Kad je pre nekoliko dana osvanuo naslov u dnevnim novinama „Željko Mitrović: Trovali su me“, na samoproklamovanom rečniku slenga vukajlija.com odgovorili su mu bez mnogo pijeteta: „Pa dobro, i ti si nas, i još to radiš“.
Ekonom:east Magazin · 03. Februar 2011.
Ja imam jednu bajkovito-budalastu i futurističku viziju o tom pitanju. Ja bi u svojoj finsnsijski dobro situiranoj i organizovanoj utopiji u kojoj bih bio suveren tiranin, legalizovao travke za uzrast od 18 do 22 god, uz mogućnost restriktivne konzumacije, u precizno doziranim količinama i precizno definisanim uslovima, vodeći se psihološkim analizama stručnjaka kako se klinci ne bi navukli. Nek vide deca o čemu se tu radi, nek legalno prošire svoje vidike i za to iskustvo, neće im ništa faliti. Četri godine dana je sasvim dovoljan vremenski period da se pristojno izeksperimentiše s tim. Pre i nakon toga ostaje nelegalno. Zašto? Zato što pre osamneste, deca su još uvek nezrela da bi se igrali s takim igračkicama, a posle dvaesdruge postaju već odrasli ljudi, koji su dovoljno zreli da se suoče sa realnošću takvom kakva jeste i neisfiltrirani žive u istoj, kako bi mogli da u njoj trezveno delaju. I sam sam kao mlad i radoznao pušio travice, ali iz ove perspektive postao sam partibrejker i mislim da je to jednom ozbiljnom, odraslom čoveku apsolutno nepotrebno, ma koliko to pravdao nekakvim modernizovanim hedonizmom. Podložnost odraslog čoveka tome meni govori o jednoj slabosti i nesamodovoljnosti individue, kojoj treba katalizator za dostizanje valjanog raspoloženja. A da se ne bismo lagali, ukoliko se neko nepromišljeno upusti u stalnu konzumaciju marihuane, svakako da će ona u njemu izazivati zavisnost i iz zajebancije prerasti u potrebu, a tu nastaje gadan problem.
Uhhhhhh, što ja umem da omlaatim prazno granje, straota...
Ah da, u ovoj državi, sa uslovima života koji u dotičnoj vladaju, bez nekakvih promena u svesti ljudi, nikada je ne bih legalizovao. Jer nije to tako prosto pitanje koje može da se svede na za i protiv. Za takav potez je potrebno mnogo ozbiljnije društvo sa drugačijim većinskim sistemom vrednosti. Ovaj naš narod je i više nego dovoljno blesav i opijen i bez legalizovane mariuane. Verujem da kad bi se legalizovala, da bi postao još blesaviji, tako da, pogledajte oko sebe, među ovakvim ljudima tako nešto legalizovati, ha, socijalni suicid.
Kome ti da je blesav? Razmisli dobro o ovome sto si rekao kada sledeci put budes dolazio avionom u Beograd ili leteo negde vani jer moj vecito naduvani drugar je kontrolor letova na aerodromu...
Pitanje @Lija-Vujak... jesi li ikad probao?
"a posle dvaesdruge postaju već odrasli ljudi, koji su dovoljno zreli da se suoče sa realnošću takvom kakva jeste i neisfiltrirani žive u istoj, kako bi mogli da u njoj trezveno delaju."
Ja znam sta je realnost i upravo zbog toga ne želim da živim neisfiltriran u njoj.
Da ti objasnim par stvari...marihuana ubrzava sagorevanje glukoze u organizmu. Mozak koristi glukozu da bi radio. Mi odrasli hašišari možemo da obavljamo mnoge poslove isto ili bolje od vas koji ste strejt.
Da prste, imam iskustva sa travkama, ne bih prdeo o nečemu da to ne razumem. Duvao sam 2-3 god, to je kakvo takvo iskustvo, al sam naprasno odlučio da prestanem... Kao što rekoh, ja iskreno jesam za to da mladi ljudi probaju, ali u određenoj meri i do određenog perioda ukoliko mogu da vladaju time, a ne da trava ovlada njima. Naravno da je trava potpuno bezazlena stvar u poređenju sa alkoholom i "pravim" drogama, ali kao što možeš da se navučeš na kafu i pljuge, možeš da se navučeš i na travu ukoliko si dovoljno uporan... I ja u tome vidim problem, što većina ljudi ne može da se odupre zavisnosti i posle ih ta zavisnost sjebe. Znam lika koji ima pedesetak godina i koji dan danas svaki dan duva. On je jako "kul" čovek, meni je najgotivniji matorac kog znam, snimao mi jbg pink flojd i dorse na kasetama onda kad sam bio balavi kreten koji se ložio na cecu, mož misliš... ali ta njegova "kuloća" ima i svoje negativne strane kako se meni čini. Mislim da je prvo što tom čoveku padne na pamet kad ujutru ustane da pripali neki džoint, na to se svodi njegova egzistencija... Opet, ko sam ja da prdim o njegovom životu, ima pravo i slobodu da radi šta god hoće i da živi kako hoće, ali bojim se da on više nije ni svestan svoje slobode, već je počeo da robuje takvoj bezazlenoj gluposti kakva je trava. Verovao ili ne ima takvih ljudi, uostalom, ne sumnjam da ih i sam znaš... tako da tu može da leži problem.
Sve u svemu, ja nisam za samo iz razoga što mislim da bi trebalo mnogo nekih podloga da prethodi toj ideji, da bi se ona valjano sprovela u delo bez posledica, a negde u budućnosti kad ovaj blesav narod dovoljno sazri i za tako nešto, svakako sam ZA
ja bi legalizovao, pa kao u amsterdam, da dovlacimo hipike i ljude sto seru na sred ulice nadrogirani, da trose pare kod nas.
e da, to podrazumeva i legalizaciju prostitucije, da i nase kamenjarke zarade neki dinar (evro) od hipi turizma :)
a eutanazija, nekima se prosto ne živi a pičke su da budu ko b. miljković, a neki drugi pak imaju nezajažljive porive da ubiju, pa mogu prosto da izađu u susret jedni drugima, humanosti radi... :-)
Čadiću i ako se legalizuje, i ako ostane zabranjena :)
Može nebo da se sruši, ali na ovoj temi će se vazda okretati samo dve pesme na ploči.
Rekao bih da nisam ništa važno propustio od trenutka kad sam pokrenuo ovu temu.
апсолутно против
Protiv.
Apsolutno protiv.Ako se legalizuje i država tu krene da lupa akcize koje će da diže svake nedelje ode cena maloprodajna u kurac.
A barem dekriminalizacija?
Tj. kod nas prvo desatanizacija... :/
Protiv!
Mrska mi je sama pomisao da ce moje nejmilije jednoga dana operisati nadrogirani lekar koji ce toplo preporucivati jedan dzoint!
Mars u picku materinu!
Cevu nije lekar.
Prste to sto ti radis brze pod uticajem marihuane ne znaci da rade i ostali.
Radices brze mozda jedno 5,10 15 godina ali posle ces tako kolabirati,organizam ce ti zbog ubrzanog rada propasti,zlezde ce poludeti,a za mozak da ti ne pricam.
Da bi covek radio potrebna mu je motivacija kako raste motivacija stvari se odigravaju brze i uspesnije, ali do odredjene tacke.Kada motivacija dodje do te najvise tacke tada pocinje radna sposobnost da opada i rezultati da budu slabiji ma koliko motivacija rasla.
Ako ti koristis marihuanu koja konkretno u tvom slucaju povecava motivaciju samim tim i produktivnost rada ti mozes tako da skratis ili produzis sebi put do te najvise tacke motivacije zavisnosti od tvog intelektualnog kapaciteta, ali pad je neminovan!Sa marihuanom ako dodjes do te najvise tacke pasces vrtoglavo i pitanje je da l ces ikada moci da se dignes.
Ovo je dokazano!!!
Ma koliko ti imao secera,ma koliko ga brzo trosio ovo ce se desavati dokle god ljudska vrsta postoji.
Ne dao bog da je lekar!
I cigarete skracuju zivot. Cudno je to, kako ima ljudi koji nabucaju i po 100 godina, a puse po paklo cigarete, svaki dan, i to one najjeftinije, krdzu.
Daisi, bolje mi da popusimo travu, no da je krave i koze popasu, pa da daju kvarno mlijeko.