Prijava

Plan jeste naravno da ih protera. U slučaju Palestinaca ovo ne pije vodu, jer ne žele ništa od prljavih, pokvarenih kaura. Ko su bre Jevreji da njima daju bilo šta? Zemlju? Pa to je već svejedno njihovo. Mir? Na njega polažu svako pravo, jer su svoji na svom. Uzeće dakle sami. Ta neka pogibeljna filozofija.

O tome koliko je salafitsko-vahabijska sekta unazadila arape svedoči dovoljno onaj šestodnevni rat. Zamislite da nas napadnu rumunji madjari šiptari bugari i hrvati u isto vreme i da ih sjebemo za šes dana, pa govorili bismo to umesto dobar dan

Daće bog da Izrael bude od basre do katarakta Nila

čitao sam dosta o pozadini junskog rata, posledicama i to, jeste da je Izrael imao Jicaka Rabina, Arijela Šarona i onog ćoravog za vojskovođe, ali i dalje ne kapiram kako su arapi sa trostruko jačom silom imali 30 puta veće gubitke u ljudstvu

možda su izučavali srpsku strategiju sa Kolubare poput amerikanaca ljolj

ali i dalje ne kapiram kako su arapi sa trostruko jačom silom imali 30 puta veće gubitke u ljudstvu

Tako što su zaostali kozojebi sa niskim kvocijentom inteligencije.

nA vEsT pOiNtU iZuČaVaJu KoLuBaRu

Meanwhile at West Point: bubaju kolokvijum iz Bastonje

na vojnim skolama se poprilicno detaljno izucava istorija i razlicite bitke/strategije itd, iako na prvi pogled mozda i nemaju neke velike dodirne tacke sa danasnjim ratovanjem. skoro sigurno se pominje negde i kolubarska bitka (ne verujem doduse da je ceo predmet iz toga)

od tih strategija meni je najzanimljiviji bio jedan istoricar koji opisuje kako su izgledale srednjevekovne i ranije bitke. na foru, dokle god se drzale linije, jurisanje, konji, i ostalo sto gledamo u filmovima je bilo vrlo neefikasno, zrtve bile minimalne ili nikakve.
jedini nacin za dobijanje bitke je bio da se unese zabuna, da zaobidjes sa nekoliko strana i da uspes da zbunis protivnika da se okrene da bezi. 99% zrtava bilo tad u jurenju ovih sto su resili vec da nece vise da se bore.
bukvalno su borbe bile da se odrzi moral, energija i da ne beze - dokle god je tako, nije moglo da se probija niti da se bilo sta posebno promeni.

to valjda vise bas i ne vazi danas. od 2. svetskog rata recimo imamo dovoljno jako oruzje da vise disciplinovano drzanje redova bas i nije neka taktika.

sad gledam i tesko da cu da nadjem to predavanje na jutubu, jebem li ga kad sam gledao i dal je na jutubu ili na tvu bilo.

zanimljivo je to bilo. kod onih kod kojih prevlada pojedinacni nagon za prezivljavanjem, ti ustvari najebu i izginu.

"Bešte živi idu mrtvi"...

Zanimljivo je kako su mnoge bitke kroz istoriju promenili naizgled nevažni detalji i mali ljudi.
Npr ova dvojica https://www.facebook.com/458996770864120/posts/1833437593420024/

Ili ubogi seljak kog je Napoleon, pre bitke kod Austerlica, upitao da li se menjao teren poslednjih godina (imao starije karte), ovaj rekao da nije, i Francuzi čitavu konjicu sahrane u nekakav jarak na brdu koji se nije video sa njihove pozicije, a proizvod je čistog bezumlja (ljudi tražili vodu na brdu...).

Kutuzov je takodje imao zanimljivu strategiju (pustio Francuze da zauzmu praznu Moskvu i zatim je praktično sravnio sa zemljom). Odbrana St. Petersburga u DSR i način na koji su izdržali 900 dana opsade je jedan od najvećih podviga u istoriji ratovanja. Za 10 godina, kad dronovi postanu dovoljno sofisticirani i kad mali rover sa Marsa krene da trči i puca na sve živo, pešadija će postati izlišna. Uostalom već ratujemo ekonomijom, prevratima, unutrašnjim konfliktima i virusima. Efikasnije je. A i ne ruši se infrastruktura. Sem u slučaju arapskog sveta koji je posebna priča.

Celte, tačno je to al malo si loše skapirao ja mislim. Nikad se bitke nisu dobijale tako što pobiješ sve neprijatelje, nego tako što im slomiš moral da nastave da se bore.
Ko igrao Total War kontaće ovo baš dobro LOL.
Ne sećam se kolko gubitaka je trebala vojska da ptetrpi da bi se okrenula da beži ali nešto "smešno" ljudima koji su gledali filmove gde se svi bore dok ne izginu, tipa 5-10%. Al pošto većina nosila oklope, štitove, u bije se kopljima u velikim formacijama (gde ne blokiraš samo napade usmerene na sebe nego i na svoje saborce) žrtve se sporo gomilaju. Tako da da, kad se negde napravi proboj ili se zađe u pozadinu kreće bežanija, niko neće da stoji i bori se do smrti realno.
Zato se i bitka kod Kane i danas izučava jer je primer gde je manja vojska opkolila veću i mal te ne je satrla do zadnjeg čoveka.
Nemački generali su bili opsednuti da manevrišu i naprave "savršenu Kanu" u oba svetska rata.
https://www.youtube.com/watch?v=1OsLESoAGg0

Ustvari dobro si skapirao, na brzinu sam čitao post LOL

Ne da se nisu borili do smrti tako nego su znali po par puta da stanu i odmaraju, na razdaljini od 50m jedni od drugih

nije ovaj video, al slicno je to sto sam gledao.

uglavnom su velike i jake sile imali tehnike koje se ne pominju mnogo u generalnoj strategiji, al su upravo ove probleme pokusavale da rese. tipa rimljani nisu stavljali iskusnu vojsku sto zna zbog cega se dobija a zbog cega gine ispred, nego izmesane redove da iskusniji 2.3. red popuni svaku rupu koju bi ovi ispred popustili, pa ponove opet to iza da ne mogu da se provuku oni sto krenu u povlacenje.

svajcarci su imali isto jebenu vojsku ali kod njih to bila ruska tehnika, znalo se da ako se okrenes da bezis da ce da te nataknu na koplje od iza. plus nije ih bilo puno, pa si najebo ako pobegnes a provale te.

spartanci su doduse po meni pobedili, prvo sto od malena ovo uce decu, a onda ih bukvalno uce da budu biseksualci i da se emotivno drze medjusobno u prvim redovima a ako krenu nazad treba prodju pored oceva i striceva i tako to :)

https://www.youtube.com/watch?v=1UTsPHBLjKk

I ovo mu je dobar video, više za moderno ratovanje.
Opet kad pogledaš naizgeld imbecilno velika vatrena moć na kraju više služi da sjebe moral neprijatelju nego što stvarno nanosi žrtve. Msm naravno ako je neprijatelj ukopan ili zaklonjen, ako artiljerija uvati na otvorenom jebali su se u usta.
Francuzi iz 1914. znaju zašto

ovaj dugacak, tako da pricam bez gledanja, al jeste, ne gine se mnogo na frontu i u borbama, dok se ne dodje do urbanog ratovanja i izivljavanja nad vojskom koja se vec predala ili nad civilima.

u 2. svetskom bese mnogo veca sansa da pogines ako si u tenku nego ako trcis pored. a ako si u avionu tipa mnoooooooogo veca nego ako si dole gde te bombarduju.

osim ako nije doslo do izivljavanja.

slicno ustvari kao ovo u srednjem veku, sa bezanjem, najvise se gine van aktivne borbe.

nego ako si dole gde te bombarduju

Drezden: Am I a joke to you?

pricam o vojsci i aktivnoj borbi kad se dodje do sipanja po civilima to je druga prica.

mada i to, u pocetku, dok postojala odbrana, nisu se bas najbolje provodili ni ovi sto krenuli da redom bombarduju kad naidju na nemacke avione.
nisu ni nemci iznad britanije.

ma i danas, imamo nevidljive avione, 5. 6. generacija, kurci, cuda, ako bi krenuli naizmenicno savremeni ruski i americki avioni protiv savremenih ruskih i americkih raketa sa zemlje, pitanje je jel bi se vracalo nazad vise od 50% njih. ko u 2. svetskom.

air superiority mozes da imas protiv srbije i sirije, sto te gadja protivgradnim raketama inace ne ide bas to tako.

air superiority mozes da imas protiv srbije i sirije, sto te gadja protivgradnim raketama inace ne ide bas to tako

Zoltan Dani: Am I a joke to you?