Podijeli sa Vukajlijašima

1. A gubiš iz vida to koliko je recimo EU pomogla Grčkoj da ne bankrotira, iako Grčka i nije pretjerano "ozbiljna" država u EU.

Oni su ih i osakatili obj.
    Kao banka koja ti reprogramira dugove primer (citaj mmf)

Jbt pa bila je kriza i doveli su Ciprasa koji je kampanju zasnovao na raskidu saradnje sa mmf i svi se primili kao to ebacemo švabe sad, ofc cim je krocio na vlast izjebo je narod, kao i ova Meloni sto je bila anarhista toboz.
    I posle se vratio ovaj Micotakis i sve u redu, podmetnut trojanac bio Cipras

Secam se u Greciji pre par godina dajem ovom liku za aprtman novcanicu 500 jura kaze mi Evangelos ne mozemo mi sa tom novcanicom ovde nista, molim te daj mi manje apoene ovo mi nece primiti u banci

2. Secam se jedino da je bila spika za Libiju da u momentu zapadne agresije nije imala nikakve spoljne dugove, retkost bukv.

Ne znam el postoji zemlja jedna danas bukv koja ce moci ikad da vrati dugove i kome je sustinski duzna, dal nekoj drzavi ili nekom privatniku (SOROS)

Putin odradio dobru stvar sto presto da prodaje resurse osim u rubljama jepte se cigani sa vasim stampanjem novca

3. Nije ni EU monolit. Imaš tamo i Mađarsku, koja je prilično konzervativna, imaš Poljsku koja je zabranila abortus, itd...

Ne znam gdje si stekao generalno tako loš utisak o EU, Caro.

O svemu se može zauzet negativan stav, ako filtriraš informacije i gledaš samo ono što je loše.

Jbga, nama masa ljudi odlazi svakako u EU, i mnogi se nikad ne vrate. Što bi tamo išli ako je tako loše. I što više zemalja ne izađe iz EU, ako je tako loše? Kad su mogli Britanci, što ne izađu još neki?

4. Stvar oko zaduživanja je komplikovanija nego što ljudi misle.
    Ti se suštinski možeš neograničeno zaduživati dok god ti je priliv novca od novih kredita veći od iznosa rata svih kredita koji dolaze na naplatu.
    Ako ti u jednoj godini dobiješ milijardu i 100 miliona kredita, a moraš vratiti milijardu starih kredita, ti si na neki način naprabio dobar posao. U plusu si.
    A inflacija takođe "jede" realnu vrijednost rata kredita... Tako da u suštini, osim ako se ne ide u ekstreme i baš ne pretjeruje, taj. model konstantnog zaduživanja prilično dobro funkcioniše.
    Tu je jedini problem što MMF uslovljava države, prije nego što im odobri kredit.
    Uglavnom su ti njihovi zahtjevi iz njihove perspektive posmatrano razumni, tj. ciljaju na to da se osigura solventnost te države, tj. njihova mogućnost otplate kredita, jer niko neće da daje pare za džabe.

Oni tu traže od država npr. da orijentišu ekonomiju na izvoz da bi imali priliv deviza. To često nije baš najbolje za te države, jer se time zanemaruje razvoj domaćeg tržišta, ali iz perspektive MMF-a, to je dobro, jer sa prilivom deviza, država će moći da vrati kredit.

Tako da to uslovljavanje jeste malo problematično. Ali zaduživanje kao takvo nije problem, dok god ne pređe u ekstrem.

5. Nije ni EU monolit. Imaš tamo i Mađarsku, koja je prilično konzervativna, imaš Poljsku koja je zabranila abortus, itd...

Postala u nekom momentu, Orban bukv Sorosev stipendista posle se predomislio. Poljska bukv podeljena i ubira neke benefite jer je kontra ruja, sustinski nema tamo blagostanja idu u svabiju da sljakaju. Sad je poljska neko jaje. Evo vratili im ovog tuska i odobrili silne milijarde potencijalno se pominju kao nova meta za rat sa putinom otprilike su sledeci

O svemu se može zauzet negativan stav, ako filtriraš informacije i gledaš samo ono što je loše.

Odgovor je jednostavan, projekat EU nije formiran za balakanoide (vidi se iz navedenih primera), u pitanju je zapadni projekat za katolike i sl. Al sad je i kao takav u solidnom kurcu def nije nesto za sta se pusta slina iz usta kao ranije, i generalno posebno posle korone te price o slobodama su u solidnom sranju

Jbga, nama masa ljudi odlazi svakako u EU, i mnogi se nikad ne vrate. Što bi tamo išli ako je tako loše. I što više zemalja ne izađe iz EU, ako je tako loše? Kad su mogli Britanci, što ne izađu još neki

Kao sto su razne zemlje usle tako i ne mogu da izadju, ne pitaju se bukv, kao hrvati sto je 25% glasalo za ulazak, ili CG za NATO, el sme recimo neko da izadje iz NATO prostom voljom naroda lol
    Ljudi idu gde imaju priliku bolje da zarade i sta im se reklamira. Evo uzmi primer zašto nemci vole da im u bolnicama rade devojke iz bosne/srb/hr a ne recimo iz turske/indije/afrike.

6. Slažem se da nije lako izaći, mada nije nemoguće. Teže iz NATO-a nego iz EU.

Evo uzmi primer zašto nemci vole da im u bolnicama rade devojke iz bosne/srb/hr a ne recimo iz turske/indije/afrike.

Na naše gledaju samo kao na sirotinjsku varijantu Švaba, a ove ovamo su druga rasa i religija... što u startu izaziva nepovjerenje. Jbga. rasizam klasičan.

7. Neš se leba najesti od eu zapamti ovaj post mooooj jovure

8. Ko zna, možda si i u pravu. Meni je lično teško da povjerujem da su svi ostali budale, samo smo mi pametni. Jedna od dogmi opozicije, u koju iskreno, i ja vjerujem, je to da EU domaćim političarima ne odgovara, jer se tamo zna neki red, dok kod nas mogu da rade šta i kako hoće... Kažem to je opozicionarska dogma, ili talking point, ali vjerujem da tu ima istine. Nije stvar u tome da te neko kontroliše iz Brisela, već da se napravi pravna država koja funkcioniše, i da se malo reducira korupcija, ako je moguće. Barem da se krene u tom smjeru. A EU, zahtijeva neke reforme koje bi olakšale vladavinu prava, i te neke munje :D

9. ukratko carina sa eu 1% za njihove korporacije, otvaraju mass preduzeca u srb jeftina radna snaga-vucicev populizam, dobijaju besplatnu zemlju i subvencije drzave za radna mesta u njihovim fabrikama (domace ko jebe), plate u javnom sektoru u kurcu takve da kvalitet ti odlazi iz zemlje, roba koju dobijas placas je skuplje nego sto tamo kosta pri tome je II ili III klase. Klasicna eksploatacija u svakom smislu.

To nije moglo bez ucene. Ko bi normalan radio takve ustupke. Radili su i zuti da ne bude neke zabune. I neki tamo mmf ti vodi finansije toboz ima plan za tebe

Sedi jedan moj Jovo

10. je to da EU domaćim političarima ne odgovara, jer se tamo zna neki red, dok kod nas mogu da rade šta i kako hoće

opet primer cro koja ima hdz vec 30+ dina sta je jevropa uradila ili evo recimo sto podrzava vucica

Nemas uvid u njihove koruptivne afere jer ti nisu u fokusu, manje vise je slicna situacija. Druga stvar koja buni je ogromna kolicina kapitala i veci standard pa se cini kao utopija sa naseg sirotiljskog aspekta gde je tamo sve lepo predivno. Jbg gomila ljudi se i vratila a i raznorazni celtovi i kamenofili ne mogu dana bez srbije obj.

Da me ne shvatis pogresno, ofc da se moze situacija isoristiti ulaskom u neku tamo eu, ovo sto sam naveo uglavnom vredi za siroke narodne mase tj opsti benefit

11. Nek si ti sve u pravu da je to sve loše, al ja ne vidim šta bi bilo bolje. U tome je problem.

Ako su na primjer problem strane firme, zašto mi ne otvaramo domaće?
    Zato što nemamo od čega... Molim lijepo.

Čim je jedna strana mnogo siromašnija, ne mogu odnosi biti sasvim ravnopravni.
    A opet i te strane firme, iako kupe kajmak i profit odnose u inostranstvo, plaćaju porez Srbiji i zapošljavaju srpske radnike, i doprinose rastu GDP-a.

Ako ne bi bilo priliva stranog kapitala, rast bi bio još slabiji.

Takođe, nerijetko sam čuo da su domaće gazde veća govna prema radnicima od stranih.

Strane firme su pod većom kontrolom države. U firmi gdje sam ja radio, jesu plate bile relativno tanke, ali nije bilo u koverti ništa. Sve ti fino uredno isplate na banku, imaš i hranu, i prevoz, i sve te neke normalne stvari.

A u domaćim firmama ti je koverta ko dobar dan. Prijave radnike na minimalac, ostalo u koverti. Time zajebu i državu, jer plate manje poreza, i radnike, jer im se manje uplaćuje za penziono, što znači, imaće kasnije manju penziju...

12. Ako su na primjer problem strane firme, zašto mi ne otvaramo domaće?
    Zato što nemamo od čega... Molim lijepo.

Zbog nelojalne konkurencije i monopola. Nemas uslove, nemas finansije, nemas podrsku sistema bukv.
    Evo recimo u srb ces italijansko ili francusko vino, sir svapski recimo platiti jefitnije nego srpski porizvod slicnog ranka. Npr nezvanicna je info da inspekcija ne ulazi u kineske prodavnice, ne moraju imaju fiskalnu kasu niko ne kotrolise. Takodje velike megamarkete uglavnom drze stranci koji ucenjuju domace proizvodjace, kako u takvim okolnistima uopste neko da pliva, rok placanja 6-12 meseci za proizvodjace aj guraj ti to. Ostaje ti domen usluge ili neki dil sa sistemom putem tendera pa da funkcionises.

Pogledaj od malagurskog tezina lanaca I ili II nisam sig, bukv ce ti nabrojati koje su sve firme u yu poslovale i radile izvoz do bombardovanja 99e, ima na yt sig sve u prvih 10-15min

A opet i te strane firme, iako kupe kajmak i profit odnose u inostranstvo, plaćaju porez Srbiji i zapošljavaju srpske radnike, i doprinose rastu GDP-a.

Jok, radiće na crno. Ovo je bukv deal da se sirotinja umiri, el imas posao, do jaja, esam obezbedio i penzije, ima da glasate. Vrzino kolo bukv sirotiljska spika

Strane firme su pod većom kontrolom države. U firmi gdje sam ja radio, jesu plate bile relativno tanke, ali nije bilo u koverti ništa. Sve ti fino uredno isplate na banku, imaš i hranu, i prevoz, i sve te neke normalne stvar

Pitaj kineze za kopanje zlata, rio tinto za litijum ili juru za pelene recimo. Ok ima i normalnih kompanija al to je vise kako se oni profilisu a ne kako se od njih zahteva.

13. JOVOR DETECTED

OPINION REJECTED

14. Problem je u tome što se EU i takozvani Zapad zasnivaju na kojekakvim slobodama, pravičnosti, čovekoljublju itd. Zemlje EU kupovale naftu od isisa preko Turske jer je bila jeftina i to im nije smetalo, kao što im uostalom ne smeta da umesto pokušaja mirovnih pregovora i deeskalacije sukoba u Ukrajinu deponuju oružje i novac kako bi rat što duže trajao, ništa za džabe naravno, već će to debelo naplatiti onim jadnim ljudima tamo. Jedinstvo, jednakost itd. a ovamo i dalje se dele na imućnije Nemce i rumunsku guliju, dok Mađarska i recimo Danska, praktično, nemaju dodirnih tačaka.

15. Nećemo mi u EU, jebe nam se da živimo u EU, hoćemo u Nemačku, Austriju, Švedsku i eventualno Francusku. Jebe nam se živo za Španije, Portugale i Bugarske, tamo eventualno na neki izlet i natrag za Švapsku.

16. Ursula dosla u Sarajevo rekla par lepih (obj dosla zbog tamo neke biznis seme) Jovur proguto mamak kae konacno lepe vesti.

Bio sam ubedjen da troluje BIH u eu loooooooool

17. Stim da ne gledam negativno na to kao drugosrpski mejmuni, fazon nismo dovoljno dobri da budemo deo te toboz zajednice, vec bukv trebas budes srecan sto nisi deo tog govneta bez obzira koliko si retardiran i bez toga

Rekli o sajtu

Bez ikakve pompe, Vukajlija se pojavila tokom ove godine i zabilježila skoro deset hiljada rječi u rječniku žargona koje su definisali sami posjetioci. Uzimajući za ime učestalu grešku u govoru kad ljudi zapravo žele da kažu Vujaklija, stvorena je zajednica stvaraoca slenga srpskog jezika i mjesto na kojem posjetioci treniraju svoju kreativnost. Ovaj kreativni ventil vas samo tako usisa i očas posla možete da izgubite sate vremena čitajući duhovite opaske kojim su definisani brojni izrazi iz popularne kulture i govora. Pozicionirajući se između ozbiljnih sajtova kao što su "Metak" i "Vokabular" na jednoj, i zabavnih "Srbovanje", "Kobaja Grande" na drugoj strani, Vukajlija je dokazala da famozni "user-created content" (sadržaj kreiran od strane korisnika) može sasvim lijepo da zaživi i na ovim prostorima. Ovogodišnja nagrada za najbolji sajt prema izboru Biznisbloga odlazi ovom istinskom Web 2.0 projektu kojem u definicijama nije izmakla ni domaća blogosfera!

Biznisblog · 26. Decembar 2007.