Šta vas zanima? - tema o vašim interesovanjima

1. Evo diskutujemo na razne teme, pišemo svašta, a malo smo pričali o našim ustvari interesovanjima. Neka od tih interesovanja dođu do izražaja na nekim temama (ili čak kroz definicije), ali mnoga od njih ostanu nepomenuta, jer su bukvalno ono, lične stvari za koje mislimo da na vukajliji neće naći adekvatnu publiku. Pa ipak, šta fali da si i o tome priča? Ne morate se do kraja otvoriti, možete ponešto zadržati za sebe, ali hajde da podijelimo bar ona interesovanja koja nam se čine kul i koja bi možda mogla i druge zanimati? Znam da tema liči pomalo na leksikone koje smo popunjavali u osnovnoj, ali šta da se radi.

2. E pa kad sam znao otvoriti ovu temu, bilo bi kretenski da i sam ne dam svoj doprinos na njoj. Pa da krenemo dakle:

meteorologija - na to sam se dosta ložio ko klinac i usvojio mnogo nekih znanja iz te oblasti, znam glavne prognostičke modele koji su, znam tumačiti sinomptičke karte, volim pratiti kad se dese neki ekstremni vremenski događaji itd.

vještačka inteligencija - interesantno mi je sve u vezi sa razvojem vještačke inteligencije, pratim to. S jedne strane dosta sam uzbuđen u vezi sa mogućnostima koje to sve otvara, s druge strane svjestan sam rizika, uključujući i potencijalno egzistencijalne rizike, o kojima govore likovi kao što je Eliezer Yudkowski

religija - Hrišćanin sam, i generalno me zanima teologija i čitao sam na tu temu. Neke stvari iz te oblasti me i plaše, znao sam upasti u razne rabbit holes, tripovat se oko nekih proročanstava, itd... Ali generalno interesantna mi je tema, vjerujem u Boga, i ozbiljno shvatam to.

muzika - realno volim muziku, i popularnu i klasičnu. Nisam nikad bio neki pasionirani fan samo jedne grupe, ili jednog žanra, ali volim da istražujem vrlo raznolike žanrove muzike, uključujući i internacionalnu muziku iz raznih zemalja svijeta, razne pravce klasične muzike i sl.

lingvistika - popriličan sam nerd za jezike. Volim da učim jezike, interesantni su mi razni jezički fenomeni, interesantne su mi razlike između jezika, interesantno mi je to kako jezici utiču na to kako razmišljamo i doživljavamo svijet. Semantika, značenje riječi, neobični izrazi, itd... U više navrata sam učio neke jezike koji mi vjerovatno nikad neće koristiti, ali eto, iz čiste radoznalosti i zadovoljstva

ekonomija - Prvobitno sam to studirao, pa sam batalio iz nekih ličnih razloga u koje ne bi sad ulazio, ali mi je ostala ljubav prema samoj ekonomiji kao nauci. Interesantni su mi ekonomski modeli, mikro i makroekonomija, monetarna i fiskalna politika, itd. Imam i druga koji je ekstremni bitkoin maksimalista, pa sa njim često o tome diskutujem. Ja sam više protiv bitkoina i ostalih valuta, jer mislim da su više štetne nego korisne za čovječanstvo i svijet, ali opet, tema kao tema mi je interesantna.

psihologija - poprilično me zanima, zašto smo anksiozni, depresivni, kako se to može prevazići, psihologija ličnosti, razlike između ljudi, šta dovodi do toga da neko ima ovakav karakter a neko onakav. Kako se formira ličnost, može li se voljno mijenjati, nekom namjernom intervencijom? Kako razlike u ličnosti dovode do različitih životnih ishoda? Čitao sam jedno vrijeme i knjige Zorana Milivojevića i primao se na transakcionu analizu.

politika i istorija - imam određeni nivo patirotizma i zainteresovanosti za nacionalne interese, a interesuju me politički procesi i generalno. Takođe interesuju me uzroci uspijeha i neuspijeha određenih zemalja i naroda, političih sistema, itd.

trendovi i futurizam - odgovor na pitanje kuda ide svijet, zakonitosti razvoja ljudskog društva, kako i zašto su se neki istorijski događaji desili tako kako su se desili, da li je moglo biti drugačije, kuda će nas odvesti sadašnji trendovi, itd.

demografija - naročito uzroci i načini prevazilaženja bijele kuge koja je uzela maha i previše

racionalizam i efektivni altruizam - to su dva srodna ili povezana pokreta ili supkulture. Racionalizam teži da se prema većini stvari postavi što racionalnije i da nastoji na što pošteniji i logičniji način da otkrije neke istine, a efektivni altruizam je pokret koji nastoji na što efikasniji način povećati blagostanje u svijetu. Oba pokreta su dosta povezana sa utilitarizmom, tj. filozofijom da je osnovni princip etike težnja ka "što većem blagostanju, što većeg broja ljudi". E sad oni to šire i van ljudi i uključuju i životinje, pa čak i potencijalno svjesne AI-ove, algoritme, itd. Uglavnom imaju dosta uvrnutih ideja, i daleko su otišli od početne težnje da prosto racionalno evaluiraju razne dobrotvorne organizacije i daju prednost najefikasnijima. Pa ipak, uprkos svim njihovim "bubicama" i "uvrnutostima", čine mi se kao jedan on najiskrenijih, intelektualno najpoštenijih i najdobronamjernijih pokreta koji su danas prisutni.

književnost - više iz poštovanja nego iz stvarnog interesa. Zaista cijenim i poštujem književnost i smatram je korisnom i plemenitom - oplemenjujućem, ali me ipak, da se ne lažemo ne vuče toliko da čitam. Ipak nekad se natjeram, i kad sam god pročitao neku knjigu nikad se nisam pokajao. Zanima me i na intelektualnom nivou razvoj književnosti, novi trendovi, itd... Kako različiti ljudi kroz knjige tumače svijet, itd. Ali sam, nažalost, još uvijek previše lijen za čitanje, i više se tjeram, nego što me stvarno vuče.

filmovi - otprilike važi isto kao i za književnost. Više poštujem nego što volim.

istraživanje i putovanje - volim putovati, obilaziti razne krajeve, istraživati. To uključuje i solidnu dozu lokalnog turizma. Obišao sam i prilično detaljno istražio većinu gradova u Zapadnom dijelu BiH. (i Srpska i Federacija), a volim putovati i u inostranstvo. Nisam strikno vezan za turističke destinacije, volim istraživati i obične gradove. Eto na primjer, detaljno sam obišao Glamoč. Koga zabole za Glamoč? Većini nije interesantan. Ali eto, mene je baš zato zanimalo zbog sve te njegove reputacije, da ga lijepo obiđem, prošteam se kroz njega, itd... To je bilo jednom usput kad sam išao na more. Nije trebalo više od pola sata da se obiđe sve, ali mi je bilo drago što sam obišao

dijetetika i nutricionizam - kao mlađi sam držao neke dijete, vodio više računa o ishrani, itd... sad sam sve to batalio, ali i dalje sam ostao po prilično potkovan o raznim vrstama dijeta, zdravoj i nezdravoj ishrani, mikro i makronutrijentima, itd...

teretana i fitnes, suplementi, itd. - nadovezuje se na prethodnu temu. U par navrata kad sam išao u teretanu i to sam detaljno istržio jer me zanimalo. Mada nisam prelomio u svojoj glavi da li je teretana održiv način života. Nekako mi se čini da većina ljudi kad tad odustane, pa se onda postavlja pitanje vrijedi li uopšte se bildati, ako znaš da ćeš to kad tad bataliti, i onda de će se ti svi mišići pretvoriti u salo

meditacija, hipnoza, izmjenjena stanja svijesti - uvijek mi je bila fascinantna tema. Malo sam i eksperimentisao s tim, ali davno je to bilo. Još kao klinac sam te stvari smatrao fascinantnim. Čitao sam i o raznim nivoima meditacije koji su mogući, neke Jhane, šta li, ima i najviši stepen koji se zove niroda samapathi, u kome se potpuno gubi svijest. Ali sad trenutno smatram sve to za rizični i psihološki i duhovno, i mislim da je najpametnije sve to izbjegavati. Interesantno za čitati, a rizično za praktikovati.

supkulture - uvijek su me zanimale supkulture, kako se formiraju, zašto ljudi u njih ulaze, na kojim vrijednostima su zasnovane, zašto je ljudima bitan taj identitet, itd... Najinteresantnije supkulture su mi uvijek bili pankeri i gotičari. A sviđa mi se i gotska estetika, gotičarke su mi nekako uvijek bile tiha patnja... Ja sam nikad nisam bio dio nikakve supkulture. Samo sam posmatrao iz daljine.

3. sve nabrojo sem žena lebe mekaaaani

4. sve nabrojo sem žena lebe mekaaaani

Pa što ću navoditi ono što se podrazumijeva :D

5. A i pomenuo sam gotičarke :D

6. čuš sad gotičarke

kaiteze mejmune ovaj stalno menja niknejmove rinejmuj ga u

A C O
    C
    O

D A L I B O R E

7. Zaboravio sam navest neke fizičke stvari koje gotivim:

- stoni tenis
    - vožnje biciklom po brdima
    - planinarenje

Od igara donekle šah, al tanak sam u šahu. Nemam tu baš toliko prakse i iskustva, nisam imao s kim redovno da igram. Malo kasnije igrao na chess.com ali nije to to.
    Ako oće neko možemo poigrati koju... rejting mi je oko 700 na rapidu, 800 i nešto na daily, a za blitz i bullet sam prespor, tu se jedva vučem oko 300.

8. politika i istorija - imam određeni nivo patirotizma i zainteresovanosti za nacionalne interese

u ranku dodika bukv

9. teretana i fitnes, suplementi, itd. - nadovezuje se na prethodnu temu. U par navrata kad sam išao u teretanu i to sam detaljno istržio jer me zanimalo. Mada nisam prelomio u svojoj glavi da li je teretana održiv način života. Nekako mi se čini da većina ljudi kad tad odustane, pa se onda postavlja pitanje vrijedi li uopšte se bildati, ako znaš da ćeš to kad tad bataliti, i onda de će se ti svi mišići pretvoriti u salo

lebe mekani pa nije teretana samo za majmune preodredjena

10. Znaš šta je fora. S jedne strane imaš kont da bi imao trajno korist od toga, moraš stalno i ići, čim jednom prestaneš to splasne.
    Ali nije taj kont do kraja tačan. Ako ideš recimo par godina u kontinuitetu, čak i ako prestaneš ostane donekle snage i razvijenosti, i imaju mišići kao neku "memoriju", i onda ako se kreneš ponovo bildat, mnogo brže napreduješ nego ako nisi prije radio uopšte.

Ali opet jbga, iz nekog razloga nisam nikad sastavio duže od 6 mjeseci u kontinuitetu. Previše me to uzme pod svoje kad krenem, krenem razmišljati o obrocima, proteinima, vamo tamo, i onda vidim da je takav način života neodžriv. Previše uzima vremena i energije. I onda još nešto i iskrsne, i batalim...

Znam ljudi koji su išli duže od mene, ali većina ljudi koje znam da su išli sad ne idu.

Kad bi mogao čovjek nekako zaboraviti na svu "bro-science" i retoriku koja se tiče teretane, i ići lagano, rekreativno, bez forsiranja nekih rezultat, možda 2 puta sedmično, to bi možda i moglo biti održivo, a možda bi napravio i neki rezultat, ali bi ti trebalo više vremena.

11. zato sto se lozis na pricu a ne na poentu. Gldeas to kao kult umesto kao zamenu za recimo trcanje ili neki drugi fizicki oblik rada bilo koji. Ili kombinaciju.

Brt nije to bioskop

12. Kakve veze ima bioskop?
    Ali u pravu si. Čim kreneš to proučavat, kreneš se fokusirat i na rezultate, praćenje napretka, ishranu, onda ti to okupira značajan dio mentalne energije.
    Kad bi čovjek mogao samo ići, a da ne razmišlja uopšte o tome, to bi bilo dobro.
    Ali jbg, čim imaš neki program, čim gledaš koliko dižeš, htio ne htio ti kreneš pratiti napredak i analizirat sve to... Treba naći u tome neku mjeru.

13. Kakve veze ima bioskop?

scena glumatanje

Vrv ima do odabira teretane i sa kakvim mejmunima provodis vreme. To je kult sad i moras budes trendy majmun. Idi na neku teretanu na periferiji biće ozbiljnija prica jovore samo nemoj postaneš makro

14. Pa nije kod mene nikad bilo glumatanja brate. Stvari sam uvijek radio onako kako sam u tom trenutku vjerovao i mislio da treba.

15. Pa što si odustajao onda?

16. Zato što skontaš nakon 6 mjeseci da ti to odvlači previše vremena i energije od drugih stvari. Možda i ne skontam to do kraja, ali na nekom nivou skontam. I onda nešto iskrsne, možda se tipa prehladim, ili negdje otputujem, i kad to prođe, ne nastavim.

U suštini glavna stvar je to uvijerenje da je to neodrživ način života, i da vjerovatno ne želim da mi se narednih X godina vrti oko dizanja tegova.

Ali me s vremena na vrijeme ipak to privuče, pa krenem... idem neko vrijeme, kontam možda ću ići i duže.

Ali sad sam već donekle i skonto da i ako krenem teško da ću istrajati, jer poznat mi je obrazac kako se to dešava i šta dovede do odustajanja.

17. brt ne jedes ni sarmu cele godine. Retardirano je tokom leta ici u teretanu to je sig.

18. Jovo, moze li jedno pitanje ali mi ne moras odgovoriti, samo me zanima jer primjećujem neke obrasce?

Rekli o sajtu

Na sajtu vukajlija.com definisan je pluskvamfutur I i II , poseban morfološki oblik glagola, kojim se služe političari kada govore o ulasku Srbije u Evropsku uniju.

Kurir · 20. Februar 2011.