Prijava

Da li ste ikada pomislili da je muzika sa ovih prostora najbolja na svijetu, ili barem najbolja po glavi stanovnika. Mislim, uporedite rok scenu SFRJ koja je imala 22 miliona stanovnika, sa rok scenom SAD koji imaju preko 300 miliona stanovnika. Jedino se sa Englezima ne možemo porediti jer oni sa tek nešto preko 50 miliona imaju brutalnu rok scenu.

Pored roka, mislim da je balkanska folk muzika vrhunska, ne mislim na turbo folk, već na tradicionalnu muziku, narodnu, sevdalinke, kola, duhovnu muziku, etno, starogradske i sl.

I Guča, i trubači, naravno.

Takođe, na relativno malom prostoru postoji velika raznovrsnost stilova i melosa, od dalmatinskog, makedonskog, srpskog, crnogorskog, slavonskog, bosanskog, vojvođanskog i sl.

Takođe, patriotske pjesme sa ovih prostora su vrhunske. Lično mislim da je U SVIJETU teško naći pjesme poput "Marš na drinu", "Tamo daleko", "Vostani Serbie" , a na melodiju "Spremte se spremte četnici" , se naježim, ne zato što je četnička, već samo zato što je melodija zaista moćna.

Ako je to već tako, a ne samo neki naš ego-trip, da li bismo i kako mogli promovisati našu muziku u inostranstvu?
Ja bi lično volio kačiti neke naše pjesme na strane muzičke forume, samo ne znam koji bi forumi za to bili najpogodniji.

Balkanska muzika najbolja na svijetu?

Ne. :p

A po glavi stanovnika?

Daj, ne zajebavaj. :) U SAD ima bar 10 puta više bendova po glavi stanovnika. Ogromna većina je poznata samo tamo, jer ipak se nije lako probiti na svetsko tržište. Mislim, pogledaj bilo koji spisak "bands from USA" ua bilo koji pravac muzike na wikipediji i videćeš koliki je listing. Nekako je logično da u bogatijim zemljama bude i više bendova po glavi stanovnika.

Ali to što imaju više bendova samo znači da su bogatiji, pa više ljudi može sebi priuštiti da lupa po gitari, bitan je i kvalitet :)

Ako ništa, bar smo u vrhu, ako pod Balkanskom muzikom računamo sve od Triglava, pa do Krita, dakle i sa Grcima.

Jovičiću, garant svaka zemlja ima dosta takvih stvari koje su interno jako popularne, a van granica ne. Ko kaže da negde u Kambodži ne postoji neka njihova super ritmična stvar na koju moš da svršiš. Naravno, to ne znači da ovde nema super muzike, al brate, da je najbolja na svetu, to je preterano. :)

Региона као Балкан у свету има на стотине.

Јеси ли све то преслушао детаљно? :)

Lepo kaže Peki.

Nego, odbanuj Tinu bre, da ne trošimo kredit.
'Oće ona, samo ne zna. :)

Jovičiću, previše razmišljaš o nebitnim stvarima. :)

Mnogo toga sam preslušao.

Naslov je samo hipoteza koju treba ispitati, a ne moj stvarni stav da je ovdje muzika najbolja. Otuda upitnik.

Preslušao sam ponešto od francuske, italijanske, grčke, turske, arapske, indonežanske, indijske, keltske muzike. U svakoj od tih tradicija takođe ima vrhunskih pjesama.

Ali lično mislim da se u poređenju sa njima dosta dobro kotiramo, bez zajebancije.

I afričke i latinoameričke, takođe.

"Региона као Балкан у свету има на стотине."

I nema baš. Nigdje drugo se nisu miješali italijanski, grčki, vizantijski, turski, austrijski, mađarski i slovenski uticaji kao ovdje.

Ma najbolji smo, ne može nam niko ništa!
http://youtu.be/3lBvzkwBBTQ

Brate, da ti neka stvar bude moćna kao što pomenu te četnike, moraš da imaš neku povezanost sa tim, da znaš neke istorijske motive ili šta već. Čisto sumnjam da bi se neki Danac baš oduševio tom melodijom. Isto koliko se meni recimo sere od pesmica venecijanskih gondolijera, ili grčih sirtaki jebača, koje su recimo njima svrš.

Meni je Lili Marlen svrš, i Dojčland uber ales, i marseljeza, i mnoge italijanske, ali i Marš na Drinu.

Ruska himna mi ima najboljši ritam. Dobre su i Lili i Dojčland.

Eto vidiš da ipak ne moraš biti povezan sa tim.

Evo i ova afrička mi je svrš. To je Šakira pokrala u pjesmi "Waka, waka" A sa Afrikancima ni počemu nisam povezan.

http://www.youtube.com/watch?v=ibqtKBpSQ3s

Pa ne moraš biti povezan, al sigurno da ja ne mogu da svšim na rusku himnu onako kao što može Aljoša iz Novosibirska. :)