Zeitgeist

1. A zašto uopšte prihvatati bilo kakav projekat? Tuđi projekat, tuđu unapred smišljenu ideologiju?

Zašto ne uzeti SAMO NEKE ELEMENTE iz tog projekta i dodati svoje ideje. Modifikovati, izmijeniti. Staviti na javnu raspravu (banalizujem).

A ne prihvatati sve zdravo za gotovo, što je neko tamo smislio. Najvažnije je da ljudi kritički razmišljaju i da uključe malo mudrosti, a ne samo inteligencije.

Po načelima mudrosti, mislim da se čovjek ne bi dobro osjećao u tom poretku "Venus project".

Ajde da vas vidim, ko od vas smatra da je najupućeniji u Venus project - neka napiše u nekoliko kratkih teza ŠTA TAČNO I PRECIZNO DATI PROJEKAT PODRAZUMIJEVA I PREDVIĐA, pa da onda lagano uzmemo tezu po tezu da pročešljamo, da vidimo šta tu valja, a šta ne valja, šta vrijedi, a šta treba odbaciti.

2. Ili da pogledaš film umesto da ti prepričavamo.

3. TL; DR :)

Bez zajebancije, stvarno je predugo i preopširno. Ima li neka kraća verzija ili neki FAQ?

Ko će sad čitati 80 strana i još raspravljati o svemu tome? (možda i pročitam, ali opet, treba neka kraća verzija pogodnija za raspravu)

4. Pa Jovičiću, tom logikom niko ne bi postovao na tvojim temama. :D

5. jebi ga, 3 stranice nisu isto što i 78.

By the way, ovo sam namjerno ovako rekao, čisto da vidim hoće li neko jedva dočekati da mi prebaci za moja dugačka pisanija!

Ali da trebam i ja malo skratiti priču to stoji. (Mada nekad ne možeš puno da skratiš ako želiš reći sve što imaš na pameti)

6. Znam, ogromno je, jbg. :)

Aj da probam.

1. Ukidanje novca i bilo kakvog oblika monetarne ekonomije. Ukidanje imovine.
    2. Uspostavljanje ekonomije resursa.
    3. Korišćenje obnovljivih izvora energije ( totalno odricanje svih štetnih i zagađujućih oblika izvora energije, fosilnih goriva, fokusiranje na energiju vetra, plime, talasa, sunca i geotermalnu energiju ( procena da ove energije trenutno ima za budućih 4 hiljade godine )
    4. Prečišćavanje voda i desalinizacije morske vode za potrebe ljudi. Zdrava hrana.
    5. Potpuna automatizacija svih procesa. Krajnji cilj - težnja da se ljudska radna snaga približi nuli.

Ja sad ovo karikirah, al to su neke osnove. Mada, gomilu sam zaboravio.

7. 1. Ukidanje novca i bilo kakvog oblika monetarne ekonomije. Ukidanje imovine.

= komunizam, vrlo rizično! A sem toga i zadire u ljudska prava! Jedno od osnovnih ljudskih prava je pravo na privatnu svojinu. Znači opet nacionalizacija! Dakle što je neko godinama sticao, ti mu to lijepo otmi, i pretvori u društvenu svojinu. A sem toga ima i ona čuvena parabola iz ekonomije koja ilustruje neefikasnost i katastrofalnost komunizma. Zove se tragedija zajedničkog pašnjaka. Ukratko - kada je uveden zajednički pašnjak svi su tu počeli nemilice da napasaju svoju stoku, a nisu dovoljno o istom pašnjaku vodili računa (Nije moje, šta be boli k...) dok pašnjak nije propao. A dok je svako imao svoj pašnjak on ga je i održavao i vodio računa o njemu. I sve u svemu, veće blagostanje u selu je bilo prije dok su svi imali svoje pašnjake, nego kad su pašnjaci spojeni u jedan zajednički.

2. Uspostavljanje ekonomije resursa.

A ko će upravljati tim resursima i odlučivati koja je optimalna upotreba istih? U svim komunističkim zemljama se centralno planiranje pokazalo kao neefikasno.

3. Korišćenje obnovljivih izvora energije ( totalno odricanje svih štetnih i zagađujućih oblika izvora energije, fosilnih goriva, fokusiranje na energiju vetra, plime, talasa, sunca i geotermalnu energiju ( procena da ove energije trenutno ima za budućih 4 hiljade godine )

Ovo podržavam! Ali ne može ni to preko noći. Ipak, u svakom slučaju sam za.

4. Prečišćavanje voda i desalinizacije morske vode za potrebe ljudi. Zdrava hrana.

To djelimično podržavam. Uvijek sam za zdravu hranu, ali DOK JA ODLUČUJEM SVOJIM UMOM ŠTA JE ZA MENE ZDRAVO I ŠTA HOĆU DA JEDEM. A ne da mi neko iz centrale diktira kakvu zdravu hranu trebam jesti i da mi sastavlja dijetu.

5. Potpuna automatizacija svih procesa. Krajnji cilj - težnja da se ljudska radna snaga približi nuli.

To bi dovelo do blagostanja, ali i do depresije. Ljudi kad ne rade nešto korisno, ne doprinose, uglavnom padaju u depresiju i osjećaju se beskorisnim. Osim toga ako bi svako radio šta mu je volja, OSLABIO BI NAPREDAK ČOVJEČANSTVA - jer je majka svakog napretka i svih pronalazaka NUŽDA I POTREBA.

Kad svi imaju sve potaman, niko neće imati neke potrebe da izmišlja nešto novo. A takođe bez ekonomskog takmičenja ili nekog drugog takmičenja, neće moći kroz svoje doprinose da se ostvari ni na društvenom planu.

Za vrijeme Drugog svjetskog rata brzina naučnog progresa je bila OGROMNA samo zato što je nužda tjerala ljude da razvijaju razne stvari u vojne svrhe.

8. Što se se ućutali? :)

9. Mora da si im argumentima uvalio kurac, pa ih sad sramota da postuju.

OU O O O OU O

10. Пеки већ сам метн'о на ону тему овај коментар! ПОБЕДА ЈЕБЕНА! ЗИГХАЈЛ!

едит: Зајтгајст!

11. ЉОЉ ево ме:)) Ђес ти?

12. Ево, кулирам.

П.С. У јбт, погрешна тема. ;)

13. Ја нисам гледао филм, али контам да је на фору оног нашег, жиг ђавола или шта већ, ако грешим, исправите ме

14. Јесте, на ту фору, само боље урађен. Кад си наварен, још можеш да се и утрипујеш, док за ДА не помаже ни метак у чело.

15. Fejs, ne grešiš puno. Mada ima bar neke logike, za razliku od DA.

16. Јесте ви гледали пародију од Лудог Психијатра? Ја сам тако и дошао на овај сајт.

Rekli o sajtu

Da. Definitivno ima dobrih fora, svaka čast onima koji ih smisliše. Respect Vukajlija.

MyCity Forum · 4. Februar 2009.