Prijava

I možemo da jedemo govna, ali za ovako nešto je trebalo imati muda.

zamisli nemce da se trigeruju na sindlerovu listu. ili jos 10000 filmova.

to je fora, nemci su ipak kolko god da su govna dovoljno bili tuceni da prihvate, ok ovo je nase, bili su govna, ja se vise ne osecam kao jedan od njih i necu da se trigerujem.

hrvati nisu bili dovoljno tuceni koliko god da se jadaju. dobili sfrj, dobili njihovog coveka josipa da bude glavni, dobili istorijsku amnestiju za sva sranja koja su pravili zarad bratstva i jedinstva i dan danas ostalo tamo dovoljno njih koji vade U kao simbol hrvatstva. iako je, verovatno, i medju ustasama bilo ljudi koji nisu bili demoni sa ciljem da uniste sve srpsko nego da prave drzavu pa se upleli sa nacistima, pa isplivala samo govna na povrsinu, toliko je bilo govana. puno govana.
ako izbacis iz price ove psihopate sto ne poricu jasenovac nego razmisljaju da je to bilo dobro, ovi sto poricu jasenovac i ustaska govna se fokusiraju na ovaj prvi deo. ono i nemci mogu to da rade, al ne rade jer su ocistili svoje dvoriste.

ko mi i cetnici. samo sto cetnici nisu resili da imitiraju hitlera, nego radili to neorganizovano i nad svojim narodom. mozda sam pristrasan, al opet, nije ni blizu. iako su imali govna i nisu ih cistili.

bilo vreme kad isplivala govna na povrsinu. ko 90te kod nas. i ima da isplivavaju dokle god ih ne ocistimo.

Trebali su jace,ali nema veze,dobro je da postoji konacno ovakav film.

Ovaj režiser ladno se zahvalio Vučiću

Valda sad moramo da se bavimo ovim pošto nismo pre 70 godina, kada je trebalo. S jedne strane, ovaj narod, kad god je prikladno da ga uče o njegovoj istoriji, snime mu Bitku na Neretvi, Boj na Kosovu ili Daru - šta već zahtevaju prilike. Čovek se ostrasti, u krvi mu se probude stari nemiri i potreba za pravdom, tim da nas svet razume, gleda kao ravnopravne, ostavi na miru itd.

Onaj pak drugi narod poriče istoriju i izgradio je identitet na tom poricanju. On zna da dedovi i pradedovi nisu sa decom i ljudima po logorima igrali ringeraja, zapravo zna šta su preci tamo radili bolje nego što znaju ovi ovde - ali biti potomak nekakvog monstruma (jer taj zločinački pokret i mašinerija za istrebljenje nije brojao petnaestak ljudi) nije ni najmanje prijatno. Snositi posledice rata u kom si ispao totalni negativac takodje nije najbolja varijanta, a još stati i reći - dobro da, prišljamčio sam se tom nekom odvratnom narodu kako bi se revidirao i uopšte opstao - tek je to no-no. Ili dobro da, jesmo, poklali smo, popalili, silovali, organizovali crne mise zajedno sa vatikanskim sveštenstvom...Ali bilo je neophodno, radili su i oni to nama, ne znate kakva su čudovišta ti Srbi i šta smo sve od njih doživeli itd. I onda jbg, pošto nisi u stanju da se baviš tim, zakopaš, ne pominješ, pričaš o nečem petom. Ali duboko u sebi znaš kako stoje stvari i ne možeš da se pomiriš sa tim. Epilog su oluja, lora (logor 90ih), novi zločini i proterivanja itd.

I sad opet imaš situaciju gde jedan narod o sadašnjici uči iz dnevnika u pola 8, a o prošlosti nakon njega; narod koji tu prošlost poriče, hiljadu ovih koji su ostali da žive kod onih i dovoljno zle krvi, budala i neraščišćenih računa da s punim pravom možeš da strepiš od novih sukoba - dane pominjemo "eminenciju i inteligenciju" koji su jednako benigni kao pred svako sranje koje je zadesilo ova područja. Kao kad ringlu pojačaš na šesticu i izadješ napolje, pa mleko iskipi i napravi opšte sranje. Trenutno je ringla kontam negde na dvojci, bliže trojci, nadziru nas, no poenta je da se ona nikad ne gasi.

Ipak sam pogledao film. Očekivao sam više u svakom smislu. Promašena je poenta Jasenovca.

Ovaj koment ispod objasnio.

FIJASKO! TOTALNI FIJASKO OD FILMA! Znate za ono da u životu često biva da što više bežiš od nečega, baš to te stiže i sve više davi. Veza ove životne istine i filma Dara iz Jasenovca jeste u tome što sam se najnaivnije ponadao da će on, osim naprostijeg, najoskudnijeg pominjanja zverstava Hrvata (čitaj: uglavnom pokrštenih Srba, tj. Srba katolika, kao što je npr. prvi čovek Jasenovca Maksimilijan Luburić) Hrvata u NDH, biti epohalni, kolosalni, filmski "obračun" sa zverstvima nad možda i čitav 1.000.000 Srba u NDH. Ono čega sam se najviše plašio, dogodilo se. Film je, osim proholivudskog (melo)dramskog prikaza nesreće, na kraju i relativnog hepienda jedne devojčice i njene porodice, gotovo potpun promašaj. Šta je uostalom i moglo drugo da se očekuje od nas Srba, genetski sklonih dodvoravanju i/ili empatiji čak i prema svojim najvećim krvnicima, osim da se, čak i kada je reč o katastrofi koju je trebalo da na pravi način predstavimo svetu, a što svakako nismo učinili ovim filmom, maksimalno trudimo da umanjimo najveće zlo u našoj istoriji. Kao da su se tvorci filma plašili da se što je moguće manje zamere onima kojima se već preko 7 decenija uvlačimo i dodvoravamo, Hrvatima (svima onima koji to jesu i/ili se tako osećaju, nazivaju), koji su počinili zverstva nečuvena u istoriji sveta, kojih su se i Nemci grozili. UŽAS!!! Prvo i prvo, film je trebalo da predstavlja nepersonifikovanu kataklizmu celog jednog, srpskog naroda, ne personalizovanu nesreću jedne porodice, jedne osobe, Dare, kao glavnog lika. Drugo, sam naziv filma potvrđuje sve gore napisano. Zašto u opisu srpskog filma, istom veličinom slova, u istoj rečenici stoji zločin nad Srbima, Jevrejima i Romima?! Ako je u Jasenovcu pobijeno npr okruglo milion ljudi, min. 85% žrtava bili su Srbi! I Jevrejima se dodvoravamo, naravno, bez obzira što je određen broj njih stradao u NDH, kao i cigana, komunista raznih nacija, pa i Hrvata, ALI PRE SVEGA MINIMUM 85% SRBA!
DA LI JE JEVREJIN SPILBERG KADA JE SNIMAO ŠINDLEROVU LISTU BAR U PODNASLOVU NAVEO FILMA NAVEO POBIJENE SRBE U DAHAUU, TREBLINKI, MATHAUZENU, AUŠVICU, A BILO IH JE VIŠE NEGO UBIJENIH JEVREJA U JASENOVCU?! MALO SUTRA!
I treća stvar je vezana za naziv filma, koji je trebalo da glasi Holokaust Srba u NDH ili Genocid Hrvata nad Srbima u NDH ili Holokaust Srba od Hrvata ili... da je film o svojoj tragediji snimao svaki drugi narod osim nas uvlakača Srba, naravno! Režiser Antonijević je možda i farmaceut, osim što je filmadžija, pošto izgleda nije uspeo da pronađe sitnija slova da na početku filma u par oskudnih rečenica napiše o Holokaustu Srba u NDH, kao na onim papirčićima o leku koji nađemo kada otvorimo kutiju. Nije našao za shodno da film započne istorijskim, arhivskim, validnim nekolikominutnim podacima o nastanku NDH, o krucijalnom uticaju Vatikana i hrvatskog katoličkog klera (Stepinca i ostalih) u stvaranju NDH i Holokausta nad Srbima u NDH, broju preklanih Srba u Jasenovcu, da, kad već to nije prikazao, rečima navede bajonetima vađenje bebe iz utrobi majki, razbijanje dečijih glava o stabla, slanje desetina kg srpskih očiju Paveliću na dar, takmičenja koljača o broju zaklanih Srba za jedan dan... o najvećim hrvatskim-ustaškim monstrumima, kolačima Milu Budaku, Draganoviću... Paveliću, da navede bar imena tih zveri, o brzom, preletavajućem spisku poklanih Srba da i ne govorimo, o tome odakle je dovođen srpski narod u logor, A POSEBNO O NIJEDNOM, ZA PUNE 4 GODINE, ZABELEŽENOM BAR POKUŠAJU TITOVIH PARTIZANA DA OSLOBODI JASENOVAC, O TOM MONSTRUMU, NAJVEĆEM DUŠMANINU SRPSKOG NARODA, KOJI SE KRIO I DALJE SE KRIJE IZA KONSPIRATIVNOG NAZIVA TITO, KOJEM SE I DALJE NEMALI BROJ SRBA KUNE, KAO I U JUGOSLAVIJU - GROBNICU SRPSKOG NARODA I SRBIJE!

Odgledo sam i ja Daru. Film ko film ništa posebno, nije vrhunsko filmsko ostvarenje u rangu sa bekstvom iz šošenka ili apokalipsom danas il šta ti ja znam. Al sam svejedno plakao ko malo dete, naročito kod onih scena kad oni koji su umrli ulaze u onaj voz a oko njih magluština i sneg, i na kraju kad taj beli voz ide negde kroz sneg i maglu. Podsećale me na Sabirni centar te scene. Smrt jebena stvar.

ima li kakve šanse da se nadje negde film Jedini Izlaz? Ne interesuje me film nego Andjelka, kaže drug što je gledao da ima scena gde se ona kupa i gde se lepo vide sise pa me to interesuje da vidim

Inače, ne mogu da provalim da li je konačno pravi trenutak da pogledam šindlerovu listu ili mi je dosta logora do daljnjeg

I ladno ga nema to govno nigde ni na pajratbeju ni rarbg koj kurac. A taman mi se diglo pache na pomisao Anđelkinih mokrih dojkara.

Pogledaj Šindlerovu listu obavezno. Vrhunska produkcija, gluma, istinita priča, nigde nisu preterali...Generalno, jedan od vrv pet najboljih filmova koje sam pogledao. Primer toga kako se radi jedan angažovani, visokobudžetni film sa škakljivom tematikom koji treba nešto da postigne, i usput zaradi gomilu novca.

jel ovo Halma iz Srebrenice?