ŠAH

1. YouCantHandleTheTruћ dobar si. Jel imas neku titulu/rejting?

2. mrave gde si, naka vs karuana zbunjen sam

3. Ne stižem baš previše ovih dana da se posvetim turniru, jbg, ne zamerite. Postaviću posle majstoriju Kramnika u prošlom meču, sa Nakamurom.

Elem, ova pozicija do 15. poteza za belog je odigrana ove godine na turniru u Norveškoj, igrali su Giri i MVL, neverovatna pozicija, mnooogo mogućnosti da sve pršti na sve strane. Tad je MVL odigrao top na g8 (neprecizno, postojao je način da se to iskoristi, jebem li ga koji), Giri je tad odigrao skroz prirodan potez i usledilo je nešto potpuno neočekivano - crni gura pešaka na d5! Crni je lošije razvijen, kralj mu je u centru i naizgled žrtvuje pešaka ovim potezom, ali naravno da sve taktički pali i Giri je već bio izgubljen. Evo ovde te partije za one koje to zanima.
    http://www.chessgames.com/perl/chessgame?gid=1819853
    Naravno, od tad je ova pozicija izanalizirana od strane svih ovih najboljih (i nešto lošijih, takođe) velemajstora i njihovih kompjutera i nađena je najbolja kontinuacija za tu poziciju. I evo, najbolja kontinuacija je ova sa konjem crnog na e5 (onaj potez pešakom na b4 je moguć, ali nije obavezan), pa kraljica belog uzima pešaka na f4 i poenta je da konj sa e5 može da uzme pešaka na g4, jer ako lovac uzme tog konja, sledi pešak na e5 i dvostruki napad - pešak napada kraljicu i lovac tog lovca koji je uzeo tog konja. Teško je sve objasniti ovako, morate da krenete sa potezima, videćete već. E sad, ovo što je Karuana nastavio, da jede konja kraljicom, u principu dao je svoju kraljicu za dva konja što nikako nije dovoljno, ali ima previše pretnji ovde, verovatno će morati da je vrati. Elem, koje su pretnje - posle 20. poteza crnog kraljica na d8, jedna od mogućnosti belog je konj na c6 (napad na kraljicu) i kraljica crnog je zarobljena - ako je pomeriš na jedino mesto gde može da ode - d7, skakač uzima lovca na f6 i daje šah šeh i time dobija partiju. E druga opcija je ovo što je Karuana odigrao, konj na f5, jedini potez koji ne gubi je da lovac jede tog konja, pa lovac jede tog lovca, i pretnje su - lovac na b6, napada kraljicu, ona mora da se skloni i ostavi svog lovca, posle toga beli ima 3 manje figure za kraljicu, što je dovoljno, da ne pričamo da ima dosta bolju poziciju. Može crni da zadrži kraljicu i tog lovca neko vreme, ali beli je preaktivan, sve figure su mnogo bolje nego figure crnog, Karuana je sve to analizirao i čim kopm sad kaže da je izjednačeno, a toliko je velika materijalna prednost crnog, to znači da crni može da bude i u opasnosti ako nije precizan. E ovo što je Nakamura je odigrao je netačno, sad je beli dosta bolji, poenta je da će sad beli da uzme lovca na f6, kraljica ga uzima i konj uzima pešaka na d6 i šah, sledi lovac na c5 i pretnja matom. Teško da je iko išta od ovog ispratio haha ali eto, probao sam bar. Sad Karuana zna da je crni propustio jedini potez koji dovodi do izjednačene pozicije, garantujem da nalazi tačan način da to iskoristi.

4. E sad, Nakamura - Kramnik.
    Bila je izjednačena pozicija, otvaranje kao u jednoj od partija Anand - Karlsen, II deo, i to jedina partija u kojoj je Anand dobio Karlsena tad. Kažem, dugo je bilo izjednačeno, ali onda je Kramnik, naravno, igrao na pobedu, kao i uvek, haha, i upao u probleme. Koliko ozbiljne - pa komp ni u jednom trenutku nije našao pobedu za belog, ali Kramnik je morao da nalazi neke neverovatne jedine poteze koje su mu donosile remi. I jedan i drugi igrač su od nekog trenutka igrali savršeno, jedna od kvalitetnijih partija, čak i na tom njihovom najvišem nivou. Evo cele partije
    https://chess24.com/en/watch/live-tournaments/london-chess-classic-2016/5/1/3
    Poenta i jedan od najboljih poteza koje sam ja ikad video je 58. potez crnog. Posle toga - remi.
    Evo i reakcije Nakamure kad je to video, a on je tu mogućnost video tek par poteza pre nego što je to odigrano, a veliki Vladimir je to video ko zna kad. Bog.
    https://twitter.com/AntonSquaredMe/status/808840361317724162

5. Inače, pršti na sve strane, Anand je žrtvovao figuru protiv Girija u još jednom oštrom Najdorfu, Aronjan kao crni pokazuje neverovatnu pripremu u italijanskoj partiji protiv MVL-a, i Topalov i So idu na pobedu jedan protiv drugog u još jednoj talijanskoj partiji (ili, kako se dugačije kaže - Giuoco Piano ili u prevodu - mirna igra haha mirno đavola), jedino Kramnik i Adams igraju nešto sporiju i zatvoreniju poziciju.

6. Šta radi So, evo opet će da pobedi sa crnim figurama jadnog Topalova koji ima 0.5 poena iz 6 partija, u nekima je bio i dosta bolji, ali stvarno je u očajnoj formi. Ispada iz prvih 20 na listi, prvi put posle verovatno 20-ak godina. Pa on je bio duže prvi na svetu nego Anand i Kramnik.

A Sou će izgleda jedina pretnja za osvajanje turnira biti Karuana, koji ima dobijenu poziciju protiv Nakamure, valjda će da je nađe i onda će biti na pola poena od Soa. I da, So je već pobednik Grand Chess Tour-a.

7. Ubi Karuana Nakamuru, kakva partija, ma sve danas su vrhunske, jedino Kramnik i Adams igraju lagano, Giri imao opasan napad protiv Ananda ali stari lisac je izvukao remi, Aronjan je posle odlične pripreme imao dobru poziciju protiv MVL-a, nije uspeo da nađe najbolji način da realizuje tu prednost, kasnije je upao u problem i sad će da izgubi, a So je zgazio Topalova. Svaka runda je izuzetno zanimljiva, svi sve vreme igraju na pobedu, možda i najbolji turnir koji sam ikad pratio, skoro sve partije zanimljive stalno.

8. Vrlo zanimljiva partija, verujem da će karuana biti svetski prvak, mlad je i vrlo stabilan.

9. http://i.imgur.com/bpVuqfG.png evo jedan zadačić iz moje partije, najbolji potez za belog?

10. Ovo što ja vidim je da (ne znam sad po poljima, tj. mrzi me), konjem jedeš konja i žrtvuješ damu, ako crni lovcem uzme damu mat je, beli lovac šah na c2, kralj mora na f2, crni lovac na b4 i mat je. Ako sam ispogađao sad ova polja kako treba, ali suština je tu. Sem ako ja ne brljavim, pospan sam. Nije ti ovo bilo toliko teško, u suštini, verovatno bi i protivnik video mat pa si dobio lovca gratis. :)

11. Bravo, prevideli smo i protivnik i ja to. Na sreću, pošto sam ja bio crni :D

12. Eufrate gde gledas ove analize,koliko vidim ovo nije ona analiza koju imas da akriviras na sajtu posle meca gore desno

13. цоа, сва си поља промашио, сад кад се пробудиш пробај поново.

14. Eufrate gde gledas ove analize,koliko vidim ovo nije ona analiza koju imas da akriviras na sajtu posle meca gore desno

с обзиром на дизајн фигура и табле, рекао бих да анализира на неком софтверу за шах инсталираном на рачунару.

15. Coa gledo naopako xd

16. Nije, nego ne zna osnovne stvari, pa ti vidi ko te dobija. xd

Ja i kad lečki objašnjava one silne pozicije uzmem tablu pored sebe, pa kad on kaže "skakač b6" uzmem i ukrštam prstima po tabli da nađem to polje.

Ali dobro, ovde sam stvarno zamenio strane, nisam ni primetio, sve naopako ispalo.

Umem ja da čitam ovakve pozicije tu i tamo, samo bi mi za praćenje svega ovoga trebalo makar pola sata po partiji, a to može samo s penzionerima u parku.

17. Pseto, 'ajde ako si raspoložen, samo da plaknem čeljusti i pristavim kafu.

18. Samo da dodjem do kancelarije brt

19. Znam al pitan koji program pa da skinem, ne znam gde i kako se jos rade te analize, osim ovog stockfisha na samom sajtu..

20. Znam al pitan koji program pa da skinem, ne znam gde i kako se jos rade te analize, osim ovog stockfisha na samom sajtu..

ако се не варам, стокфиш је нпр опен-сорс и још неки јаки. само ти треба нека апликација која има таблу и подржава енџине (стокфиш, худини, комодо и сл.). можеш да скинеш са торрента просто чесбејз било коју верзију и тамо додаш неки од енџина, нека буде стокфиш пошто је више него довољно добар. плус можеш на торренту да скинеш и неку базу партија. а можеш и да потражиш неку бесплатну апликацију за то, али ово прво ти је боља опција. питај ако ти треба још нека асистенција.

Rekli o sajtu

Definiše se sve i svašta. Tako se mogu pročitati definicije baksuza, alapače, čitulje, smrti, rezervoara za smeh, kolateralne štete, Živojinović Velimira, zvanog Bate, dnevne svetlosti, gospođe džem!, Brus Lija… „Je l’ ti puši ćale?”, „Je l’ mogu u WC?”, „Chuck Norrisisati” i još mnogo toga može se naći na ovoj internet stranici. Zato ne iznenađuje što se mnogi kad jednom dođu, ponovo vraćaju na nju. Neki čak postaju i zavisnici, pa traže od moderatora da ih banuju, poput jednog studenta koji je zahtevao da mu zabrane pristup na nedelju, dve dana da bi mogao da uči.

Status Magazin · April 2009.