Веронаука: Друштвени паразит или само стереотип

  1. Molim? Ne mozes postati bolji covek nakon punoletstva?

  2. Dakle, zašto se u školama na predmetu veronauka izučava maltene isključivo pravoslavna varijacija hrišćanstva?

    daj ne seri gamby, bio sam u dve srednje skole, i svugde sam imao da popunim koju od veronauka zelim da slusam...secam se da su dva ortaka koja su isla u jednu drugu skolu napisali da su jevreji, jedan je pravoslavac drugi katolik, nebitno, samo da nebi isli uopste na taj cas jer su jedini u skoli zaokruzili da zele da slusaju to

  3. да... Ја заборавио да верник или неверник не можеш постати после пунолетсва... извињавам се...

    Možeš ti postati šta 'oćeš, ali bolji čovek ne možeš postati.

    A hrišćanstvo pravi bolje ljude nego što su ateisti, zar ne?

  4. Tetka, slažem se sa svim osim ovog dela sa hrišćanskim moralom, jer ne postoji hrišćanski, islamski i još 50 različitih morala, već samo jedan.

    Nismo se složili oko ovoga ni onomad. Zamršena je to stvar. :)

  5. A hrišćanstvo pravi bolje ljude nego što su ateisti, zar ne?

    НЕ ХУЛИ ЈЕБЕМ ТИ СУНЦЕ!
    Једини добри људи су прави побожни кршћани, и то православни.

  6. A hrišćanstvo pravi bolje ljude nego što su ateisti, zar ne?

    E, stav da religija pravi boljeg coveka od nekog nema veze s mozgom. Tronozce nisi valjda ozbiljan oko ovoga?

  7. Plašite li se to da odraslom čoveku hrišćanstvo može da bude nebulozno?

    Može da mu bude nebulozno, može da mu bude bajka, ali može i da to prihvati kao vrstu filozofije, i da živi boljim životom. Meni nije nebulozno. Da li sam nezreo?

  8. Сос то су 2 од колико школа у Сврбији?

  9. Пример: Мој теча је муслиман, оно, по рођењу, иначе атеиста окорели. И сад његова ћерка, моја сестра од тетке, у основној школи мора да слуша веронауку, јер су сви остали родитељи своју децу пријавили за то, нема никог на грађанском. Донела је пре неки дан из школе неке иконе, неке макете манастира, тако нешто су им делили. КАКВА СВИЊАРИЈА.

  10. Одговор на тему - наравно да је наметање. И то ружно.

  11. Da li sam nezreo?

    У мојој свести: ДА.

  12. Jovičiću,

    slažem se za komparativnu religiju, ali ne i za mogućnost izbora veronauke ako je izbor postavljen pred osmogodišnje dete, pa čak ni starije dete, sve do osamnaest. Deca nemaju mogućnost izbora, njima je to uvek namet. Veronauci zato nije mesto u školama, sve do punoletstva. Nakon toga nek rade deca šta vole.

    Nemoj baš toliko da potcjenjuješ mentalni sklop djece. Djeca imaju podjedako pravo i da pohađaju i da ne pohađaju vjersku nastavu. Zabrana vjerske nastave djeci do 18. godine je takođe kršenje ustava, jer se time krši sloboda vjeroispovijesti. Kako će dijete naučiti bilo šta o svojoj religiji ako mu se to onemogućava do 18. godine. Niko nema pravo da zabranjuje vjersku nastavu i vjersko vaspitanje, počevši od porodice, pa tako i u školi.

    Samo mjesto je irelevantno. Zabrana vjerske nastave je isto kao kad bi zabranio roditeljima da vaspitaju djecu u duhu određene religije. Dakle kršenje prava na vjeroispovjest. Nasilno nametanje ateizma i sl. Poštovanje ljudskih prava podrazumijeva i poštovanje prava na vjersku nastavu (naravno ako to dijete odluči). Zabrana vjerske nastave u školama je atak na slobodu vjeroispovjesti i predstavlja akt vjerske netolerancije.

  13. Može da mu bude nebulozno, može da mu bude bajka, ali može i da to prihvati kao vrstu filozofije, i da živi boljim životom. Meni nije nebulozno. Da li sam nezreo?

    Kad postanu punoletna, deca su već ljudi sa izgrađenim mišljenjima.

    Brate, kontradiktoran si.

  14. Zabrana vjerske nastave djeci do 18. godine je takođe kršenje ustava, jer se time krši sloboda vjeroispovijesti.

    Правац црква па питаш попа. Какава школа и религија бре? Чујеш ли ти своје мисли пре него што лупиш тако. Сваки поп који је прави поп ће ти помоћи да схватиш то у шта верујеш, па и ако не верујеш, радо ће причати са тобом о томе док не кренеш да га дркаш.

  15. Nemoj baš toliko da potcjenjuješ mentalni sklop djece. Djeca imaju podjedako pravo i da pohađaju i da ne pohađaju vjersku nastavu. Zabrana vjerske nastave djeci do 18. godine je takođe kršenje ustava, jer se time krši sloboda vjeroispovijesti. Kako će dijete naučiti bilo šta o svojoj religiji ako mu se to onemogućava do 18. godine. Niko nema pravo da zabranjuje vjersku nastavu i vjersko vaspitanje, počevši od porodice, pa tako i u školi.

    Samo mjesto je irelevantno. Zabrana vjerske nastave je isto kao kad bi zabranio roditeljima da vaspitaju djecu u duhu određene religije. Dakle kršenje prava na vjeroispovjest. Nasilno nametanje ateizma i sl. Poštovanje ljudskih prava podrazumijeva i poštovanje prava na vjersku nastavu (naravno ako to dijete odluči). Zabrana vjerske nastave u školama je atak na slobodu vjeroispovjesti i predstavlja akt vjerske netolerancije.

    Niko ne priča o zabrani uopšte, nego da se ne uči u školama.

  16. Правац црква па питаш попа. Какава школа и религија бре? Чујеш ли ти своје мисли пре него што лупиш тако. Сваки поп који је прави поп ће ти помоћи да схватиш то у шта верујеш, па и ако не верујеш, радо ће причати са тобом о томе док не кренеш да га дркаш.

    TAČNO!

  17. Пример: Мој теча је муслиман, оно, по рођењу, иначе атеиста окорели. И сад његова ћерка, моја сестра од тетке, у основној школи мора да слуша веронауку, јер су сви остали родитељи своју децу пријавили за то, нема никог на грађанском. Донела је пре неки дан из школе неке иконе, неке макете манастира, тако нешто су им делили. КАКВА СВИЊАРИЈА.

    Nametanje, ruzno nametanje, ako ne odes na cas popijes kaznu, a time se krsi pravo na slobodu veroispovesti, da je normalna drzava nadlezni bi to resili.

    Сос то су 2 од колико школа у Сврбији?

    Koliko se ja secam, ali nisam 100% siguran, pored veronauke pri upisu u srednju je trebalo da zaokruzim i koju religiju cu slusati ali za to stvarno nisam siguran, ali sam 100% siguran da je u jednom delu trebalo napisati svoju veroispovest, a to je sigurno imalo nekakvog uticaja na to sta cu da slusam ako odaberem veronauku.

  18. Zabrana vjerske nastave u školama je atak na slobodu vjeroispovjesti i predstavlja akt vjerske netolerancije.

    E jebiga sad, Jovičiću. Ako nema verske nastave u državnim školama to ne znači da je ona zabranjena. To što si napisao je isto kao da si napisao da je predmet prva pomoć zabranjen u školi. Nije zabranjen, nego je neki glavonja rešio da nije dovoljno bitan.

  19. Koliko se ja secam, ali nisam 100% siguran, pored veronauke pri upisu u srednju je trebalo da zaokruzim i koju religiju cu slusati ali za to stvarno nisam siguran, ali sam 100% siguran da je u jednom delu trebalo napisati svoju veroispovest, a to je sigurno imalo nekakvog uticaja na to sta cu da slusam ako odaberem veronauku.

    Што аутоматски повлачи угрожавање приватности и потенцијалну дискриминацију. Опет долазимо до законских одредби које то не дозвољавају. Гамби реци то боље и реци ми да серем ако нисам у праву.

  20. Tetka je izneo neke dobre argumente, ali evo u čemu se ne slažem. Ako govorimo u načelima i hrišćanski moral shvatimo kao ljubav prema bogu, prema bližnjem, onda nema tu ničeg sustinski "lošeg" (kako mrzim ovu reč). Ali problem je u tome što veronauka (i hrišćanstvo) nije samo hrišćanski moral i vaspitanje, već je to čitav jedan paket ideja kojim se u čoveka ugrađuje jedan pogled na svet koji može obeležiti čitav čovekov život. Mi prosto nemamo pravo da instituciono ugrađujemo u dete takve ideje, čak mislim da imamo obavezu da ga od njih sačuvamo (ali to je utopija). Te ideje su društvena činjenica, prisutne su u svetu u kome živimo. Dete će se zasigurno susresti sa njima, tek tada se, u interakciji sa drugim ljidima van državnih isnstitucija, može pojaviti njegova sloboda izbora da ih ono samostalno prihvati ili ne i mi to naravno ne možemo da zabranjujemo, kao što ne možemo da zabranjujemo indoktrinaciju dece od njihovih roditelja. To je prosto privatan sektor u koji država nema pravo da zalazi. Ali naponinjem, država nema pravo da instituciono indoktrinira pojedinca, a naročito ne dete.

"vukajlija.com ide kaj mene na bookmark hahahahahaaa #ROFL"

@rmucev | 20. Oktobar 2010.