Prijava

poslednjih par godina, mnoge države i organizacije rade na tome da se što više skreše anonimnost na internetu. najčešći motiv, kao i uvek, je da se "TrEbAjU dEcA zAšTiTiTi" i zato se na mnogim vebsajtima i platformama ograničava pristup "sadržaju za odrasle" i pičke materine, ako ne priložiš sliku svoje glavudže, ili dokumenta kao što je lična, ovisno o vebsajtu. verovatno je neko ovde više upućen od mene, ali ja koliko se sećam, australija je prva ovo započela (u ovoj formi; cenim da se ovo planiralo godinama ili decenijama unapred) nakon što su doneli odluku da se zabrani deci ispod šesnaest da koriste društvene medije. ovo se kasnije proširilo po svetu, i sada mnoge države uvode slične sisteme. trenutno se ovo najgore metastaziralo u velikoj britaniji, gde ne možeš na primer na stimu da vidiš na marketu igre koje si već kupio na nalogu koji ti je star dvadeset plus godina, ako ne dodaš kreditnu karticu na nalog, koju mnogi u toj državi nemaju.
mislim da je svima očigledno da ovo nema nikakve veze sa zaštitom dece, nego su vlade napokon odlučile da unište san anonimnog interneta iz devedesetih, da bi se ostvarila veća kontrola nad svojim građanima. time što priložiš slike svojih dokumenata, bivaš označen, da bi se tačno znalo ko si, gde se i šta si. i ovo nije problem prvog sveta, jer ova pojava se manifestirala i u smrdljivim rupetinama kao što su brazil, turska i indonezija. cenim da je samo pitanje vremena kada će i kod nas tako biti. ovo je gorući problem koji se razvija golemom brzinom i zato sam siguran da nećemo više imati anoniman internet u roku od petnaest godina. ne znam još na šta će to ličiti, ali samo znam da će to biti teža distopija nego što je u stvarnom svetu.
kajzen je bezobrazan, ohol i bahat, ali nije glup. kada je onomad govorio da anonimnost na internetu propada i da se vremena menjaju, ništa nije pogrešio. to što je paranoičan (kao i ja) i briše redom postove gde neko nekoga vređa je tek uvertira u ono što nas čeka u bliskoj budućnosti na internetu.