Prijava

valjevo brate, eto zimi kad dodjem, ne moze da se dise dole u gradu upickumatrinu. neprijatno, lose. gore od beograda.

kakvu industriju vi imate? krusik?

ili mozda kuce na sve strane a kotlina, pa kad nema vetra i kad dovoljno ladno da se cak spusti dim dole, ono sve plavicasta magla kad naidjes sa sabackog puta na dole.

ma kakva industrija, 10,000 kuća u svakoj se loži i to je to jbg. a što ti kažeš kotlina. u mom gradu isto

Niko ne spori da je zimi vece zagadjenje, i da je to zbog kotlarnica, na pocetku onog posta sam napisao da je bar 15% od kotlarnica. Imas preko puta krusika naselje koje je celo na toplani, a opet smogcina izadjes napolje katastrofa. Vecina nasih gradova jeste u kotlini, nema vetra da oduva, evo bgd je bio vazdusna banja dok je duvala kosava do pre neki dan, danas je odma haos.

Ista ta kotlina je bila i pre, to isto valjevo je nekad imalo 10 puta vise industrije, a mnoogooo manje zagadjenje. A isto se ugalj koristio, dosta njih na naftu i ulje, i slicno. To govori o tome da je ovaj sad ugalj mnogo losijeg kvaliteta nego pre. Razlog sto nisam pominjao je zato sto na vetar, ili kotlinu ne utices. A na to kakav energent lozis, mozes.

Veliki uticaj na zagadjenost vazduha ima temperatura, sto visa temperatura, manja zagadjenost. Cestice se penju gore, ne ostaju da ih udisemo ovde. Upravo zato je najveca zagadjenost, i najveci smog koji cesto mesamo sa maglom ujutru rano i uvece.

Moguce da si me shvatio da sam rekao da nisu toliki problem kotlarnice, jesu, ali je najveci problem termoelektrane, i industrija, pa kvalitet uglja, pa tek onda sto se masa greje na ugalj.

REIK godisnje iskopa 22 miliona tona lignita iz kopova. Podatak od pre deset godina, znaci i vise. U srbiji imas milion individualnih lozista, nek ih ima milion ipo, znaci nema sanse vise, pritom dobar deo je seoski tip koji nije od interesa, al nek bude svih milion ipo u gradu, i nek potrose po 3 tone svaki, iako je i to puno, ne mozes samo ugalj loziti, moras i drva, dodjes do 4.5 miliona tona sa svim najgore uzetim parametrima, da svi koriste ugalj, niko na pelet, svi u gradu i slicno. Znaci ostade jos bar 18 miliona tona bez uvoza koje negde mora da su se potrosile.

Haha pa uspelo je sa alfatoksinom u mleku sto menjati dobitnu taktiku

meni krevet ispod prozora kojem duva kroz pukotine, stari prozori jbg. bukvalno uveče osetim dimčinu kako ulazi, grlo mi se osuši, haos. moram da metnem neku gumu

celte, brt, zagadjeno je i leti i to poprilicno, problem se ne moze redukovati na domacinstva

dal je zagadjenije zimi, verovatno jeste, ali meni se cini da je svake godine sve gore i u prolece, i leti

SNS govna.

Daleko od toga da je prosjecan Srbin nesto ekoloski osvijesten i da se ponasa kako treba, al za ovako losu situaciju se mozemo zahvaliti samo gorepomenutima

nije gore nego smo mi matoriji pa nam vise smetaju stvari a i krenulo da se prica o tome.

meni je recimo bio najgori osecaj i sok prvi put kad sam nakon 6mes u irskoj sleteo u nis u zimu. 2008. vremenom sam se naviko sta da ocekujem. sad sevast tako, pa wow novo.

kad sam tad krenuo sa tom pricom kako sad a ne nekad, cale mi reko da ne jedem govna da je isto bilo i 80tih kad dodjes odnekud.

ima zagadjenja, ponasamo se kretenski, ali dobar, ogromni deo toga zimi su lozista. ne znam sto smo samo uporni toliko sa tim da nije to, nego nam sve neko drugi kriv.
mislim ovo kao toplana gora nego da svako zapali smederevac, ne znam kako bi opisao.

mesate tokcicni industrijski dim i smog u naseljenom mestu. da je to od mazuta ili plastike ili dizela, bilo bi to vala mnogo gore.
jeste, ali nije samo jedan krivac (sns), svi pisaju u isti bazen.

nemoj zajebavati, celte, jeste gore, u mom kraju npr pre 10 godina nije bilo ni 20% automobila koliko ima sada, ali cak i da je kolicina stetnih gasova koja se emituje ista kao sto je bila 2008, opet je gore svakim danom jer se kontinuirano nesto radi

sevaste

"Prema zvaničnim podacima, zagađenje vazduha PM česticama, koje potiče iz saobraćaja, čini svega 6%."

"svega" 6%

u svakom slucaju, ovo sam dao samo kao primer kako se emitovanje stetnih materija uvecalo u prethodnih desetak godina, ne vidim kako udeo koji automobili imaju u zagadjenju protivreci tome

ne znam zasto ste toliko iskljucivi? zagadjivanje automobilima ne iskljucuje zagadjivanje lozistima i obrnuto. oba su losa.
mozda pogresno razumem, al zvuci mi sve ovo kao prebacivanje krivice na drugog, a svi smrde. ako imas auto ili vise, i lozis kuci, mozes da se bunis protiv smoga, treba da se bunis protiv smoga, ali i ti si smog. mozes da kazes, ok, pa ja nemam nikakvu opciju nesto drugo da radim, pa kreni da se bunis na to, kreni da kopas a ne samo kazes pa eto i onaj tamo isto.

recimo nova mala zgrada, svi loze umesto centralno?? (ima to). Sto rade to? pa centralno u picku materinu skupo. sto skupo majku mu, cela poenta je da se manje energenta trosi i da bude jetinije? jel mozda zato sto toplana u svakom gradu sluzi da zaposli 500% vise radnika nego sto im treba jer stranka.
pa krenes odatle govnjivom motkom, pa onda mozda dodje centralno i do kuca.

nekad bilo manje automobila, sad ih ima vise pa se vise zagadjuje, ali ti ako imas auto zagadjujes ko i pre sto si.

ko kad sednes u auto pa krenes negde, zaglavis u guzvi pa kukas kako je guzva. svi to radimo, al treba budes svestan da si i ti nekome guzva.

tako ti je sa ekologijom i ciscenjem.

E moj Celte, diraj Srbinu u veru, u krsnu slavu, rodno selo, u pravo da peče rakiju, teraj ga da radi ko konj, a govori mu s TV-a da je stoka lenja, ali nikad, apsolutno jebeno NIKAD mu ne diraj u njegov strani polovnjak.
Siguran sam da je jedini scenario u kome bi se ovde digla kuka i motika bio kada bi krenule da se uvode restrikcije na automobile.
A da ljudi masovno samoinicijativno krenu manje da voze (msm da ne sedaju u kola kad to nije nužno) jbg nikad neće. Da ih pitaš da li bi radije da više idu bajsom i peške po gradu ili da i dalje drajvaju 300m do kafića/prodavnice, ali da im se izvadi bubreg, podigli bi majcu SECI NA ŽIVO ZARĐALIM NOŽEM AKO MORA!

šta si jebeno napeo sa tim šporetima i ložištima

pa ja baš pričam o loženju jer i sam ložim. a nemam auto

kupite uvozni vazduh iz EU i dišite ko ljudi
a vi gastarbajteeri, što ste prodali dupe za pare, nemate šta bolje da radite, nego pišate tu po narodu što diše govna u vazduhu.
nisu oni krivi što svi lože na ugalj, i štosu drva 50 eura.

stidite se, prodane duše