Prijava

Какво је ваше мишљење о логору у срцу Калемегдана? Да ли само аутор првог поста на овом форуму сматра да су зоолошку вртови, генерално, јако нехумана ствар а камоли када личе на оно мучилиште на коме је натрпано по неколико животиња на простор недовољан за само једну?

Да ли делите мишљење да је чист безобразлук и сатанска окрутност држати две животиње од преко 200 кг. (мужјак и женка медведа тибетанских огрличара) у кавезу 2.5 пута 3 метра?

Да ли је у реду да зец који у природи дневно претрчи и 20 километара стоји зажвајзован у буквално, дословно ГАЈБИ, КУТИЈИ 30так сантиметара висине и до 1 метар дужине? То је људи, гајба склепана од јефтиног дрвета у којој та животиња не може да направи 3 корака унапред а да не додирне зид.

Добро већина људи хоће "зоолошки врт" да би видела животиње које иначе никад не би. И то, лично, осуђујем. Али, побогу, ако већ затвор за животиње мора да постоји, може ли да буде мање мучан и тескобан за бића која нам ништа нису крива? Зашто мора да буде тор у коме не може да се дише од мањка простора? Је ли неко видео зоо вртове у иностранству? Не може да се пореде са овим мучилиштем.

Ко стопира пресељење оног зооАушвица?
Мој апел на све људе у којима има микрон нечега људског - не финансирајте несрећу животиња. Супротставите се на најбољи могући начин - НЕ ДАЈТЕ ПАРЕ ПРОКЛЕТИМ ГОВНИМА, једино тако ће затворити то ругло. Слобода за животиње београдског Аушвица!

Zamislite, vi ste životinja. Pred vama je neograničen prostor. Trčite. Živite život po satu koji vam je priroda dodelila. Onda vas prebace u kavez. Čujete negde u daljini neke automobile, neke vozove, avione, ljude, bliceve fotoaparata, šta sve ne! Nemate pojma gde se nalazite. Konstantno ste umorni i isfrustrirani. A onda umrete. I to je bio vaš ceo život.

Zato se slažem sa Tomom. To jeste haos. Ne pričam konkretno za BG Zoo vrt, već generalno iako volim da gledam životinje baš u Zoo vrtu i obožavam ih. Pitam se kako li je onim pticama? Verovatno najteže.
Ali, možda rešenje leži u prostranijim Zoo vrtovima. Na primer, onaj na Paliću pojedinim životinjama pruža priličan komfor. Jeste da ih je zbog toga ponekad teže videti, ali je za životinje dobro.

Kako je po Evropi i svetu nemam pojma, zaista, ali životinjama treba pružiti maksimum kad već moraju da leže po kavezima.

Onaj na Palicu nije los, naprimer konji imaju sasvim dosta prostora za trcanje i druge aktivnosti, pticama su kavezi koliko toliko prostraniji...

jNy у Америци буквално идеш кроз мини-мостиће који секу (са висине од 3метра рецимо) право ПРОСТРАНСТВО у коме се налазе животиње. Неретко ти водич зоо врта каже да јако тихо причаш да не би узнемиравао животиње, пошто су оне у скоро природном окружењу. То, свакако отежава поенту боравка у зоо врту али ХЕЈ! па то је најхуманија варијанта тог јебеног затвора.

На крају сваког поста на овој теми ће ми стајати апел:

___________________________________________________________________
Не дајте новац београдском "зоо врту"! Окончајмо патњу животиња!

"Zamislite, vi ste životinja. Pred vama je neograničen prostor. Trčite. Živite život po satu koji vam je priroda dodelila. Onda vas prebace u kavez."

За велику већину животиња и ово је луксуз.

Велика већина животиња је и рођена у тим кавезима.

Вуле, тај палићки је хуманији него бео зоо Аушвиц - просто је много пространији. Овде се ради о терању неког принципа (???!) да београдски зоо врт МОРА да буде на садашњој локацији јер је, Боже, то симбол Београда зато што је он одувек ту. Подсетио бих: када је основан, београдски зоо врт је имао 1/15 данашњег бројног стања животиња.

___________________________________________________________________
Не дајте новац београдском "зоо врту"! Окончајмо патњу животиња!

Ripli, oduševljena sam ovom temom, svaka čast!
Uvek se ubedačim kad idem u Zoološki vrt, zato što mi je žao tih životinja, posebno zmija. Kad ih vidim u onom sranju od pola metra, dođe mi da udavim nekoga.
Ali, činjenica je da nema ništa od toga...Znaš koliko ljudi dnevno posećuje naš Zoo vrt, i ne vise svi na Vukajliji. A i generalno, ljude boli uvo za životinje.

Па у једну руку сте у праву, ал' са друге стране данас су зоо вртови последње оазе мира за многе од угрожених врста. Људи данас морају да затварају ове животиње јер тамо у дивљини њихова бешика или рог или бубрези служе као афродизијаци неким болесним богаташима којима не може више да се дигне па сад покушавају на разне начине да нешто сјебу. Људска похлепа и потреба за што већим ширењем је скоро уништила па сада морају да их затварају да како-тако одрже врсту.

Ал' мислим да претерујете кад кажете да је као Аушвиц, Бојовић се на пример дословно бори да задржи усред Калемегдана тај зоо врт јер зна да људи неће долазити у толиком броју ако буде био на некој периферији, човек је потпуно уредио тај зоо врт, слушам приче да је пре њега да су у зоо врт упадали манијаци који силовали лабудове (звучи болесно ал' је истинито). Тамо се труде да помогну животињама (нажалост осим када поново дође у питање људска похлепа и болест па онда краду нпр. јаја - чувени случај који се десио пре шест месеци са оним чуварима).

А осим тога више није само она прича "животиња трчи дивље па је ошамуте и затворе негде у зоо врту". Те животиње су рођене и одгајане у зоо вртовима, ако пробаш да је ставиш у дивљину она ће угинути јер не може да се снађе - што је опет још један проблем са животињама.

A vi ste svi blejali s antilopom na pivu i igrali basket sa kengurima, pa su vam ispričali usput kako je mučan život u zoološkom vrtu?

Ok, ne podržavam oduzimanje slobode životinjama, ali one koje vidite tamo su rođene u nekom kavezu. Onda kada vi koji propagirate životinjska prava budete pustili svoje kanarince iz kaveza, ribe iz akvarijuma i kerove sa lanaca, skinuli im brnjice i pustili da trče slobodno kroz šume i livade, onda ću da vas shvatim ozbiljno i podržim bez problema.

Ne shvatajte me pogrešno, ja životinje najiskrenije obožavam.

Тришо, не слажем се, мало је таквих случајева

"бешика или рог или бубрези служе као афродизијаци неким болесним богаташима којима не може више да се дигне па сад покушавају на разне начине да нешто сјебу"

Пре лов и, посебно криволов јебе опстанак тих животиња у дивљии. Као и загађење.

Али све то поменуто не даје повод да се животиње држе затворене. Хвала, ја радије бирам да цркнем на слободи, него да живим у затворској ћелији довека.

Тај коме име нећу ни да напишем се заиста и бори да то ругло остане тамо где сада јесте. Што каже Офидија, јеси ли видео змију у саткленој кутији од пола метра. Јеси ли видео где бели медведи живе, у каквом простору - ЗАСТРАШУЈУЋЕ, СРАМ ГА БИЛО!

Боли ме стојко што ће "мање људи посећивати зоо врт ако он буде на периферији! Па није ли битније како ће бити тим животињама? Мислим, ок. свако мисли како жели али мени, који би Уставом забранио зоолошке вртове итекако је битно много пре да ли ће зец, рођени робијаш у том логору имати где да портчи него колико ће га људи видети.
Тришо бре, па ти се љубитељ животиња ваљда (судећи по аватарима).

___________________________________________________________________
Не дајте новац београдском "зоо врту"! Окончајмо патњу животиња!

Па треба пара да би се тај врт одржао и животиње остале како-тако безбедне и добијале неку заштиту и храну. Осим тога немају баш све животиње уверење "живи слободно или цркни", на крају-крајева животињама је важније да имају неку сигурну будућност... А и ако забраниш зоо-вртове Уставом шта онда ? Преселиће животиње у неки други зоо врт где је Уставом дозвољено, а тамо је можда и још горе.

Шива, опаска ти је, макар што се мене тиче, у комплету непримерена - кућног љубимца немам већ 7 пуних година, пре тога сам имао мачку која је 25% свог века провела код мене кући, остало је блејала напољу и фрљала се по земунским крововима:) и пса који је више личио на члана породице него сам ја (обасипан пажњом, поводац је имао прилике да види на другим псима)

___________________________________________________________________
Не дајте новац београдском "зоо врту"! Окончајмо патњу животиња!

Шиво, пас је домаћа животиња којој је место поред човека и бесмислено га је помињати у контексту пуштања с ланца у природу.

Иначе, нисам фан зоолошких вртова.

Ne vidim razlog da se time sto je neka vrsta ugrozena opravdava njen prisilni opstanak kroz mucenje u kafezu. Pustimo ih da izumru dostojanstveno, nece biti prva, a ni poslednja vrsta da nestane, bas kao sto ni mi sami nismo.
Zooloski vrtovi su samo jos jedan od nacina kojima se odokativno mesamo u prirodne tokove, nesto sto nama dodje tako... prirodno.

Kome se gledaju zivotinje, neka izadje malo iz Vavilona ide u prirodu.

"Kome se gledaju zivotinje, neka izadje malo iz Vavilona ide u prirodu. "
- срж и суштина. Потписујем.

___________________________________________________________________
Не дајте новац београдском "зоо врту"! Окончајмо патњу животиња!

Slažem se Ripli. Potpisujem.

Зоо Врт

___________________________________________________________________
Не дајте новац београдском "зоо врту"! Окончајмо патњу животиња!

,,Zooloski vrtovi su samo jos jedan od nacina kojima se odokativno mesamo u prirodne tokove, nesto sto nama dodje tako... prirodno.''
Ово си добро рекао.
Да ли оставити врсте да изумру на слободи или их чувати у зоо-врту у агонији да би сте испали моралисти,јер сматрате да је то исправно,питање је сад.
Али,и после човека доћи ће једног дана надчовек.Па кад ми завршимо у кавезу надчовека,неће нам одговарати што смо затворени,али надчовек ће мислити да је то исправно.

Ko je to nama čitao Ničea? :))

Ја и даље мислим да је боље да имамо зоо вртове - да барем нешто те животиње имају.