Prijava
   

Pomfrit kod McDonald's-a

Površno gledano, ima li ičeg lakšeg? Isečeš krompir na štapiće i baciš na ulje. Ili, još bolje, u fritezu. I kroz 10-12 minuta pomfrit je gotov. I jeste jednostavno. Skoro da ne može biti jednostavnije. ALI.

Svi ste probali onaj pomfrit kod McDonald'sa. Savršen. Hrskav, a mekan.
Žuta boja. Nije puno natopljen uljem. Čudesan pomfrit.
Koliko vas je uspelo da napravi baš takav pomfrit?
Nisam ni ja, da se razumemo.

Međutim, za razliku od vas, ja sam sebi postavio i ono nezgodno pitanje. ZAŠTO? zašto ja ne mogu da napravim isi pomfrit kao onaj koji jedem u Meku?

Osnovni razlog je vrsta krompira. Kod nas se gaji oko 270 vrsta krompira. Ukoliko vas je ovaj podatak iznenadio, verujem da ćete se šokirati kad čujete da u Peruu, inače zemlji porekla krompira, ima oko 3000 vrsta.

Kada je McDonald's otvarao prvi restoran u tadašnjoj Jugoslaviji, znate onaj na Slaviji, sećam se da sam pročitao konkurs u novinama gde Mek traži snabdevače krompirom. Naziv krompira je bio "taj i taj" i nogu bih svoju pojeo što nisam zapamtio taj naziv.

Čak i da sam zapamtio kako se taj krompir zove, možete li da zamislite lice onog seljaka na pijaci kad bih ja došao i rekao, na primer, "Dobar dan. Da li imate "Russet Burbank" krompir?" "Šta bre? Ma ono ti je Ivanjički krompir..." Ne bi nam ime mnogo pomoglo.

Tako da je nemoguće napraviti kućni McDonald's pomfrit. Imamo šanse da napravimo nešto jako slično, a meni je to sasvim dovoljno. Nisam ja toliko zadrt, da mora da bude isti. Jesam malo, priznajem, ali TOLIKO nisam.

Komentari

Moja devojka pravi bolji pomfrit od onog u Meku. Sabiva kako je dobar.

Ella kada napravi pomfrit, ona RAZGRĆE!!!

Hvala ti, Dimitrije, što si ovo podijelio s nama!

Kakav sam ja pomfrit sa lukom napravio prekjuče. Razgrće.

kad da dođemo da probamo, kurajberi?
donesi to u nedelju :DD

kad da dođemo da probamo, kurajberi?
donesi to u nedelju :DD

Deki donosi prase, a mi Kurajberi pomfrit i salatu. Vi ostali pivo!!!

Deki donosi prase

i razgrće ražnjem po Adi! :)

Lepa priča o krompiru. Kažu da je moj pomfrit jako blizu iako mi se krompir lično ogadio još u mladosti dok sam ručno trebio krompirove zlatice.

Hvala
zao mi je zbog tvog loseg iskustva sa zlaticama

Defka dobra ko Mc Pomfrit!