Prijava
   

Klimanje glavom u znak pozdrava

Diskretno stavljanje do znanja osobi kojoj je klim upućen da je se sećate. Možda ne baš sa sigurnošću odakle i u kom kontekstu, a možda nije ni vreme, ni mesto za neki topliji pozdrav.
Klimnućete, proći i evocirati uspomene...

Prepoznao sam je sa velike udaljenosti, dok sam vodio najstarijeg sina na trening. Neki tip je nonšalantno držao ruku preko njenog ramena, ne toliko srdačno da pokaže koliko su prisni, ali opet dovoljno da stavi do znanja da ona sada pripada njemu. Nisam ga poznavao, ali je bilo očigledno da on mene zna. Nisam ga tretirao.
Čuo sam da je trudna, i konačno videh kako sve to izgleda. Toliko sam želeo da je vidim u tom izdanju. Približavali smo se jedno drugom, oboje prezauzeti gledanjem golih krošnji i nekom nepovezanom nazovi-pričom sa saputnikom. Kako je došlo vreme da se mimoiđemo, neobuzdano sam prikovao pogled na njeno lice i ovlaš ukrao njen zbunjeni pogled. Klimnuo sam glavom bez reči. Odklimnula je u znak pozdrava. Nisam se okretao.

Zvuči banalno, ali prvo čega sam setio je bio krpelj kojeg je vadila iz mojih testisa, a kojeg sam pazario na livadi nadomak grada, imajući seks sa njom. Vadiš mi krpelja iz jaja, jebote! I klimaš...

Sin je bio jako uzbuđen zbog utakmice u subotu.

   

Id i superego

Id predstavlja podsvesno središte instikata koji stalno zahtevaju zadovoljenje. To je "neukroćena strast" primitivna, infantilna, asocijalna...

Superego zahteva odricanje od tih nagonskih zadovoljenja i savladavanje animalnih instikata kroz razna pravila, obaveze i očekivanja koja postaju naša savest.

Sigmund Frojd je uveo ove termine tvrdeći da razum nije glavni pokretač ljudskih postupaka i usredsređivajući se na ogromnu snagu i uticaj iracionalnih nagona.

Ova dva gore pomenuta pojma, koji obuhvataju celokupno unutrašnje biće, otpočinju svoju večitu borbu od kako ustanemo iz naših kreveta kroz jedan poznat svetski fenomen zvan jutarnje drvenilo. Da li ga sabahle istresti u šolju il' dostojansteno otpočeti svoj intelektualni dan prožet kulturnim dešavanjima civilizacijskog poretka, pitanje je sad? Dva kontrarna pojma, u klinču su poput Ace Lukasa i Boga na kaveru poslednjeg albuma što se daje uz prašak za veš, a ponovo u jednom telu sjedinjeni poput Radomira Mihajlovića Točka i one iste fotelje na kojoj je snimio sve što je okačio na Jutjub u zadnjih deset godina, ako se razumemo.

Trenutno vlada kriza morala, pa iz tog ugla gledano bacamo ga u nesves' bez ikakvih kosekvencijalističkih razmišljanja tipa "Što ga neka devojčica ne bi malo uzela u šaku nego ja da se znojim svako jutro?! A tu je i naša balkanska psiha, primitivna i divljačka što bi rekli ovi sa zapada, koja pusti hormone i radijator kad ugledamo, a kamo li nešto konkretnije, vođena parolom "Mladost-ludost!", a ima nas raznih!

   

Bacila oko na njega

Kanibalsko slavlje koje prelazi u sveopšte gađanje hranom.

   

Dimna zavesa

Bilo kakav paravan koji služi da se njime prikrije neka stvarna delatnost za koju bi najbolje bilo da ostane skrivena, pa makar se išlo i na manje zlo varijantu.

- Pa 'de ćeš tako naduvan kući? Izvaliće te tvoji za gandžu, pa će te ćale usrati.
- Ne brini. Bacio sam dimnu zavesu.
- Kakvu bre dimnu zavesu?
- Šin'o sam jednu radžu, pa ako me baš i izvale, misliće da sam pijan.
----------------------------------------------------------------------------------------
- Šefe, stigli su vođa Delija i Grobara.
- Neka uđu.
- Dobar dan gazda.
- Dobar dan momci. Biću kratak. Bliži se sto četrdeset šesti Derbi i potrebna mi je vaša pomoć.
- Reci gazda, šta treba?
- Jedna dimna zavesa.
- Pa za to smo specijalisti gazda, nema frke. Pobacaćemo dimnjaka kol'ko 'oćeš.
- Ne mislim na to. Planiramo da podignemo cene struje, vode, hrane, opreme za bebe, vazduha, da prodamo Kosovo, oslobodimo Miškovića svih optužbi i povećamo porez, tako da napravite neke sačekuše jedni drugima, bacajte baklje na teren, zapalite stadion malo i skandirajte pogrdno protiv Brankice. Jasno?
- Si šefe.

   

Kako ti se dosad sviđam?

Pitanje za otvaranje izduvnog ventila prenaduvane osobe od prekoputa koja prijeti da poleti. Dolazi na kraju sažetog izlaganja ostavljajući prisutne bez teksta, postiđene, u čudu ili u nebranom grožđu.

Izvinite, nismo znali - kasno je za to, rođače.

- Mala, dobra si mi pravo! 'Ajde ostavi ovog ovde pederčića i pređi za naš sto. Ja sam gazda od kafane, pa ako se budeš fino ponašala večeras, možda te vodim na gajbu posle.
- Ovako - radno vrijeme ti je do deset, a sad je već jedan sat. Za šankom ti sjede dva klinca obeznanjena od alkohola i svaki čas očekujem da dođe vaspitačica i odvede ih nazad u obdanište. Ni za jednu od tri ture nisam dobio fiskalni račun. Konobari ti valjaju dop, a i tebi su oči nekako čudne. Ne bih rekao da je od tog lošeg viskija na koji bazdiš. Mogao bih da pozovem kolegu da vas testira nabrzinu, baš mi je danas pomenuo da se dosađuje, došao bi očas posla. :vadi službenu legitimaciju: Inspektor Petrović. Kako ti se dosad sviđam?
- MALI!!! LITAR VUKOJA OVDE NA MOJ RAČUN! Oprostite na uznemiravanju, samo sam se šalio. Poslaću vam tamburaše za sto, večeras kuća časti. Dami niko neće smetati, a ja ću biti u onom tamo ćošku klečeći na kukuruzu, pa me slobodno pozovite kasnije ako poželite da me jebete u dupe.

   

Tepanje

Emotivno izražavanje rečima ili pesnicama. Teško se podnosi i jedno i drugo.

   

Preseći Gordijev Čvor

Rešiti naizgled nerešiv problem metodom metode bez. Ubiti, fazon, dvehiljadešestopedeset i dve muve jednim udarcem. Bataliti mozganja, filozofiranja, brejnstormingovanja, stručne konzilijume i Milana Tarota i bez nekakvog preteranog razmišljanja o posledicama saseći rendom uzrok ličnog/kolektivnog nemira. Ha opšte zaprepaštenje prisutnih, razume se.

A da vas davim sa pričom o tome "kako je izraz potekao iz čuvenog događaja u antičkom dobu kada je Coa Makedonski naišavši u drevnoj Frigiji na legendarno neraspetljivi Gordijev Čvor, za koji se verovalo da će ko ga raspetlja zavladati svetom, uzeo svoj mač i pomenuti jednim udarcem lako presekao time ispunjavajući svoju Sudbinu" - nemam ni najmanju nameru.

Ugodno veče uz neki njanjav film želim.

Eto, u jednom od najskorijih događaja, država Srbija je presekla svoj veliki Gordijev Čvor i teritoriju Kosova (konačno) prepustila Šiptarima. Ako dalje nastavi u tom stilu, u jednom trenutku u budućnosti kada bude trebala da (konačno) uđe u Evropsku Uniju, od nje neće ni ostati šta da uđe. U međuvremenu, pak, čekamo Mesiju koji će preseći Gordijev Čvor srpskog fudbala...

To je, priznaćete, daleko važnija kategorija u našim životima.

   

Posao

Dojadi meni jedan dan da krcam alpsku po gradilištima dok me šiba promaja, da mi hilti tandrče pored glave i padam sa skele svakog meseca. Neću trijestu dočekati, kamoli unučiće ako ovako nastavim, velim ja sam sebi, pa se rešim da tražim neki prizemni posao. Negde u to doba, došli žabari u Kragujevac da kupe ono što je nekad bila fabrika, pa se čulo po selu da traže radnike. Svi živi poleteli k'o pušteni sa lanca, a kud svi Turci, tu i mali Haso. Ustanem ti jedan dan malo ranije, doručkujem čvaraka i luka, podmijem se i poskidam krmelje, izbričim i pljusnem malo rakije 'mesto afteršejva, pa da idem da iskam posla.
Odem ja tamo, kuc-kuc, dobar dan-dobar dan, ja sam Tajitaj, daj posla znam da imaš! Nije prošlo dugo, dođe neka sa naočarima, (onako, nije loše, ali nije ni neka lepotinja,za umočit dušu dalo) i kaže nama 'ajd za mnom. Ide ona napred, a mi za njom, k'o da nas na streljanje vode. Odvede nas u neku prostoriju, davali nam tamo neke papire sa nekim sličicama, kao da nas testiraju. Testirali nas, Boga mi, dobra 4 sata onako kolektivno, pa veli onda 'ajde sad izađite pa jedan po jedan na razgovor. Bilo nas dvajestinu, krete ona da proziva, al' nikako do mene da stigne. Čekaj ja, čekaj, nikako da dođem na red, smrče se lebtejebo. Sedim ja u onom hodniku, dupe mi utrnulo od sedenja. Isproziva ona sve, ostadoh samo ja. Ovaj zadnji, ganferinjo neki, nije se dugo zadržao, isprati ga ona, pa se vrati do mene i kroz osmeh reče: ,,'Ajde sad ti'', dok joj se pogled lagano spuštao ka mojim pantalonama. Bi mi milo. Ušli mi, kad će ona:

- Uffff, tebe sam čekala.
- Što baš mene?- upitah onako, šmekerski lagano.
- Pa ti si poslednji, posle tebe mogu da idem kući.

Uh kurvo, mamu ti jebem, mislim se u sebi, al' se ne dam isprovocirati. Samo se smeškam. Ispitivala me uzduž i popreko, gde sam bio, šta sam radio, šta očekujem, čemu li se nadam, pa u neko doba reče:

- Dobro, gotovi smo sa pitanjima. Sad moram da te pregledam.
- Kako da me pregledaš?
- Ništa se ti ne boj, samo ustani i skini se.
- Da se skinem?
- Da, lekarski pregled, moram to da obavim.

Ne ličiš mi na doktorku, a i to se ne radi ovde valjda koliko znam mislim ja, pa k'o no velim, šta ga znam, žabari su to, možda se kod njih tako radi. Setih se da sam se prao prošle subote, nokte po običaju sek'o u nedelju, nema gde da pukne bruka. Skinem se ja, ostanem samo u dudurajkama, gleda me ona, pipka, opipava,hvali me kako mi jake ruke, pa mazi po grudima, diše za vrat, poče meni neka milina da se penje uz stomak. Dođe i do butina, mic po mic, uhvati patku. Ijaoooo, mislim ja, pa sad si se zajebala. Okrenem se pribijem je uz zid, pa joj surduknem jezičinu u grlo, desnom rukom za levu sisu, levom rukom joj polako podignem nogu pa prošaram prstima po vrtu rajskome, a ono, kao da je 40 noći kiša lila, zidovi vlagu vuku. Spusti se ona da zasvira koju, more svira alal joj vera. Neću ni ja da ispadnem seljak, spustim se i ja na usmeni, pokidam joj domaćinke, jao brate mili kad me zapljusnu smradina! Lebtijebem, suze su mi pošle, k'o da je nešto ušlo unutra i crklo k'o što veli narod, ali sad nema nazad, ako ne prođem, ima da krcam alpsku narednih 50 godina. Ne smem da omanem. Odradim to malo ofrlje, moram da priznam, jebežga, bio sam dekocentrisan, ali onda dođe ono glavno. Legla ona, raširila noge k'o Rusija gasovod, ja ubacim mačora u kućicu pa krenem da orem. Vrišti ona k'o da brata ženi, al' ne popuštam ja, sve jače i silnije udaram. Rekoh da je okrenem, viđao sam to po onim filmovima na Palmi plus da vole kad ih presamitiš pa tako i uradim. Jebem je ja, poza Vuk Karadžić, uhvatim je za kosu, pa povučem ka sebi, vidim svidelo joj se. Ja onda još jače i jače, počinje laminat da talasa od siline, a njoj dupe od udara. Pogledam na sat, vidim nije prošlo ni 30 minuta, a ja osećam kraj, kažem sebi ne smem sad da zajebem, pa pomislim na Mijatovićev penal, te mi malo splasnu uzbuđenje. Ja onda prikupim svu preostalu silu u meni za jedan poslednji stihijski napad, pa navalim. Povika ona dosta, ne mogu više, ma šta dosta, majku ti kurvinu jebem, počnem da bijem k'o maljem, pa čak i ošljisnem s' vremena na vreme, velim ti ćeš posle MENE kući d'ideš?! Pa nećeš moći da se pomeriš do ujutru! Zna se ko namešta antenu, ko viče dal' je dobro. Or'o ja, or'o, dođe do svršetka izvadim prangiju pa raspalim po zidovima, ne moraju da kreče do naredne godine. Osta ona onako da leži, pokušavajući da dođe do daha, a pička joj se puši od miline. Ja se obučem, pa krenem polako, rekoh samo javi mi kad da dođem na posao.
Izlazim ja u hodnik, kad tu se skupili svi, od portira, preko čistačice, do direktora svih kooperanata. I samo vidiš, kreće spontani aplauz.

Definicija pisana za Lovačke priče.

   

Šmekerski lagano

Ključ uspeha. Harmonija duha i tela, savršenog kontrolisanja čija kroz linije čakre tako da svaki pokret bude miran, staložen, šmekerski kao kad Pol Njumen pali svog Pontijaka GTO u Slep Šotu.

A: Pogledali smo vaš CV koji je impresivan. Ušli ste u uži krug kandidata za ovaj posao ali sad postoji tu jedan problem. Razlika između vas i ostalih kandidata su nijanse, tako da moram vam postaviti nekoliko pitanja. Može?
B: Mmm, da naravno.
A: Zamislite na sastanku sa investitorima koji su spremni da potpišu ugovor sa nama uđe njihova predstavnica sa kojom treba da pregovaramo onako mlada, plava, šarmantna gospođica. Šta bi ste vi uradili da ostavite što bolji utisak na nju, znate, ipak pare su tu.
B: Pa ovaj, prvo bih joj prišao onako znate, šmekerski lagano a onda...
A: Počinjete u ponedeljak.

   

Pingvin hod

Način na koji se prenosi nameštaj.

   

Adolescencija

Period života u kom tvoje drugarice pitaju za tvog ćaleta, a ćaletove koleginice za tebe.

   

Kurac od ovce

Čak i oni koji nikada nisu bili na selu znaju da je ovca ženskog pola i da ne posjeduje navedeni ''hardware'', upravo ono što je razlikuje od njenog mužjaka ovna i što daje čar ovoj frazi.
Dakle, to samo po sebi predstavlja ništavilo, nothing, nada, zero, duplo golo s' jedne i ništa s' druge strane domine, ono što svi mi dobijemo kada se nečemu previše nadamo, ono što ljudi postanu kada upišu pogrešan fakultet, ono što kao krajnji bilans dobiju oni koji se kockaju na bilo koji način, ono što nađemo na dlanu kada otvorimo pesnicu nakon što smo zamislili želju da se nešto tu stvori itd.

Na ulazu u klub lik se raspravlja sa krupnim ''sekjuritijem'' jer ovaj neće da ga pusti unutra:
-''Brate, znaš ti ko sam ja?!?!?!''
-''Znam. Ti si kurac od ovce, 'aj bježi dok te nijesam išutira' !!!''
**************************************
-''Brate,kad će sve ovo sranje da prestane?!?!?!
-''Pa polako,dok završimo fax i zaposlimo se i...''
-''Ma jeste,kad završim biću kurac od ovce !''
-''Ma nemoj tako,brate...''
-''Ma kako nemoj !?!?!''
**************************************
Ekipa igra karte (ne znam koju igru, vazda samo posmatram jer ne znam nijednu) i jedan pita:''Ljubo,šta imaš? - ''Imam kurac od ovce! Bez mene,ne idem dalje...''
**************************************
-''Baba,ima li što slatko?''
-''Ima kurac od ovce,Ignjate ! Ne ništa dok ne pojedeš pasulj !!! Ćuti i jedi !!!''

I tome slično...

   

Kurac od ovce

Trsitelj žene koja je ovan u horoskopu.

   

Parkinsonova bolest

Bolest kod koje muško pišanje obavezno završava drkanjem.

   

ljubav

Objektivno:

Složena hemijska reakcija u kori velikog mozga.

Biohemičari znaju da se - dok volimo - štrikaju dugi, blesavi lanci ugljenikovih molekula u kombinaciji sa hormonima, enzimima i ostalim prisutnim hemijskim jedinjenjima - a koji dalje utiču na rad naših organa.

Do tačnih kobasica - jednačina ovih hemijskih procesa, na žalost - nikada nećemo doći.

Subjektivno:

Kada ti se obrazi rumene, dlanovi znoje, a nešto bućburiče u stomaku - dok gledaš svoje telo odozgo...

...i njene plave oči...

.šunja se tiho u svima nama.

   

Barica

Sleng za ženske izlučevine. Sa donje pipe.

- Sestro slatka, po prvi put sam se navlažila. Ahhh, kako je to neopisiv osećaj. Petar baš zna sa ženama.
- Znam, stvarno je ekstra lik. Pa, šta je uradio?
- Hihi, malo me je sramota, gricnuo mi je bradavice, hihi.
- I na TO si pišnula?
- Dotle smo stigli, znaš da sam još nev...
- More, kad ti stera močugu ima da viš tek šta je gejzir.

   

TuGa

Izraz koji korisiti žena kad ti daje jer si napaljen, a ona bi najrađe zaspala. Ne traži leba preko pogače.

- Uhh, Milojka, šta ću da ti radim...
- Aj Milojko ne seri.
- Kad smo već kod toga , mogli bi mi noćas ovo dvaesprvovečno Milojka a?...
- Šta bre?
- Pa ovo, što kažu ovi građani, ovo analno bre Milojka..
skida gaće
- TU GA turi đe ga inače turiš Milojko ! Daću ja tebi analno, al u tvoju guzicu!
posle deset minuta
- Oćeš počinjat ti ubrzo, spava mi se Milojko..
- Ja završio već Milojka..
- E zato te volim..

   

Poziv bivše od koje si ostavljen

Koji kurac? Ne, stvarno, koji kurac?! Zašto me zoveš? Da se vidimo? Aj sikter.

Savršeno me ne interesuje kako živiš i čime se baviš. Ne želim da pijemo produženi sa mlekom i koka kolu i pričamo ispričane priče. Čuo sam slučajno sa kim si bila posle mene, mada nisam morao, i pravo da ti kažem zabole me. Ne zanima me ni što imaš uslov za četvrtu godinu, ni moj fakultet me nije interesovao, ni kako je u Turskoj. Balije ko Balije.

Da budemo rijunajted ne pada mi napamet. Dobra si pička al ima vas još. Uostalom i ako nemam devojku drkanje je milina a kurve su ok. Ako mi kažeš da si sada shvatila kako sam bio dobar shvatiću kao uvredu, znači da je neko bio više muško od mene pa ti nije odgovarao. Ili više njih. Ili ceo fudbalski klub sa sve upravom.

Stvarno me ne zanima šta imaš da mi kažeš i nemam šta da ti kažem jer smo bivši. Mada...

-Ej, ćaoooo(ovo poslednje "o" razvučeno ko pljuca posle koka kole)...
-Ćao, ko je?
-Pa jaa sam...
-Da sam prepoznao glas ne bih ni pitao.
-Ma ja sam, Marija.
-Gde si bre, Marija, oči moje. Kaži?
-Što pričaš tako sa mnom, šta ima?
-A kako da pričam? Ima sve, belotina par ekselans 70 jevreja za tebe, još slušaš progresiv?
-Pa, ono, ipak smo bili zajedno... Neću belo, ladno još diluješ...
-Ključna reč je bili. Ladno si još glupa.
-E, kajem se i što sam te zvala!
-I ja se kajem što sam pio Šomijevu radžu pa te muvao onaj dan, opa gargija!
-Baš si seljak. A ja htela da se vidimo...
-Što, da me opet napiješ, smuvaš pa ostaviš?
-Majmune. Kako da te ne ostavim kad si mi deflorisao sestru!
-Pa ja sam to zbog nje, to ume da bude bolno...
-Na mom rođendanu!
-Pa nisi htela u sobu! Imam goste nja nja služim tortu nja nja, jebiga hemija...
-Kakva hemija, gde si u nju mogao da se zaljubiš ima 82 kile ujutru pre doručka?!
-Ma ne ta hemija, MDMA bre, tek izvalio...imam ako oćeš, 20 evra?
-Prekini. Znaš, ni sa kim mi nije bilo kao sa tobom...
-Ne loži me glupačo, ružan sam, mršav i znam da mi je mali.
-Znam ali ima nešto u tebi...
-Ima, holesterol i alkohol. Bar dva promila da jebe rak raka.
-Piješ zbog mene hehe?
-Pijem jer volim. Oš doći da se jebemo ili šta?
-Samo da se depiliram. Istuširaj se za moju ljubav.
-Ni za pokojnu baba Stamenu a ona je najbolju pitu pravila.
-Seljaku. Tu sam za sat vremena.
-Ćao ćao.

   

K'o da kuva pekmez

Meša konstantno, istim ritmom i bez prekida.

- Ljubavi, 'aj ga malo izvuci da promenim položaj...
- Što sad baš?
- Pa vrtiš dupe k'o da kuvaš pekmez, utrnuli mi kukovi...

   

Čovek, kako to gordo zvuči

Tvoje malene šake stežu malj, ili sekiru. Stojiš na blatnjavoj, krvavoj podlozi koja se puši od vrele vode koja ju je prelivala do malopre. Oči u oči s tom nakazom od 220 kilograma. Ona razjapljuje čeljusti, vrišti u tebe. Možeš gotovo da osetiš njen dah na svom licu. Očnjake joj obliva krv koja se sliva s njuške u koju je duboko usečena sajla.
Odjednom čuješ:
-Udari sine, udari je najjače što možeš. Baš tu, po sred čela!
-Ne plaši se kumiću, biće lakše iz godine u godinu...
-Hajde sinovac, stegni muda. Moraš da postaneš ČOVEK!

Čovek rekoše. Zar se tako postaje čovek? Zabijajući malj u lobanju papkara. Možda je utihnuće vriske i tup zvuk pucanja lobanje inauguracija novog člana ljudske zajednice. Možda je gusta i tamna krv koja lije iz grkljana da bi se skašila u bari pored, lubrikant koji će potpomoći kretanje mladog čoveka kroz okrutni život. U svakom slučaj, povici mog oca, strica i kuma bili su gori od vriske te odurne životinje. Bili su nadmeni, bili su meni neshvatljivi, bili su GORDI.

Bilo kako bilo, zvanično sam "čovek" od svoje desete godine. Sada sam i student, odlazim na glasanje, učestvujem u žučnim raspravama na mnogim slavljima širom sela. Moje mišljenje se uvažava, naročito od strane oca, kuma i strica. Ali opet, pre neki dan su mi pretukli druga, dok sam to posmatrao. Nisam ništa učinio, plašio sam se. Video sam devojku koja je dobila napad epilepsije, baš pored mene, na ulici. Nije bilo nikog u blizini, osim mene. Obišao sam je i nastavio svojim putem. Plašio sam se, ili mi možda nije bilo ni stalo do toga. Baba mi se razbolela, često pita za mene, kad ću doći. Nisam je obišao više od godinu dana, plašio sam se blizine bolesti, očaja i nadolazeće smrti. Umrla je pre neki dan, kažu pitala je za mene neposredno pre toga.

Da, ja sam ČOVEK. U punom sjaju svih pratećih karakteristika. Plašljivac, loš prijatelj, loš unuk. Nadmeni član društva koji misli da je nešto naročito samo zato što je masakrirao svoju kobasicu i kremenadlu kad mu je bilo deset godina. Možda će jednom "čovek" biti nešto više od toga. Ideal vredan dosezanja. Cipela vredna nazuvanja. Do tada, ostajmo gordi i UDRI PO SRED ČELA!

Definicija napisana za takmičenje Pačija škola.

?
+112
13
definicija