Prijava

Ovo je danas bila tema na K1. Evo klip:
https://www.youtube.com/watch?v=XUaG7fOjB6c

Uglavnom kažu kad bi se u parama izrazilo koliko žene urade kućnih poslova, bila bi ozbiljna cifra.

Dok se feministkinje bave rodnom politikom, pitanjima identiteta, time da li žena psiholog treba da se zove psihološkinja, i sličnim stvarima, ne pretjerano bitnim, dotle - kako se dalje navodi u toj emisiji, - imamo realnost da žene, čak i kad su zaposlene, pa čak i kad zarađuju više od svojih muževa, rade duplo više kućnih poslova, pa često i skoro sve kućne poslove. Ja to vidim kao čistu eksploataciju besplatne radne snage.

Jel to normalno? Jel to OK?

Mi muškarci se oko toga ne sikiramo previše jer nama to odgovara. Niko ne voli da radi ako ne mora.

Što je najgore oni savjesniji među nama, ako uvide nepravdu, i potrude se malo oko tih poslova, često dobiju etiketu da su papučari, što od društva, što, često i od tih samih žena.

Mislim, OK, super, ako njima odgovara tako, dobro i meni... Zabole me.

Al mislim da objektivno kad se sagleda to nije OK.

Šta vi mislite?

(napomena: nemam još ličnih iskustva na tom polju, jer što sam imao cura, još nisam ni sa jednom dijelio domaćinstvo... tako da ne znam kako bi to u praksi funkcionisalo. Vjerujem da bi i ja radio dio posla... ali isto svjestan sam da ako bi se prirodno tako stvari posložile da ona radi više tih stvari, vjerovatno ne bih bio previše fin, pa bi se ipak, kao i većina, malo okoristio tom muškom privilegijom)

Zašto Mujo viče na Fatu u radnoj sobi?
Zato što nije u kuhinji.

dvaput sam "papučar" bio, biću opet, jbg.

Šta je mislio Lembas na slici na Adi?
“Da, draga.”

Ako oboje rade, a ona povrh tog radi i kucne poslove, onda jeste eksploatacija jbg. Cijeli princip da zena treba da radi kucne poslove je potekao iz vremena kad je muskarac vukao cijelu familiju na svojim ledjima, ako to nije slucaj, onda se nekog objektivnog opravdanja nema.

S druge strane, i najvece feministkinje dan danas znaju da seru kako muskarac ipak treba da bude zastitnik, ili kako on mora da prilazi prvi i sl, sto su zaostavstine tradicije i patrijarhata, tako da kad su one licemjerna govna i selektivno biraju dijelove ideologija, sto ne bi i muskarci.

Pa da, i ja mislim da to nije OK. Mislim drugo je kad je ona domaćica, a ti jedini donosiš pare u kuću, onda ima smisla.

Ali ako jednako radite, nema smisla da sav teret kućnih poslova pada na nju.
Ja lično bih pokušao da to nekako dijelimo.

Ali pošto nisam pretjerano lud za tim kućnim poslovima, ne bi me bilo preteško nagovoriti da se povučem jednim dijelom iz toga.

Mislim da ima tu dosta i do nas. Tj. naše krivice. Jer nije sve u tome ajmo se dogovoriti, pa pravedno podijeliti. Ima i do toga da njih prosto više nervira taj nered i haos, i one same prvo potrče da čiste jer im je to instinktivna reakcija, a ja bi morao svjesno donijeti odluku, "e sad ću oprat suđe".

I jebiga, kad ona prva poleti, tako uglavnom na nju i padne dosta toga.

Oženi se pa će vidiš o čemu se tu radi konkretno

Nemaš neki insajderski uvid da podijeliš sa nama?

Nemam šta da podelim
žena ako je pedantna kuća će da blista sve i tri smene da radi, to se ne dovodi u pitanje. Malo će da kuka i krešti al obrni okreni, odradiće to perfektno
Tu si samo ako zatrebaš za skidanje i kačenje zavese, pomeranje nameštaja i eventualno za skidanje paučine na teže dostupnim mestima.
Zauzvrat, recimo popraviš škripu vrata, zameniš bateriju na slavini, zaliješ ponekad neki kurac silikonom gde treba, ugradiš koju policu za cveće de ti rečeno, popraviš/kupiš drugo kazanče i slično.
Moja preporuka svima - ukoliko je nemaš, a ti već prvim parama obavezno al obavezno kupi mašinu za pranje sudova, meni trebalo oko pola godine da ukapiram da su veš mašina sa sušilicom i ona za sudove - mir i blagodet u domu.

Stara moja ima mašinu za suđe, ali iz nekog uvrnutog, samo njoj znanog razloga nikad je ne koristi.
Mislila da će joj to biti dobro, kupila kad smo mijenjali stan kompletnu kuhinju garnituru, sve sa mašinom za suđe, ali nikad je nije upotrebila.

U početku joj nešto bilo komplikovano oko one soli, kako se stavlja, šta kako ide... drži nedaj... Onda je valjda probala par puta, pa nije bila zadovoljna koliko je čisto, pa batalila.

Al mislim da nije do mašine, nego njoj prosto nije navika da čeka da se toliko suđa nakupi, a kad ima malo, lakše joj je da odmah opere ručno.

A sad ovo, što se tiče generalne priče... OK to što ti pričaš to je lijepa podijela posla. Zna se šta ko radi. Jedini je tu malo problem, što ti naši poslovi dođu na red jednom u mjesec dana, a ona svaki dan rmbači. Ne znam koliko je realno da se očekuje od nekog ko radi te silne smjene o kojima pričaš, da održava sve pedantno, cakum-pakum.

I na to bi dodao još i ovo... šta je sa muškarcima koji žive sami? Ko ćemo mi, jadni i čemerni sve to naučiti. Mislim ja znam ono osnovno, ali to je daleko od toga da znam baš sve.

Kontam da je za brak dobro da je muškarac prethodno bar neko vrijeme živio sam, a ne sa roditeljima, tako da je naučio sve kako i šta treba da se radi, a ne da se oslanja uvijek na majku. Jer ako je naučio, i stekao neke navike koliko toliko, onda će moći i da pomogne.

Ako nije, jedva će čekati da iskulira sve te poslove, ako ikako može.

Uglavnom može. Žene oće da rade. Ali mislim da se kod žena koje puno rade i van kuće i u kući, bez mnogo pomoći muškarca, ipak s vremenom nagomila osjećaj nepravde, počnu da zvocaju, nije im lako, ipak je to opterećenje.

Bonus penis, pax in domus. :D

E pogledaj i moj prethodni post, ako nisi vidio, jer smo postovali u isto vrijeme.

Blokiro pa sam obriso, a napiso - i tvrd kurac se podrazumeva.

a ja preveo na latinski :D

Pročito.
Slažem se da je samački tj nezavisni život dobra osnova za neku buduću zajednicu vas dvoje.
Zato se i valjda u neku ruku ženiš, bar da ne radiš te neke smaračke al opet obavezne svakodnevne posliće.
U svakom slučaju je to win win situacija.
Donekle.

E da, i klima uređaj je jednostavno must have.
Mnogo smanjuje nervozu kod ženskog pola kad su napolju vrućine.
A i ornije su za sks kad je klima u sobi povoljnija :))
Win-win opet

Oj oftopika

Uglavnom kažu kad bi se u parama izrazilo koliko žene urade kućnih poslova, bila bi ozbiljna cifra.

Kapitalizam sve gleda u parama, eto ko huška feminizam i ostale vode.
Naravno da nije fer da sve svali na jednoga, tako da treba naći neki balans.

Sećam se - drugar i bivša buduća žena, dugo već bili u vezi, živeli zajedno, oboje na krajnje zajebanom faksu (ona bila medju 100 najboljih studenata u zemlji svih pet godina)...Kako god, ona završila prva, zaposlila se kao tehnolog u mesnoj industriji, uajeban posao, odgovoran, ustaješ u 4 - pola 5, putuješ, tamo naporno, ovo ono...Jedno jutro se bude, ona se sprema, izlazi iz kupatila i obuva se, gleda ovog (njemu ostala dva ispita još bila) kako se prevrće po krevetu i kaže sebi - tako nam i treba (odnosi se na žene).

I sad jbg - upiši faks, završi, nadji iole pametan posao, isfinansiraj sve to kako znaš i umeš, onda radi svaki dan, nastavi da učiš, idi na timbildinge, uklapaj se, napreduj, radi od kuće, usavršavaj se...Jednostavnije daleko da sve to preskočiš i budeš domaćica i dadiljaš kući decu. Em ne moraš da se oko svega toga cimaš, em deca rastu bolje i zdravije. Dobro retorički pričam, povratka na to više nema, niti može uopšte da opstane porodica sa jednom platom danas. Jeste, i samostalnije žene, ne moraju da trpe nekakve idiote jer nemaju gde ni sa čim da pobegnu - ali da im je život lepši i jednostavniji, teško.

Po meni je raniji sistem bio pravedniji. On donosi pare, ona radi kući.

A sad, oboje donose pare, a opet ona radi kući.

Realno gledano, sad je još veći patrijarhat, ako ćemo samo o podjeli poslova.

Kod starog sistema je problem to što su žene nekako sputane, ako im se sav život svodi samo na kuću i kuhinju. Nije ni to dobro... u smislu time one prestaju biti aktivni članovi društva, ne mogu proširiti poglede na svijet, susretati se sa ljudima, itd... Mnogo je to klaustrofobično i monotono. Ali sa aspekta podijele posla mnogo pravednije. Kućni poslovi bi uvijek bili bolje urađeni, imalo bi se kasnije više vremena za sve, a muškarac se ne bi morao uopšte opterećivat kućnim poslovima.

E sad, problem je ta klaustrofobija, i što danas prosječan muškarac ne može zaraditi dovoljno da njegova plata pokrije sve.

Idealno rješenje bi bilo da on nekako namakne veće prihode, a da ona radi recimo pretežno kući, ali da ne bude zabijena u kuhinju, već recimo da ima i neki društveni život organizovan, bilo kroz neki part time job, ili recimo neki aktivizam, učešće u nekim organizacijama, možda nekad neko volontiranje, neki hobi, umjetnost, ali ništa pretjerano iscrpljujuće.
Tako bi ona mogla biti i domaćica i gospođa i emancipovana, a da se ne prebija od posla.
Jer ipak je lakše samo čistiti kuću i kuvat, pogotovo danas sa svim tehničkim pomagalima, nego i rmbačit na poslu, i čistiti kuću.

A on bi isto bio ostvaren kroz svoju ulogu breadwinnera, bio bi mu zadovoljen ego i ne bi mu se imalo šta oko toga prigovoriti ako njegova plata može da pokrije sve...

Ех кад се само сетим силних женских иницијатива да се поправи положај мушкараца у друштву, исправе и неправде/неједнакости над нама, било их је баш.