Bez ikakve pompe, Vukajlija se pojavila tokom ove godine i zabilježila skoro deset hiljada rječi u rječniku žargona koje su definisali sami posjetioci. Uzimajući za ime učestalu grešku u govoru kad ljudi zapravo žele da kažu Vujaklija, stvorena je zajednica stvaraoca slenga srpskog jezika i mjesto na kojem posjetioci treniraju svoju kreativnost. Ovaj kreativni ventil vas samo tako usisa i očas posla možete da izgubite sate vremena čitajući duhovite opaske kojim su definisani brojni izrazi iz popularne kulture i govora. Pozicionirajući se između ozbiljnih sajtova kao što su "Metak" i "Vokabular" na jednoj, i zabavnih "Srbovanje", "Kobaja Grande" na drugoj strani, Vukajlija je dokazala da famozni "user-created content" (sadržaj kreiran od strane korisnika) može sasvim lijepo da zaživi i na ovim prostorima. Ovogodišnja nagrada za najbolji sajt prema izboru Biznisbloga odlazi ovom istinskom Web 2.0 projektu kojem u definicijama nije izmakla ni domaća blogosfera!
Biznisblog · 26. Decembar 2007.
ma ok al bezlicno to sve oko DobRih bendova u sustini. Zeljko lvl sa primesama nekog rokića bukv
Kako se moglo izbjeći bombardovanje?
Realno teško. Mnogo je faktora bilo protiv nas.
U suštini imao si na Kosovu baš ozbiljnu pobunu sa međunarodnom podrškom. Izbor je bio između toga da budeš veoma suzdržan i selektivan u reakciji što bi ih ohrabrilo za još veće napade, ili da uradiš što smo mi uradili, malo prekomjerne upotrebe sile tu i tamo, i tako daš opravdanje za bombardovanje. A baš njima kao i treba neko opravdanje... al eto ako.
U suštini Albanci nisu bili zadovoljni položajem na Kosovu, a s obzirom da je naša reputacija bila minimalna, a njihova spremnost da daju dupe NATO-u da bi dobili svoju državu maksimalna, njima je zinula guzica da dobiju ni manje ni više nego državu.
Jedini način da se to spriječi bio je da je Slobo prepoznao još mnogo ranije da ne smije antagonizovati Šiptare ni na koji način, i da ih je na neki način čuvo ko bijele medvjede i da se nešto dogovorio sa Rugovom, i da je prihvatio činjenicu da je zemlja onog ko tu živi, pa je tako i njihova koliko i naša, i da si morao stvoriti uslove da se tu osjećaju svoji na svome... Jbga, malo i podmititi Rugovu nečim, dati im neku autonomiju, pridobiti ih na svoju stranu, privoliti Rugovu da sam neutralizuje radikalnije elemente...
Da smo imali bolju reputaciju sve bi to bilo lakše, ali smo mi već bili na zlu glasu zbog Bosne i Hrvatske, nije im trebalo mnogo povoda da odluče da nas skenjaju i instaliraju dole Bondstil.
Јоворе, послушај поново шта је рекао Сакс. Небитне су и жеље Албанаца и Ругова и Слоба. Решили су да нам разјебу границе и направе Бондстил и може им се.
Da ok, moglo se izbeci cistom kapitulacijom (ona objasnjenja tipa nismo prepoznali geopoliticki trenutak u svetu). Lepo reko slobelix, ne napadaju srbiju zbog milosevica nego milosevica radi srbije.
A jovore sta ti mislis, esu natovci od pocetka bili upleteni u rat ili su samo dirigovali sa strane pa ponekad intervenisali prema potrebi zarad svojih ciljeva...odnosno kakva je tu njihova uloga ukupno gledano? Neke skrivene namere nesto tog tipa el ima toga?
Pazi, neću prihvatiti da je NATO neki inkarnat zla, oni su prosto vojna velesila koja gleda prije svega svoje interese, ali nije baš da ide okolo i da bombarduje svaku državu na koju joj se digne. Ipak moraš biti zbog nečeg pogodna meta, a pametne države to uglavnom nisu.
Ne znam da li su oni dirigovali akcijama OVK... možda i jesu, ništa nije nemoguće.
Ali smo mi generalno svojim načinom vođenja ratova koji je bio nepotrebno krvav i brutalan, bez vojničke svrhe prljav i svojim geopolitičkim usmjerenjem bili idealna meta.
Da smo bili pametni, ponudili bi im još mnogo godina ranije neki bondstil svojevoljno, time stekli njihovo povjerenje, pa bi bili saveznici s njima, a izgubili bi manje suvereniteta nego što smo izgubili.
Sad da je NATO recimo neki Hitler, onda ne bi tako razmišljao jer je Hitler inkarnat zla kome se moralo suprotstaviti po svaku cijenu, što za NATO baš i nije slučaj, već su više old school vojna imperija. A ako nemaš vojnu silu i/ili dovoljno jak razlog, nije pametno suprotstavljati se imperiji u njenoj interesnoj sferi.
koji su to nato interesi i kada nastupa momenat da krenu koriste vojni arsenal?
da li bi ishod bio drugačiji po nato pakt da nismo vodili ratove tj da je doslo da nekog imaginarnog mirnog razdruzivanja, da li bi i onda rezultat u njihovu korist bio jednak?
I konacno, jel Kosovo izgubljeno sto smo glupi ili smo ga trebali dati ranije kao miraz?
И која успут истресе ту и тамо осиромашени уранијум и по коју атомску али нису зло таман посла.
Вид' ово Јоворе: https://en.interaffairs.ru/article/a-complete-list-of-wars-and-armed-conflicts-ever-unleashed-by-the-us/
Небитно је шта ћеш ти да прихватиш, преозбиљна глава(Сакс) те демантује, осим ако тврдиш да лаже.
sa jovoxovog aspekta i kosovska je bila puki promasaj, trebalo je to sve turcima dati u miru sto da neko strada bez potrebe
Можда ће нам опростити ако се опаметимо и признамо Косово. https://www.youtube.com/watch?v=DURCUOc4m_U
1. Kad im se nađeš na putu neke njihove ekspanzije, a pritom nisi u sferi neke druge imperije. (90%)
2. Kad im daš povoda nekom glupošću (10%) - mada ovo nije neophodno, ako baš zagusti mogu i da izmisle...
Ali mi realno im jesmo dali povoda, nisu morali izmišljati
Što se samog Kosova tiče, nije tu bio američki interes da Kosovo bude nezavisno, već da tu instaliraju svoju bazu i eksploatišu taj kraj i da smanje moć države koja im stoji na putu.
Nezavisno Kosovo kao takvo je albanski interes, a oni su iskoristili to što su interesi NATO-a bili dosta blizu njihovih interesa.
Rezultat, u smislu širenja uticaja NATO-a bi svakako bio isti. Ali da nismo pravili sranja u ratovima i da im se nismo suprotstavljali, mogli su možda tu neku bazu izgraditi u Srbiji, a ne na nezavisnom Kosovu, i možda je Kosovo moglo ostati u sastavu Srbije.
NATO-u je svejedno da li će kolonizovati Srbiju ili Kosovo i kako će se zvati država gdje izgrade bazu. Znači, da smo imali sa njima podudarene interese, mogli smo im pustiti milom da ovo bude njihova interesna sfera, pustiti bazu, i to sve... i onda vjerovatno ni Albanci ne bi bilo toliko kurčeviti da traže nezavisno Kosovo, jer se ne možeš suprotstaviti nekome ko je u dobrim odnosima sa NATO-om.
Znači imali bi smo danas jednako kolonijalizovanu Srbiju, ali manje razorenu, bogatiju, i možda i sa čitavim Kosovom...
Добро, утврдили смо да нису инкарнат зла. Само смо им се нашли на путу легитимних интереса. Ко нас јебе кад смо се ту родили. Мени се рецимо свиђа комшијина кућа, да одем лепо да му изрокам породицу и узмем то, али бићу фин и понудићу му да се сам исели, нисам ни ја инкарнат зла већ господин.
@LesTaT, druže ni ja ih ne volim. Mislim jesu zlo kao i svaka imperija, ali ne taj level zla kao tipa Hitler, gdje sa njim automatski nema saradnje nikakve i moraš se boriti.
Zapitaš li se ti ikad kako su tolike zemlje, koje su čak i pravoslavne (ako je to argument kao da mrze pravolslavce), izbjegle da budu bombardovane, jedino nas jebali?
Kako su Grci s njima našli zajednički jezik, kako Rumuni... ? A o katolicima da i ne govorim.
Mislim ni meni ne bi bilo drago da budemo u NATO-u, pa da idu srpski vojnici da ginu u neke vukojebine za američke interese... Al opet ako nisi član, možeš bar da ih ne antagonizuješ.
Zasto se nato ekspanduje, el to nije odbrambeni savez?
odnosne gde si se zajebo, da nisu inkarnat zla ili da osnovna ideja nije ni bila odbrambena vec imperijalisticka.
U ovom kontekstu moze komotno da se kaze da su naslednica treceg rajha.
Dakle ovo sve sto si naveo ti je isto kao da si reko da su Srbi budale el su se usprotivil hitleru i nacistima?
Naravno da interesi nisu legitimni. Ali kao da to šta mijenja? A kažem ti nismo ni mi bili baš cvjećke, nisu morali previše izmišljati da nam napakuju da bi opravdali to.
Naravno krivica je na njima, oni su imperija, oni su ti koji prave sranja po svijetu.
Ali nisam siguran da li smo mi
1) više časni, plemeniti, i moralniji od drugih, pa smo im se suprotstavili dok drugi ćute
2) budale što smo mislili da možemo protiv NATO-a
3) realno zaostao narod koji je usred Evrope na pragu 21. vijeka pravio neke od najvećih masovnih zločina i time inspirisao one koji i inače vole da se šire i budu svjetski policajci, da na nama treniraju strogoću
4) kombinacija svega navedenog
brza pitalica za jovora: sto nato nije bombardovo plidue zbog predsrebrenickih zlocina i sto se nije istovario po zagrebu i sarajevu?
pitanje br.2 zasto zapadnici saveznici nisu tokom ww2 niti jednom bombardovali zg a srpske gradove vise desetina puta?
Možda jest slično, ali nije baš isto. Nato jbg. nema konc logore, gasne komore, "konačno rješenje", Lebensraum, i tome slično.
izuzetno glupav argument
u momentu kacu srbi odjebali itlera konc logori nisu bili ni u najavama. Al sve i da jeste tako sdruge strane ni hitler nije imo atomcku, nije sejao uranijum i sl. Tehnologija otisla gore moras to razumes
Договор са НАТО у смислу да будемо њихова кучка, да нам мењају друштво, културу и троше ресурсе, војску за њихове ратове итд. А тај Хитлер је бар нудио нешто много љубазније ако је ово истина: https://www.telegraf.rs/zanimljivosti/zabavnik/2949416-sta-je-adolf-hitler-nakon-pobede-u-aprilskom-ratu-rekao-na-sednici-rajhstaga-o-pucu-srbima-beogradu-i-englezima
I nisi odgovorio sta je sa kosovom, jel to gotovo ili sta?
Istini za volju i prije Srebrenice većinu zločina smo napravili mi. Ne kažem da oni nisu pravili zločine. Pravili su i to mnogo. I za te zločine niko nije odgovarao. Zato je Hag politički i nepravedan sud.
Ali kad podvučeš crtu i sabereš, nažalost i prije Srebrenice smo mi pravili više sranja i gorih sranja. Ne bi da nabrajam sad, sve se može naći. Meni jedan od najgorih primjera paljenje ljudi u kućama u Višegradu, i Korićanske stijene.