Prijava

Gledam sajt ovih dana i ne mogu da verujem šta sve čitam. Pošto ne mogu svakom moderatoru pojedinačno da šaljem pvt, svima ovde postavljam pitanje:

Da li ste vi ovde zbog nas ili mi zbog vas?

Jeste, ima mnogo autora koji kukaju i žale se, ima ih koji kmeče, ima ih koji se tužakaju za svaku sitnicu, ima ih koji ovaj sajt shvataju preozbiljno i svi oni i meni povremeno idu na onu stvar. Ali...

Ne mogu a da ne primetim da su određeni moderatori u poslednje vreme mnogo nadobudni, i prema svima se, bez ikakve selekcije, postavljaju po principu "ako imaš neki problem idi sa sajta". odrasli ste ljudi, imate određenu odgovornost prema sajtu, i imate određenu odgovornost prema autorima koji jednostavno vole ovaj sajt, vole da provode vreme ovde i osećaju potrebu i želju da doprinesu i unaprede sajt, što svojim definicijama, što predlozima. Sasvim sam sigurna da vam nije ni želja, ni namera da nas sve čoporativno izmarširate sa sajta, al zar ne misilite da bi možda mogli da razmislite šta bi se desilo sa ovim sajtom ako bi većina kvalitetnih autora pokupila svoje pinkle i otperlijala?

Sve ovo isturam iz razloga što ne želim da dođem u situaciju da kada izrazim svoje mišljenje ili dam predlog, doživim da mi neko odbrusi "ako ti se ne sviđa - pali!".

(ukoliko se neko našao prozvanim ili bilo kako uvređenim ovim ovde... šta da mu radim... nisam zlonamerna samo ljubopitljiva)

Moderatori su ovde zbog sajta. Da isprave greske, da uklone ono sto je nepotrebno ili neuljudno, da pobrisu uvrede i izivljavanja. Da upute nekoga ko ne zna principe sajta u to. Da sad budem malo suluda, moderatori su tu zbog ideje.

Ovako, nikad niti jedan moderator nije nekome predlozio da ode sa sajta(u ovo nisam sto posto sigurna, ispravka ce biti na mestu ako mi se prikaze konkretan primer). Istina je da se neki autori nalaze uvredjenim moderatorskim postupcima a takodje je istina da se ne nalaze svi autori uvredjeni moderatorskim postupcima. Svaki moderator, ovo garantujem, tretira svakog clana isto, bez obzira na delovanje na sajtu, bilo ono pozitivno(pozitvno delovanje moze doneti ustupke ali ne i zmurenje na prekrsaje) ili negativno. Svaki put kad neko pretera u svom izlaganju i vredja nekog, to se sankcionise, i to je pravilo koje se nece promeniti bez obzira na sve.
Takodje istina je da moderatori stoje cvrsto iza svojih odluka, ali ne po svaku cenu, ponekim autorima je problem da te odluke prihavte, i napusatnja sajta su po mom misljenju produkt pogresnog pristupa problemu. Kretanje linijom manjeg otpora. Svi moderatori su zaista civilizovani ljudi, koji na normalan pristup normalno reaguju, jer postoje autori koji umeju pristojno da se pozale na rad, i takvi probelmi se uvek rese a da niko nije ostecen.
Takodje moderatori nisu tu da se neko na njima izivljava, vredja i potom trazi "pravdu". Ni jedan moderator nikada nije uvredio nekoga pretpostavkama o njegovom privatnom zivotu dok "napustajuci autori" to redovno rade, pri svojim odjavama sa sajta.
Ako zelis da procenis rad "nadobudnog" moderatora, onda proceni u potpunosti, ne prema samo jednom autoru vec prema svima jer to bi bilo fer.
Ne vidim sta je nadobudno u tome kad moderator banuje autora zbog vredjanja drugih autora i pri tom je svestan da ce morati da istripi gomilu uvreda upucenih direktno njemu.
Moze neko hteti da dorinosi sajtu koliko zeli, ali ako ne ume da se ponasa civilizovano onda takva pomoc nije dobrodosla. Ne znam zasto se ocekuje da se progleda kroz prste nekome ko uvredi dvadeset ljudi? Ne ocekuje niko da se svi ovde ponasaju kao na beckom dvoru, ocujekuje se samo da se ispostuje drugi autor, da se drugi nicim ne ugrozavaju, bez obzira na razilku u misljenjima.

Crying Knife:

Svaki moderator, ovo garantujem, tretira svakog clana isto, bez obzira na delovanje na sajtu, bilo ono pozitivno(pozitvno delovanje moze doneti ustupke ali ne i zmurenje na prekrsaje) ili negativno.

A ja kad pitam na temi http://vukajlija.com/forum/teme/7634?strana=85#post_501722 jednostavno pitanje kao što je:

Sad i mene zanima zasto je ovo obrisano, a ovo npr. nije? Jesu li to prestali da vaze jednaki kriterijumi za sve?

dobijem odgovor od Malog Prsta
(nakon što je marljivo radio svoj moderatorski posao neznamnijakoliko sati i pri tom se vjerovatno umorio brišući komentare sa sporne definicije):

Ne, ne planiram da ti odgovorim na to pitanje.

Vrlo civilizovano, moram primijetiti. Bečki dvor.
Posle nekih tri sata ipak je izbrisao definiciju kao nekvalitetnu, ali ne mogu da se otmem utisku da bi ostala u životu da kojim slučajem nije pokrenuto ovo pitanje.

Sto se tice ovog:

istina je da moderatori stoje cvrsto iza svojih odluka, ali ne po svaku cenu

Ja ipak mislim da u ovom slučaju NEKI moderatori ipak stoje iza svojih odluka PO SVAKU CENU. (čast izuzecima!).

I naravno podržavam lemaju u svemu što je gore napisala.

(ukoliko se neko našao prozvanim ili bilo kako uvređenim ovim ovde... šta da mu radim... nisam zlonamerna samo ljubopitljiva)

:)

1. Na sajt dolazim zbog sebe, da bih se nasmejao kakvoj dobroj fori, pročitao nešto pametno.
2.
3.
4.
5. Na sajt dolazim zbog 10 - 15 meni dragih ljudi s kojima se malo zezam, nekad nešto napišem ( pametno ili manje pametno ) jer znam da ih otprilike ima toliko koji redovno čitaju moja proseravanja.
6.
7.
8.
9.
10. Na sajt dolazim kao moderator koji treba da odradi neki zadatak i da učini da sajt izgleda bolje.

Laže blekhol, ne slušajte ga, on voli da moderiše više nego 'leba da jede. :))

Merci, odgovor je neljubazan(ljubaznost i pristojnost nisu isto) ali nije necivilizovan.
Sad mene interesuje, je l' se radi samo o definiciji ili ima jos nesto sto bi volela da rascistis?

Ja ipak mislim da u ovom slučaju NEKI moderatori ipak stoje iza svojih odluka PO SVAKU CENU. (čast izuzecima!).

sama si rekla da je definicija obrisana, sto znaci, moderator je promenio odluku.

A kako si pomenula Malog prsta, pretpostavljam da je on taj koji po tvom misljenju, ne menja svoje odluke, i pretpostavljam da je on nadobudni moderator iz lemajinog posta. Jasno je meni da ste vi iz nekog razloga nezadovoljni time sto on radi, to je vase pravo, samo mi je nerazumljivo zasto se konkretno i jasno ne izrazite i ne kazete sta vam smeta. Niko vam nece nista zameriti ukoliko na pristojan nacin iskazete zamerku. Nijedan modrator se ne odaziva na "nadobudni" i "neki". Ako ocekujete da resite problem onda ga jasno postavite. Jedino sto bih volela da to bude na normalna nacin, jezikom civilizovanih ljudi, konkretno i jasno.

dobijem odgovor od Malog Prsta
(nakon što je marljivo radio svoj moderatorski posao neznamnijakoliko sati i pri tom se vjerovatno umorio brišući komentare sa sporne definicije):

Zasto pretpostavljas sta je on radio? Cemu ovakva opaska?

Hteo sam da se držim po strani, ali ipak moram nešto da prokomentarišem.

Evo, meni se lično nimalo ne svidja odnos Malog Prsta prema Dankanu. Na stranu stalno banovanje, kao i komentari na listi banovanih, nije okej da poverljive informacije (koliko je Dankan uplatio para kao pomoć sajtu) objavi, iako je autor molio da se to ne uradi.

Takodje je bezveze tako plemenitu stvar izvesti iz konteksta i u stilu Jehovinih svedoka iz cele priče izdvojiti samo deo koji ti odgovara. On JESTE platio toliko, ali je isto tako tražio da NE DOBIJE bilo kakve, pa ni ktitor povlastice, kao i da ne želi da se to objavi.

Tako da teorija Malog Prsta da je to isto "kao da je pljunuo i zalepio na čelo" te pare pada u vodu i predstavlja teško manipulisanje i izvodjenje iz konteksta, a ne tačnu tvrdnju.

Najgore od svega je to što je temu zaključao nakon tog postupka.

To je jedina moja zamerka na rad moderatora, ostalih nema.

Ovo nisam napisao sa namerom da upadnem u konflikt sa Malim Prstom, niti je ovo zlonamerna kritika... Samo kritika, ništa više. Nadam se da se neće naći uvredjen.

Pozdrav.

Sad mene interesuje, je l' se radi samo o definiciji ili ima jos nesto sto bi volela da rascistis?

Pokusavala sam da izbjegnem temu koja je vec zakljucana, ali kad smo vec kod toga:
Koliko je meni poznato Duncan je pokusavao da komunicira sa Malim Prstom preko PVT-a, ali bezuspjesno. Umjesto toga rijesio je da napise definiciju koja je prema mom nekom misljenju cista provokacija. Zar nije bilo logicnije da kao moderator pokusa da rijesi problem umjesto da ga pravi vecim?

Cemu ovakva opaska?

Zbog ovog odgovora:

Ne, ne planiram da ti odgovorim na to pitanje.

I naravno izvlacenja stvari iz konteksta u predhodnoj temi, bez ikakve vidljive namjere da rijesi problem koji ima sa nekim clanovima na sajtu.

Previše se raja loži a sve zbog sujete. sajt je produkt rada mozga masu ljudi, a normalno je da svi vjeruju svom mozgu i da su im komentari i definicije i posteri i sve naj. I onda kad se dovede u pitanje rad nečijeg mozga normalno je da se javlja sujeta i dižu tenzije. A moderatorima se svaka riječ važe, a mi valjamo tolko gluposti da je to strahota. Okanite se ljudi. Meni su svi moderatori kul i pacifisti preveliki. Merci taj isti mali prs je meni kenjo da te ne smaram na pvt i branio te iako ja mislim da je trebalo tebi da kenja zbog vrijedjanja moje porodice al to nije razlog da pljujem po njemu. Svi smo napisali gomile gluposti pa se tolerišu, tolerišite i vi malo.

прво- ја не пишем глупости! ;)

друго- надлежне дијелим на мУдераторе и мОдератое...

и треће: `ај да се мало више зајебајемо, да ми Вука као и до сада буде разбибрига и увесељавање стварности...

четврто: уз лемају сам...

@Ognjenpet
:) Ja tvoju porodicu nisam psovala, ti mene jesi. Isto tako sam trazila da te NE banuje ako je moguce. Sem toga, on ima tu prepisku.

Када видим овакву тему не могу да седим скрштених руку, те ћу се придружити у нади да ми се дају одговори на нека питања, а и искористићу шансу да дам своја негодовања у нади да овде буде боље и нама паорима и властели и краљу.

Почећу са нечим што се можда Ножу неће свидети али ме заиста интересује о чему је реч. Желим нагласити да мој пост није злонамеран нити има намеру да буде заједљив, увредљим или тако нешто иако многи чланови моју оштрину тако доживљавају. Ја једноставно не умем другачије и извињавам се ако некога увредим јер ми то није циљ ни најмање.

Дакле..

Moderatori su ovde zbog sajta. Da isprave greske, da uklone ono sto je nepotrebno ili neuljudno, da pobrisu uvrede i izivljavanja. Da upute nekoga ko ne zna principe sajta u to. Da sad budem malo suluda, moderatori su tu zbog ideje.

Изузетно политички коректан одговор, који не даје одговор "ту смо због вас" нити "ту смо због нас", већ даје тако замаскирано значење. Питање није одговорено већ је скренуто са теме.

Модератори морају бити ту само због чланова и никога више, јер су и модератори чланови. Сајт је гомила јединица и нула без корисника који морају бити максимално опслужени од стране модератора. Властела је ту због паора, а не паори због властеле. Питање је како ће се Краљ поставити, јер властела добија директне наредбе од краља, али је и краљ ту због властеле и паора исто, али у то не могу да улазим јер немам приступ мод форуму, па не знам какво је стање по том питању.

Ovako, nikad niti jedan moderator nije nekome predlozio da ode sa sajta(u ovo nisam sto posto sigurna, ispravka ce biti na mestu ako mi se prikaze konkretan primer)

Веома ми је драго због овога у заградама што си написала.
Да није било тога рекао бих да модератори слабо прате збивања на форумима барем, али људи смо па не можемо све да постигнемо, тако да не замерам, јер ће се видети у скорије време. Али ако стоји на форуму очигледно нешто, а модератори не реагују на то, то значи већ безобразлук.
Која је од ове две ситуације у питању не желим да залазим али ћу сматрати да није ве пречешљано, те је све ок.
Ево примера:
http://vukajlija.com/forum/teme/10285?strana=2#post_500968

Да образложим како не би дошло до великих несугласица, а реално очекујем несугласице.

Мада се не види из прве, али господин Мали Прст представља одлазак господина о коме је тема отворена као плакање и то подкрепљује сликом, а мени саопштава цинично да и ја могу да плачем заједно са њим, што значи да на индиректно-директан начин предлаже да ја напусти сајт.

Svi moderatori su zaista civilizovani ljudi, koji na normalan pristup normalno reaguju, jer postoje autori koji umeju pristojno da se pozale na rad, i takvi probelmi se uvek rese a da niko nije ostecen.

То да ли су цивилизовани или нису нећу да улазим, али дефинитивно да се не понашају цивилизовано у свакој ситуацији. Опет дајем пример господина Малог Прста. Мислим да је онај линк горе довољан.

Ако модератор не уме да се понаша цивилизовано у колико неко нешто њему замера или сматра да није урадио како ваља, а нарочито ако се цитра оно што је модератор написао, а да је то било неуместно, не знам шта тражи за том позицијом. Моје виђње модератора је човека који је сталожен и смирен и спреман да се уздржи циничних коментара и сличних заједљивости према члановима. Он је реклама сајту јер је у том тренутку нека врста ауторитета, и потоказ члановима.
Ако видим модератора да се бахато понаша, а нико на то не реагује, зашто ја, нови или стари корисник, не бих једноставно почео да имитирам то понашање мислећи да је коректно?

Takodje moderatori nisu tu da se neko na njima izivljava, vredja i potom trazi "pravdu". Ni jedan moderator nikada nije uvredio nekoga pretpostavkama o njegovom privatnom zivotu dok "napustajuci autori" to redovno rade, pri svojim odjavama sa sajta.

Опет треба погледати онај линк, као и овај:

http://vukajlija.com/forum/teme/10171?strana=1#post_489432

Ништа немам против Црне Рупе, већ кориснику који је овде од 2. јуна даје одговор као да је овде ко зна колико.
Иако то није мени било упућено, мени је јако увредљиво због опхођења према новом члану.

Мрзи ме даље да пишем до ћу касније ако се узме ова тема за озбиљно а имам још доста тога.

Хвала на времену.

Сви пљујете по Малом прсту. Доста бре више! Пустите човека на миру!
Мене нико да попљује! Осећам се запостављено! :))

Psovanje što sam rekao ćao debela a ti meni majka ti je. Pa moram poslije toga odgovorit adekvatno. Uostalom nebitno. Samo mislim da treba tolerisati greške moderatora kao što što oni tolerišu naše greške, a ne moraju.

Џими, ја пљуво по теби па смо сад ок (бар са моје стране а верујем да је обострано). Тако да не лажи да не пљујемо :П

@ Ognjenpet
Hahahaha... :) I zato si morao da me psujes? :) Mislim da mi cak postajes simpatican :)

@Dzimi... jbg :)

Merci Normalno. Reko sam ti meni možeš reć šta god oćeš ali porodicu mi nemoj spominjat. Ja ti se još jednom izvinjavam što sam na kraju i ja spomenuo tvoju.

"Svaki moderator, ovo garantujem, tretira svakog clana isto, bez obzira na delovanje na sajtu, bilo ono pozitivno(pozitvno delovanje moze doneti ustupke ali ne i zmurenje na prekrsaje) ili negativno."

Ovo bas divno zvuci. Cak bi neko ko slucajno zaluta ovde mogao pomisliti da je tacno.

na ovom sajtu postoji jedan bitan problem, a to je glorifikacija moderatrske pozicije.

Ne znam tačno kada je to stupilo na snagu, ali odjednom se na sajtu moderatori marginalizuju, satanizuju, dižu u nebesa i pominju u drugačijem kontekstu od ostalih članova. to je veoma veoma veoma česta greška.

potrebno je odnositi se prema svakom članu potpuno isto. obavljao on moderatorsku funkciju ili ne. stvara se nenormalna (nepotrebna i nepravedna) tenzija na svim forumskim temama, na četu, na komentarima na definicije, svuda. Formalan odnos je neophodan samo na određenim temama na forumu gde je ta mera propisana zbog čiste preglednosti koja omogućava lakše rešavanje problema. Svuda ostalo u idealnom slučaju ne bi trebalo praviti nikakvu razliku između autora, obavljali oni nekakav dodatni posao ili ne.

sada kada sam rekao nešto što me godinama muči i što je nepravedno recimo prema meni, zbog čega osećam nezaslužen difolt prezir nepoznatih ljudi, voleo bih da odgovorim na lemajin tekst.

1. kada si već morala da napraviš tu podelu na "vas" i na "nas" i iako smo svi grupno ovde samo radi samih sebe, tj. zato što želimo, u pravu si i u neku ruku su ljudi koji trenutno obavljaju moderatorske dužnosti ljudi sa većim stepenom odgovornosti prema sajtu.

2. svi smo mi ljudi (iako sam više puta čuo da kruže priče kako ja to nisam) i svi smo ponekad dobro, a ponekad loše raspoloženi. fora je što ljudi kada se ne osećaju dobro češće pribegavaju internetu nego kada su super raspoloženi (tada uživaju u životu na drugi način) te je verovatnoća da se naleti na nekog nadobudnog člana velika (bio on moderator ili ne, nebitno) zbog toga, moram da priznam da je sigurno bilo brojnih trenutaka kada je svaki od moderatora reagovao nesavršeno, ali smatram da to nikada nije bilo neadekvatno. Moguće da je postojalo ne samo jedno nego i više boljih rešenja, ali prave greške su zaista retka pojava.
3. ego je često u erekciji i malo ko ume da se kontroliše na pravi način, naročito preko interneta, gde je stepen slobode pomalo neukusan. stoga su konfliktne situacije česta pojava. jebiga.
4. na pitanje šta bi bilo da ode većina dobrih autora sam potpuno ravnodušan. neka ih, veruj mi, desilo se previše puta do sada i sajt to nije ni najmanje osetio. zvanično dobri autori su odavno izgoreli. nijedan dobar autor više nije dobar. nijedan. sve je to na silu. autor dođe, doprinese sajtu i onda ili vegetira ili na silu spemuje istim definicijama (ovo je totalno subjektivan odgovor, ali nisam kompetentan da dam bilo koji drugi na ovo pitanje)

Sve ovo isturam iz razloga što ne želim da dođem u situaciju da kada izrazim svoje mišljenje ili dam predlog, doživim da mi neko odbrusi "ako ti se ne sviđa - pali!".

e ovo je suština. treba paziti da se ovakve situacije izbegavaju i da se daje sve od sebe da toga ne dolazi. Čim ti je upalo u oči, sigurne se više puta desilo i to mora na neki način da se reši. Da se reši kako? pa to ostaje svakom autori koji obavlja moderatorski funkciju da reši sam sa sobom. ja obećavam da ću dati sve od sebe da i dalje negujem strpljiv pristup odnosa sa članovima.