Prijava

Pa možda ne prodavci kokica, ali... Pazi, ovim zakonom kojim se uvode nova pravila za fabrike (nivi filteri, posebne dozvole - sve to košta pitaj kurac), onemogućuje se nerazvijenim zemljama da se razviju. Nemaju pare za filtere, jebiga. Ameri imaju. Oni otvore fabriku, oni zgrnu kintu. A sve zbog toga što se narod posrao od Dana posle sutra. I tako, bogati se još više bogate, a siromašni još više duvaju u prste.

"globalno zagrevanje se nije desilo juče i ne može tek tako da se oseti. to je proces koji je počeo 1890ih i do danas je prosečna temperatura porasla za oko 0.6C."

Celte, to je redovan proces koji planetu prati od poslednjeg ledenog doba. Svakih 50-70 godina, temperatura raste, ali onda opada. Od 1890. godine do danas, imao si i godišnji pad temperature koji je počeo 40-ih. Od 1976. temperatura je ponovo počela sa rastom, a ovo je period kulminacije. Za koju godinu, ponovo će krenuti sa potepenim godišnjim padom, koji u tih 50 godina nikad nije varirao preko 10c...

Nije tako, al ajde.

Mislim, stvarno ne znam zašto bi iko hteo da zameni staru tehnologiju novom i tako doprinese čistijoj sredini. Tvoj primer, novi filteri- šta će mi oni, što da bacam pare kada mogu da se gušim isparenjima iz fabrika?

To što Ming kaže. S tim što mi narušavamo prirodan proces.

Da, ali tako monopolisti povećavaju svoju zaradu i sasecaju u korenu eventualnu konkurenciju. Mislim da je cela ta stvar veoma, veoma napumpana.

koliko se ja razumem, brkanje struja nece rezultirati globalnim ledenim dobom, vec lokalnim naglim snizenjima temperatura.
zapadna evropa, pa i mi (golfska struja) ce recimo najebati. ali, neko drugo mesto ce postati recimo toplije...

objasni to malo bolje mirjana, zanima me.

Okej, kako ti kažeš. Ja sam ekolog i ima da zgrnem pare, danas je zaštita životne sredine u fokusu B-)

'koliko se ja razumem, brkanje struja nece rezultirati globalnim ledenim dobom, vec lokalnim naglim snizenjima temperatura.'

... i to drastičnim.

Efekat staklene bašte, ledeno doba i slično su prirodni procesi, koje čovek svojim delovanjem narušava.

Kao što već rekoh, požurićemo ledeno doba ako ne saniramo sranja koja smo napravili.

Celte, priznajem da ne znam bolje ili detaljnije da objasnim, sve što mogu da uradim jeste da se konsultujem s profesorima.

Da, sa profesorima kojima je tokom celog školovanja ispiran mozak time. Isto kao da profesora teologije pitaš da li Bog postoji.

Koga je briga, zgrnuću pare.

Па глобално загревање постоји, само погледај нпр. у Забавнику како се отопио глечер на Килиманџару. Сад Гамби ово ти је била једна сасвим нормална зима, ладна, дуга, само су вукови фалили.

Po meni postoji globalno zagrijavanje, ali ono nije zasad toliko dramatično. Porasla je temperatura za oko 0,6°C (možda i 1°C) od kraja 19. vijeka, ali ono što je možda još važnije je da je poslednja decenija (2000-2009) najtoplija otkada postoje mjerenja (iako je najtoplija godina bila 1998). Ova zima je jedna sasvim normalna zima, sa dosta snijega i niskim temperaturama, ali čak je i ove zime bilo ekstremne toplote: na primer oko 25. decembra, temperature su svugdje prelazile 20°C, u Loznici i Valjevu je bilo čak 24°C.
A ako pogledamo malo par godina unazad videćemo jasan trend otopljenja. Sjetite se samo vreline 24.7.2007. u Beogradu je tad bilo 44°C (i to na Košutnjaku u meteorološkoj stanici na 2 m visine iznad trave), ili ljeto 2003. i 2000. godine, takođe vrlo vrela ljeta.
A 2006/2007. zime skoro da nije ni bilo, cijeli januar temperatura pičila oko 10-15°C.

to sa visokim temperaturama u gradovima, nije posledica globalnog zagrevanja vec lokalnog zagadjenja. Izadji malo dalje od gradova (ali dalje, u divljinu), i nema neke velike razlike od pre. Ustvari ima, visa je u proseku za 0.6C, al to je neprimetno za coveka. Sa druge strane, to je vrlo opasno za globalnu ravnotezu.

Ista priča kao i za svinjski grip. Bace nam kosku da se bakćemo glupostima, dok oni rade ko zna šta i bogate se prodajući te filtere i slične gluposti. Pa čak i da postoji to globalno zagrevanje puče mi tukiša, da prostite na izrazu. Sad slobodno recite kako sam paranoičan i glup. :)

Dvajt, to i jeste poenta moje teorije. :)

Ma kenjaju bre.Kroz istoriju planete zemlje smenjivala su se doba-ledeno pa vrelo.Ali MILIJARDAMA godina.I kad gledas istoriju..sad za SAMO milijardu godina,treba da nastupi ledeno doba.A do tada ce vec biti ko zna sta.Sve je to jedna ogromna diverzija i prica za malu decu..da nam skrenu paznju na to , a ovamo nas kradu pa kradu.I od mene jedno veliko jeste da!

Isto kao i za svinjski grip.A gorepomenuti film je samo jos jedna holivudska baljezgarija.

Sto se tice profesora-gambi je po meni u pravu.Da pitamo patrijahra da li bog postoji? (Tako je Peki brate,jebacemo im kevu brate!..Kevu brate!)

"Koga je briga, zgrnuću pare." ..Ja sam tvoj fan :)

Nemam pojma o globalnom zagrevanju. Al se secam ovakvih zima kad sam bio klinac...znaci pre cirka 10 godina.
Verujem da je normalno svakih 10-15 godina naidje malo duza zima, e sad na koliko godina se to desava na kojim delovima planete nisam strucan da vam kazem...

Posto je moje misljenje veoma cenjeno kod ekologa,meteorologa,hidrologa i hortikulturologa,iznecu vam moje vidjenje stanja stvari.

NISTA NE MOZE DA POREMETI STRUJANJE VODE U OKEANIMA JER CE SE TOPLA I HLADNA VODA UVEK KRETATI GORE-DOLE!!!

A uzbuna nastaje tek kad delfini ostave poruku
"http://www.youtube.com/watch?v=ojydNb3Lrrs