Ja se ovdje u suštini dosta slažem s melkom, u te neke dark fore ne treba uopšte zalaziti.
Po meni način borbe je to da se suprotstavimo praćenju na otvorenom i mejnstrim netu.
Moj mali doprinos je na primjer u tome što kad mi je god neki sajt ponudio da mogu da se logujem preko biometrije i nekih sličnih munja, odbio sam to i insistirao na old school pristupu username + password. Takođe ne stavljam ni fajlove sa kompa na cloud, iako mi to stalno nude. Ne pravim rezervne kopije Vibera, i slika na telefonu. Držim samo na telefonu, pa onda prebacim kablom na komp.
Što manje ljudi takve stvari budu prihvatali, to će im teže biti da to poguraju.
A Sky, Signal, itd... to su stvari koje samo mogu učiniti da neko najebe bez potrebe.
Interesantni su mi i likovi iz kripto priče koji misle da će ih bitkoin i razne kripto fore spasiti od praćenja.
Po meni je način... ne davati podatke koje ne moraš. Paziti šta pričaš na netu, i tako neke common sense fore.
A koliko sam vidio, barem zasad je i otvoreni "svijetli" internet dovoljno dobar za razmjenu mišljenja. Evo ovdje možemo srati šta oćemo, isto tako i na reditu, itd...
Za to se treba boriti da to tako i ostane, time što ćemo odbiti neke stvari koje pokušavaju nametnuti.
Jedino što se slažem je da dark web treba da postoji kao alternativa ako ovaj otvoreni internet stvarno pukne baš skroz, onda ne bi bilo loše da postoje neke alternative.
reče jovor za kojeg znamo gde ćivi, kako izgleda, koliko ima godina, kako se zove, koje jućub kanale vodi, koji auto vozi, gde letuje, koje jućuberke mu se sviđaju, koji mu je omiljeni kafić i koje mu nerođeni sin seksualne orijentacije!?
L O L
uhvatili one prko skaj aplikacije koja je kao vrh za anonimnost, toliko o anonimnosti.nema toga.sto ne znaci da ne treba da ranimo govnima siptara, bibija itd
Da u pravu si, nisam doslijedan. Al ko ga jebe.
Nisam pričao toliko o sebi lično, već o nekom opštem principu.
Kontam da nisam nikom posebno interesantan, a i ti svi podaci nisu naročito interesantni, imaš takih likova koliko oćeš.
milijarde na fejzu i kojekuda, al poenta je da si se ti "krio" sve vreme. lolčina
al i nisu interesantni svi ti podaci dok ne ustreba. Bitno je da su prikupljeni.
I nije isto kad sam daješ svojevoljno, i kad ti se to nameće.
Ja sam protiv nametanja.
A ako ja sam odlučim da se eksponiram, ko me jebe. Sam prihvatio rizik.
Ja kad ovo pišem, pišem iz perspektive nekih generalno sloboda na internetu.
Kad ja sam podijelim razne stvari o sebi možeš reći da sam neoprezan.
Ali kad ti traže ličnu da bi mogao uopšte pristupati sajtovima, to je već distopija. Tome se treba suprotstaviti.
I jbga, ako bi tako gledao onda su svi jutjuberi u sosu.
Pa nisam se krio. Nemam razloga da se krijem. Dijelio sam šta želim. Nisam dijelio šta ne želim. Imam privatnih slika koje ne dijelim, u tome je fora. Sam sam odlučio šta i kad da podijelim. Pisao sam ovdje 10 godina bez eksponiranja.
Sloboda ti je da podijeliš kad šta ti hoćeš na svoju odgovornost.
Distopija je kad ti nameću.
pa dobro uvek imas opciju nepristajanja. Isto bilo i za vreme koronke, al ljudi su takva roba da prihvataju koješta zbog drugih socijalnih nagrada i kazni.
ofc, ako je masovno mogu da ga saftaju.
Uzgajam svoj internet u basti, domaci, neprskan
I to je jedini način, da previše ljudi spamuje sa svim mogućim i nemogućim glupostima i gadostima, i da se na taj način cela priča obesmisli. U fazonu ne možete sve da nas poapsite, ima zatvorskog kapaciteta samo za 10%
U ovom trenutku ti je najbitnije da ti ne digitalizuju sav keš i da imaš svoju kuću, baštu, hranu i to. Plati porez 20 godina unapred :)
Snimela nemoj da si se uvalio u blek miror "Shut up and dance" scenario. Kaži braći šta si radio, svi smo grešni, razumećemo.