Kad je pre nekoliko dana osvanuo naslov u dnevnim novinama „Željko Mitrović: Trovali su me“, na samoproklamovanom rečniku slenga vukajlija.com odgovorili su mu bez mnogo pijeteta: „Pa dobro, i ti si nas, i još to radiš“.
Ekonom:east Magazin · 03. Februar 2011.
Ako crkvi zabraniš političko izjašnjavanje, onda utičeš na slobodu govora.
ne mogu da verujem da citiram boksera ali:
dakle oni i sad mogu da se politicki izjasnjavaju. samim tim, mogu slobodno da budu oporezovani ko i svko drugi.
to sto jedes govna, to je samo komplikovanje jako proste stvari.
Da ali dok ne plaćaju porez to njihovo nema uticaja "jer treba da plaćaju porez". Ako stvarno plate porez i počnu da se prave skromnim i slično, postaće jaki kao tokom Krvave litije.
Pritom niko ne daje kontraargument za Sandžak i eventualne reakcije Vatikana, možda čak i Jevreja.
Ne vidim šta je loše u tom što si naveo, i kako je dobro da ih psutiš da rade šta hoće.
Ali postoji klima u javnosti da je tako nešto sasvim u redu. zašto bi mišljenje verskog vođe bilo relevantno u političkim pitanjima?
Zato što se smatra da je svaki Srbin i pravoslavac, dakle političar dobija legitimitet, crkva dobija uticaj. Nema tu ničeg jednostranog.
Nikada sebi neću oprostiti što sam na popisu u zadnji čas ispao pička i izjasnio se kao pravoslavac.
Komplikuješ Care
Proste stvari.
Mistere, to znači da crkva i država nisu odvojene, to je kršenje Ustava.
Ako postoji klima u javnosti, ko ju je stvorio? Ne dolazi patrijarh predsedniku, već predsednik patrijarhu, i to bez patrijarhovog poziva. Nije jednostrano, ali država sama ne promoviše sekularizam koji hoće da nametne, je l' to crkvena krivica?
Neka komplikujem, ja govorim po tuđim iskustvima, ako se crkve oporezuju (a verujem da će se to desiti), videćemo ko je u pravu.
A sad su kao odvojene?Aj neka jesu šta će onda crkva u jednoj državnoj instituciji kao što je škola.
I ko jebe ustav i u ustavu piše da je kosovo srbija pa premijer potpisuje dokumente de fali taj deo teritorije
Ja koliko se sećam, ukaz o uvođenju verske nastave je doneo Zoran Đinđić, a ne patrijarh Pavle. Slažem se da versku nastavu treba izbaciti iz škole.
Kako će država koja ne može da pregleda crkvene finansije utvrditi da li je bilo zloupotreba? :)
Zanima me mišljenje pravnika o ustavnosti potencijalnog oporezivanja crkve kad smo već kod toga.
Ima istine, mislim da jedan dobar deo ne želi sekularnu državu, samo ih blam od sveta da to kažu. Da krivica nije isključiva i to stoji.
Daje patrijarh izjave i na svoju ruku. Pa onda vladike tek.
Mislim da je pretenzija da vrše uticaj na put kojim zemlja ide očigledna svakom ko nije gluv, slep ili ignoriše je.
Ja i pričam sve vreme o pravnom aspektu, u SAD i nema oporezivanja jer to krši sekularni karakter države. Jednostavno, neće vršiti oporezivanje, čime neće zadirati u rad crkve.
Hrišćanstvo i donekle islam propovedaju isprepletenost države i vere, oni postupaju prema svojoj ideologiji, na državi je da im ne dopušta mešanje u njene poslove, ako država sama ne poštuje sekularnost, što da poštuje crkva. To kada daju izjave na svoju ruku, treba kažnjavati.
Видим ја да је овде неко бежао са часова грађанског васпитања и социологије...
1. Црква плаћа порез држави. То што би фашисти и антихристи хтели да Црква плаћа порез који нико у Европи и Америци не плаћа, е то ћете се мало курца насисати и то Качавендиног. Ако је поређење на месту.
Држава НЕ СМЕ да прегледа ништа осим уличних тезги. Ми немамо државу нити ћемо је ускоро имати. Црквене финансије су табу тема и Досије Х у Србији - са једне стране лопови у мантијама не дају да се сазна шта је паства дала својој Цркви а они покрали да би могли да се џиберишу, а са друге стране Држава нема инструменте и људе способне да почисте своје редове, а камо ли редове у Цркви.
2. Секуларна држава у пракси подразумева да се јавности не види деловање црквених поглавара, а да сви раде шта им је воља - Молитвени ручкови, религијски мотиви по државним установама, масонске глупости, троуглови, зупчаници, 3 шестице и друге пичке материне. Коме се то не свиђа може да иде у јебену Северну Кореју, тамо нема религијских мотива нити мешања цркве у државна питања.
3. Свештена лица и религиозни људи су грађани државе у којој живе и имају свако право да својим ставовима и деловањем утичу на пут којим се једно друштво и држава крећу. Нажалост, наша Црква је слаба и њен утицај није довољно јак и озбиљан. Комунофашисти немају појма шта је јака Црква, а то могу да виде у Италији или у Хрватској где су цркве озбиљне институције са јаким деловањем.
4. Веронауке треба избацити из школа, коме је до веронауке нека иде у цркве/џамије/синагоге па тамо нека учи веронауку до миле воље. С обзиром на количину глупости које тзв. секуларисти и европајаци просипају по форумима, обавезно треба увести грађанско васпитање као предмет бр 1. Па тамо да науче како се европске и америчке државе односе према верским заједницама (то ће их тек ујести за срце).
5. Укинути таксене марке за Храм Светог Саве као обавезне доплатне маркице. Ко хоће да диже Храм нека да прилог у Цркви. Доста више да слушамо фашисте како цмиздре што су морали да плате 12 динара доплатну маркицу, јер су они Бож` ме прости - атеЈисти. Чега се паметан стиди, тиме се будала поноси. Не треба да плаћају маркице и крај приче.
Bože me prosti, došao je i taj dan da napišem da se slažem s Granjkom.
http://www.novosti.rs/upload/images/2015//11/05n/pol-02-Bijeljina%205.11.15.Sastanak-.jpg
Sekularizam ojebo!
Nema Granjka generalno glupe postove, nego valjda ton koji u njima preovlađuje izaziva ljudima gorušicu :)
Pa nije crkva država u državi, to se kaže daj 20% crkvo u Velikoj Plani, a ti vladika daj 50%.
Nemam ja ništa protiv Boga nego protiv smradova iz SPC.
Brte Rasni, pa oni rade po božijem nalogu. Šta sereš ti?