Разноразно питање

1. E ljudi, šta vi mislite o bakšišu u pekari?

Prije par mjeseci u pekari u mojoj zgradi, stavili su na pult neku kao kasicu na kojoj piše bakšiš i tu se kao mogu ubaciti pare.

Ja imam vrlo pomiješana osjećanja u vezi s tim. Prvo da kažem, nisam stipsa, ostavljam redovno bakšiš u kafiću, ili kad mi dođe kućna dostava.

Ali ovo mi je malo čudno.

S jedne strane razumijem da te radnice rade za neku siću, a da stvarno ginu od posla i da je veliki promet i njih stvarno treba više nagraditi.

S druge strane iz određenih razloga mi se ne sviđa ideja da se u pekari ostavlja bakšiš:

- prvo zato što te tu niko ne služi, sam dođeš po hljeb ili pecivo... znači pekara funkcioniše kao obična prodavnica. Da sjediš u pekari i jedaš, da ti serviraju na tanjir, to je već druga stvar, tad ima smisla bakšiš.
    - drugo zato se tu radi o toliko sitnim iznosima, za koje bi bakšiš od tipa 10% bio sramotno mali, i davanjem takvog bakšiša, ispada kao da si im udijelio nešto, kao da su socijalni slučaj. A ako daš više, time efektivno dižeš cijenu proizvoda za značajan iznos. U svakom slučaju, ti ispadaš ili stipsa (ako ne daš ili daš malo), ili budala (ako daš više), a one ispadnu kao socijalni slučajevi.
    - treće zato što pekare prodaju hljeb i peciva što spada u osnovne životne namjernice, i to treba da bude jeftino i široko dostupno, a ne da se stvori očekivanje da i tu moraš davat neki bakšiš
    - četvrto zato što su svi ti proizvodi dosta poskupili i bez bakšiša
    - peto zato što time omogućavaš gazdi da dodatno eksploatiše te radnike. Umjesto da im poveća platu, može se sad vaditi kako imaju bakšiš

Pa ipak, uprkos svemu tome, otkako su stavili tu posudu, ubacim povremeno. Ali nije to ni bitno, bitno je da se uvijek osjećam loše zbog toga. Nije mi žao para, pare uopšte nisu bitne.
    Nego ako dam, osjećam se ko budala, ako ne dam, osjećam se ko šupak.

2. Ахаххахахааххаха

3. Мали Јова тек открива свет, он би да га промени, али, још је свеж, научиће.
    П.С прочитах прве 4 речи само.

4. Pa ili samo ignoriši ili nastavi da budeš deo te priče.
    Ja sumnjam da ti koji prodaju vide taj bakšiš (osim ako je njihova pekara). U suštini, mislim da je svaki vid tih napojnica klasičan lopovluk i da gadja uporavo ovo kao kod tebe: na neku vrstu samilosti. Ako tako gledaš, zašto ne otaviš neku paru vozaču autobusa svaki put kad te odveze od tačke A do tačke B, ili profesoru na faksu kad odslušaš čas.
    Druga stvar je kad nećeš da se bakćeš sitnim novcem pa zaokružiš to na neki (tebi prihvatljiv) iznos.
    Likovi koji rade bilo gde i smeta im što im neko ne da napojnicu, umesto da kenjaju oko toga slobodno mogu da rade neki ljudski posao (ako su sposobi uopšte). Dostavljači hrane klasičan primer toga

5. ko kupuje bilo šta osim hleba u pekari nije normalan, a ko kupuje hleb ne ostavlja bakšu nekim budalama

jovore lakse sa buhtlama, rol virslama, pizza burecima i ostalim pekarskim govnima zbog kojih sebe smatraš cenjenim članom lokalne pekare. Neš jebat

Rekli o sajtu

Na sajtu vukajlija.com definisan je pluskvamfutur I i II , poseban morfološki oblik glagola, kojim se služe političari kada govore o ulasku Srbije u Evropsku uniju.

Kurir · 20. Februar 2011.