Na pitanje: „Ko je bio Mocart?“ duhoviti posetioci internet sajta Vukajlija, rečnik slenga, odgovaraju: „Svestrana ličnost. Čovek koji je komponovao muziku za Nokiu. Inače, bio je poslastičar i izmislio je Mozzart kugle. A voleo je i da se kladi...“
Danas · 06. Novembar 2008.
Da stvarno, ima tema, evo je http://vukajlija.com/forum/teme/31952-volim-piti-volim-dzemovati?strana=3 I da, oćemo li opet ovih dana?
Što se tiče polemike šta je teže svirati, gitaru ili klavir, ja ostajem pri svom ubjeđenju da je gitara mnogo teži instrument, iako je ono što je napisao Džoni198* i ostali takođe tačno u teorijskom smislu. Imao sam priliku da učim svirati klavijaturu nekih godinu-godinu i po dana i nakon poređenja gitari bih dao prednost tj. veću "težinu" zbog sljedećih činjenica:
-na klaviru se mnogo preglednije vidi i samim tim lakše razumije gdje je šta (prsti lakše pamte gdje su traženi tonovi)
-jedan isti rif se u istoj oktavi na klaviru može odsvirati samo na jednom jedinom mestu na tom instrumentu dok na gitari ta priča već postaje stvar kombinatorike (prema priči Radomira Mihajlovića Točka sa gitarske radionice, postoji najmanje 107 (i slovima: sto sedam načina da se odsvira jedan rif na gitari)
-napokon, da bi se proizveo ton na klavijaturi dovoljno je pritisnuti dirku jednim prstom. Na gitari je za isto nužno angažovati obadvije ruke (ako izuzmemo osobene stilove sviranja poput Stenli Džordanovog i sl)
-na klaviru nema muke i filozofije sa prigušivanjem pojedinih žica da se ne bi čuli neželjeni tonovi, za razilku od gitare gdje je to, naročito ako je u pitanju viši nivo sviranja, neizbježno
-da bi izvođenje neke kompozicije na gitari zvučalo "puno" i ravnopravno kao na klaviru ponekad nisu dovoljne ni dvije ruke, nego je nužno da palac desne ruke zamjeni treću ruku i koristi se potpuno odvojeno od ostalih prstiju iste ruke. Za to je potrebno jako mnogo vježbe...ko ne vjeruje, neka proba svirati tehnikom Četa Etkinsa i Tomi Emanuela...
Хм, има доста истине у овоме што зељчек рече. Клавир је више визуелни инструмент и доста је прегледнији од гитаре и самим тим не мораш да будеш неки велики слухиста да би ваљано свирао клавир, познајем добар број људи из средње музичке за клавир који не знају да "скину" песму кад је чују. Али је зато то и предност у смислу да ти је лакше све да транспонујеш, јер је прегледније, зато је и клавир је најбољи инструмент за учење музичке теорије.
Али опет, има и клавир своје зачкољице, као и гитара. На пример, неке клавирске ствари не можеш свирати на гитари и обрнуто. На гитари никад нећеш добити "пуноћу" акорда коју добијеш на клавиру, јер јебига клавир има доста већи распон, а на клавиру не можеш да свираш тремоло (може, додуше, али је много зајебано и није толико добар као на гитари). Такође, доста се разликују гитара и клавир у погледу сарадње леве и десне руке: за клавир ти је циљ да ти обе руке постигну што већу независност једна од друге, док је на гитари баш обрнуто - да што боље сарађују.
Мислим да је тешко рећи шта је теже свирати, јер на неком врхунском нивоу оба знају бити доста зајебана. Ја бих рекао да је гитара за нијансу тежа, јер док је свираш ти си у директном контакту са жицама и сваки шум се чује (говорим за акустичну и класичну гитару), мораш доста пажљивије да окидаш и хваташ, док има тога и на клавиру, којим интензитетом дркнеш дирку, али ниси у директном контакту са жицом, па и не можеш толико да засереш колико мош на гитари.
offtopik racunam da znate....
http://www.limundo.com/kupovina/Tehnika/Audio/Kucni-uredjaji/SONY-PS-LX30/3452703
da li je ok i normalna cena.... Prodao sam stara za 15000 i racunam da napravim neku manju kolekciju ploca....
Da li neko zna gde mogu kvalitetne ploce da se nabave? PVT ili ovde
opet offtopic al jbg...
Holaa ljudi... nije me bilo neko vreme, apstinirao sam od interneta :D
Videh da ste imali jos jedno okupljanje, jbg nisam mogao da djem :( ...work :S
evo nesto novo, snimili kum i ja na 123...
http://soundcloud.com/darkman030/darko-vasilijich-ft-marko
Kumara Marela lololo
Dobro je ovo, lepo bi stajalo kao soundtrek za neku akcionu-komediju.
Super je stvar, stvarno zvuči ko neki soundtrek sad kad malo razmislim.
Cool, drago mi je da vam se svidja...
mada.. kad bolje poslusam, stvarnmo lici kao neki soundtrack... za neku jurnjavu kolima ili nesto tako :D
Kao neki likovi pljačkaju banku i posle ih juri policija i ovo cepa u pozadini.
jebo vas mish muzicarski...razume se neko u gramofone oce mi istekne licitacija !!! :)
http://www.limundo.com/kupovina/Tehnika/Audio/Kucni-uredjaji/SONY-PS-LX30/3452703
da li je ok i normalna cena.... Prodao sam stara za 15000 i racunam da napravim neku manju kolekciju ploca....
Da li neko zna gde mogu kvalitetne ploce da se nabave? PVT ili ovde
opet offtopic al jbg...
Ukoliko imaš dosta ploča ovo je ekstra cena, mada lepo bi stajalo samo za pozerisanje.
KUPI!
http://www.limundo.com/kupovina/Tehnika/Audio/Kucni-uredjaji/GRAMOFON-SONY-PS-LX20/3431482
Evo ga ovde jeftiniji, nece puno njih da se zakaci, mozda dogura do 70 top, a onaj tvoj ima jos 4 dana... ima da ubije vecu cenu ;)
Како се вежба и савладава препознавање интервала, тонова, и остале ствари потребне за скидање мелодије "на уво"? Све се више осећам као пацер када гледам таблатуре.
Па у суштини свирањем уз таблатуре и покушајима да сам скинеш песму, мож и да мењаш тоналитете и тако неки фазони. :)
Дакле, конкретно, бивањем пацером. :)
А неки мање очигледни саветчићи, типа "певај тонове у себи док свираш"?
Немам појма, колико мени делује то се стиче искуством, можда неко има неке пречице, откуд знам. Ја сам то радио тако што пустим песму, пробам да скинем, а онда оверим табове да видим колико сам зајебао ствар. И тако једном на крају не засереш уопште, тај тазон. :)
Е да, научи из којих се тонова састоје акорди, па онда одрадиш вокал из песме у фазону монофоне мелодије. Онда погледаш стартни тон и погледаш у које се акорде уклапа.
http://www.musictheory.net/trainers/html/id90_en.html
Ја сам на овом сајту веџбао, много је користан. Нађеш у ексерсајз шта ти треба.
Ех ти интернети!
Реално, каже ми ћале да су се они убијали да скину песму док није било интернета. Премотавали касете, дркали плоче док се скоро не сјебу, па му сад није ћеиф да седне и скине таб за песму. лолол