Prijava

Повреде су саставни , наравно нежељени , део већине спортова.
Колико пута сте се повредили?
Током бављења ког спорта сте се повредили?
Како и зашто сте се повредили?
Да ли су вас неке повреде трајно удаљиле са спортских терена/борилишта?
Како подносите повреде и њихове последице?
Имате ли неки савет у вези превентиве повреда у вашем а и осталим спортовима?

Оно , удрите , можда се сетите нечег што ја нисам ....немојте се снебивати....

На фудбалу ме саплео неки баџа пао на леву руку - 2 месеца гипса.

На баскету банана од стране лика који је висок 210 цм, пао сам на исту руку - гипс 3 месеца.

Најтеже што сам се повредио је био отворени прелом подлактице, последње, угануће чланка пре 7,8 месеци. За руку сам носио гипс 6 недеља, плус рехабилитација, за ногу само добро утегнут завој због фиксирања, али само неколико дана, док не спадне оток.

Повреде, као бол, не подносим тешко, али подностим тешко чињеницу да ћу бити прикован за кревет неко време, као и да нећу моћи да се бавим спортом...

Дешава ми се да преоптерим ноге када учестало играм баскет. Прошлог лета, нпр. сам играо баскет буквално сваки дан, 2 месеца. После месец дана, почела су да ме боле колена ненормално, па сам послушао савет и узео код Кинеза стезник за сто динари. Уради свој посао.

zvuči debilno al slomio sam prst tako što mi košarkaška lopta pala na jagodicu to mi jedina sportska povreda udaranje i ogrebotine ne računam to valjda svako ima po 200 komada

Izvrtao zglobove na basketu, ali toliko često da su se ti ligamenti štatijaznam toliko razjebali da sam ih izvrtao svaki dan. Ne samo na sportu, nego svuda. Stanem na kesten ili na kamen i padnem na sred ulice. Boli minut, iščupam ga malo, namestim i nastavim ko da ništa nije bilo.

Pošto nisam mogao bez sporta par meseci da se to namesti kako valja, jedan čovek mi je rekao da igram odbojku na pesku. Tu ne mogu da se izvrnu zglobovi, a pospešuje se njihovo vraćanje u normalu. Tako da sam igrao odbojku, tri meseca svaki dan i nijednom nisam izvrnuo zglob. Sad je kobog.

Trenirao sam košarku deset godina pa mi odatle vuku povrede. A one su, iščašio sam oba skočna zgloba, jednom sa nezgodno doskočio a drugi put su me faulirali i bukvalno sam udarcem zgloba o parket sjebao zglob, to je solidno više bolelo nego loš doskok.
Osim toga nekoliko prstiju sam nabio udarcem lopte, jedan i polomio. Sve to i nije strašno, dešava se i nije me omelo na više od dve nedelje van terena međutim, imam slabe metatarzalne kosti (ono što su povređivali Runi i Bekam,bilo milion fotki), i dešavalo mi se da mi na oba stopala od napora i konstantnog naprezanja prsnu prvo leva pa zatim desna metatarzalna kost. Tu sam pauzirao po mesec i više dana, nisam mogao ni da hodam normalno a kamo li da trčim. Posle basketa sam hteo na atletiku ali nisam mogao upravo zbog tih kostiju, jer sam bio sprinter a na tom delu stopala mi je čitav oslonac.

I ja imam problem sa zglobovima,ne bas u toj meri kao Francky,ali retko kad se desi da odigram partiju basketa bez izvrtanja zgloba.Ovo za odbojku na pesku nisam znao,tako da cu morati da primenim cim bude prilike za to.

Ništa posebno par uganuća ruku gomile i gomile izgrebanih kolena lakata i ostalih zglobova tri put sam k'o mali skenjav'o glavu prvo u selu na tanjiraču, pa me burazer zakucao ljuljaškom i onda ortak drvenom klompom i imao sam jednom bolesno veliku čvorugu na čelu kad je taj isti burazer bacio tabure na mene....
PS Strajo u kom si klubu trenirao?

A savet je: ako izvrnete zglob, nemojte da dajete da vam doktori odmah cepe gips i 6 nedelja mirovanja, to je glupost! Ili samo mirujte, ili idite kod nekoga ko provereno zna da namešta kosti, gips se koristi za prelome, za iščašenja nije dobar. Ako je neko voljan da dođe u Kg zbog nameštanja mogu da mu dam broj telefona čoveka koji to odlično radi.

EDIT:

PS Strajo u kom si klubu trenirao?

U Koloncu, Šumadiji i Radničkom.

Ragbi. Levo rame dislocirano na tekmama 5, 6 puta. Desno dva puta. Razne poderotine, šivenja i slično. Skočne zglobove i izvrnuća sam davno prestao da brojim. Rame nastavlja da me jebava na skoro svakom basketu, nerviram se kao budala, dete može da mi izvuče ruku. Nikako da ga zalečim, kao Mel Gibson u smrtonosnom oružju sam. Lomio sam skoro sve prste na rukama. U nekoj tuči kad sam bio klinac nisam stegnuo pesnicu dobro, i polomio šaku. Retos, ne odem kod lekara i sad su mi tri prsta na desnoj šaci kraća nego na levoj. Mogu da nastavim, ali ove su mi omiljene.

U Koloncu, Šumadiji i Radničkom.

Uuuuuuu pa onda nisi loš xD Ja sam igrao u bedi Bresničkoj, KK Kragujevac xD

To što Straja kaže-nikad nemojte da idete kod doktora za izvrtanje zglobova. To su banalne povrede, ja nikad nisam bio. Nikad ni neću otići. Ako se sjebe koleno, direkt sa terena kod doktora-ni kući ići. Kolena su zajebana.

LOL solidan sam bio, reprezentacije omladinske, 'vo 'no, koje si godište ti?

Apsolutno. Drug je na tekmi sredio koleno, bez ozbiljnog sporta za vjeki vekov...

reprezentacije omladinske

Strajo ja to zovem malo više nego "solidno" xD Godište '95 najbolje xD

Jedno 20x zakucan o martinele na terenu za mali fudbal od strane grmalja kojima je krivo kad ih pretrčiš. 1x probio daske. Izvrnuo levo stopalo tako kritično na basketu da mi je doktor rekao da je bolje da sam slomio. 7 nedelja longeta. Pre jedno pola godine na fudbalu me je lik šutnuo iz sve snage jer je na volej moje stopalo uhvatio i iz sve snage me špicem šutnuo u gornji deo stopala. Samo sam izgubio osećaj u nozi i osetio takav bol kao da me je neko nožem pocepao. I ponosna povreda - levi guz sam pocepao na špic od radijatora! :D Rez dugašak 5cm, dubok 3cm!

Aaaa pa ne znam te onda, da si oko 90-og pa bih znao koji si. :)
Nego da ne spamujemo, nadam se da nisi batalio a ako jesi napravi kambek.
I dodatak temi: kolena i ligamente čuvajte to se slažem a ako kojim slučajem povredite prepone (tipa istegnete ih) nemojte da mažete one masti što vam greju mišiće i ligamente i da trenirate uprkos povredi prepona, prepone moraju da se odmiruju.

Strajo i ja sam neko vreme trenirao u Koloncu, odustao posle mesec i po dana, bilo mi dosadno da svaki drugi dan idem na trening, bilo mi bolje da se zajebavam u Mesnoj :)
Inače nemam nijednu ozbiljniju povredu uopšte, sem slomljenog prsta koji sam sjebao na fudbalu, pre nedelju dana skinuo sranja s noge...

E jebiga moram polako u kambek jer me muči nesportska povreda imao sam operaciju pluća pre nedelju i po dana i sad idem polako xD

bilo mi bolje da se zajebavam u Mesnoj :)

Ha, pa mi smo i iz istog naselja! (nemoj adrese da pišeš :))
A tebi LOL želim da se oporaviš, nijedna operacija nije za zezanje.