Gde je granica kretenizma?

1. Kelte, pushi gowno, ne znaš elementarnu deskriptivnu statistiku, 1D grafik to je, na x-osi ide scatter plot a vertikalna linija je funkcija diskriminacije, bitch. :babo atif momenat:

2. Nije poenta u tome na čega se troši nego zbog čega se troši.Ako si gik koji je lud za novim tehnologijama,nabavio si gugl naočare čim su izašle itd. onda kapiram kupovinu ajfona svako ima neki svoj fetiš nekom su to cigare,nekom kola,nekom tehnologija itd mogu da razumem.Al ako si kupio ajfon da bi ga stavio na sto dok piješ viski i pušiš marlboro a u dzepu imaš 50 dinara a plata za nedelju dana pod uslovom da ne kasni.Nema nikakve sumnje da si idiot.

3. Све је то ок, али знали смо то и пре, то је вековна дефиниција кретена, није ми јасно коју нијансу ове појаве тема треба да преиспита.

4. Fenomen koji me interesuje jeste masovno, takoreci drustveno nepostovanje zdravorazumskog postulata "protegni se koliki ti je jorgan"

Ја знам бар једно 50 примера кад људи подижу кредит да би им деца (студенти и тинејџери) ишла на море, а 'леба у цреву немају. Све то да би деца могла да каче на Фејс и Инстаграм слике са мора.

Па погледај људе који долазе на сплавове и у клубове. Гладују преко недеље да би могли да баце минимум 2000 динара за ноћни провод. И опет у понедељак кукају како ложе живе и "држава мора одма дуради нешто".

Имаш генијалне људе којима је коефицијент интелигенције преко 150, који имају титуле, добро познају материју из своје струке, али су у стању да направе такве киксеве у животу да неко на прву може да помисли да су ментално заостали. То се неретко дешава људима који су одрастали у сиромаштву па дошли до првих већих пара или који су јурећи све те титуле (п)остали поприлично недруштвени и онда жељни свега: провода, друштва, куповине скупих ствари, праве непромишљене потезе.

Да поновим свој пост од синоћ. Невезано за животну сферу, ниво образовања, па и интелигенције, граница нечијег кретенизма је уствари наш праг толеранције за поступке те особе који нама делују неразумно, бесмислено и непријатно. Ако неко сам није свестан да ради нешто на своју штету (краткорочно или дугорочно), не труди се да му "црташ" неке ствари.

5. Imam neko pogano mišljenje da onaj ko je sirotinja da taj zaslužuje da bude sirotinja. Nije džabe siromah.

6. Jeste, ali postavlja se pitanje šta je sirotinja?

Onaj ko nema ajfon u džepu zato što trenutno ne radi ili onaj koji radi a sjebo se podižući kredite koje je raskurcao na gluposti?

Ili je sirotinja svako ko nema za ajfon, nema za novu bembaru ili za stančugu od 200 kvadrata?

I to sirotinja je relativan pojam.

7. Већина вас маши поенту.

Прва ствар је изједначавање људи који превише потроше на путовање у Камбоџу, и људе који потроше паре на јебени Ајфон, не зато што ће им Ајфон користити, него јер је кул имати га.

Prvi koji je to izjednacio jesi ti, te dve stvari stoje maltene u opoziciji jedna drugoj. Narocito Kambodza kao primer, jer nema neku "fensi", cak ni "hipster" vrednost.

Кажем, глупо је тражити границу кретенизма, јер граница зависи од особе до особе. Није кретенизам док год трошиш онолико колико ти твоја ситуација дозвољава, а да ти притом то искористиш да заиста испуниш живот неким новим искуством, видиш нешто што ниси, или нешто што би волео да видиш.
    Перцепција кретенизма зависи од особе која посматра, јер јебига, особа која купује ајфон, вероватно није кретен, него нелорд, јер ипак, ајфон јој даје привидна мудашца, и самим тим, има своју сврху. Али то је већ ствар васпитања.

Naravno da granica varira, zato je nisam ni fiksirao na 200 evra za telefon, nego pre za % plate, iako ni to ne mora biti reper, moze neko imati platu 200 evra, a izdavati stan/lokal za 500 preko toga.
    Evo Bushido je izneo primer kretenizma od 120 hiljada evra.

Ta "prividna mudasca" i svrha koju ispunjava kupovina preskupog telefona zapravo nisu svrha, vec upravo ono sto se ovde analizira i s razlogom izvrgava ruglu.

Баш ми друг прича прије два дана како има другарицу неку која баш баш лоше живи, масу их је у породици, примају социјалу и тако те форе... Запослила се она неђе, после мјесец дана добила плату неку типа 450-500 еура и гле чуда, купила ајфон 5 или 5с, везе не'ам.... Теле...
    Изгуби тај телефон, од следеће плате опет неки од 400 еура, само самсунг чини ми се...

Evo o ovakvim ljudima se radi.

8. Ја знам бар једно 50 примера кад људи подижу кредит да би им деца (студенти и тинејџери) ишла на море, а 'леба у цреву немају. Све то да би деца могла да каче на Фејс и Инстаграм слике са мора.

Mozda ovo nije najbolji primer, jer ljudima zapravo veliko zadovoljstvo cini da ucine svoju decu srecnom. A odlazak na more nije bas skolski primer konformizma, zato sam u startu i uzeo takoreci simbol konformizma, snobizma, kompleksa i svega ostalog - skup telefon.
    Da dignu kredit da im kupe telefon, brendiranu garderobu i slicno, pa bi se i kvalifikovali.

Svakako da se mogu naci ljudi koji nemaju bas para ni za telefon od 50 evra, ali im je skuplji (tj. bolji) telefon neophodan, potrebne su im njegove napredne funkcije, ili cak mozda i zaradjuju od toga - ali oni nisu predmet ovakve diskusije.

Jeste, ali postavlja se pitanje šta je sirotinja?

Onaj ko nema ajfon u džepu zato što trenutno ne radi ili onaj koji radi a sjebo se podižući kredite koje je raskurcao na gluposti?

Ili je sirotinja svako ko nema za ajfon, nema za novu bembaru ili za stančugu od 200 kvadrata?

I to sirotinja je relativan pojam.

Jeste, ali ja sam temu otvorio bez osvrtanja na granicu siromastva, nigde nisam rekao "kriterijum za skup telefon je 300 evra", jer nekome moze biti nedostizna granica i 100 evra, a nekome ni 300 nije mnogo - uostalom, Bushidov primer od 120.000 evra sve to objasnjava. Bitan je princip.

9. МОЈЕ ДЕТЕ НЕЋЕ ОСКУДЕВАТИ! Ако треба, има да дигнем кредит да му купим паштету и да маже на хлеб без глутена!

10. Џери, можда није идеалан пример, међутим, да ли је паметно то радити, ако немаш посао и не примаш плату? Или ако радиш на црно за мање од 20 хиљадарки. Нека је то и мали кредит, опет ти људи немају од чега да га врате или цркавају од глади да би отплатили тих 200-300 евра. Углавном кад их питаш што то раде, кажу да је то да се деци не би подсмевали како немају за море. Видиш, дошло је дотле да је срамота немати пара за показвање. Не за храну, за огрев, за комуналије, него за показивање. Нема везе што немаш за грејање, важно је да имаш Ајфон и да си ставио 1000 слика са мора. Вредиш само онолико колико показујеш да трошиш (није довољно ни да трошиш, а да не покажеш). То је снобизам без покрића који је постао манир просечног Србенде.

МОЈЕ ДЕТЕ НЕЋЕ ОСКУДЕВАТИ! Ако треба, има да дигнем кредит да му купим паштету и да маже на хлеб без глутена!

Не заборави и млеко без лактозе! А паштета да буде Аргета јер маме знају најбоље. Никако Јухор.

11. Manijak se sprda ali to je suština problema. Moje dete neće oskudevati.

Od roditelja kretena, deca kreteni,onda ljudi kreteni. Svakim danom sve više.

Kod ćerke u razredu mala šeta šesticu. Neka druga mala nije išla 6 dana u školu, potresla se, nema novu šesticu, tata digo kredit i kupio. Deca šesti razred. 666.

Kreten koji je kupio detetu od 12 godina telefon od 800 evra, kreten koji ne vaspitava kretena, kreten koji živi po principu 'videla žaba....'

12. Углавном кад их питаш што то раде, кажу да је то да се деци не би подсмевали како немају за море

U tom slucaju primer je dobar, ali je more generalno "siva zona", gde treba gledati od slucaja do slucaja - sve vreme ponavljam da sam zato uzeo telefon kao zlatan primer, tu nema puno dilema, moze da ih bude u 1% slucajeva (da nekome zaista trebaju KORISNICKE funkcije telefona, a ne SNOBOVSKE).
    Kad se naglasi motiv ovih ljudi, nema dileme da je rec o obicnoj bezrepoj stoci, potpuno kvalifikovanoj za temu.

13. цркавају од глади да би отплатили тих 200-300 евра

па шта? нека поцркају, што мање таквих - боље

14. Деца су прецењена људи, верујте ми.

15. To nije tvoje da tvrdiš. Tvoji roditelji bi možda mogli tako nešto da izjave.

Lep osvrt na to šta je sirotinja.
    Sirotinja je onaj ko nema kintu jer ne zna da je sačuva i umnoži. Svi smo sposobni da na neki način zaradimo valutu ali sirotinja to ne ume da iskoristi.
    Ne misli na sutra već jedino i samo na danas i juče. Prema tome se i ravna.
    Nema taj tajkunski san da danas nabavi 10 i odmah uloži 9 kako bi sutra imao 19 a sa 1 da se pokrpi sa potrebama nego je u stanju da nabavi 10 i svih 10 potroši da nadoknadi to što juče nije imao 10 i da na 5min se smeje ovima što imaju nešto i streme nečemu. Sutra tako ima samo novih 10 a ne 19 i zato uvek ostaje na jednom mestu i vrti se stalno i ostaje sirotinja. Kako finansijska tako i duševna. Nedostatak ambicije ili možda samo neodlučnost.

16. у шта да уложи парче од месечног колача у вредности од рецимо 25000? Рецимо да успе некако да одвоји 5000 од тих астрономских 25000, и сад, моћи ће да скрпи трочлану (па чак и четворочлану) породицу са тих 20000 - храна, основни рачуни, школа, и опет, ХРАНА?
    да уложи на неки сингл у моцарту?
    Или имамо неко друкше виђење сиротиње, неам појма.

17. Nemaš ambicije. Uvek ima nešto u šta možeš da uložiš.
    Samo moraš imati cilj.

EDIT:
    Primer - Odvoji 5000 i plati deci neki kurs da što više nauče novih stvari.
    U budućnost se uvek isplati ulagati. Strani jezici, programiranje, pevanje, sviranje (lupetam već)

18. Немогуће је Неш, просто тако да је немогуће. Оно горе сам написао из ортаковог искуства иначе.

19. A ZA TELEFON DETETU OD 200E IMA, JEL?