Занимљиве чињенице о историји Срба

1. Дал постоји досаднији посао од тог :)

Od lektorskog? Uradim tu i tamo neku knjigu, nije mi dosadno. Pogotovo ako je sadržina zanimljiva, a imam slobodu da oblikujem rečenicu kako se meni sviđa. To u nekim slučajevima dođe na pola puta do pisanja.

2. Зна ли неко нешто о презименима у Крајини и Лици? Зашто су онако луда и зајебантска? Типа Пузигаћа, Паликућа, Гузоња, Масникоса и тако то. Чуо сам неку теорију да кад су дошли аустријски пописивачи, ови су се спрдали са њима и давали им ова кретенска презимена, и ови само ладно уписали то у тефтер и касније им то остало.

3. Зна ли неко нешто о презименима у Крајини и Лици? Зашто су онако луда и зајебантска?

Можда овде http://www.poreklo.rs/

To u nekim slučajevima dođe na pola puta do pisanja.

То уз договор или је иначе тако? Ја сам мислила да је то само исправљање грешака, граматичких, правописних, синтаксичких, а не као када професорка прежврља цео састав црвеном. Уништи смисао, у сваком смислу. :/
    И да ли је Црњански имао лектора?

4. procitajte prvu rec u naslovu, debili

5. То уз договор или је иначе тако? Ја сам мислила да је то само исправљање грешака, граматичких, правописних, синтаксичких, а не као када професорка прежврља цео састав црвеном. Уништи смисао, у сваком смислу. :/
    И да ли је Црњански имао лектора?

Naravno da ne menjaš ako je sve ok. Ali postoje knjige gde moraš pored svega što si napisala da menjaš i kompletnu strukturu rečenice, da parafraziraš jer misao jednostavno nije dovoljno jasna, ružna je, rogobatna. Dobro, ne baš kod svake rečenice. Ima ljudi koji pristaju na to, ima koji se bune, čudno je da kod najlošije napisanih knjiga imaš najveću slobodu... U stvari nije čudno, jer jednostavno moraš iz korena da menjaš ako hoćeš na nešto da liči. Iznenadila bi se koliko je ljudi koji pišu i objavljuju nepismeno. A što bolje napisana knjiga, manje menjanja. Meni najlakše da menjam samo greške u kucanju i pravopisu, ide mehanički i ne zahteva trud. Što se tiče tiče Crnjanskog, ako misliš na njegovu interpunkciju i strukturu rečenice, ja tako nešto nikad ne bih ispravljao, i ne radim, nisam takva vrsta fašiste. Povremeno i sam ubacim malo nečega neobičnog, kako mi muzički odgovara uhu, ako imam slobodu od autora. Ne znam da li je imao lektora, pismenom čoveku to ne treba.
    Moram priznati da nikad nisam radio neku stvarno dobru beletristiku, samo stručnu literaturu, biografije, autobiografije, monografije, par udžbenika i dosta šit romana.

procitajte prvu rec u naslovu, debili

Evo zanimljivo. Mika Alas i princ Đorđe Karađorđević bili su ljubavnici. Mika je nežno voleo Đoku, otpozadi. I davao mu je časove matematike. Postoji zapisano da je matori Petar I jednom rekao: "Ej, kuku meni, gde Đorđa pečati odostrag Mika Alas." Postoji pismo koje Alas piše Đorđu i završava se sa "Vaš pas na lancu". To upućuje i na druge vidove poremećaja seksualnog nagona u Srbiji početkom 20. veka, ali i na njihovo tolerisanje, jer Miki nije ni dlaka s glave falila, a Đorđe je loše prošao jer nije bio čitav u glavu.

6. ХАхаха Владе :) A тек љубавни троугао Св. Саво - игуман Авакум - Грк Блекпенисис

7. E to ne znam, možda su imali vremeplov, ali čudni su putevi božji.

Зна ли неко нешто о презименима у Крајини и Лици? Зашто су онако луда и зајебантска? Типа Пузигаћа, Паликућа, Гузоња, Масникоса и тако то. Чуо сам неку теорију да кад су дошли аустријски пописивачи, ови су се спрдали са њима и давали им ова кретенска презимена, и ови само ладно уписали то у тефтер и касније им то остало.

Vrlo je moguće da su cele porodice tako zvali, u početku podrugljivo, a onda kroz generacije se ustalilo. Ono -ić označavalo je prvobitno samo ime oca, kao npr. Lav Nikolajevič Tolstoj. Ovom se otac zvao Nikolaj, a celu lozu su zvali Tolstoj, to znači debeli. Kad su Austrijanci popisivali, oni su samo na papir stavili familijarne nadimke i proglasili ih za prezimena. Kod nas u Srbiji tamo negde čini mi se 60-ih godina 19. veka forsirano je to na -ić, pa se tako u knjigama zadržalo.
    Ako te neko određeno prezime interesuje, evo ti korisnog linka, baš je prezimenik.
    http://www.scribd.com/doc/22292518/Srpski-prezimenik
    Ima i sad skoro izašla knjiga, izdao Službeni glasnik, Zanimljivi srpski prezimenik, Srpko Leštarić. Nije postavljena na net, evo o njoj nešto:
    http://www.srpkolestaric.com/zanimljivi-srpski-prezimenik/

8. Husein Huska Miljkovic. Ono sto bi anglosasi rekli Warlord. Imo neku svoju miliciju, a zvanicno bio domobran. 1944. preso u partizane. Ubijen nedugo nakon toga. Ubijen, ne poginuo u borbi.

I nemojte o tome vise, izginucete o cetnicima i partizanima.

A sto se tice pedera Dordja koji se pecati u cmar, kako se kralj Petar Oslobodioca slikovito izrazio, je mislim da je to sranje. I da je lud je klimavo. Uvijek sa rezervom treba te price o dvorskom pederluku uzeti, s obzirom kako ide tu borba za poziciju. Puno traca i lazi se stvori. I za brata mu Aleksandra rekli da je peder. On se navodno pecatio sa Petrom Zivkovicem. Kad smo rekli ne trojnom paktu cesta je parola bila PERA PEDER!. Aj sad znaj.

Ja se izvinjavam na ovim sisanim slovima.

9. Ako te neko određeno prezime interesuje, evo ti korisnog linka, baš je prezimenik.
    http://www.scribd.com/doc/22292518/Srpski-prezimenik

Posle S se smorio, fali mu pola Banije i Like.

10. Прво и основно, не дирајте Црњанског.

Друго и основније, немојте да серете за Ђорђа Карађорђевића, глупљу ствар нисам скоро чуо. Не могу да верујем да неко може да падне на такве очигледне баљезгарије.
    :драмска пауза за клише реченицу:
    Надам се да тролујете.

11. Serbona je bila najveća boginja antičkog sveta, imala je najšire nadležnosti i najčuveniji hram od svih boginja. Najšire je slavljena kod Srba, a i kod Grka i Rimljana.
    Kod Grka Serbona se zove Artema, što je ustvari preličeno ime Serbone. Prvi samoglasnik je u njenom imenu često zamenjivan sa „A“ kao što je slučaj i u nacionalnom imenu Srba, Sarbi, Sardi. Kod Hezihiusa jedan oblik njenog imena je Sarbima. Grci su često izostavljali početn oslovo „S“ „E“ i „I“ kao i zamenom „B“ sa „T“ omogućila je da konačan oblik u grčkom jeziku bude Artema.

Interesantno, ja ovo nisam znao, pogotovo ovu glasovnu promenu koja od Serbone dovodi do Arteme.

12. Пеницилин кад се избаци еницилин а убаци уши курац, изговара се пуши курац... ПА МСМ СТВАРНО ЈБТ...

13. Прво и основно, не дирајте Црњанског.
    Друго и основније, немојте да серете за Ђорђа Карађорђевића, глупљу ствар нисам скоро чуо. Не могу да верујем да неко може да падне на такве очигледне баљезгарије.

Ko ti dira Crnjanskog :)
    Drugo, hoće ljudi nešto zanimljivo, pa eto... Dvorske spletke s početka 20. veka, senzacija: "Skandalozno!!! Princ Đorđe mužoložac!!!" "Kako saznajemo iz obaveštenijeh izvora, jedan drugog zovu Cicili i Micili". Zezam se, zanimljivo je da je i takva spletka postojala. Al što kaže gore Kizo, ko zna...

14. Пеницилин кад се избаци еницилин а убаци уши курац, изговара се пуши курац...

:))))) Ja veću glupost od ovog gore objašnjenja kako je nastalo Artema nisam u životu pročitao.

15. Ko ti dira Crnjanskog :)

НЕ знам, ја само да припретим за сваки случај... лоло

Drugo, hoće ljudi nešto zanimljivo, pa eto... Dvorske spletke s početka 20. veka, senzacija: "Skandalozno!!! Princ Đorđe mužoložac!!!" "Kako saznajemo iz obaveštenijeh izvora, jedan drugog zovu Cicili i Micili". Zezam se, zanimljivo je da je i takva spletka postojala. Al što kaže gore Kizo, ko zna...

Па може и нешто мало занимљивије и реалније мајку му јебем.
    ЕВО ДА ПРОБАМ:
    Лик се заљубио у сељанку, дворски оци нису одобравали љубав и проводаџисали га неким фенси дворским пичкама, он је наставио да се дописује са сељанком ал је сконтао да неко пресреће писма, посумњао је на свог ађутанта и у бесу га ударио ногом тако јако да је овај који је од раније био болестан умро. После тога је абдицирао а онда је и послат у лудару на крају.
    Написао човек све у својој аутобиографији, коју чак ни комунисти нису забранили.

16. Njega komunisti uopšte nisu dirali. Čovjek proživio život u Beogradu bez ikakvih problema, kao penzioner. Valjda su švabe htjele da ga iskoriste kao vladara, što je ovaj odbio. Izgleda da je bio ne tako loš čovjek.

17. Evo kad već pričamo o Deretiću i sličnim ludacima, bio sam u Vrnjačkoj banji i nekim čudom se tamo zadesio i Deretić, držao predavanje, pa smo išli da se sprdamo. Zapisao sam većinu.

Dakle:

-Skadar je više od 1000 godina bio glavni grad Srbije i grobovi srpskih careva se nalaze ispod grada
    -Deretić je kod patrijarha Pajsija proverio - Desa je otac Nemanje, a ne Zavida, koji mu je zapravo stariji brat
    -Dalmacija je srpska država posle pada Rima i Srbi su napravili tvrđavu Ras
    -seoba Srba je fizički nemoguća, neki fizičar iz Vinče (nisam uspeo da zapišem ime) je prikupljao podatke iz raznih generalštaba i izračunao da četvoročlanoj porodici treba 1.5 tona hrane da stigne iz Ukrajine
    -car Konstanin je Srbin iz okoline Prokuplja, sagradio je most na Dunavu kod Kladova da bi spojio Srbe preko Dunava i ove južno, deda mu se zvao Dalmacije
    -Konstantin je u Panoniji i u prostoru Karpata regrutovao 300 000 regruta Srba za rimsku vojsku
    -pre Hrišćanstva, vrhovni bog Srba je bio Ilija, ali je bilo zabranjeno vizeulno prikazivanje, pa nema slika ni kipova njegovih
    -Rimljani koji se susreću sa Srbima, Srbe nazivaju Ilini
    -Dioklecijanova palata se nalazi na istom mestu u Splitu na kojem se nalazio hram Ilijin i isto izgleda
    -Jevreji su došli pre i uzeli nacrte Ilijinog hrama i po njemu sagradili Solomonov hram, pa se Jerusalim tada zvao Ilija (ovo su mu rekli neki arapski pisci)
    -Krit i Minojska kultura su Srpski
    -neki italijanski naučnik Tomacoli je doneo kamen sa Krita koji je ispisan "srbicom"
    -Srbi su Evropi i svetu doneli prvu zemljoradnju, metalurgiju, pismo i zakone
    -u 4. milenijumu pre nove ere nastaje prva srpska azbuka
    -prvo pismo je bilo slikovno, što se u Egiptu i Mesopotamiji javlja 2000 godina kasnije
    -pismo se razvijalo od slikovnog ka ideopisu, pa slogopisu, pa slovopisu
    -A od glave Apofisa
    -D od doma
    -H od čoveka koji hoda
    -O od oka
    -Č od čoveka koji čuči
    -Konstanin je uzeo krst za znak pobede i njegova zastava se zove "labarum", od srpske reči labar koja znači - pobedničko znamenje
    -svi Sloveni su Srbi
    -postoje 4 staleža kod Antičkih Srba:
    -zemljoradnički stalež - rasi - zaštitnik je boginja Reas
    -ratnički stalež - serbi - zaštitnik je bog Serbon
    -čobanski stalež - vlasi - zaštitnik je bog Veles
    -trgovački stalež - veneti - zaštitnik je bog Venda
    -od venda je nastalo englesko "vending machine"
    -stari Rim su osnovala 4 plemena od koja se za 3 sigurno zna da su bila srpska
    -etrurac Mastarna je sagradio hram na Aventinu posvećen boginji Serboni koja kasnije postaje Artemida pa Dijana
    -ovaj Mastarna kasnije menja ime u Serbius Tulius
    -Rimljani su govorili srpski do ratova sa Hanibalom
    -onda su promenili jezik, ali nisu mogli da izostave srbizme, kojih ima mnogo u latinskom (desno - dekstra, dom - domus, domaćin - dominus)
    -6. g. pne. - pobuna srpskih plemena protiv Rima
    -9. g. pne. je udario tifus i počeli su pregovori jer nije moglo da se ratuje
    -u ime Srba su pregovarali Bato i njegov sin Stefan, a za Rim je pregovarao Tiberius
    -Tiberius kaže njima: "Bato, pa što digoste ustanak?"
    -posle pregovora, Srbi dobijaju građanska prava i stupaju kao najbolji ratnici u rimske legije
    -12. g. je bio popis regruta
    -Marko Aurelije osniva posebne Ilirske legije
    -153. g. Septimije Sever maršira na Rim, ukida rimsku vlast i započinje dinastija Sever
    -tu je bio neki vladar Aleksandar pa Geta (geta je valjda i ratnički stalež Srba)
    -tu počinje niz od 40 srpskih rimskih imperatora
    -Mario Ilinei: "Pozivam da se iznese dokaz za seobe Srba" (ovo je isto neki italijanski naučnik)
    -Mario Ilinei je istraživao - Tračani i ceo Balkan i Mala Azija i svi narodi i plemena sa ovih prostara su Sloveni
    -u Deretićevim knjigama ima 4800 izvora, dok zvanična istorija nema izvora koji negiraju sve ovo
    -ovde spominje nekog amerikanca Keneta Nortvesta
    -Hrišćanska crkva je bila svemoćna u srednjem veku
    -kada je Isus poslao apostole, rekao je da budu skromni i bosi
    -u Hercegovini i još negde se obućar kaže "postolar", dok je "a" prefiks negacije pa tako dolazimo do toga da apostol znači "onaj bez obuće", dakle bos
    -sv. Jakov došao do Epidaurusa pa onda išao u Sirmijum
    -njegov učenik sv. Andronik je postavljen 34. g. za prvog episkopa
    -sv. Petar uči u Dalmaciji
    -sv. Petar putuje u Rim, ali ga 49. godine izbacuju iz Rima, pa se vraća na Balkan i postavlja nekog svog lika za arhiepiskopa u istoj crkvi u Sirmijumu
    -535. godine Vizantija kreće u rat protiv Srbije da uništi arhiepiskopiju
    -posle 13 godina rata dolaze do kompromisa - osniva se Pećka patrijaršija
    -pismo pape humskom knezu Mihajlu: "Vaša srpska crkva je primogena."
    -7 apostola je propovedalo u Srbiji
    - Evropa je prvo postojala u Srbiji, bila je to kneževina Evropa pod vladavinom kralja Perdike
    - "Šta je Evropa bez Srbije? - NIŠTA!"
    -Isus je govorio na aramejskom, koji je zapravo srpski
    -na Egipatskom i Asirskom dvoru se govorio srpski
    - Asirsko carstvo i Persijsko carstvo imali srpski kao zvanični jezik, a to su potvrdili Iranci u nekom časopisu Null (ako sam dobro čula)
    -od Asirije je nastala Surbija, pa Sirija, srpska zemlja
    -Irci su srodnici Srba (Geti - srpska ratnička grupa)
    -neki Deretićev prijatelj je radio u Iraku i imao je tamošnju sekretaricu. Jednom mu je u posetu došao prijatelj iz Srbije i pričali su na srpskom. Malo-malo je sekretarica upadala u razgovor, govoreći da ih razume. Kad su je upitali kako, odgovorila je da je ona Asirka i da zna stari asirski koji je zapravo srpski.
    -Zapad govori kako su Srbi živelu u močvarama istočne Evrope i kad bi naišla vojska, oni bi se krili u močvarama pod vodom i disali na trske (ON I JOŠ NEKI SU OVO PROBALI I NE RADI - NE POKUŠAVAJTE KOD KUĆE)
    -Persijski zvaničnici su u Makedoniji pričali bez prevodioca što znači da su svi pričali srpski
    -više od 5000 srpskih reči u sanskrtu, to je arhaični srpski jezik i neki naučnik je našao više od 5000 istih korena reči
    -u jevrejskom jeziku ima srbizama dosta
    -Stari zavet je pisan na srpskom
    -na Sinaju su skoro svi toponimi na srpskom
    -na primer "Serbit al Hakum" - neka oaza ka Negeva
    -dao je još par nekih imena, ali nisam zapisao
    -Nil je iz srpskog, od Nilus - tok vode
    -Srbi su Rajnu i još neke reči zvali Nila i reku Indus su prvo nazvali Nil
    - "Kad pomenete Grcima Srbe, njima se brada trese"
    -Hitler je u "Mein Kampf"-u rekao da su 60% Nemaca Srbi
    - Bagdad je bio glavni grad Srbije, Niš je najstariji grad

Postavio sam mu i dva pitanja, jedno je bilo to da ako smo bili toliko dojajna i velika civilizacija, kako smo propali do ovog nivoa, na šta je odgovor bio da je to zavera Nemaca i raznih ostalih, a drugo pitanje sam izmislio, rekao sam da sam na netu čitao da su u piramidama u Gizi našli neke natpise na srpskom, na šta mi je odgovorio da nije čuo za to i da će morati dalje da se istraži, ALI da se zna da se na faraonskom dvoru pričao srpski. Oprezan je :)

18. Реци како је њему забавно у животу.

Мада ја рецимо не бих мењао ову нашу званичну историју за ту његову, па све и да је тачна. Некако ми то све њах... Сувише нафурано.

19. Pa to, veća je sramota da smo bili začetnici civilizacije i imali sve te države i to, i ovako propali, nego zvanična verzija.

Rekli o sajtu

Na sajtu vukajlija.com definisan je pluskvamfutur I i II , poseban morfološki oblik glagola, kojim se služe političari kada govore o ulasku Srbije u Evropsku uniju.

Kurir · 20. Februar 2011.