Kad je pre nekoliko dana osvanuo naslov u dnevnim novinama „Željko Mitrović: Trovali su me“, na samoproklamovanom rečniku slenga vukajlija.com odgovorili su mu bez mnogo pijeteta: „Pa dobro, i ti si nas, i još to radiš“.
Ekonom:east Magazin · 03. Februar 2011.
Podržavam šta Piro reče :)
Ja sam za :)
Nesto o mitovima vezanim za konoplju:
(po koordinatoru organizacije koja se zalaze za liberalnije zakone)
http://www.lycaeum.org/paranoia/marijuana/facts/mj-health-mythology.html
(po americkoj vladinoj organizaciji)
http://www.ncjrs.gov/ondcppubs/publications/pdf/marijuana_myths_facts.pdf
Meni su u ovoj prohibiciji zanimljivi likovi koji, za razliku od propagande od strane drzave po kojoj je to izvor zla, furaju bajke na suprotnoj strani. Pa je trava odjednom postala panacea, resenje za globalno zagrevanje, i nesto sto bi, maltene, svakom odojcetu trebalo davati sa mlekom.
Ma legalizacija bre, sad ce mene jadnog da jebavaju za 2g vutre. Ovako nema covek da se cima i da gleda levo desno.
Mada u Srbiji realno, moze da se duva skoro pa svud
http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:n2i1_TSZLLsztM:http://www.danteross.com/blogs/dante/files/2009/06/brain.jpg
Treba da bude legalizovana za ljude preko 40 godina. Da se ne kriju, već da žive kao dostojanstvene individue.
Legalizacija bre
Da mogu da purnjam gde ocu
Ионако је то кинта за државу. Овако кад скупе неке залихе, поделе дилерима и добијају проценат. Шта они имају од легализације? Ништа. Зато је неће ни бити. Лично сам против али много ме заболи и да буде. А и овако је људима занимљиве кад је забрањено.
Pa da, vi sa severne tribine naseg najveceg stadiona ste protiv droZe :))
"Лично сам против" - ја овде причам у своје име.
Било би занимљиво да се неко ко вари или цепа нешто јаче овде изјасни да је против дроге. Тога чини ми се на овој теми још увек није било.
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/9/9c/Rational_scale_to_assess_the_harm_of_drugs_%28mean_physical_harm_and_mean_dependence%29.svg/380px-Rational_scale_to_assess_the_harm_of_drugs_%28mean_physical_harm_and_mean_dependence%29.svg.png
Kao što ova slika pokazuje, marihuana izaziva MANJA fizička oštećenja i od duvana i od alkohola, i takođe U MANJOJ MJERI izaziva zavisnost od alkohola i od duvana koji su legalni.
Stoga sam ZA legalizaciju marihuane.
Što se tiče teorije da je marihuana opasna zbog toga što je polazna droga i da njeno uzimanje vodi ka heroinu i težim drogama, s time se SLAŽEM i baš zbog toga i smatram da treba biti legalizovana.
Jer marihuana vodi ka heroinu samo iz socioloških razloga, što je svrstavaju u isti koš sa heroinom, pa onda mladi misle (tj. oni neupućeni) aj kad sam probao travu, pa mi nije ništa, možda ni heroin nije tako strašan. E, al tu se zajebu.
Takođe, isti ljudi rasturaju i travu i heroin, pa je logično, da ko uzima travu ima veće izglede da krene i sa heroinom, jer je stalno u kontaktu sa ljudima koji rasturaju drogu uopšte, dakle i travu, i ekstazi i heroin i mnogo štošta još.
Legalna marihuana, em bi bila kvalitetnija i bez štetnih primjesa, em bi donosila poreske prihode državi koji bi se mogli koristiti recimo za borbu protiv heroinske zavisnosti, em bi spriječila ogroman broj ljudi da krenu putem heroina, jer se nikad ne bi kretali u krugu dilera koji ga rasturaju, već bi svoju travu dobijali iz legalnih izvora, a još uz to njenom legalizacijom bi nestala ta stigma, pa ljudi koji uzimaju travu ne bi sebe smatrali narkomanima, imali bi bolje mišljenje o sebi, i samim tim bi se teže odlučivali na bilo kakve antisocijalne poteze.
Međutim, kad bi se trava legalizovala, trebalo bi veoma dobro upoznati populaciju sa njenim efektima, od kojih su neki zasigurno negativni, a nekim se grupama ljudi trava NIKAKO ne preporučuje, u njih spadaju oni sa porodičnom istorijom šizofrenije, jer je dokazano da trava može isprovocirati psihozu kod onih koji imaju sklonost ka njoj.
Zanimljivo je da cigare i alkohol prouzrukuju vise stete telu od vutre, sto je i tacno, ali eto neko je to javno stavio na dijagram.
A ovo mi bas i nije jasno, po stepenu zavisnosti vutra i amphetamin (spid) su i istoj liniji, cigarete su skoro u rangu kokaina, i lakse se "navlacis" na cigare i alkohol nego na vutru i spid??
Ja se ne smatram narkomanom :)
Ниси лепо схватио: цигаре стварају већу зависност (али није нека разлика превелика), а алкохол је мало штетнији од цигара. Доле гледаш штетност, а са леве стране зависност.
закаснио сам са објашшњењем :)
Допада ми се Јовичићево излагање, слажем се у потпуности.
Dakle, u sadašjim sociološkim uslovima, marihuana zaista može da vodi ka heroinu (naravno to nije pravilo, već će tome podleći samo labilnije, podložne osobe). Međutim, u samoj marihuani, samoj po sebi, nema ništa što bi nekog navelo da uzima heroin, ta veza je vještačka i poslijedica je jedino jednakog tretmana trave i heroina u društvu, kao i istih izvora iz kojih se dobavljaju.
To je naravno pogrešno, i zato travu treba legalizovati.
Dalje, legalna trava bi trebala da bude relativno skupa, tako da prosječan mladi čovjek ne može sebi da priušti da baš svaki dan vari po tri džointa. Cijenom bi trebalo spriječiti pretjerivanje. Dakle, trava treba da bude luksuz koji se sebi može priuštiti 2-3 puta sedmičnu u vrh glave.
Treće, takođe se zalažem za poskupljenje cigara, koje su mnogo štetnije od trave, jer se tu tako lako mogu nakupiti pare od poreza da to nije normalno. Pušaču je jako teško da prestane da duvani, pa bi on kupovao cigare i kad bi bile skuplje, a država trlja ruke. Naravno, to bi neke natjeralo i da prestanu, što je opet, odlična stvar.
Stivi,
odozdo na gore gledas zavisnost
a s' leva na desno gledas stetnost
Mislim da je tako
:аплаудира:
Pa dobro, sta 500 dinara za 1g dobre marihuane nije mnogo, tolika cena da bude u shopu i svi zadovoljni :)
Аплауз је био за Јовичића и његове ставове.
Некро, тако сам и ја схватио. Ти си сад прецизније објаснио, оно што сам ја рекао (недовољно јасно).