Na pitanje: „Ko je bio Mocart?“ duhoviti posetioci internet sajta Vukajlija, rečnik slenga, odgovaraju: „Svestrana ličnost. Čovek koji je komponovao muziku za Nokiu. Inače, bio je poslastičar i izmislio je Mozzart kugle. A voleo je i da se kladi...“
Danas · 06. Novembar 2008.
za koga kazes, hrvate il madzare?
Cek, sa Hrvackim pasosem mozes bilo gde bez vize?
njet, ne možeš u uk, usa i te na u
edit -ispravka, ne treba viza za uk
rvate
Za neke države ti ne treba radna dozvola. Msm da je finska, danska, češka, slovačka, portugal i tako neki da nisu uveli taj prelazni period kao nemačka ili austrije gde će biti do 7 godina.
Pa to je fenomenalno.
Neko je pominjao mađare i pasoš. Svako ko je rođen na teritoriji Mađarske ili Austrougarske ima osnovu da traži mađarsko državljanstvo. Moja baba sad dobila, nema veze sa mađarima, prosto je rođena u Novom Sadu četrdesete, dok je to bila Mađarska. Možda me za neku godinu ne bude mrzelo, pa naučim osnove mađarskog i dobijem i ja državljanstvo.
U danskoj toliko mrze strance da je to strašno. Znači firma u kojoj radim je danska sa predstavništvom u švedskoj. Jbt, bio sam 3 puta u kopenhagenu, toliko podjebavaju, otprilike je slično kao i ovo srbi-hrvati samo što ovi nisu ratovali u skorije vreme. Znači tamo te neće prihvatiti, finci su ludi sto gradi, a i jezik im je sačuvaj bože i sakloni. Za ove ostale ne znam kakvi su.
pa za uk ne treba....znam da odavno ljudi iz hrvacke pale za london da rade tamo vec decenijama...
a od septembra navodno nece trebati ni za usa....ako ne septembar onda sigurno do kraja godine, jer je EU trazila od USA da svakoj clanici odobri bezvizni rezim inace ce oni njihovis politickim zvanicnicima uvesti isto vizni rezim
ako vam nije kasno, ucite skolu ili nesto prakticno, neki posao koji pravi nesto, ili zaradjuje novac.
to vam je najbolji pasos.
riho, nisam baš razumela, završio si srednju elektro, a studiraš prava? što reče neko, sa tim elektro bi se pre snašao. koliko vidim, sada ti je katar popularan, ne znam šta treba za vizu i to, ali koliko čujem neke naše agencije izvoze radnu snagu tamo. e sad, ako će tamo da radiš kao građevinac, fizikalac, koliko znam tamo su te plate iste kao u dubaiju, oko 500 jura, sa tim parama tamo može da obrišeš dupe. ali ako znaš eng i ako si snalažljiv, može te ukenja pa da te posle jedno godinu dana nešto unaprede. a ako možeš da skupiš neku malo ozbiljniju lovu, možeš da okušaš sreću u dubaiju. odeš na turističku vizu a čim nađeš posao firma ti radi vizu. a ako si za tu varijantu, ima neki naš lik tamo, prejaku kompaniju ima, radi osvtljenje, mogu da prokopam kako se beše zove taj lik pa njega da kontaktiraš...
a to, te priče, kao i preko je teško, kao rmba se mnogo za relativno male pare, evo u čemu je razlika: tamo se mučiš neko vreme, pa ako si pametan i sposoban ne možeš a da ne uspeš. tamo imaš NADU, a u ovom psećem govnetu u kom živimo nemaš ni to.
Evo, da ne budem i ja gejpeder spemujem temu, da se malo uozbiljim, nego da podelim svoja iskustva. Pomalo će biti nabacano, ali mrzi me da budem detaljniji. Dakle, ovako:
Švajcarska: Meni vrlo čudna zemlja. Fino se zarađivalo, ali situacija na poslu me blago izluđivala, šefica Švajcarkinja utelotvoreno zlo od žene, laboratorija bila naci kamp jebeni. Traženje stana u univezitetskom gradu u kom sam bio, skoro neverovatan poduhvat, procedura kao da apliciraš da posetiš Pentagon. Tamo sam imao nekoliko našilh ljudi koji su mi bili dobri drugova, ali generalno Srbe koje sam znao, a bilo ih je na univerzitetu bar 100 (bečelor, master i dr), sam izbegavao većinom, jer su mahom škiljili i gledali "a gde ideš, a sa kim ideš, a kako si se obukao...." i te marginalne stvari za koje meni fundamentalno i izistinski trni kurac, ili sa druge strane, dobar deo su se tripovali da budu Švajcarci umesto Švajcaraca. Dalje. Od švajcarske bezdušne hladnoće sam se ježio. Zemlja kao zemlja, jebešga, kliše reći - ali sve fino uređeno i tačno kao sat: od dokumentacije, transporta, banki... U toku boravka u Švajcarskoj, osećaš se sve vreme tagovan kao stranac, kao da zemlja hoće da te izgura, kao balon u vodi. Suprotno ubeđenju, Švajcarci novije generacije su polenji. Navikli na dobar život. Nemaju naročitog smisla za humor. Stranci kad dođu RADE. Priroda predivna. U Keltovom nemačkom delu, može da se pojede i popije fino, Swiss Deutsch su približniji nama, rade, hoće popiju pojedu, zagalame. Swiss French, gde sam ja bio, otprilike ovako - Apple kompjuter, ešarfa oko vrata i neko politički korektno kuvano povrće se jede, bez ukusa koje kurcu krasnom ne valja. Meso slabo jedu, ma kako čudno zvučalo, jednostavno žao im dati koji franak više.
Portugal: Ladovina i lelemudija. Zemlja u kojoj dedlajni ne postoje. Svako kasni, ali ih boli kurac. Mogu kad hoću uzeti slobodno, dan, dva, pet. Nikom ne trni jaje. Para manje, ali meni srećnije mnogo. Portugalci tolerišu strance, ali mislim ne zato što nas nešto preterano vole, nego što im mrsko da se cimanju. Srbe gotive zbog igrača Benfike, a i generalno smo im iz nekog razloga zanimljivi, šta znam. Fino se može pojesti i popiti, cene manje-više kao u Srbiji. Pivo u Baiši Šiado, centar Lisabona je oko 2-3 evra, u nekim mestima dalje od centra 1-2 evra. Ko voli, droge svakojake na svakom koraku, policija ako je tu, zevaju, piju kafezinju. Dalje. Njihova reč ništa ne vredi, obećaju ti nešto, gledaju u oči, rukuju se i sutra kao da se ništa nije bilo. Sad, ovo sad za ozbiljno - pedera i lezbejki iznenađujuće mnogo, žena i ja se i dan danas čudimo koliko ih ima. Niko im ništa. Kad se nalaziš sa Portugalcem u gradu, npr. u 9 je dogovor, ali se ne čudiš ako dođe u 10, 11, sutra ili nikako. Ovo nepoštovanje reči me jebeno izluđuje, na ovo se nisam navikao ali uopše. Suprotno verovanju -Portugal nije Brazil u Evropi, za razliku od Brazilaca, Portugalci su poprilično setni i depresivni, fudbal je verovatno jedina stvar koja ih pokreće i neverovatno mnogo ga vole. Zemlja saberi oduzmi, ladovina i lelemudija, kreativni haos, ali to nekako sve funkcioniše.
Boravišnu dozvole i u ŠV i PT sam dobio preko doktorata, to je manje-više kesa, univerziteti pošalju dokumentaciju, ti pošalješ, odeš u ambasadu predaš, posle 2-3 meseca odeš sa pasošem i dobiješ vizu. Kad dođeš u zemlju, prijaviš se u svojoj opštini, odeš sa svih tim dokumentima i posle 2 meseca dobiješ boravišnu dozvolu. Kad rešiš da ideš negde vani, u startu zaboravi floskulu "naši ljudi" - dok se ne dokaže u suprotnom - govna, pre će ti stranac valjati, a skoro uvek će biti kulturniji i manje prevrtljiv od "našeg ljudova", makar bio i Portugalac.
Odgovor na pitanje iz naslova teme "Tamo bolje"? - Meni jeste. Mogu i da se bavim uber gikštinom, što je za mene nešto vrlo mnogo preljepo. Meni kul osloboditi mozak i fokusirati se na gikštinu. Nije zbog para, i u Srbiji i Bosni sam imao O.K. posao (za naše uslove) i drugih ponuda za posao, a i da mi je stalo nešto do para ne bih bio u akademiji nego u firmi...Et'.
Uvijek je bolje tamo gore. Eo npr. ja imam klimu 11 gore u potkrovlju moji dolje furaju devetku i daje.
Idite ako vam se ide, a ako nemate muda ne pricajte kako je tamo super i kako cete otici iz ove raspale zemlje.
Niko ti ne moze reci sta je to Matriks.
Sem Velje Ilica...
Najbolje da se spakujes i odes gde god da ti se ukaze prilika, pa kako ti bude, osim ako tonece ostaviti trajne posledice na tvoj zivot tipa da se uvalis u dugove, prodas stan da bi otisao i sl. Sigurno ces biti pametniji covek ako to jest prezivis, svejedno je da li si ostao ili se vratio.
A sad da li ce ti tamo biti bolje... Covek je stoka, nikad mu nije dosta i nikad nije zadovoljan. Sa druge strane ovde nikad nece biti normalno. Sa trece ja npr. ne bih ziveo u usranoj Kanadi pa makar se vratio u selo. Za svakog je razlicito.
Idite ako vam se ide, a ako nemate muda ne pricajte kako je tamo super i kako cete otici iz ove raspale zemlje.
Jebo te, ovo je stvarno smislen post. Sprdnje bez...
Toliko ljudi zapravo samo nema muda da ode iz države. Znam ih par takvih koje su tražili i za naučni rad po inostranstvu pa su odbijali. Treba muda za otići... Kad sere neko da bi otiša iz države samo da može (a može realno) je isto ka ono kad vičeš nekome "drži me" dok navodno oćeš da ubiješ nekoga od batina.
Mickey u kom si gradu tamo?
Ovo sto luks prica za svajc, je ovako-onako. Radio sa kretenima, i onda sve izgleda strasnije nego sto jeste :)
U proseku mi jesu francuski svajc malo ljigaviji, ali cinjenica je da je to samo malo odstupanje od svajcarskog proseka. Sve u svemu, nije losa zemlja za zivot, ko i svaka druga, ako se ne otudjis mnogo i ne pisas uz vetar stalno. Ako nista, 50% stranci ovde gde sam, pa ako ne valjaju svajcarci, nadjes grke, italijane, francuze, nemce, nase pa se druzis.
Dobar je Balkan, samo da se više ratovi ne ponove. Ovo je merak neviđeni.
Ima li neko da je išao na istok, u ove Arapske zemlje, daleko sam od toga da idem, ali kontam da bih radije otišao u neki Katar, ajde Abu Dabi, Dubai, to je već za sebe, kažem neku bogatu zemlju, nema veze što je u pripizdini.
Ne znam, u Švajcarskoj nisam bio, možda je kul, al sam skeptičan, kontam da je tamo hladna atmosfera, što mi ide na kurac.
Koliko sam ukapirao ovi sa Filološkim manje više najlakše mogu da odu, idu na "doškolavanje", koje im država sigurno dopušta, i dok završavaju taj klinac koji su aplicirali, traže posao tamo, a kad dobiju posao ne može im niko ništa.
I da, bračni saputnik može s vama gde god vi idete, tako da ako vi dobijete boravišnu vizu šta već, a vaša drugarica koja je inače vrh riba ne, kleknite na koleno, al ne da je zamolite na kolenima, već "da se uzmete".
Inače u Nemačkoj varioc na crno dobije 100e dnevno. S tim što imaju neku šupu gde mogu spavati. To je šest puta više neko što je ovde dobijao.
dio, eno ja sam iznad luksovog posta napisala za dubai, a mislim da ti je majapi sad u katru, ona bi trebalo da ima info iz prve ruke.