Веронаука: Друштвени паразит или само стереотип

  1. Не видим која је разлика веровати да је бог створио све или да се вероватноћа та. Оно што је бог за верника, то је и вероватноћа за атеисту научника. Како?
    Бог се не доказује, бог је ту и кривац је за све што постоји, не може се утицати на њега, али он утиче на све. Апстрактно биће које врши апстрактне радњи и даје апстрактне резултате.
    Вероватноћа, кривац за све што постоји, не може се утицати на њу, али је крива за све, због вероватноће се дешавају ствари које се не очекују увек, или се не очекују ни мало, па се касније види да је вероватноћа и за то крива.

    Sve je to okej, ali pričamo o veronauci, školskom predmetu za koji smatram da ima smisla ako se predaje mlađim uzrastima (inače možemo imati samo filozofiju, sociologiju, komparativnu religiju i slično). Kako deci objasniti ove apstrakcije?

  2. Da li vi mislite da jedino veronauka izgrađuje čovekovu veroispovest?

    Mislim da je osnovni problem na Vukajliji taj što pojedini misle da je ateizam "zreo", "ispravan" i jedini logičan stav o veroispovesti, pa sada napadaju ljude koji veruju i imaju drugačiji stav od njih. Odjava i kraj.

  3. Nece biti uskraceni od bilo kakvog kontakta sa religijom, ali ne bih da rizikujem da moja sestra ili dete jednog dana budu imali zatucanog popa koji deli brosure u bojanke inspirisane kreonizmu i teskom propagandom kakve sam ja imao. Sa 15-16 ce biti u stanju da u prvoj srednje zatrazi premestanje na gradjansko ako pop previse lupa.

  4. Dobro, ali što kasnije počneš sa veronaukom, ona sve manje ima značaj kao vaspitni predmet, i sve više postaje običan školski predmet koji ti daje neka znanja iz opšte kulture. Ne znam koliko to ima smisla, ako su veronauka i građansko vaspitanje zamišljeni kao, je li, vaspitni predmeti.

    Ако ти родитељи или старатељи не дају упутсва како бити добар и бољи човек и то не искористиш у интеракцији са друштвом да не скренеш са тог пута, ни једна религија ти неће помоћи јер си поводљив и мекушац. Такви људи не заслужују ништа. Мене нису терали да будем добар нити су ме терали да будем теиста или атеиста.
    Трудио сам се да не радим другима што не бих себи. Био сам атеиста као клинац јер ми је апсурд да неко пун љубави створи све, па да потопи Содому и Гомору, тако пун љубави а свемогућ, место да их спаси од греха, па сам закључио да је све време седми дан. Касни је сам "мислио" да сам спозно бога па сам посто теиста. После сам схватио да сам у свету иза дуге и вратио се у атеизам и реални свет.

  5. Ако ти родитељи или старатељи не дају упутсва како бити добар и бољи човек и то не искористиш у интеракцији са друштвом да не скренеш са тог пута, ни једна религија ти неће помоћи јер си поводљив и мекушац.

    Apsolutno tacno.

  6. Ако ти родитељи или старатељи не дају упутсва како бити добар и бољи човек и то не искористиш у интеракцији са друштвом да не скренеш са тог пута, ни једна религија ти неће помоћи јер си поводљив и мекушац.

    Čini mi se da je ovo vezano za ono pitanje iz mog prvog posta. Koliko ima smisla držati vaspitne predmete? Treba li škola da vaspitava decu i kako? I tako to. :)

  7. Tronožac

    Da li vi mislite da jedino veronauka izgrađuje čovekovu veroispovest?

    Mislim da je osnovni problem na Vukajliji taj što pojedini misle da je ateizam "zreo", "ispravan" i jedini logičan stav o veroispovesti, pa sada napadaju ljude koji veruju i imaju drugačiji stav od njih. Odjava i kraj.

    Не изграђује али је трује, као и било која друга врста индоктринације. Штанцовање људи истих или сличних ставова, штанцовање људи истих размишљања, немогућност исказивања својих негодовања јер си сматран отпадником од доктрине...
    То што вернике сматрам незрелим, не значи да нећу ићи на пиво са њима и разговарати или шта већ. Моја је ствар колико зрелим некога сматрам, и то није ниподаштавање. Ја не нападам (као и остали атеисти овде) већ разговарам са људима који желе да разговарају. Обично људи оду када немају шта смислено да кажу.

  8. Meni se malo prispavalo...

    :zijeva:

  9. То што вернике сматрам незрелим, не значи да нећу ићи на пиво са њима и разговарати или шта већ.

    Eto vidis, ja recimo nezrelim smatram vernike koji slepo veruju u sve sto je receno u Bibliji, i posopaju vodicom one koji tvrde da to nije doslovno tacno.

  10. Čini mi se da je ovo vezano za ono pitanje iz mog prvog posta. Koliko ima smisla držati vaspitne predmete? Treba li škola da vaspitava decu i kako? I tako to. :)

    Једино сам себе можеш васпитати. Може моја мајка мени да говори да не причам женама да су дебеле, али ако ја хоћу то да причам ни бич ни букагија ме неће одвратити. Треба само да схватиш шта је (у неком "глобалном" систему вредности) баш лоше и шта се сматра колко толко добрим, и на основу тога да се изградиш сам. Све што ниси сам изградио ће да ишчезне кад тад.
    Ево моја баба покојна је била пресрећна када сам био у вези са једном религиозном девојком (шљам људски по питању хришћанског морала) и тужна што смо се разишли верујући да ће ме та девојка на прави пут нагнати. Покушавала је и ја сам се правио да хоћу и на крају реко "море марш бре".
    После сам опет био са верујућом али њу болео курац какав је мој став по том питању и више сам о вери наочио са њом него са оном другом.
    Јебали вас васпитачи. Он ће мени да каже "не туци га". ШТО ДА ГА НЕ ТУЧЕМ? "није лепо". КАКАВ ЈЕ ТО АРГУМЕНТ????
    "Узми ракије." Не пије ми се. "Ајде, ваља се." ШТО? Па ваља се! МРШ У КУРАЦ. Такви су већином васпитачи.
    ЗАШТО - ЗАТО! САМ НА СВОМЕ И ВАСПИТАШ СЕ.

  11. "Не изграђује али је трује, као и било која друга врста индоктринације. "

    To ti misliš da truje. Neko drugi ne misli tako. Puno imamo mi još stvari da saznamo i vjernici i ateisti. Duga su i duhovna traženja, i pitanje je da li je iko ovdje zaista svjestan zašto je vjernik ili ateista. A teško je i mijenjati svoja vjerska ubijeđenja i načine razmišljanja.

  12. Eto vidis, ja recimo nezrelim smatram vernike koji slepo veruju u sve sto je receno u Bibliji, i posopaju vodicom one koji tvrde da to nije doslovno tacno.

    Не знам какво је веровање отворених очију? Веровање је по дифолту слепо. А ти ако си вернук МОРАШ веровати у то што пише у библији. Али те неко мора упутити шта је буквално, шта је пренесено, шта је не знам ни ја шта. Ако сам кренеш да тумачиш библију можеш да идеш код Лутера и компаније.
    Библија је књига најобичнија ако немаш пропратну литературу која иде уз њу, као и познавање хебрејског, старогрчког, историје, историје морала, филологије и ко зна чега, и да не заборавим, свето предање је неопходно за тумачење тога. Ко нема све то марш код попа па нек се информише.

  13. Duga su i duhovna traženja, i pitanje je da li je iko ovdje zaista svjestan zašto je vjernik ili ateista.

    Ево ја знам зашто сам атеиста. Али то је мој разлог који би већини био смешан јер доживљај у свести не може речима да се дочара. Да је језик савршен не би било свађа због неспоразума.

  14. Vera je individualna stvar, barem smatram da tako treba da bude. Ne volim da neko utiče na mene niti da ja utičem na nekog po pitanju vere (izuzimam užu porodicu).

  15. Не могу изузети ужу породицу. Они треба да се мешају ако ја тражим да се мешају. Ако је вера лична ствар онда је искључиво лична.

    ЕДИТ: Моји су били толико фер да са мном нису ич причали о религији. Хвала им на томе.
    До душе... љољ. Деда ми је говорио да је то измишљотина, а баба да је то супер. Тако да њих двоје не рачунам јер су се потирали својим смешним аргументима :Д

  16. Jesu li i indulgencije bile po svetom predanju, i inkvizicija, i papska nepogrešivost, i slavljenje slave itd? I razni pagaski elementi u hrišćanstvu. Nisam siguran. Mislim da je Luter imao neke dobre ideje i plemenite ciljeve. Između ostalog, htio je da očisti hrišćanstvo od paganizma. Ako ništa, bar je umanjio uticaj papstva i doprinjeo opismenjavanju ljudi, tako što je preveo Bibliju na njemački što je znatno ubrzalo razvoj nauke.

  17. Pa ni meni niko bas nije pricao o religiji, cale mi je rekao da bacim prve knjige iz veronauke koje sam dobio u prvom razredu jer su stvarno bile otrov za decu tog uzrasta, a keva je vise ateista koji postuje pravoslavne obicaje.

  18. Мислиш паганске обичаје? Божић, васкрс, славу, преношење младе преко прага, просипање воде за неким...

  19. иблија је књига најобичнија ако немаш пропратну литературу која иде уз њу, као и познавање хебрејског, старогрчког, историје, историје морала, филологије и ко зна чега, и да не заборавим, свето предање је неопходно за тумачење тога. Ко нема све то марш код попа па нек се информише.

    Tako je
    Ja sam se uvek pitao šta bi bilo da je umesto biblije napisana drugačija naučnofantastična knjiga u to vreme recimo gospodari prstenova da li bi mi danas verovali da je midzet spasitelj sveta

  20. "Мислиш паганске обичаје? Божић, васкрс, славу, преношење младе преко прага, просипање воде за неким..."

    Pa da, to je sve paganizam, zato sam ja i najbliži protestantskom obliku hrišćansta, kršten sam u pravoslavnoj crkvi, ali se sad ne vezujem ni za jednu denominaciju, jer smatram da su sve crkve iznevjerile izvorno hrišćanstvo, gledaju svoje interese, i ubacile su koliko hoćeš paganzma u svoje dogme, običaje i sl.

"Serbian version of Urban Dictionary. Named after Serbian dictionary writer."

Urban Dictionary | 1. Jul, 2010.