Izbori u Srbiji 2020

1. Prepatriotsko razmišljanje Care, i ja sam identičnog viđenja situacije... Selo mora da bude vođeno i stimulisano od države, austrijska sela su recimo dobar primer. Ali grožđe od austrijskog seljaka na pijaci u Beču, košta 8-9 evra kilo. Plus ima masu nekih subvencija od države za svaku površinu koju obrađuje, za svaku mašinu koju kupi, sela su im pristojna, imaju pivnicu, market, banku, poštu, školu, ambulantu itd... Poneko ima i biblioteku :D Ali ti ne možeš sa platom od 40k da izađeš u susret seljaku sa njegovom cenom za proizvod, tako da, ono... A i ne bih ja baš toliko brinuo za seljake, nisu oni siromašni k'o što ljudi misle, nego samo kukaju i kenjaju, a puni su im štekovi

2. Naravno, sad ide sledeći nivo. Posle Drugog sv. rata, sprovedeno je bazično opismenjavanje, jer do '45te je znala da se potpiše jedino beogradska i folksdojčerska gospoda. A Tilmo bi pljunuo na palac i ostavio bolan ožiljak na srcu Dositeja Obradovića

3. A Tilmo bi pljunuo na palac i ostavio bolan ožiljak na srcu Dositeja Obradovića

ahahhaha

4. Jel imaš neku šemu za Nemačku Sevaste, šta će ovo meni u životu jebote

5. Prepatriotsko razmišljanje Care, i ja sam identičnog viđenja situacije... Selo mora da bude vođeno i stimulisano od države, austrijska sela su recimo dobar primer. Ali grožđe od austrijskog seljaka na pijaci u Beču, košta 8-9 evra kilo. Plus ima masu nekih subvencija od države za svaku površinu koju obrađuje, za svaku mašinu koju kupi, sela su im pristojna, imaju pivnicu, market, banku, poštu, školu, ambulantu itd... Poneko ima i biblioteku :D Ali ti ne možeš sa platom od 40k da izađeš u susret seljaku sa njegovom cenom za proizvod, tako da, ono... A i ne bih ja baš toliko brinuo za seljake, nisu oni siromašni k'o što ljudi misle, nego samo kukaju i kenjaju, a puni su im štekovi

Нису ту само субвенције у питању. Аустрија има доста великих поседа, којима је релативно лако да раде интензивну пољопривреду и функционишу са мањим субвенцијама (па и без субвенција у неким областима). Просечни посед у Аустрији има 23 ha, док је у Србији 5,5 ha. Оваква структура (много малих поседа) је спречила својевремено акумулацију капитала и индустријализацију Србије пре Другог светског рата. Оно што је било условљено друштвеном структуром Србије није измењено ни после, јер су југословенски комунисти инсистирали на малим приватним поседима. Тако смо дошли до тога да је и данас екстензивна пољопривреда широко заступљена у Србији.

Наравно, ни субвенције као такве не могу се занемарити. Колики је значај субвенција показао је пријем Пољске у ЕУ, којој је фактички забрањено да охрабрује своју пољопривреду да пређе више од 33% обима француске пољопривреде. Али и ту није проблем само у количини субвенција. У политици Србије не постоји директна каузативна веза између количине уложених субвенција и додате бруто вредности: тиме се дошло до тога да су многе паре из субвенција несистематски бачене. Ово је бољка која, додуше, није карактеристична само за пољопривредна улагања.

6. Ipak ću za Kinu kad prođe ovo sranje, ne radi mi se brate, hvala u svakom slučaju

7. Samo mi flešnu kroz glavu svi oni šugavi poslovi koji me čekaju i otpadanje od jutra do mraka, dok se svi okolo zajebavaju, a uopšte ne moram to da radim... Niti mi je interesantno, ne pronalazim se više u fizikalisanju, hoću neki kafić da držim, nešto novo jebote

8. car muscular doge bukv

9. Cara za ministra poljoprivrede, vodoprivrede i rudarstva, najjača lobanja u srb trenutno

10. Mnogo mi ocekujemo od naroda koji je mucen generacijama, toliko da se kod dobrog dela javila odredjena crta defetizma.

11. Ne znam stvarno ko ih je to mučio... Nego uvek terali kontru svetskim tokovima, a ratovali sa svima u okruženju, bukvalno do pre 10 godina je masovno živela velikosrpska ideja koja je odvela u propast ceo kolektiv, fokus je stalno bio na nekim ratovanjima, otimačini, okupacijama tuđih teritorija

12. Paljenje američke ambasade, predsednik radikal, zapaljiva retorika, kamenovanje Vučića u Potočarima, spomenik OVK u Preševu, itd

13. уложених субвенција и додате бруто вредности: тиме се дошло до тога да су многе паре из субвенција несистематски бачене.

Primer iz stvarnog života: 2005-2006 valjda ili tako nešto... perspektivni grobar socijal-demokrata Slaviša eventualno planira svoj život u Srbiji. Proizvodnja duvana cveta, svaka iole poznatija svetska kompanija radi u Srbiji. Partizan dobro stoji, kita se regularno diže itd...Dinkićeva ekipa kontroliše finansije i poljoprivredu, dolaze na briljantnu ideju da subvencionišu proizvodnju duvana po hektaru. I pored mnogih upozorenja da to ne rade, ostaju pri svome. Uslov za dobijanje subvencije od 1000 evra po hektaru, jeste samo ugovor sa nekim otkupljivačem duvana da isti uzgajaš. Slaviša prima poziv jedne večeri od nekog lika iz Vojvodine koji želi da "uzgaja" 300 hektara duvana i traži ugovor. Na pitanje, gospodine, imate li vi uslove za to, znate li koliko sušara treba itd, pošto vas ne poznajem kao uzgajivača, dobija odgovor šta tebe boli kurac, daj ugovor. Dam ti kurac bio je Slavišin odgovor. Po nezvaničnim informacijama, četvorocifren broj hektara je stiglo u ministarstvo, a da nije posađeno, isplaćeno sve koliko se pričalo. Dve godine kasnije i par desetina miliona evra, neko reče dosta bre s mafijanjem. Onda Dragin potpisa manje kvote u korist Hrvata, za određenu novčanu nadoknadu kako se govorilo, Slaviša se pokupi iz Srbije, Dragin u zatvor, a seljaci ostadoše glasati sns.

14. lepa anegdota i pre svega poučna

15. hahah jedna prosta ali lepo upakovana istina

16. Što vas čudi onda omasovljenje divljaka kad su najbolji među nama otišli odavde

17. mozemo mi raspredati do sutra, korpupcija nas jebe rodjaci, mito bekrijo. Lopovska smo nacija jbg. Culi ste milion puta, a to je jasna istina - Amerika bi jebeno propala da se krade kao kod nas.

Rekli o sajtu

Definiše se sve i svašta. Tako se mogu pročitati definicije baksuza, alapače, čitulje, smrti, rezervoara za smeh, kolateralne štete, Živojinović Velimira, zvanog Bate, dnevne svetlosti, gospođe džem!, Brus Lija… „Je l’ ti puši ćale?”, „Je l’ mogu u WC?”, „Chuck Norrisisati” i još mnogo toga može se naći na ovoj internet stranici. Zato ne iznenađuje što se mnogi kad jednom dođu, ponovo vraćaju na nju. Neki čak postaju i zavisnici, pa traže od moderatora da ih banuju, poput jednog studenta koji je zahtevao da mu zabrane pristup na nedelju, dve dana da bi mogao da uči.

Status Magazin · April 2009.