Bez ikakve pompe, Vukajlija se pojavila tokom ove godine i zabilježila skoro deset hiljada rječi u rječniku žargona koje su definisali sami posjetioci. Uzimajući za ime učestalu grešku u govoru kad ljudi zapravo žele da kažu Vujaklija, stvorena je zajednica stvaraoca slenga srpskog jezika i mjesto na kojem posjetioci treniraju svoju kreativnost. Ovaj kreativni ventil vas samo tako usisa i očas posla možete da izgubite sate vremena čitajući duhovite opaske kojim su definisani brojni izrazi iz popularne kulture i govora. Pozicionirajući se između ozbiljnih sajtova kao što su "Metak" i "Vokabular" na jednoj, i zabavnih "Srbovanje", "Kobaja Grande" na drugoj strani, Vukajlija je dokazala da famozni "user-created content" (sadržaj kreiran od strane korisnika) može sasvim lijepo da zaživi i na ovim prostorima. Ovogodišnja nagrada za najbolji sajt prema izboru Biznisbloga odlazi ovom istinskom Web 2.0 projektu kojem u definicijama nije izmakla ni domaća blogosfera!
Biznisblog · 26. Decembar 2007.
brt vrv mu traze pare opljačkaju ga i jos ga preventivno nalupaju
secam se davni dana naprvim neki prekrsaj preko pune lajne sa pola vozila, ispred mene bas stao na stajaliste pa ga obisao, skontam kasno jbg iza mene policijski kombi i odma upalili rotaciju...izlazi retos na blef mrtav ladan mi trazi 10 soma dinara, reko neam brate puno je kaze daj 5. Dao sam mu 5 al bukv kad su krenuli dalje skontam da su zapravo izlazili na uvidjaj bila neka saobracajka, a ovo sto su me bezveze drkali bilo im usput da se uzme nesto na crno. Da je trebalo da pise kaznu vrv bi odustali jer tu nemaju ćara
kako ono kazu, panduri su picke koji nisu imali muda da postanu krimosi
a posebno ovu new age muriju kad sagledas kakvi su to lopatari, kursisti moroni nit je proso pravu obuku niti pravu skolu...bukv moroni. Vidimo i sad pod vucelom i generalno ta eu prica policije, bukv sve eu policije sluze radi represije prema sopstvenom narodu dok su istovremeno vojske devastirane.
Само нека уведу обавезну средњу школу за пандуре и све је ок.
Zašto neformalni kafe restorani kad u njima naručiš neko jelo s mesom uz koje normalno treba da ide salata, ne pitaju "hoćete li salatu"?
To mi je prilično glupo, jer tim jelima realno fali salata, a ako ne pitaju, većina ljudi i ne naruči.
Ako bi pitali, mogli bi dodatno zaraditi od salate. Većina modernih opuštenijih restorana sa pretežno italijanskom kuhinjom ima normalne sezonske salate u ponudi, ali uz većinu jela ljudi ne naručuju salatu, ali ni oni ne nude.
Ako bi ponudili, ja bi često naručio salatu.
I ovako naručim, ali samoinicijativno, nekad i zaboravim, a skontam, fali salate.
Naravno ne treba mi salata uz neku pastu ili rižoto, ali ako naručim neko mesno jelo treba. A oni ni tad ne nude, već se moraš sam sjetiti.
S druge strane u svim tradicionalnim i formalnijim restoranima uvijek te pita oćeš li salatu ako naručiš npr. bečku šniclu.
Лолчина јебена
Ovo je ozbiljno pitanje. Zašto bi se neko u surovom kapitalizmu odricao potencijalnog dodatnog profita. Sve što treba da kažu je "Jeste li možda i za neku salatu"
brt sto da te pitaju, imas meni i kazes sta oćeš. Najcesce i dobijes neku mizeriju od salate kao dekoraciju na tanjiru. Isto bi tako mogli da te pitaju i za supu i kolač jbt
nisi došao da se svinjiš nego da žvakneš nešto usput
Pa dobro, al ako naručiš, npr. piletinu s nečim... evo primjer jednom naručio neke pohovane pileće krpice ili kako to već se kod vas zove, sa pomfritom i tartar sosom. Ako samo to naručiš niti dobiješ salatu, niti te pita hoćeš li. A nema ni nekog povrća za prilog.
A mene da pita, ja bi uvijek tražio uz to i miješanu sezonsku, ili paradajz / kupus.
Tako kad ne nude salatu uz glavno jelo stvori se nepisano pravilo da se to ni ne naručuje. Što je loše i za njih (manje zarade), i za mušterije (ne jedu povrće koje je najzdraviji dio obroka).
šta ima da te pita, fino kazes daj mi i salatu. Inace mora da se stavi makar dva kom čeri paradajza i tri slajsa krastavca jbg kakva je to rupetina gde jedeš
i to ide i ako narucis salatu
Ma stave oni neki minimum, više radi dekoracije, ali nije to to. Zna se šta je porcija sezonske salate.
Ja sam počeo u zadnje vrijeme uz takve stvari da tražim i salatu.
Ali samo konstatujem, da u tom tipu restorana, nije običaj da se uz glavno jelo naručuje salata, niti je nude, što je po meni greška... (Mada u jelovniku uredno stoji i može se naručiti).
U tim restoranima, ljudi uglavnom ili uzmu samo glavno jelo, ili naruče neku obrok salatu, koja takođe spada u glavno jelo.
Jako rijetko da neko naruči posebno salatu uz glavno jelo.
A recimo u "Vrbasu" koji je old school restoran, sa bijelim stoljnjakom fazon, normalno je naručiti salatu, i uvijek te pita oćeš li salatu, ponekad čak i "koju ćeš" jer se podrazumijeva da uzmeš neku.
zato što si tamo otišao da ždereš a ovde neko pored tebe srče kaficu dva sata i pije 2dl česmovače
drugi tip usluge jbg iako vidim da stave malo salate uz obrok ipak
Dobro, ima donekle smisla... Ali ako ljudima koji pijuckaju kafu ne smeta to što ja žderem neko konkretno jelo sa mesom gdje uopšte nisu male porcije... što bi im smetalo, ako uz to jedem i salatu. Nije do kraja jasna logika.
Donekle shvatam na nivou intuicije, ali racionalno kad pogledam, ne vidim što bi tu salata smetala.
brt verovatno da te vide da cepas redom supu, pa šniclu sa tanjirom kupusa i pekarskim krompirom, pa posle toga da rokaš baklave uz litru kisele i posle te gledaju kako podriguješ i zevaš vrv bi promenili to mesto i našli drugo za ispijanje kafe
To je sad drugi ekstrem. Uzet porciju salate uz jelo nije isto što i to sve što si ti nabrojao.
Treba naći neku sredinu.
imas tu razlicite koncepte jbg, imas kafe restorane sa odvojenim delom sa ozbiljnijim rucavanjem sa vecim stolovima i neki deo blize sanku ako si dosao na pivo ili da srknes kafu jbg
a ima i do tajminga, taj vrbas i ti tradicionalni restorani obicno cepaju vikendom od 11-16h a ovi drugi rade ceo dan, gde kuhinja radi u nekom kraćem periodu. Nije to univerzalno o čemu pričaš
obj antireklama je da neko cepa tanjir kupusa u nekom fensi kafiću, ne ide jbg
Možda estetski nije baš na nivou... a možda je i do nas što prosto nismo navikli, pa nam čudno.
Al interesantna je stvar da svi oni nude te klasične sezonske salate u jelovniku, samo ne pita te oćeš li salatu, i 90% ljudi i ne naruči. Nisam ni ja uglavnom, dok nisam skonto koliko je salata ipak neophodna uz većinu jela (izuzetak su pice, paste i rižota).
nude brate al te ne spamuju da uzmeš, a to jelo što si poručio isto si video u meniju, nisi ga sam smislio i reko donesi mi to i to
Glavna stvar je u tome da ako te ne pita oćeš li salatu, većina ljudi će zaboraviti da je naruči, iako bi im ustvari odgovarala. Po meni ne treba da pita ako naručuješ stvari od tijesta ili rižoto, ali ako naručuješ nešto gdje dominira meso, ne bi škodilo da pita.
Mada problem je što čim te pita tako nešto ljudima se mijenja percepcija restorana, moglo bi za neke da bude protumačeno kao neki minus, ili smaranje.