Koji video gledate?

1. Јоворов Запад се завршава на Рајни под 8, али зато обухвата Камчатку под 15, а богами и Краљевину Јордан под 14.

2. Jao jovore aj pls okaci onaj spot us ambasade de nas ubedjuju kako smo zapad

3. Шредингерова мачка вс Јоворова Долина Содома

4. Nisam ni odakle pejstovao sam sam to smišljao iz glave u 3 noću, zato i postoji određena nedoslijednost u stavkama što je Car odlično primijetio, i svaka čast na tu inteligentnu opasku.

Na primjer pojeo sam govno s tim što sam pod 8 isključio komuniste, a pod 15 uključio Ruse.

U suštini pod 8 sam pogriješio, a pod 14 i 15 sam bio u pravu.

Dakle treba uključiti i Ruse, i Jordan i Jermeniju i Gruziju, i Kamčatku.

Moglo bi se možda govoriti o Zapadu u širem i užem smislu. U širem smislu to je čitava evropska civilizacija. U užem smislu to su katoličke i protestantske zemlje. S tim da mislim da taj uži smisao na koji smo navikli je u suštini pogrešan način posmatranja...

Jer razlike između katoličko-protestantskih i pravoslavnih zemalja su mnogo manje, nego između bilo kojih od njih i nehrišćanskih zemalja. Osim toga neki od osnovnih elemenata Zapadne kulture su nastali van tih katoličko-protestantskih zemalja, tako da bi se isključenjem pravoslavnog istoka, u suštini osakatila ta civilizacija.

Uglavnom, te neke pojmove o tome kojoj civilizaciji pripadam i šta ona obuhvata, ponio sam još iz gimnazije i mislim da nisam daleko od istine u tom shvatanju.

5. A što se tiče komunizma i on je nastao na Zapadu (i to u užem smislu) - Marks i Engels bili Švabe, ali Zapadne zemlje (u užem smislu) istini za volju nisu gušile religiju pozivajući se na komunizam, za razliku od mnogih Zapadnih zemalja u (u širem smislu), koje mi obično i ne smatramo Zapadom - poput Rusije, koju volimo jer je protiv Zapada (u užem smislu) - a koje to jesu činile.

6. jebem te u dupe u užem i širem smislu

7. Znači prisutna je nedoslijednost, dobro je to Car primijetio, neke stavke se više odnose na Zapad u užem smislu, a neke na Zapad u širem smislu.
    Opet kažem, ta je podjela donekle vještačka. Zapad u užem smislu je tokom mnogih vijekova bio centar evropske civilizacije, a Zapad u širem smislu (iliti evropski, pravoslavni istok) je bio periferija, ili je bio pod tuđom okupacijom. Ipak mislim da je podjela vještačka, i da suštinski i mi sa periferije - sa Zapada u širem smislu, pripadamo istoj civilizaciji kao i Zapad u užem smislu.

Esam se isro za medalju, al mislim da vam je jasno šta oću da kažem.

8. mislim da vam je jasno šta oću da kažem

...

9. Јоворе, штета што ниси у Француској, овако они напишу књигу од 500 страна и човек је прочита и каже "јебем ли га шта сам прочитао"

10. Evo ti TLDR:
    Zapad se može posmatrati u užem i širem smislu, centar i periferija. Ipak ta podjela je uglavnom vještačka. Mi svakako pripadamo Zapadnoj civilizaciji, na njoj počiva naš obrazovni sistem, pravosuđe itd, a često smo inspiraciju crpili sa Zapada i to u užem smislu (svi oni što su školovali po Beču, itd.)
    U suštini poenta priče je da mi nemamo na šta drugo da se naslonimo nego na Zapad... ne spadamo ni u islamsku, ni u indijsku, ni u budustičku ni u konfučijansku, ni u bilo koju drugu civilizaciju. Evropljani smo jebi ga.
    A poenta isticanja onih stavki, od kojih se neke odnose i na Zapad u užem smislu, je da se istaknu vrijednosti te civilizacije, i zašto ih treba cijeniti i poštovati. Ukratko 90% stvari koje čine naš svakodnevni život i tehnologiju počiva na tekovinama tog Zapada, a mi se samo utrkujemo da pljujemo po njemu, i da se iz njega vještački isključujemo.

11. care pa gurali voz nizbrdo samo šta je problena

12. Zapadna civilizacija svakako postoji, samo joj je ime malo glupo i neprecizno. Bolji termin bi bio evropska ili hrišćanska civilizacija.
    Obuhvata sve ono što je utemeljeno na grčkoj filozofiji, rimskom pravu i hrišćanskoj religiji.
    Malo tu iskaču Englezi sa svojim common law sistemom, ali po svemu ostalom i oni su dio toga.

U 20. vijeku generalno postoji blago odvajanje Engleza i Amera, npr. u filozofiji oni imaju analitičku, ostatak Evrope kontinentalnu filozofiju... A Rusi i "Istočni blok" se odvojili politički sa komunizmom.

Ali generalno, sve je to blizu.

Uglavnom nastojaću da se ne pecam danas više na ovu temu, ni na te lakonske provokativne teze (Hot takes), bar dok ne odradim obaveza što imam.

13. Jbt jovore esi mogo ispraznije objasnis kako smo mi neki produhovljeni zapadnjaci a ne balkanci blejaci

14. I sve sto si napiso ide u prilog tome da eto nema nam druge nego kako oni kazu, jer oni su zapad a i mi smo zapad, ne treba se tu nesto buniti nego gledati kako se sto vise prilagoditi bilo kojoj agendi koja odande dodje, jer nema nama druge.

To te motivisalo uglavnom

15. nema nam druge nego kako oni kazu, jer oni su zapad a i mi smo zapad, ne treba se tu nesto buniti nego gledati kako se sto vise prilagoditi bilo kojoj agendi koja odande dodje, jer nema nama druge.

To ja nisam rekao, to ti učitavaš. Pripadnost Zapadnoj civilizaciji ne znači da se slažeš sa svim što se u bilo kom dijelu te civilizacije kaže ili promoviše. Uostalom, istorijski gledano, Zapad je do juče sam sa sobom rutinski ratovao. Tek od 1945. je relativno mirno.

Toliko zasad, odjavljujem se sa foruma do 21h najmanje.

16. Evo drkaj zapadni kurcic u midtajmu

https://youtu.be/jgRFtjXMInA?si=Mt-k88GTIPA7SYA8

To ja nisam rekao,

jok samo svaki treci dan napises post o tome kako treba prihvatamo evropske vrednosti nebil usli u evrope

17. Zapadna civilizacija svakako postoji, samo joj je ime malo glupo i neprecizno. Bolji termin bi bio evropska ili hrišćanska civilizacija.
    Obuhvata sve ono što je utemeljeno na grčkoj filozofiji, rimskom pravu i hrišćanskoj religiji.

Ništa od ta tri navedena ne potpada pod zapadne tekovine. Zapravo prvi “civilizacijski” dometi zapada mogli bi da se računaju tek od države franaka pa na dalje, ali veza sa rimom i grcima je uglavnom ili dosta kasnija recepcija ili politikantsko larpovanje. Turci imaju više grčke i rima nego zapad lol, i tako je sve do napoleona

18. Pitanje za jovora za uvece: esu i siptari deo zapadne civilizacije

19. Јовор кае западна музика најбоља а и Рим је Запад, у међувремену стручњаци који раде реконструкције најстаријих познатих римских мелодија морају да објашњавају да нису они додали оријентални мелос у ту музику лол
    https://youtu.be/R3ezA5bfr0Q

Rekli o sajtu

Na pitanje: „Ko je bio Mocart?“ duhoviti posetioci internet sajta Vukajlija, rečnik slenga, odgovaraju: „Svestrana ličnost. Čovek koji je komponovao muziku za Nokiu. Inače, bio je poslastičar i izmislio je Mozzart kugle. A voleo je i da se kladi...“

Danas · 06. Novembar 2008.