС?

    Ako se zamisli da je taj proces inherentan materiji i kosmosu, ako je u samoj potki postojanja, materije i energije stvaranje sve komplikovanijih i komplikovanijih oblika, ta težnja, ako joj daš dovoljno vremena, mogla bi da urodi nečemu što se zove život, i on onda sledi organizacione principe zacrtane u osnovnim svojstvima materije i energije i početnim zakonima svemira, o kojima naravno skoro ništa ne znamo. Eto jednog načina na koji bi moglo da se shvati zašto je sve to stvarno, a ipak toliko komplikovano da čovek ne može da poveruje. Još, možeš li ZAMISLITI milijardu godina, ili pet milijardi godina, šta sve može da se desi za to vreme. Pazi, nisu hiljade, milioni, već milijarde.

  17. Валде, креационисти су опет отишли у другу крајност, под бр 1 не знам на основу чега су закључили да је Бог створио свет за дословних 6 дана ал ајд. Што се тиче научних доказа, не знам на какве мислиш тачно али не треба ми већи доказ да нисам настао од некакве аминокиселине када видим колико је мозак компликован и недокучив орган. Од зилион примера довољно ми је само то.

    Ево, како бесконачним бројем насумичних мутација од некакве првобитне аминокиселине доћи до једног тако чудесног органа и рађања мисли у њему? Како је настала мисао? Kако то да одмах по рођењу неке извесне мисли импулс (или га назовите како оћете) готово сасвим несвесно некако долази до мојих лепих дугих прстију преносећи им потребне инструкције и информације те они као по команди, да чак не морам ни да гледам, ударају о тастатуру илити типковницу те исписују ова слова. Ало бре, знате ли какве се хемијске и ко зна какве још реакције ту одвијају? ЗНАТЕ ЛИ КОЛИКО ЈЕ ТО СЛОЖЕН ПРОЦЕС? Ако ми неко каже да је то обичан истинкт настао игром случајности који смо наследили од некаквог пра јазавца наћи ћу га преко ИП адресе и оштро ћу протествовати криглом у главу.

    Kad ne bi odbacivao mogućnost, vrlo lako je objasniti. Kreneš od osnovne jednostavne potrebe za hranom koja polako napreduje i razvija se, i tako dodaješ samo najmanje korake u svesti i instinktima, u osećaju i kompleksnosti čula i organa, pa onda dodaješ socijalne strukture i komunikaciju, jezik, i tako malo po malo dođeš do ovde. Ali ne, lakše je iskomplikovati sve bogom za koji nemaš ni dovoljno koherentnu i logički konzistentu definiciju da bi znao šta je, a ne kakav je i šta hoće.

  18. jel se bavi neko nekad evolucijom ideje i kolektivne svesti. :)

    mi smo samo do sad najbolje tlo za rast novih ideja, i prenosenje i razvoj starih, i samo zato smo na vrhu lanca ishrane.
    ideje i informacije evoluiraju, fizicko telo i pokreti su samo fizicka manifestacija toga. fizicka borba ideja.

  19. ЗНАТЕ ЛИ КОЛИКО ЈЕ ТО СЛОЖЕН ПРОЦЕС?

    ja bih voleo da čujem kako ti zamišljaš da su nastale sve vrste i oblici života na Zemlji? Ozbiljan sam. Molim te iznesi svoju teoriju, ali ako možeš bez negiranja - ''nije ovako'', ''znam da nema šanse da je ovako'', nego samo potvrdnim rečenicama - tako i tako. Ako možeš. Zanima me tvoje viđenje.

Rekli o sajtu

Štek je dobro sakriveno mesto. Varijacija ima bezbroj: recimo štek-ocene su „isključivo dobre ocene koje se čuvaju za ‘ne daj Bože' situacije, odnosno period kada pljušte kečevi“, piše jedna vukajlijašica. Tako će iskusni školarac prećutati roditeljima da je dobio peticu, a to će im saopštiti tek kada dobije i nekog keca – da bi ublažio negativni efekat.

Deutsche Welle · 29. April 2011.