Bez ikakve pompe, Vukajlija se pojavila tokom ove godine i zabilježila skoro deset hiljada rječi u rječniku žargona koje su definisali sami posjetioci. Uzimajući za ime učestalu grešku u govoru kad ljudi zapravo žele da kažu Vujaklija, stvorena je zajednica stvaraoca slenga srpskog jezika i mjesto na kojem posjetioci treniraju svoju kreativnost. Ovaj kreativni ventil vas samo tako usisa i očas posla možete da izgubite sate vremena čitajući duhovite opaske kojim su definisani brojni izrazi iz popularne kulture i govora. Pozicionirajući se između ozbiljnih sajtova kao što su "Metak" i "Vokabular" na jednoj, i zabavnih "Srbovanje", "Kobaja Grande" na drugoj strani, Vukajlija je dokazala da famozni "user-created content" (sadržaj kreiran od strane korisnika) može sasvim lijepo da zaživi i na ovim prostorima. Ovogodišnja nagrada za najbolji sajt prema izboru Biznisbloga odlazi ovom istinskom Web 2.0 projektu kojem u definicijama nije izmakla ni domaća blogosfera!
Biznisblog · 26. Decembar 2007.
Mi smo od svojih predaka udaljeni toliko da smo kao druga planeta.
od te 1700 cale je naso nase najuze stablo, i ima dosta. da se krene da se istrazuje sve linije, muske zenske itd, verovatno bi pola vukajlije bilo rodbinski povezano, nemoguce bi bilo da nadjes, jer je eskponencijalno jbg.
aj da kazemo da je svako od dece imao dvoje dece, nakon 8 generacija to je 256 ljudi, zivih.
pri cemu posle ove 1800 i na dalje je upravo ovo sto pricamo, populacioni bum jer malo uznapredovali zivotni uslovi, pa broj dece sa potomcima recimo bio 3, sto je 6561 covek.
povecaj jos malo, dodaj zensku decu, 4-5, eto ti 390000 genetski povezanih predaka, 8 generacija samo.
ovo zadnje je nerealno doduse, mislim da je 3^n neki prosek, al vidi se kolko eksponencijalni razvoj neshvatljiv za mozak
da, čudno je to, na kraju ispadne da smo svi rod i da ima više ljudi na planeti nego što zapravo ima. majndfak. ali zanimljivo je jako
https://waitbutwhy.com/2014/01/your-family-past-present-and-future.html
"
The thing that I find surprising is how recently in time you had such a large number of ancestors. Estimating an average generation at 25-30 years, most of those people were your current age around 1800-1825. So the early 19th-century world contained 128 random strangers going about their lives, each of whose genes makes up 1/128th of who you are today.
"
"The 4,096 human beings in the top section are your great10 grandparents. Most of them were your age in the second half of the 1600s, just as the Enlightenment was getting going in Europe.
but look closely at that top section and notice that you can actually see 4,096 distinct tiny people in there—and realize that if you pluck just one of them from there, you would not exist today. Come on.
"
ovo ako posmatras ovaj eksponencijalni fenomen obrnuto, gledajuci svoje pretke
https://www.blic.rs/vesti/drustvo/askurdjel-kurajber-beli-orao-znate-li-ko-vam-je-ko-u-rodackim-vezama-do-16-kolena/r0ntdw6
0. Sin i ćerka - deca
1. Otac i majka - roditelji
2. Baba i deda - roditelji vaših roditelja
3. Prababa i pradeda - roditelji vaših baka i deka
4. Čukunbaba i čukundeda - roditelji vaših prabaka i pradeka
5. Navrbaba i navrdeda - roditelji čukunbaba i čukundeda
6. Kurđel i kurđela - roditelji navrbaba i navrdeda
7. Askurđel i askurđela - roditelji vaših kurđela i kurđeli
8. Kurđun i kurđuna - roditelji askurđela i askurđele
9. Kurlebalo i kurlebala - roditelji kurđuna i kurđune
10. Sukurdol i sukurdola - roditelji kurlebala i kurlebaloa
11. Sudepač i sudepača - roditelji vaših sukurdola i sukurdoli
12. Parđupan i parđupana - roditelji sudepača i sudepači
13. Ožimikura i ožimikurka - roditelji vaših parđupana i parđupanki
14. Kurajber i kurajberka - naziv za roditelje vaših ožimikura i ožimikurki
15. Sajkatava i sajkatavka - roditelji kurajbera i kurajberki
16. Beli orao i bela pčela - roditelji sajkatava i sajkatavki
Kretenski nazivi LOL
Hotjul je svoju cvrstu veru u nauku povukao od svog belog orla Imuna i bele pcele Pasterije.
podsijeti me ovo na ovu definiciju:
https://vukajlija.com/pretraga/izraz?s=incest
Nije bilo incesta.Jednostavno tako ide,samo matematika je zbunjujuca.
Ispada ko da ima sve manje i manje ljudi,ali nije tako.
U Evropi nema ne prave decu,ali u Africi a pogotovo Aziji prave dosta.
1. Otac i majka - roditelji
2. Baba i deda - roditelji vaših roditelja
3. Prababa i pradeda - roditelji vaših baka i deka
4. Čukunbaba i čukundeda - roditelji vaših prabaka i pradeka
5. Navrbaba i navrdeda - roditelji čukunbaba i čukundeda
6. Kurđel i kurđela - roditelji navrbaba i navrdeda
7. Askurđel i askurđela - roditelji vaših kurđela i kurđeli
8. Kurđun i kurđuna - roditelji askurđela i askurđele
9. Kurlebalo i kurlebala - roditelji kurđuna i kurđune
10. Sukurdol i sukurdola - roditelji kurlebala i kurlebaloa
11. Sudepač i sudepača - roditelji vaših sukurdola i sukurdoli
12. Parđupan i parđupana - roditelji sudepača i sudepači
13. Ožimikura i ožimikurka - roditelji vaših parđupana i parđupanki
14. Kurajber i kurajberka - naziv za roditelje vaših ožimikura i ožimikurki
15. Sajkatava i sajkatavka - roditelji kurajbera i kurajberki
16. Beli orao i bela pčela - roditelji sajkatava i sajkatavki
Kada otprilike datiraju beli orlovi i bele pcele?
16 generacija, da kazemo 25 godina u proseku, mada su se i ranije u proseku dobijala deca, 17. vek verovatno
volo bih da upoznam svog direktnog pretka iz recimo 400. godine p.n.e, bas me zanima gde je bio, sta je radio i kako je prezivljavao vremena kada je sokrat ispijao otrov, a rimljani neumorno radili da postanu vodeca svetska sila, da bih ja danas mogo da drvim kurac na netfliksu i nadgornjavam se sa triforsom
verovatno je lovio zivotinje ili pekao lebac negde u aziji ili istocnoj evropi, sumnjam da je bio plave krvi, mada ko zna
u svakom slucaju, da vidi mene danas verovatno bi pozeleo da je resurse koje je ulozio u odgajanje dece potrosio na kurve i kocku
Jedno je sigurno, moj beli orao je smrdeo kao štala
verovatno je lovio zivotinje ili pekao lebac negde u aziji ili istocnoj evropi, sumnjam da je bio plave krvi, mada ko zna
u svakom slucaju, da vidi mene danas verovatno bi pozeleo da je resurse koje je ulozio u odgajanje dece potrosio na kurve i kocku
Zanimljiva primedba, Sevastokratore!
Kako je pivljansko pleme Branilovića i Ruđića poteklo od dinastije Crnojević i od bratstva Branilovića porodica Kulić iz Oraha Golubovića, od kojih je po svojoj prilici potekla moja porodica, ispada da sam neko 15-16 koleno Ivan-bega Crnojevića (1427-1490).
Inače, od Kulina, rodonačelnika Kulića, do mog prvog poznatog pretka, nažalost, ne znamo dva kolena po imenu, koji su se iselili iz Crne Gore...
Luda priča!
Što se tiče antike i ranog i kasnog srednjeg veka, šta bi i kako bi bilo da neki naučnici izumeju vremeplov u drugoj polovini ovog stoleća i kad bi naši ljudi, svi posle nekog vremena počeli istraživati svoje dalje pretke, kako bi to tek izgledalo?
Evo ga ovaj sto mu deda ćale
Ovo za poreklo se nisam zajebavao, kako god to nekom zvučalo!